tunes

Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

ΞΥΠΝΗΣΑΜΕ


 "Ξυπνήσαμε! Τί ώρα είναι; Ώρα να φύγετε!" Πολλοί νέοι αλλά και δεκάδες χιλιάδες πολίτες όλων των ηλικιών αποφάσισαν να πάρουν τη σκυτάλη σπό τους "Ιndignados" Iσπανούς και μέσω facebook, αφού πολύς κόσμος έχει γυρίσει την πλάτη στα κόμματα, βγήκαν στους δρόμους.


 

«Estamos aqui», δηλαδή «είμαστε εδώ» στα ισπανικά είπαν χιλιάδες Αθηναίοι ανανεώνοντας το ραντεβού  για σήμερα στις 18.00 και πάλι στη πλατεία Συντάγματος. Πάρτε μαζί και την ομπρέλα σας γιατί σύμφωνα με προβλέψεις θα βρέχει! 

 

Ποιά ήταν η εικόνα χτές στην υπόλοιπη Ελλάδα; 

  Ειρηνική συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά στο Λευκό Πύργο πραγματοποιησαν χτες από τις έξι το απόγευμα «Αγανακτισμένοι στον Λευκό Πύργο». Στις επτά, οι διαδηλωτές κατέλαβαν και το οδόστρωμα της παραλιακής, πραγματοποιώντας καθιστική διαμαρτυρία.

Στα Χανιά Εκατοντάδες "αγανακτισμένοι πολίτες" συγκεντρώθηκαν στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς των Χανίων, για να εκφράσουν με αυτό τον τρόπο την αντίδρασή τους στα νέα οικονομικά μέτρα.Η εκδήλωση ήταν απολύτως ειρηνική, χωρίς συνθήματα και πανό, ενώ οι συγκεντρωμένοι δήλωναν ότι συμμετέχουν σε μια ειρηνική διαμαρτυρία, πέρα από κόμματα και κατεστημένες δομές.Οι περισσότεροι τονίζουν ότι ενημερώθηκαν για τη διαμαρτυρία από το διαδίκτυο, ενώ δεν ήταν λίγοι αυτοί που κατέβηκαν στην πλατεία της αγοράς μαζί με τις οικογένειες τους.
Στην Πάτρα
Στους 7.000 εκτιμάται ότι έφθασε ο αριθμός των πατρινών που πήγαν στην πλατεία Γεωργίου της Πάτρας, έπειτα από το κάλεσμα, μέσω ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης, για συγκέντρωση διαμαρτυρίας, με αφορμή τα οικονομικά μέτρα. Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης, ομάδες συγκεντρωμένων φώναζαν συνθήματα κατά της οικονομικής πολιτικής, της κυβέρνησης και των πολιτικών, αλλά έστειλαν και το δικό τους μήνυμα στους ισπανούς "αγανακτισμένους". Επίσης, μοίραζαν φέιγ βολάν, ενώ άλλοι κρατούσαν πλακάτ. Οι περισσότεροι από τους συγκεντρωμένους ήταν νέοι και νέες.
Τη δική της συμμετοχή στο «Κίνημα αγανακτισμένων πολιτών», είχε  η Λάρισα.
Εκατοντάδες Λαρισαίοι, άρχισαν σταδιακά να συρρέουν από νωρίς το απόγευμα στην κεντρική πλατεία της πόλης, όπου και έμειναν μέχρι αργά, διαδηλώνοντας με την παρουσία τους και μόνο, ήσυχα και σιωπηλά, την αγανάκτησή τους για τα όσα συμβαίνουν στη χώρα μας και σε βάρος των πολιτών. 

 

Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

Θέλω πίσω τον άντρα μου!


Σε χώρισε κι εσύ τον θέλεις πίσω; Ποια «όπλα» πρέπει να επιστρατεύσεις για να γυρίσει πίσω μετανοημένος;


  από τη Δήμητρα Μποφυλάτου, αναδημοσίευση από το "Glam" του Ελεύθερου τύπου


      " Mε το Χάρη  βγαίναμε για περισσότερο από έναν χρόνο και τίποτα δεν προμήνυε τους απότομους τίτλους τέλους στη σχέση μας. Μου έλεγε πόσο ενδιαφέρεται για μένα, ήταν τρυφερός και μου έκανε συνέχεια μικρές εκπλήξεις. Πριν από δύο μήνες, η στάση του άλλαξε: έγινε πιο ψυχρός, άρχισε να μου λέει ότι δεν είναι σίγουρος αν του αρέσει η δέσμευση και πως πιέζεται. Μετά από ένα διάστημα on&off μου ανακοίνωσε ότι θέλει να χωρίσουμε, λέγοντας μου  χαρακτηριστικά ότι χρειάζεται  χρόνο για τον εαυτό του. Αφού έγινα «κομμάτια» και κλείστηκα στο σπίτι για αρκετά μεγάλο διάστημα γνώρισα μέσω κοινών γνωστών έναν άνδρα που με φλέρταρε έντονα. Ο Χάρης το έμαθε και άρχισε να μου στέλνει μηνύματα, για να τα ξαναβρούμε. Τι να κάνω;” Άκουσα το ξέσπασμα της φίλης μου με ενδιαφέρον. Πώς να δώσεις (οριστικό) τέλος σε μια σχέση με έναν άνθρωπο, όταν είσαι  ακόμη ερωτευμένη μαζί του; Από την άλλη, πώς να δώσεις τη δική σου μάχη για να κρατήσεις τη σχέση που παραπαίει, χωρίς να σε τρώει το σαράκι, ότι μπορεί λίγο καιρό μετά ο αγαπημένος σου και πάλι να έχει αμφιβολίες;
   H μάχη των φύλων  Eίναι συχνό φαινόμενο, όταν ένα ζευγάρι είναι καιρό μαζί, η ατμόσφαιρά να είναι «ηλεκτρισμένη» και η σχέση  να κρέμεται από μια κλωστή. Ενώ εσύ αναρωτιέσαι: «Πότε πότε θα γίνω μάνα;» εκείνος αισθάνεται πιεσμένος που δεν τον αφήνεις να νυχτοπερπατάει με τους φίλους του και ζορίζεται κάθε φορά που του κάνεις παρατήρηση να κατεβάσει τα πόδια του από τον καναπέ. Αν υπάρχει αγάπη μεταξύ σας είναι πολύ πιθανό ο Χάρης, που δύο μήνες πριν σε χώρισε γιατί πιεζόταν από τη συμπεριφορά σου και τις «παράλογες απαιτήσεις σου» να κάθεται τώρα μόνος κι έρημος στον καναπέ με τα πόδια στο τραπεζάκι, ανάμεσα σε κουτιά από μισοφαγωμένες πίτσες, άδεια κουτάκια από μπύρες και σωρούς από τασάκια γεμάτα από τσιγάρα. Πλέον έχει την ευκαιρία να ζήσει το χάος της εργένικης ζωής που πάντοτε ονειρευόταν! Τώρα όμως  θέλει πίσω το τακτοποιημένο σας σπίτι, την παρουσία σου και  φυσικά του λείπουν όλα όσα ζούσατε  μαζί πριν σου πει το αμίμητο: «Θέλω λίγο χρόνο για μένα». Κι αν-όπως οι περισσότεροι άνδρες- είναι πολύ εγωιστής για να σε πάρει τηλέφωνο και να σου πει: “Μωρό μου γύρνα πίσω!»- υπάρχουν τρόποι για να επέλθει η πολυπόθητη επανασύνδεση…
-Εξαφανίσου!   Ακόμη κι αν πεθαίνεις μακριά του και είσαι πεσμένη στα πατώματα, πίνοντας βότκα πορτοκάλι από το πρωί για να αντέξεις, μην μπεις στον πειρασμό να του τηλεφωνήσεις, να εμφανιστείς κάτω από το σπίτι του μόνο με τα εσώρουχα σου, να τον παρακολουθήσεις με το αυτοκίνητο ή να βάλεις φίλους και γνωστούς να του μιλήσουν. Το καλύτερο που έχεις να κάνεις, είναι να μην δώσεις κανένα σημείο ζωής, ώστε να του δώσεις χώρο και χρόνο να σκεφτεί αν θέλει να είναι μαζί σου. Αυτό το μικρό διάστημα αποσυμπίεσης και ανασυγκρότησης θα δείξει αν η σχέση σας είναι ουσιαστική κι αν τελικά θα αρχίζεις να του λείπεις ή οι παλιές αγάπες πάνε στον…παράδεισο!
-Η πιο μεγάλη ώρα είναι τώρα !
Είτε σε πήρε τηλέφωνο και σου ζήτησε να βρεθείτε, είτε (αυτό είναι και το πιο σύνηθες) κανόνισε να βρεθείτε μέσω κοινής παρέας. Προετοιμάσου κατάλληλα για τη συνάντηση μαζί του και μην πεις στον πειρασμό να του κάνεις ερωτική εξολομόγηση, ούτε να του περιγράψεις πως: «κάθε βράδυ, είσαι πίτα, είσαι χώμα!» Απέφυγε να τον ρωτήσεις πώς τα περνάει χωρίς εσένα κι αν βγαίνει με άλλη. Άφησε του χώρο και χρόνο  να κάνει εκείνος την πρώτη κίνηση, ώστε να μην θεωρήσει ότι για μια ακόμη φορά τον πιέζεις και βρεθεί σε αμυντική θέση!
-Αλλαγή πλάνων  Ήρθε η ώρα που ο αγαπημένος σου αποφάσισε ότι θέλει να δώσει στη σχέση σας μια δεύτερη ευκαιρία και σου το ανακοινώνει. Μην αρχίσεις να χοροπηδάς που το τάμα στη Παναγιά τη Χοζοβιώτισσα που είχες κάνει, για να γυρίσει ο απολωλός, έπιασε. Ζήτησε του λίγο χρόνο για να το σκεφτείς  και όταν βρεθείτε από κοντά φρόντισε η νέα αρχή που θα κάνετε, να γίνει και με τους δικούς σου όρους. Πρέπει αυτή τη φορά να μπουν κάποια «πλαίσια» ώστε να μην βρεθείς στην άσχημη θέση εκ των υστέρων να ξανατσακώνεσαι για τα αυτονόητα και να αισθάνεσαι θύμα στη σχέση που εσύ «πάλεψες» για να αναγεννηθεί από τις στάχτες της


Η λεπτή κόκκινη γραμμή
Η επανασύνδεση έχει νόημα, όταν η σχέση είναι στηριγμένη σε βάσεις που θα της επιτρέψουν να εξελιχθεί. Υπάρχουν περιπτώσεις όμως, που όσο ερωτευμένη κι αν είσαι δεν αξίζει τον κόπο να γυρίσεις πίσω ούτε για μια στιγμή:
-Ο…νταής   Αν ο σύντροφος σου δεν σε σέβεται, αυτομάτως η σχέση θυμίζει «χαρακώματα». Ποια πρέπει να είναι η συμπεριφορά σου όταν ο αγαπημένος σου θεωρεί ότι εκείνος έχει πάντα δίκιο και για να σου επιβληθεί  σου ασκεί βία- σωματική ή λεκτική-; Βρες την πρώτη έξοδο κινδύνου και τρέξε μακριά!
-Ο ΑΖΑΞ: Έχετε ραντεβού στις εννιά το βράδυ κι αντί να εμφανιστεί στην ώρα του δεν έρχεται ποτέ! Προσπαθείς να επικοινωνήσεις μαζί του αλλά το κινητό κλειστό και το σταθερό δεν το σηκώνει κανείς! Όχι, δεν τράκαρε, όπως θα σου πει εκ των υστέρων, απλώς σε αποφεύγει. Αντί να καλέσεις την Αστυνομία, μήπως ήρθε η ώρα να συνειδητοποιήσεις ότι κάποιος σε δουλεύει;
-O  Παραλίας: Yπάρχει μια κατηγορία ανδρών που αποφασίζει να χωρίσει μέσα Ιουνίου και να γυρίσει.. σαν δαρμένο σκυλί  με τα πρώτα πρωτοβρόχια. Μπορεί ο αγαπημένος σου να θέλει να κάνει διακοπές με τη μπακουροπαρέα του και ό,τι ήθελε προκύψει και να γυρίσει στη φωλίτσα του το Φθινόπωρο όμως να ξέρεις ότι αυτό μπορεί να επαναληφθεί. Κλείσε λοιπόν τα μάτια και τα’ αυτιά σου γιατί δε νομίζω να θέλεις να είσαι το παλτό που κάθε καλοκαίρι μπαίνει στη ντουλάπα μαζί με μπόλικη ναφθαλίνη!



Παρασκευή 20 Μαΐου 2011

Μαρία Σολωμού "Eχω βαρεθεί να με ρωτάνε τα ίδια και τα ίδια"



 Σε συνέντευξη της στο ένθετο “Glam του Ελεύθερου τύπου της Κυριακής και στον Κωνσταντίνο Μπουγά η.. τσούγδω Μαρία Σολωμού μίλησε. Τι ξεχωρίσαμε(εκτός από την αγένεια που διακρίνει τις περισσότερες απαντήσεις της);

 Πώς αντιδρά όταν οι δημοσιογράφοι την ρωτούν αν θα παντρευτεί: “Μου ανεβαίνει η πίεση, οπότε μην το κάνεις σε παρακαλώ! Έχω βαρεθεί πάρα πολύ να με ρωτάνε τα ίδια και τα ίδια. Δηλαδή δεν υπάρχει άλλο θέμα συζήτησης σ’ αυτόν κόσμο. Αυτό είναι το μοναδικό πράγμα που με χαρακτηρίζει; Έλεος πια!”
Ποιο είναι το μεγαλύτερο μάθημα ζωής που έχει πάρει μέχρι σήμερα:
“Α δεν ξέρω, μην με ρωτάς τέτοια φιλοσοφικά και κουλτουριάρικα.., Ξέρω εγώ… Δεν είμαι ακόμη 60 χρονών για να σου πω (γέλια).”
Για το αν λέει την ηλικία της:
Όχι! Γιατί να την πω; Eίναι πολύ απλά τα πράγματα... Αυτό το κατάλαβα όταν ήμουν στη σχολή που άρχισαν να με ρωτάνε πόσο χρονών είμαι και μου ‘λεγαν «α είσαι μικρή γι’ αυτό, α είσαι μεγάλη γι’ αυτό». Λέω «αν δεν σας το ‘λεγα θα το καταλαβαίνατε;». Έτσι κι αλλιώς η ηλικία κάθε ανθρώπου είναι τηλεοπτική. Η ηλικία της δουλειάς, «πόσο με κάνεις;», το πόσο μπορεί να περάσεις στη δουλειά. Το να ακουστεί πόσων χρονών είσαι, αυτό μπορεί να επηρεάσει τη δουλειά. Δηλαδή στους ρόλους σου λένε «Α δεν κάνεις για μάνα!». Ναι, αλλά είμαι! Αυτή είναι η πλάκα. Πολλά τέτοια παραδείγματα μπορώ να σου πω... Γιατί να πω; Πόσο φαίνομαι; Δεν φαίνομαι είκοσι, αλλά δεν φαίνομαι και σαράντα ελπίζω (γέλια)... Κάπου στο ενδιάμεσο.
Πώς πάνε τα πράγματα στη προσωπική της ζωή:
“Γιατί ρωτάς με τέτοιο νοιάξιμο… Κοίτα πως θα σε προσπεράσω. Χλουτς... επόμενη ερώτηση!

Παρασκευή 6 Μαΐου 2011

ΦΩΝΕΣ ΤΟΥ ΝΟΤΟΥ « ΜΙΑ ΚΙΒΩΤΟΣ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ»



Οι "ΦΩΝΕΣ ΤΟΥ ΝΟΤΟΥ"
είναι μια ομάδα νέων μουσικών και τραγουδιστών
από όλη την Κρήτη.
Δημιουργήθηκε πριν πέντε χρόνια από μια ιδέα του Σταμάτη Κραουνάκη
και υλοποιήθηκε από την μουσικό Αντιγόνη Αραμπατζόγλου.
Στόχος ήταν η σπουδή του τραγουδιού, η εισαγωγή καινούριων ερμηνευτικών τρόπων,
ο πειραματισμός και η δημιουργία ενός καινούριου τοπίου
στα πολιτιστικά δρώμενα του νησιού τους. Της Κρήτης.

Ένα «καράβι» τραγούδια γεμάτα θάλασσα, από την Ελλάδα αλλά κι από όλο τον κόσμο ερμηνευμένα με τον ιδιαίτερο τρόπο των φωνών του νότου.
Ένας καφενές στου λιμανιού την άκρη, μια κουπαστή, μια πιρόγα, τα αφρικάνικα ακρογιάλια, πέλαγα κι ωκεανοί έρχονται σαν εικόνες στο νου του θεατή και τον μαγεύουν!

Η ομάδα έχει ήδη παρουσιάσει αρκετές παραστάσεις.
Το 2006 παρουσιάζεται η πρώτη δουλειά του σχήματος με παραστάσεις
σε όλη την Κρήτη.
Συνεργασία με το «Τρίφωνο» και τη Λίνα Νικολακοπούλου και σύμπραξη
σε τρεις παραστάσεις με μεγάλη επιτυχία.
Το 2009 αφιέρωμα στον Μάνο Χατζιδάκι με παραστάσεις σε όλη την Κρήτη
και στην Σαντορίνη και μεγάλη συναυλία των φωνών του νότου
με τον Σταμάτη Κραουνάκη με 2500 θεατές.
Συμμετοχή στο δίσκο της Λίνας Νικολακοπούλου και του Τρίφωνου
με τίτλο «Προσοχή τριφωνο».
Τελευταία δουλειά την «φωνών του νότου»η παράσταση «Μια Κιβωτός τραγούδια»,
που πρωτοπαίχτηκε με μεγάλη επιτυχία σε δέκα παραστάσεις στο Ρέθυμνο.


ΜΟΥΣΙΚΗ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ «ΑΘΗΝΑΪΣ»


16 +  17 ΜΑΪΟΥ

ΟΙ «ΦΩΝΕΣ ΤΟΥ ΝΟΤΟΥ»
ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
ΓΙΑ ΔΥΟ ΜΟΝΟ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
ΣΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ «ΑΘΗΝΑΪΣ»
Οι φωνές αποτελούνται από τους:

Υπεύθυνη ομάδας Αραμπατζόγλου Αντιγόνη

ΑΝΤΩΝΗΣ ΖΑΧΑΡΑΚΗΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΑΚΗΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΑΥΡΟΥΛΙΔΑΚΗΣ
ΣΑΚΗΣ ΣΑΚΕΛΑΡΙΔΗΣ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΒΕΡΓΑΔΗ
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΠΑΔΑΚΗ
ΣΟΦΙΑ ΚΟΥΤΟΥΚΑΚΗ
ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ
ΜΑΚΗΣ ΚΑΡΑΔΕΛΟΓΛΟΥ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΞΕΝΙΚΑΚΗΣ
ΕΛΕΝΗ ΑΛΜΠΑΝΤΑΚΗ
ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
ΚΩΣΤΑΣ COSTA
ΜΑΡΙΑ ΚΥΡΙΑΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗ
ΑΡΓΥΡΗΣ ΕΞΑΡΧΟΣ
ΜΑΡΙΕΛΛΑ ΒΙΤΩΡΟΥ
ΑΡΤΕΜΗ ΚΑΥΚΑΛΑΚΗ
ΑΝΝΑ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΑΚΗ
ΜΙΧΑΛΗΣ ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ



ΜΟΥΣΙΚΗ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ «ΑΘΗΝΑΪΣ»
Καστοριάς 34-36 Βοτανικός
Τηλέφωνο 210-3480080

«ΦΩΝΕΣ ΤΟΥ ΝΟΤΟΥ»
16+17 ΜΑΪΟΥ

ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ 9.30 μ.μ.
ΤΙΜΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟΥ 15 ΕΥΡΩ
ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ 1 ΩΡΑ ΚΑΙ 30 ΛΕΠΤΑ

Ασκητική του Νίκου Καζαντζάκη





Το ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ παρουσιάζει  για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων, το έργο του Ν. Καζαντζάκη,  «Ασκητική – Salvatores Dei», σε θεατρική προσαρμογή και σκηνοθεσία του Πάνου Αγγελόπουλου με τη συνεργασία στη σκηνοθεσία της Ανδρομάχης  Μοντζολή και μουσική Δημήτρη Παπαδημητρίου.
Η παράσταση ανεβαίνει στα πλαίσια αφιερώματος  στη ζωή και το έργο του μεγάλου Έλληνα λογοτέχνη με διεθνή ακτινοβολία, Νίκου Καζαντζάκη.
Η παράσταση έχε προγραμματιστεί να παρουσιαστεί σε Γαλλία, Γερμανία και Βέλγιο, καθώς και σε Πανεπιστήμια των Η.Π.Α.  Για να μη χαθεί ο λόγος της ελληνικής γλώσσας, θα γίνει διαφορετική προσαρμογή  με αφήγηση στη γλώσσα της χώρας που θα φιλοξενηθεί.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:
ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ - ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Πάνος Αγγελόπουλος
ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΙΣ: Ανδρομάχη Μοντζολή
ΣΚΗΝΙΚΑ – ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ: Μάιρα  Βαζαίου
ΜΟΥΣΙΚΗ: Δημήτρης Παπαδημητρίου
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΚΙΝΗΣΗΣ: Όλια Λυδάκη
ΦΩΤΙΣΜΟΙ: Γιώργος Πουλίδης

ΠΑΙΖΟΥΝ:
Γιάννης Θωμάς (Ιππείς του Αριστοφάνη, Οιδίπους επί Κολωνώ του Σοφοκλή) Θάλεια Αργυρίου (Τράφοι-Κασσάνδρα, Μήδεια) Δημήτρης Γρηγοριάδης, Σοφία Κομηνέα, Μαργαρίτα Νασιούλα, Μάρκος Πλευράκης.
ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΗΛΗ ΘΕΑΜΑΤΩΝ:

ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ:
Παρασκευή            21.00
Σάββατο              21.00
Κυριακή              21.00
Δευτέρα              21.00

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:
Γενική είσοδος: 14 €
Φοιτητικό: 10 €

ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 85 λεπτά


Σημείωμα Σκηνοθέτη Πάνου Αγγελόπουλου:
Η «ΑΣΚΗΤΙΚΗ» αποδεικνύεται ένα προφητικό έργο των καιρών μας, που μας παροτρύνει να σιωπήσουμε ώστε να αφήσουμε τον αληθινό εσωτερικό μας κόσμο να ακουστεί ενώ παράλληλα μάς εξοικειώνει με τις μεγάλες αγωνίες που μας οδηγούν στα λυτρωτικά συλλογικά οράματα.
Ο Γάλλος φιλόσοφος Αρνί Μπερξόν  «γλίτωσε» τον Καζαντζάκη –όπως ο ίδιος αναφέρει-  από μερικά άλυτα φιλοσοφικά ερωτήματα και  υιοθετεί τη θεωρεία ότι «μια ζωική ορμή», μια ανεξέλεγκτη σκοτεινή δύναμη δημιουργεί ουσιαστικά τον κόσμο και κινείται ανοδικά σε μια διαρκή προσπάθεια να εξυψώσει και να εξευγενίσει την ύλη και το πνεύμα.
Επίσης ο Καζαντζάκης επισημαίνει ότι η αληθινή απελευθέρωση του αμήχανου μοντέρνου ανθρώπου πρέπει να αναζητηθεί στην ανιδιοτέλεια και την ακατάπαυστη εσωτερική πάλη για να δώσει την δική του απάντηση στα αρχέγονα μυστήρια και ερωτήματα: «αληθινή ελευθερία σημαίνει: να παλεύεις χωρίς να καταδέχεσαι να ζητάς ανταμοιβή. Ν’ απομείνεις μόνος και ν’ αρχίσεις να πλάθεις εσύ, με μοναχά τη δύναμή σου, έναν κόσμο που να μην ντροπιάζει την καρδιά σου...».
Ο σύγχρονος άνθρωπος δεν μπορεί να μείνει αδιάφορος στις παραινέσεις και τις προκλήσεις του Νίκου Καζαντζάκη.


Σημείωμα καλλιτεχνικής Διευθύντριας θεάτρου Ανδρομάχης Μοντζολή:
 Στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε, αντιστεκόμαστε με πίστη και ελπίδα στο γενικό κλίμα απογοήτευσης, εσωστρέφειας, παραίτησης. Νοιώθουμε την ανάγκη να αναβαπτισθούμε στα μεγάλα κείμενα,  να ξορκίσουμε την καθημερινή αθλιότητα  που μας περιβάλλει και ύπουλα μας απομυζεί, αποδυναμώνοντας την πνευματική μας υπόσταση. 
Στην παρούσα φάση της  γενικής και ατομικής καταρράκωσης,  ο  Ν. Καζαντζάκης, μέγας μαχητής του Ελληνισμού, μέσα από το πολύπλευρο έργο του, υπερασπίζεται το ανθρωπιστικό πνεύμα και επιδιώκει την πνευματική ανάταση. Ιδιαίτερα μέσα από την «Ασκητική» –έργο μείζονος τόνου-, που αποτελεί το καταστάλαγμα της πνευματικής και φιλοσοφικής του Διαθήκης.
 Αυτή τη Διαθήκη παραδίδει στο σύγχρονο Άνθρωπο για να τον ευαισθητοποιήσει και να τον προτρέψει να αποτινάξει την  αντιπνευματική σκόνη και τον κονιορτό από τις λεπτές και τρυφερές πτυχές της ύπαρξης.



ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Το ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ οργανισμός καλλιτεχνικής και παιδευτικής θεατρικής έκφρασης με στόχους αμιγώς καλλιτεχνικούς, πνευματικούς και πολιτιστικούς, δραστηριοποιείται αδιάλειπτα σχεδόν 20 χρόνια, υπό την καλλιτεχνική Διεύθυνση της Ανδρομάχης Μοντζολή και Διεύθυνση σπουδών του Λάκη Κουρετζή.
Αποτελεί ένα πολύπλευρο θεατρικό, καλλιτεχνικό, εκπαιδευτικό και πολιτιστικό κέντρο, με έδρα την Αθήνα, που εξακτινώνει και αποκεντρώνει τις δραστηριότητές του στην Ελληνική περιφέρεια και το Εξωτερικό. Κύρια ενασχόληση και μέλημά του, είναι η καλλιέργεια και  έρευνα της θεατρικής έκφρασης και της παιδαγωγικής θεάτρου, που συμβάλλουν ενεργά στη διαμόρφωση πολιτιστικών αξιών και στη δυναμική προβολή του Ελληνικού Πνεύματος στον Ευρωπαϊκό χώρο.


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΑΝΟΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ
Πάνος  Αγγελόπουλος  έχει ασχοληθεί με το θέατρο, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση. Σπούδασε θέατρο στην Αθήνα, κινηματογράφο στο Λονδίνο και ιστορία της τέχνης και θέατρο στη Ρώμη.
Οι σημαντικότερες  δουλειές του στο θέατρο είναι «Η σπασμένη στάμνα» του Κλάιστ που ανέβηκε και σε γερμανικές σκηνές και οι «Κουραμπιέδες»  του Γ. Χασάπογλου.
Στον κινηματογράφο, τελευταία του δουλειά η ταινία «Ένας ήρωας στη Ρώμη», Ελληνοϊταλική παραγωγή,  που γύρισε όλο τον κόσμο και απέσπασε πολλά βραβεία σε διεθνή Φεστιβάλ.
Έχει κυκλοφορήσει (με την εταιρεία διανομής free movies) για πρώτη φορά στην Ελλάδα ταινίες του Βιμ Βέντερς, το ντοκιμαντέρ του Νίκολας Ρέι «Nick’s movie» καθώς και το «Τελευταίο Κύμα» του Peter Weir.
Δημιουργός του ντοκιμαντέρ με τίτλο «Τράφοι»(που έγραψε η Θάλεια Αργυρίου) βασισμένο στη θεατρική παράσταση του αμερικανού σκηνοθέτη  Lee Breuer.
Έχει σκηνοθετήσει  πολλά ντοκιμαντέρ  στην Ελλάδα και το εξωτερικό  και έχει συνεργαστεί με το κανάλι RAI 3 της  Ιταλίας  και τo channel 4 της  Αγγλίας.
Έχει κυκλοφορήσει το φωτογραφικό λεύκωμα «Αθήνα- Θεσσαλονίκη- Άγιο Όρος».


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΝΔΡΟΜΑΧΗΣ ΜΟΝΤΖΟΛΗ
Η Ανδρομάχη Μοντζολή είναι Σκηνοθέτης - Σκηνογράφος - Θεατρολόγος. Ειδική σε θέματα Παιδαγωγικής Θεάτρου και Θεατρικής Αγωγής. Υποψήφια Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών. Ίδρυσε και διευθύνει καλλιτεχνικά το ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ. Έχει σπουδάσει Γαλλική Φιλολογία στη ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΠΑΝ/ΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ, Θεατρολογία στο ΠΑΝ/ΜΙΟ της  ΣΟΡΒΟΝΝΗΣ ΠΑΡΙΣΙΩΝ, Εφαρμοσμένες Εικαστικές Τέχνες.  Σκηνογραφία και Ενδυματολογία με δάσκαλο το Γιώργο Βακαλό, Ζωγραφική με τον Παναγιώτη Τέτση, Ιστορία της Τέχνης με την Ελένη Βακαλό. Με ΥΠΟΤΡΟΦΙΑ  του ΓΑΛΛΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ  εργάστηκε στην  COMEDIE FRANCAISE (το ιστορικό Εθνικό Θέατρο της Γαλλίας) δίπλα σε πολύ σημαντικούς σκηνοθέτες: Γιουσέφ Σαϊν, Ζάκ Λασάλ,  Α. Βασίλιεφ,  Ντάριο Φο, Γιάννη Κόκκο.
Έχει σκηνοθετήσει θεατρικές παραστάσεις σε ΔΗΠΕΘΕ και ιδιωτικά θέατρα στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Πρόσφατη Σκηνοθεσία: «ΜΟΝΟΔΙΑΛΟΓΟΙ-MONODIALOGUES» του Ιάκωβου Καμπανέλλη με γαλλικό θίασο (Παρίσι, θέατρο Lucernaire).
Έχει αναλάβει Σκηνογραφίες και κοστούμια για Θέατρο, Μπαλέτο, Κινηματογράφο και Τηλεόραση με συμμετοχές σε Φεστιβάλ και πολλά βραβεία. Έχει κάνει θεατρικές διασκευές, έρευνες, μελέτες και άρθρα σε έγκυρα περιοδικά και εφημερίδες στην  Ελλάδα και το εξωτερικό.Έχει διδάξει στο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝ/ΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, Τμήμα Θεάτρου, στο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΘΕΑΤΡΟΥ του ΘΕΑΤΡΟΥ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ, σε Δραματικές σχολές και σεμινάρια στην Ελλάδα, Γαλλία, Βέλγιο και Λουξεμβούργο.
Συνεργάτις του προγράμματος «ΜΕΛΙΝΑ ΤΕΧΝΗ & ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ» των Υπουργείων Παιδείας & Πολιτισμού.

Πέμπτη 5 Μαΐου 2011

«ΕΙΡΗΝΗ» Του Αριστοφάνη



Η Θεατρική Διαδρομή παρουσιάζει στα πλαίσια του ελληνικού φεστιβάλ την κωμωδία του Αριστοφάνη, «ΕΙΡΗΝΗ», στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου την Παρασκευή 1η και το Σάββατο 2 Ιουλίου σε μετάφραση Κ. Χ. Μύρη, σκηνοθεσία Πέτρου Φιλιππίδη, με τον ίδιο στο ρόλο του Τρυγαίου. Στη συνέχεια θα παρουσιαστεί στη Θεσσαλονίκη και σε όλα τα μεγάλα φεστιβάλ της Ελλάδας.
Η «Eιρήνη» παρουσιάστηκε το 421 π.Χ. στους δραματικούς αγώνες της εορτής των Μεγάλων Διονυσίων και κέρδισε το δεύτερο βραβείο. Ο Αριστοφάνης έγραψε την κωμωδία αυτή κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων μεταξύ Αθηναίων και Σπαρτιατών, που κατέληξαν στην ειρήνη του Νικία, με την οποία οι λαοί των δύο αντιπάλων ήλπιζαν ότι θα λήξει ο Πελοποννησιακός πόλεμος και θεωρείται ένα από τα πιο αντιπολεμικά έργα όλων των εποχών.
Ο Τρυγαίος είναι ένας αμπελουργός, που απελπισμένος από την κατάντια των αμπελιών του, αποφασίζει να πάει και να ελευθερώσει την Ειρήνη. Ξεκινάει για τον Όλυμπο, πετώντας πάνω σ' ένα τεράστιο σκαθάρι για να ζητήσει τη βοήθεια των δώδεκα θεών. Εκεί προσπαθεί να πείσει τον θεό Ερμή, τάζοντάς του δώρα, να τον βοηθήσει να  ελευθερώσουν μαζί την Ειρήνη γιατί η γη  και οι άνθρωποι καταστρέφονται από τον πόλεμο. 
Ο Πόλεμος παρουσιάζεται φοβερός και τρομερός! Έχει μαζέψει μέσα σ' ένα τεράστιο γουδί όλες τις πόλεις-κράτη της Ελλάδας και τις κοπανάει με το γουδοχέρι για να τις λιώσει. Ο Τρυγαίος πρέπει να προλάβει το κακό προτού να είναι πολύ αργά…
Τελικά ο Τρυγαίος καταφέρνει να ελευθερώσει την Ειρήνη! Όλοι την καλωσορίζουν με ενθουσιασμό όμως αυτή σωπαίνει και δεν μιλά σε κανέναν, γιατί όπως εξομολογείται στον Ερμή, είναι πολύ πικραμένη με τους ανθρώπους, δεν της δίνουν καθόλου αξία και την παραμελούν. Έχουν το μυαλό τους στον πόλεμο, κάποιοι μάλιστα πλουτίζουν απ’ αυτόν και δεν ενδιαφέρονται για τα αγαθά της παρά μόνο για τα κέρδη τους.
Ο Τρυγαίος την παρακαλεί να συγχωρέσει τους άμυαλους ανθρώπους και να τους δώσει άλλη μια ευκαιρία να συμμορφωθούν. Η Ειρήνη δέχεται κι όλοι μαζί κατεβαίνουν στη γη.

Η «ΕΙΡΗΝΗ» του Αριστοφάνη, με τη μετάφραση του Κ. Χ. Μύρη και τη δραματουργική επεξεργασία του Πέτρου Φιλιππίδη, Γιώργου Γαλίτη και Γιώργου Λέφα, γίνεται επίκαιρη όσο ποτέ στην Ελλάδα του σήμερα και ο θεατής θα διαπιστώσει, ίσως με θλίψη στο Αργολικό Θέατρο, ότι παρόλο που πέρασαν τόσοι αιώνες, τα κίνητρα και οι λανθασμένες επιλογές των ανθρώπων είναι κοινά και διαχρονικά και ίσως η Ειρήνη… είχε δίκιο για τη στάση που κράτησε μέσω του Αριστοφάνη!



ΠΑΙΖΟΥΝ :
Πέτρος Φιλιππίδης, Τάκης Παπαματθαίου, Γιώργος Γαλίτης, Γιάννης Δεγαΐτης, Κων/νος Γιαννακόπουλος, Πάνος Σταθακόπουλος, Χρήστος Σιμαρδάνης, Χάρης Μαυρουδής, Άγγελος Μπούρας, Δημήτρης Δεγαΐτης, Τάσος Ιορδανίδης, Σπύρος Παππάς, Χρήστος Συριώτης, Ελευθέριος Ελευθερίου, Ηλίας Γιαννάκης, Δημήτρης Βογιατζής, Θοδωρής Μπουζικάκος, Αντώνης Αντωνάκος, Δημήτρης Σαμόλης, Πέτρος Γεωργοπάλης, Σταύρος Σβίγγας, Μανώλης Χουρδάκης, Ορέστης Τζιόβας και 2 παιδιά.

Τρίτη 3 Μαΐου 2011

“ΤΙΠΟΤΑ” του Ευδόκιμου Τσολακίδη στο Θέατρο “Eliart”



Τι συμβαίνει σε μια παράσταση όταν δεν συμβαίνει τίποτα; Γιατί σε μια παράσταση πρέπει απαραιτήτως να συμβαίνει κάτι; Όταν δεν συμβαίνει κάτι μήπως τελικά συμβαίνει κάτι πολύ πιο ενδιαφέρον απ’ ότι όταν συμβαίνει κάτι; Το αντίθετο του τίποτα είναι το όλα ή το κάτι;


Κωνσταντινουπόλεως 127, Βοτανικός
(πλησίον Μετρό Κεραμικού)




ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Ευδόκιμος Τσολακίδης

Παίζουν:
Ζωή Ξανθοπούλου
Λίνα Πρίντζου
Μάρκος Σαρρής
Ευαγγελία Χριστοδούλου

Βοηθός Σκηνοθέτη: Ελισάβετ Κανάκη
Φωτισμοί:     Σοφία Αλεξιάδου
Παραγωγή: Αθηναϊκή Μυθοποιΐα
Τηλέφωνο Κρατήσεων: 2118505650

INFO

Έναρξη Παραστάσεων: Δευτέρα 9 Μαίου
Λήξη Παραστάσεων: Τρίτη 7 Ιουνίου

Ημέρες Παραστάσεων: Δευτέρα και Τρίτη
Ώρα έναρξης: 21.00
Διάρκεια παράστασης 60’
Τιμή Εισιτηρίου: 15€ κανονικό 10€ φοιτητικό

Στοιχεία επικοινωνίας:
τηλέφωνο: 2118505650
emailathensmythmaking@yahoo.com