tunes

Τρίτη, 18 Δεκεμβρίου 2012

Ζήνα Κουτσελίνη: «Ο Νίκος Χατζηνικολάου, η Ράνια Θρασκιά, η Σεμίνα Διγενή μου λείπουν από την τηλεόραση»


 Η τηλεοπτική δημοσιογράφος και πρώην διευθύντρια προγράμματος σε πολλούς τηλεοπτικούς σταθμούς, έγραψε το πρώτο της μυθιστόρημα «Ο πιο δύσκολος δρόμος», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΛΙΒΑΝΗ. To θέμα του βιβλίου είναι επηρεασμένο από το λαμπερό κόσμο της τηλεόρασης, αφού ασχολείται με την άνοδο και την πτώση μιας από τις πιο ισχυρές περσόνες της ελληνικής τηλεόρασης, τη Βαγγελίτσα που έγινε φυσικά Εβελίνα. Η συγγραφέας μας μίλησε για το βιβλίο της, τη σημερινή τηλεοπτική πραγματικότητα και δεν δίστασε να βαθμολογήσει τους πρωταγωνιστές της μικρής μας οθόνης με το δικό της μοναδικό τρόπο.
Συνέντευξη στη Δήμητρα Μποφυλάτου, πηγή: tv glam
« Η τηλεόραση περισσότερο από ποτέ έχει ανάγκη από αλήθεια και κανονικούς ανθρώπους να την υπηρετούν. Όχι φτιασιδωμένους από φιλοδοξία και τίποτα.»
Πώς αποφασίσατε να γράψετε το μυθιστόρημα: «o πιο δύσκολος δρόμος» και πώς ήταν το δημιουργικό ταξίδι της συγγραφής;
Όταν αποφάσισα να διακόψω το τηλεοπτικό μου ταξίδι για να γίνω μητέρα, ήθελα να λυτρωθώ από καθετί αρνητικό που είχα στην ψυχή μου. Ήθελα να επαναπροσδιορίσω την πορεία  μου στην τηλεόραση, χωρίς ρετούς. Έτσι, άρχισα να γράφω αλήθειες. Στην πορεία, η ηρωίδα μου ήταν έτοιμη να μοιραστεί την αλήθεια της με το αναγνωστικό κοινό, χωρίς μοντάζ, που να ωραιοποιεί τη ζωή της. Οι άλλοι ήρωες «χόρεψαν» μαζί της και συναντήθηκαν με τους «φόνους» της. Στη διάρκεια αυτού του ταξιδιού ταλαντεύτηκα με τους ήρωές μου, κύλησα στο δικό τους πάτο, πορευτήκαμε παρέα και ξαναείδαμε τα όνειρά μας.
Είστε πίσω από τις κάμερες είκοσι χρόνια. Πηγή έμπνευσης για το βιβλίο είναι πρόσωπα της τηλεόρασης;
Πηγή έμπνευσής μου είναι τα 20 χρόνια της τηλεόρασης που βάδισα παρέα με φίλους και εχθρούς. Σημασία έχει πως από κάθε καλή ή κακή στιγμή κράτησα την αλήθεια της. Η Εβελίνα, βαδίζει στο δύσκολο δρόμο γιατί επέλεξε να μην αγαπήσει πραγματικά τον εαυτό της. Να πατάει πάνω στα άλλοθι του παρελθόντος της και να πορεύεται με αυτά. Αγαπούσε μόνο το είδωλό της, την εικόνα της και σιχαινόταν ακόμη και τους γονείς της.
Έχετε δημιουργήσει το site Entertv.gr. Θεωρείτε ότι το διαδίκτυο είναι το μέλλον της δημοσιογραφίας;
Θεωρώ ότι το διαδίκτυο είναι ένα ισχυρό κομμάτι της ενημέρωσης των αναγνωστών που πια θέλουν να ενημερώνονται άμεσα. Η δύναμή του είναι τεράστια, αλλά αυτή του η δύναμη ταυτόχρονα του δίνει και μια εξουσία τεράστια. Όσες φορές η εξουσία προέτρεχε του μέσου, λειτούργησε αρνητικά στη σπουδαιότητα και την εξέλιξή του. Το εμπιστεύομαι και το φοβάμαι ταυτόχρονα. Αυτή του η ελευθερία είναι που το κάνει συναρπαστικό και συνάμα επικίνδυνο.
Πώς έχει επηρεάσει η κρίση το τηλεοπτικό τοπίο και τι συναισθήματα σας δημιουργεί η όλη εικόνα;
Θλίψης, αλλά δεν το βάζω κάτω. Πιστεύω πως στην επόμενη διετία θα δούμε καλύτερη τηλεόραση. Τα πάντα θα μπουν σε νέες βάσεις. Οι άνθρωποί της θα αναγκαστούν να βρουν διαφορετικούς δρόμους προγραμμάτων. Εκεί είναι που θα κερδίσει ο τολμηρός που έχει προνοήσει να αλλάξει ρότα στον τρόπο που επιλέγει τηλεοπτικά πρόσωπα και προγράμματα.
Bλέπετε τούρκικα σίριαλ; Πώς τα κρίνετε;
Όλα κάνουν τον κύκλο τους. Παλαιότερα ήταν τα βραζιλιάνικα, τώρα τα τούρκικα. Δεν είναι κακό να βλέπεις  τούρκικα σήριαλ, αν η συνολική παραγωγή είναι αξιέπαινη. Αυτό που μ΄ ενοχλεί είναι να ψάχνω για ελληνική σειρά, ανάμεσα στα τούρκικα, και το χειρότερο είναι η ελληνική σειρά που βρίσκω να είναι σε επανάληψη.
Συζητάτε να επιστρέψετε στη τηλεόραση;
Συζητώ να επιστρέψω, χωρίς να σημαίνει πως θα βαδίσω σε μια τηλεόραση χωρίς εκπτώσεις.
Ποιο τηλεοπτικό πρόγραμμά θεωρείτε πώς κάνει τη διαφορά;
Η εκπομπή του Σταύρου Θεοδωράκη, γιατί βαδίζει με την εικόνα της κοινωνίας. Περιγράφει τα προβλήματα και την αλήθεια της με τρόπο ντοκιμαντερίστικο, χωρίς να είναι ακριβή παραγωγή. Γιατί λοιπόν στην prime time ζώνη, αντί για μια τουρκική σειρά να μην δούμε ένα τέτοιο καθημερινό προϊόν; Τα θέματα που απασχολούν την κοινωνία πολλά, και οι δημοσιογράφοι που μπορούν  να τα  υπηρετήσουν πολλοί.
Ποια τηλεοπτικά πρόσωπα σας φαίνονται «κουρασμένα» on camera;
Αν η τηλεόραση είναι κουραστική είναι και τα πρόσωπά της. Εσείς τι λέτε;
Ποιοι θεωρείτε ότι θα είναι οι νικητές και οι χαμένοι της φετινής σαιζόν με τα μέχρι τώρα δεδομένα;
Νικητές θα είναι όσοι σε αυτό το δύσκολο τηλεοπτικό τοπίο θα διατηρήσουν την εργασία τους. Χαμένοι όσοι δεν κατανοούν ότι δεν υπάρχει Lifestyle σε αυτή την τηλεόραση. Η τηλεόραση περισσότερο από ποτέ έχει ανάγκη από αλήθεια και κανονικούς ανθρώπους να την υπηρετούν. Όχι φτιασιδωμένους από φιλοδοξία και τίποτα, με αυτή ακριβώς τη σειρά όπως περιγράφω και στο βιβλίο μου.
Υπάρχει κάποιο από τα πρόσωπα που σας λείπει από τη τηλεόραση;
Ο Νίκος Χατζηνικολάου, η Ράνια Θρασκιά, η Σεμίνα Διγενή.
Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να κρατήσεις φιλίες από το χώρο της τηλεόρασης; Ξεχωρίζετε κάποιους ανθρώπους για το ήθος τους;
Μπορείς να διατηρήσεις φιλίες, αρκεί να νιώσεις ότι πραγματικά οι δρόμοι σας είναι κοινοί και όχι κενοί. Άλλο φιλία και άλλο κολακεία. Ξεχωρίζω κάποιους  και τους έχω στην ψυχή μου…
Ποιος είναι  «ο πιο δύσκολος δρόμος» για τα πρόσωπα της τηλεόρασης;
Ο πιο δύσκολος δρόμος για όλους μας, είναι αυτός της αυτογνωσίας. Να μάθουμε τον εαυτό μας και να ξέρουμε γιατί προδίδουμε, αγαπάμε! Δεν είναι διαφορετικός ο άνθρωπος της τηλεόρασης από αυτόν της διπλανής πόρτας.
Ισχύει ότι έχετε ξεκινήσει να γράφετε και δεύτερο βιβλίο; Μπορείτε να μας αποκαλύψετε περισσότερα;
Αφορά σε μια γυναίκα αράχνη, που καταστρέφει τις ζωές όσων συνδέονται μαζί της…

Mε άριστα το ΔΕΚΑ βάζω:
Eλένη Μενεγάκη: Με άριστα το δέκα της βάζω 10 με τόνο γιατί καταφέρνει να εκπλήσσει ακόμη κι όσους την αμφισβητούν. Υπάρχουν οι παρουσιάστριες και η Μενεγάκη. Είναι το πιο δυνατό brand της ελληνικής τηλεόρασης.
Γρηγόρης Αρναούτογλου: Του βάζω 9, γιατί θέλω να απολαμβάνει περισσότερο όσα η ζωή του χαρίζει και κατά συνέπεια και ο κόσμος που τόσα χρόνια τον παρακολουθεί.
Ελεονώρα Μελέτη: Tης βάζω 8,5. Όχι για την παρουσίαση της εκπομπής αλλά για το προϊόν που συνεχίζει να υπηρετεί. Ξέρω πως είναι μαγκάκι και θα με καταλάβει. Της το λέω με αγάπη και σεβασμό σε όσα κατάφερε.
Φαίη Σκορδά: Της βάζω 8,5  γιατί είναι στιγμές που νιώθω ότι παρασύρεται  από τους άλλους που συμμετέχουν στην εκπομπή και δεν κρατάει τον  χαρακτήρα που ξέρω ότι διαθέτει. Είμαι αυστηρή μαζί της γιατί την αγαπώ και ξέρω πως θα καταλάβει αυτό που της λέω.
Γιώργος Λιάγκας: Του βάζω 8. Υπάρχουν στιγμές που νιώθω ότι προσβάλει τον καλεσμένο του και αυτό με βρίσκει κάθετα αντίθετη. Όταν είσαι παρουσιαστής η ευγένεια είναι προσόν. Και υπάρχουν κάποιες στιγμές που το χιούμορ του με κερδίζει 100%.
Πόπη Τσαπανίδου: Της βάζω 10. Μου αρέσει ο τρόπος που διαχειρίζεται την εικόνα της και την εκπομπή της. Για την συνολική της προσπάθεια της βάζω αυτό το βαθμό. Ξέρω πως τίποτα στη ζωή της δεν της χαρίστηκε.
Αντώνης Κανάκης: Tου βάζω 9. Έχει την αίσθηση του χιούμορ, αν και μερικές φορές νιώθω πως δεν αφήνει τους συναδέλφους του να μιλήσουν. Είναι παρορμητικός, με έντονο ταπεραμέντο και  κάποιες φορές οι άλλοι δεν τον προλαβαίνουν.
Ζέτα Μακρυπούλια: Της βάζω 7. Μου φαίνεται στημένη στην παρουσίασή της. Είναι στιγμές που νιώθω ότι ασχολείται περισσότερο με την εμφάνισή της και λιγότερο με όσα θα πει. Το αστειάκι με την μικρή βαθμολογία του Λάτσιου με κούρασε.
Τατιάνα Στεφανίδου: Της βάζω 9,5. Δεν είναι απλή παρουσιάστρια αλλά και δημιουργός. Αυτό της δίνει plus βαθμολογία. Η Τατιάνα  ξέρει να ελίσσεται και στα δύσκολα βρίσκει την άκρη της. Δεν είναι εύκολο πάντα.

Who is who
Η Ζήνα Κουτσελίνη είναι δημοσιογράφος και βρίσκεται στην ιδιωτική τηλεόραση από τη γένεσή της, τόσο στην ενημέρωση όσο και στην ψυχαγωγία. Ξεκίνησε ως ρεπόρτερ και στη συνέχεια διατέλεσε αρχισυντάκτρια πολλών εκπομπών, διευθύντρια σε ψυχαγωγικά προγράμματα, δημιουργώντας παρουσιαστές και καινούριες τηλεοπτικές ζώνες, πάντα στο κοντρόλ εκπομπών αλλά και πίσω από τις κάμερες. Σπούδασε δημοσιογραφία με εξειδίκευση στην παραγωγή τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών προγραμμάτων. Έχει διανύσει μια εικοσαετία τηλεοπτικής πορείας στο χώρο των media και έχει συνεργαστεί με τους πιο λαμπερούς πρωταγωνιστές της τηλεόρασης. Ξεκίνησε την πορεία της στο Μega, για να συνεχίσει σε Αnt1, Αlpha και Αlter. Σήμερα, ως νόμιμη εκπρόσωπος και διαχειρίστρια της εταιρείας MOΝITOR GROUP ΕΠΕ, ασχολείται με marketing, επικοινωνία, δημόσιες σχέσεις, διαφήμιση, διαδίκτυο και άλλες συναφείς υπηρεσίες. Είναι ιδιοκτήτρια του site entertv.gr, στο οποίο βρίσκεται και το προσωπικό της blog.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου