tunes

Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2012

Κόλυβα στο Διαδίκτυο: Ποιοί "σκοτώνουν" τους επώνυμους οn line;


Τι κοινό έχει ο Μπραντ Πιτ με τον Πασχάλη Τερζή και ο Νότης Σφακιανάκης με την Αντζελίνα Τζολί; Όλοι τους έχουν «πεθάνει» στη μπλογκόσφαιρα, την ώρα που στη πραγματικότητα χαίρουν άκρας υγείας. Απ’ ότι φαίνεται, η άσβεστη δίψα των social media για αίμα δεν διστάζει να “εξοντώσει” διαδικτυακά τους επωνύμους χάριν της πρόσκαιρης δημοσιότητας.


Μαρινέλλα
: Την «πέθανε» το CNN
Μπορεί να είναι ένας από τους μεγαλύτερους ειδησεογραφικούς οργανισμούς του κόσμου, ωστόσο ούτε το CNN γλίτωσε από τη «μόδα» που «πεθαίνει» διάσημους στα κοινωνικά δίκτυα. Σύμφωνα με δημοσίευμα του ireport.cnn.com, της διαδραστικής ιστοσελίδας του δικτύου, όπου όλοι μπορούν να ανεβάσουν μια είδηση, η μεγάλη Ελληνίδα τραγουδίστρια έχασε τη ζωή της στις 17 Απριλίου σε τροχαίο δυστύχημα στην Εθνική Οδό Αθηνών-Λαμίας. Ο «θάνατός» της επήλθε όταν το αυτοκίνητο μεθυσμένου οδηγού πέρασε στο αντίθετο ρεύμα και συγκρούστηκε με το όχημα στο οποίο επέβαινε η Μαρινέλλα, με αποτέλεσμα και τα δύο να τυλιχθούν στις φλόγες. Λίγες ώρες μετά, οι υπεύθυνοι της ιστοσελίδας πληροφορήθηκαν ότι η είδηση είναι ψευδής και την κατέβασαν. Στην πραγματικότητα, η καταξιωμένη τραγουδίστρια την ώρα του «δυστυχήματος» βρισκόταν στη Θεσσαλονίκη και ολοκλήρωνε τις πρόβες ενόψει εμφανίσεων της στη συμπρωτεύουσα. Η ίδια, απάντησε με χιούμορ από την πίστα του νυχτερινού κέντρου της Θεσσαλονίκης, όπου εμφανιζόταν λέγοντας: «Όπως βλέπετε είμαι καλά...ΚΑΙ ΖΩ!»


Νότης Σφακιανάκης: «Πνίγηκε» στο αλκοόλ
Θύμα μιας εξαιρετικά κακόγουστης φάρσας έπεσε ο «πρίγκιπας» του πενταγράμμου, όταν στις 30 Ιουλίου toy 2013 μια ιστοσελίδα ανήρτησε την είδηση του θανάτου του. Σύμφωνα με το ψεύτικο δημοσίευμα, ο Νότης Σφακιανάκης «έχασε τη ζωή του κολυμπώντας στην Ασπροβάλτα της Θεσσαλονίκης». Μάλιστα, οι φαρσέρ πήγαν κι ένα βήμα πιο πέρα, γράφοντας ότι ο Σφακιανάκης «πριν πέσει στη θάλασσα είχε καταναλώσει μεγάλη ποσότητα αλκοόλ». Δεν χρειάστηκε να περάσουν παρά μόνο λίγα λεπτά για να διαψευσθεί το δημοσίευμα και να αποδειχθεί πώς μάλλον οι συντάκτες της είδησης τα είχαν «τσουγκρίσει οι ίδιοι…


Κώστας Καραφώτης
: Κηδεία στο Facebook

Ένα πολύ μακάβριο αστείο επεφύλασσαν κάποιοι χρήστες του Facebook στον γνωστό τραγουδιστή. Στις 3 Νοεμβρίου του 2011, έφτιαξαν σελίδα στο Facebook με τίτλο: «R.I.P: Κώστα Καραφώτη θα σε θυμόμαστε για πάντα». Όταν εκείνος ενημερώθηκε από θαυμαστές του για τον υποτιθέμενο θάνατο του, δημοσίευσε στο twitter του τη... μακάβρια σελίδα, γράφοντας: «Απίστευτο πόσοι τρελοί υπάρχουν στο διαδίκτυο.» Τελικά, μετά από δεκάδες μηνύματα που δέχτηκε, επανήλθε δριμύτερος ξεκαθαρίζοντας πως το πρόβλημα έχει ήδη πάρει την οδό προς την επίλυσή του: «Το χει κάνει ήδη η ομάδα μου που ασχολείται με αυτά. Σας ευχαριστώ! Ακόμη ζωντανός» τιτίβισε αποδεικνύοντας ότι αν μη τι άλλο διαθέτει χιούμορ.


Πασχάλης Τερζής
Θύμα κακόγουστης φάρσας
Στις αρχές Ιουνίου του 2011, και ενώ ο αγαπημένος λαϊκός τραγουδιστής αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας, κάποιοι κακόγουστοι ανήρτησαν την είδηση ότι έχασε τη μάχη με τη ζωή. Η κόρη του Γιάννα Τερζη, που είναι επίσης τραγουδίστρια, χρησιμοποίησε το λογαριασμό της στο twitter για να απευθυνθεί σ’ εκείνους που λίγες μέρες μετά την επέμβαση διάνοιξης αρτηρίας στην οποία υποβλήθηκε ο πατέρας της κι ενώ ήταν υγιέστατος, διέδωσαν ότι πέθανε: «Σε όσους διαδίδουν φήμες ότι ο πατέρας μου πέθανε και με παίρνουν όλοι για συλλυπητήρια, Έλεος !Δεν πεθαίνετε κανέναν άλλο λέω εγώ; Ανεγκέφαλοι!» έγραψε.


Άννα Χατζησοφιά
Στις 8 Σεπτεμβρίου του 2011, άγνωστοι ανάρτησαν στο διαδίκτυο την είδηση ότι η γνωστή σεναριογράφος βρέθηκε νεκρή μέσα στο σπίτι της. Λίγη ώρα μετά, το υποτιθέμενο νέο έκανε το «γύρο» του διαδικτύου και το κινητό της «πήρε φωτιά» από φίλους και γνωστούς της. Έτσι η Άννα Χατζησοφιά αποφάσισε να βάλει τα πράγματα στη θέση τους, γράφοντας στη σελίδα της στο facebook: «Eίμαι το φάντασμά μου». Αμέσως μετά την αποκατάσταση της αλήθειας, το εν λόγω δημοσίευμα αποσύρθηκε.
Χρήστος Χωμενίδης

Μία απίστευτη περιπέτεια, έζησε ο επιτυχημένος συγγραφέας στις 19 Δεκεμβρίου του 2011, όταν επιτήδειοι ανήρτησαν στο Διαδίκτυο την είδηση της αυτοκτονίας του. Φυσικά το δημοσίευμα ήταν ψευδές και φρόντισε να τo διαψεύσει και ο ίδιος μέσα από τον λογαριασμό του στο Facebook. Eπίσης, ο διανοούμενος που έπεσε θύμα του λεγόμενου «crawling», δηλαδή της τυφλής αναπαραγωγής μιας είδησης από ιστοσελίδες και blogs, σε συνέντευξη του στα «Νέα» αποκάλυψε ότι η υπόθεση θα πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης: «Θα κυνηγήσω το θέμα δικαστικά για να μη συμβεί το ίδιο σε άλλον. Σκεφτείτε η κόρη μου να ήταν πιο μεγάλη και να μάθαινε στο σχολείο αυτήν την είδηση».

Μιχάλης Ζαμπίδης
: «Έπεσε» πάνω στον αγώνα
Στις 11 Noεμβρίου του 2011 μια ανάρτηση ιστοσελίδας ανέφερε πώς ο παγκόσμιος πρωταθλητής του kick boxing έπεσε νεκρός, ύστερα από αγώνα του στη Ρωσία με τον Ρώσο παγκόσμιο πρωταθλητή Μπατού Χασικόβ. Το συγκεκριμένο δημοσίευμα ήθελε τον Iron Mike ν’ αφήνει την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο, όπου μεταφέρθηκε εσπευσμένα ύστερα από χτύπημα που δέχτηκε στην κάτω γνάθο από τον αντίπαλο του. Η αλήθεια βέβαια απείχε παρασάγγας αφού στην πραγματικότητα ο Μιχάλης Ζαμπίδης μπορεί να τραυματίστηκε και να σταμάτησε τον αγώνα όμως δεν κινδύνευσε σε καμία περίπτωση σοβαρά.
Ο Έλληνας αθλητής του κικ μποξ μας μιλάει για την περιπέτεια του:«Η είδηση δημοσιεύτηκε όταν βρισκόμουν στη Ρωσία για έναν σημαντικό αγώνα κατά τη διάρκεια του οποίου τραυματίστηκα. Με αφορμή αυτό, κάποιοι διαστρέβλωσαν την είδηση και δημιούργησαν την φήμη του θανάτου μου. Το έμαθα μέσω συνεργατών και φίλων μου από την Ελλάδα, γιατί όπως ήταν φυσικό τρομοκρατήθηκαν και επικοινώνησαν μαζί μου για να μάθουν τι ακριβώς συνέβη. Το πρώτο πράγμα που σκέφτηκα, είναι η οικογένειά μου με την οποία και επικοινώνησα αμέσως προκειμένου να τους καθησυχάσω. Στο Διαδίκτυο υπάρχει αυθαιρεσία γιατί ακόμη δεν υπάρχει το κατάλληλο πλαίσιο οριοθέτησης της χρήσης και των δικαιωμάτων αυτών που το χρησιμοποιούν. Αυτό που με εξέπληξε περισσότερο είναι ότι κάποια Μέσα αναπαρήγαγαν την συγκεκριμένη είδηση χωρίς να την επιβεβαιώσουν και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα την μεγαλύτερη έκταση του θέματος . Πιστεύω ότι η χρήση και η ενασχόληση με το Διαδίκτυο πρέπει να γίνεται από όλους και ειδικά από τους νέους με μέτρο και μεγαλύτερη προσοχή. Τέλος, θα ήθελα να συγχαρώ τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος που έδρασε άμεσα και εντόπισε τον δράστη.»



TUS: «Θύμα» τροχαίου
Στις 16 Δεκεμβρίου του 2011, η είδηση ότι ο γνωστός ράπερ έπεσε θύμα τροχαίου στη Θεσσαλονίκη, έκανε το γύρο του διαδικτύου. Επικράτησε ένας μικρός πανικός ανάμεσα στους θαυμαστές του τραγουδιστή αλλά ευτυχώς, πολύ γρήγορα, η αλήθεια αποκαταστάθηκε. Ο ίδιος o ράπερ έγραψε στην επίσημη σελίδα του στο facebook χαριτολογώντας: «Έχω «πεθάνει» από το τρέξιμο της δουλειάς» αποδεικνύοντας ότι δε…μασάει και δεν χάνει τη ψυχραιμία του.



Γιώργος Πλειός

«Οι χρήστες του διαδικτύου να γνωρίζουν πως έχουν στα χέρια τους μια ατομική βόμβα, την οποία χειρίζονται σαν να είναι στρακαστρουκα.»
Ο Πρόεδρος του Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών μας μίλησε για το φαινόμενο των
«κηδειών-μαϊμού», αναδεικνύοντας την πραγματική διάσταση του προβλήματος.
Ποιο είναι το «προφίλ» των φαρσέρ;
Οι άνθρωποι που μπαίνουν στη διαδικασία να κάνουν κάτι τέτοιο δεν αντιλαμβάνονται προφανώς τις συνέπειες των πράξεων τους αλλά και την ευθύνη τους: κι αυτό γιατί οι επώνυμοι οι οποίοι «βάλλονται» έχουν οικογένεια αλλά και μεγάλο κοινό και η όλη διαδικασία μπορεί να τους δημιουργήσει πρόβλημα. Κάποιος μπορεί να το κάνει για να εκδικηθεί, κάποιος άλλος ενδεχομένως θέλει να κάνει κάποιο κακόγουστο αστείο.
Πολλές ιστοσελίδες στη συνέχεια αναδημοσιεύουν τη ψευδή είδηση, χωρίς να κάνουν ρεπορτάζ, για να διασταυρώσουν τα στοιχεία. Αυτό πώς το κρίνετε;
Μια μεγάλη ιστοσελίδα ενδεχομένως να θεωρήσει εντυπωσιακή μια τέτοια είδηση και επειδή τα μέσα επικοινωνίας είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικά, αναδημοσιεύουν την είδηση παραθέτοντας την πηγή. Είναι τεράστιο το πρόβλημα της αναδημοσίευσης ψευδών ειδήσεων στο internetκαι το ζήτημα των «κηδειών-μαϊμού» είναι απόρροια του φαινόμενου. Φυσικά αυτό δεν κάνει καλό σε μακροχρόνιο επίπεδο στο μέσο και μπορεί μια ιστοσελίδα να έχει πρόσκαιρη αναγνωσιμότητα αλλά να μην είναι αξιόπιστη.
Οι κηδείες-μαϊμού τι δείχνουν για την κοινωνία μας;
Ως κοινωνία είμαστε ανώριμοι να διαχειριστούμε τις δυνατότητες που έχουν τα μέσα μας, τα οποία εμείς έχουμε στα χέρια μας χάριν της τεχνολογίας. Επίσης απ’ ότι φαίνεται δεν είμαστε όλοι έτοιμοι να διαχειριστούμε τον εαυτό μας ως ερασιτέχνη δημοσιογράφο, γιατί τα νέα μέσα δίνουν κι αυτή τη δυνατότητα. Βέβαια θυμίζω ότι υπήρξαν και εκπομπές και δημοσιογράφοι που έκαναν καριέρα κάνοντας πλάκα και φάρσες σε επώνυμους. Όταν ο ταγός της κοινής γνώμης, ο δημοσιογράφος κάνει τέτοιου είδους ενέργειες γιατί να μην το κάνει κι ένα απλό πρόσωπο, που φαντάζεται ότι μπορεί να διατηρήσει την ανωνυμία του; Oι δημοσιογράφοι έχουν παίξει σε όλη αυτή τη διαδικασία τον ρόλο τους. Οι χρήστες του διαδικτύου πρέπει να λάβουν υπόψη τους πως έχουν στα χέρια τους μια ατομική βόμβα την οποία χειρίζονται σαν να είναι στρακαστρουκα.


Βερόνικα Σαμαρά
«Mέσα στη δημοκρατία του διαδικτύου πρέπει να υπάρχει και η ηθική»
Η Συντονίστρια του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου και Επικεφαλής Δράσης Ενημέρωσης Saferinternet.gr προειδοποιεί πως δεν υπάρχει ανωνυμία στο διαδίκτυο.«Είναι πάρα πολύ σημαντικό το ζήτημα των «μαϊμού κηδειών» καθώς μιλάμε για παρενόχληση και αυτό ξεπερνάει τα όρια του ηθικού. Στις 16 Νοεμβρίου 2012 είναι η Παγκόσμια ημέρα Ανεκτικότητας κι αυτό σημαίνει ότι πρέπει όλοι μας να κατανοήσουμε ότι δεν υπάρχει ανωνυμία στο διαδίκτυο. Όλοι αφήνουμε ηλεκτρονικά ίχνη, και η Δίωξη Ηλεκτρονικού εγκλήματος μπορεί να βρει όλους όσους παρανομούν βάσει νομοθεσίας. Μέσα στη δημοκρατία του διαδικτύου, όπως και σε κάθε δημοκρατία υπάρχει η ηθική. Δεν πρέπει να κάνουμε στους άλλους, αυτό που δεν θα θέλαμε αντίστοιχα να μας κάνουν. Είναι ανήθικη η αντιμετώπιση απέναντι στους συγκεκριμένους επώνυμους και οι άνθρωποι αυτοί σαφώς και έχουν κάθε δικαίωμα να εξασκήσουν όποιο νόμιμο μέσο τους δίνεται για να σταματήσει αυτή η ιστορία. Έχουν κάθε δικαίωμα να κάνουν καταγγελία διότι δεν είναι απλό πράγμα να λες ότι κάποιος πέθανε. Δεν μπορεί να λέγονται πράγματα συκοφαντικά για ένα τρίτο άτομο, είτε αυτό είναι γνωστό είτε όχι.«Connect with respect» (συνδεθείτε με σεβασμό). Αυτό είναι το μήνυμα που πρέπει να περάσουμε και που αποτελεί μάλιστα και το σλόγκαν μας για τον 10ετή και επετειακό εορτασμό της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου, στις 5 Φεβρουαρίου 2013. Ας σεβαστούμε τους συνανθρώπους μας, τόσο στο φυσικό, όσο και στον εικονικό κόσμο!»




                                    Το Χόλιγουντ «Πενθεί»


Η μόδα των κηδειών μαϊμού ξεκίνησε από το εξωτερικό κι εκεί οι επιτήδειοι έχουν «πεθάνει» κατά καιρούς δεκάδες επώνυμους, κάποιους μάλιστα κι από δύο φορές!

Τζόνι Ντεπ

Στις 11 Οκτώβρη η φήμη ότι ο 49χρονος σταρ του Χόλιγουντ πέθανε σε ατύχημα από πνιγμό εξαπλώθηκε στο twitter. Στην πραγματικότητα φυσικά, ο γοητευτικός ηθοποιός χαίρει άκρας
υγείας και αδιαφορεί για τις φήμες, αφού δεν είναι η πρώτη φορά που τον «σκοτώνουν» μέσω διαδικτύου. Τον Ιανουάριο του 2010 είχε κυκλοφορήσει και πάλι η φήμη ότι ήταν "θύμα" ενός μοιραίου αυτοκινητιστικού τροχαίου.

Μπραντ Πιτ: Τον «έφαγε» το snowboard
Τραγικό θάνατο βρήκε ο πασίγνωστος ηθοποιός στις 30 Ιουλίου, σύμφωνα με ανάρτηση ιστοσελίδας που εξαπλώθηκε σαν ιός στη μπλογκοσφαιρα. Η είδηση ήθελε μάλιστα τον Μπραντ ν’ αφήνει την τελευταία του πνοή στην Ελβετία, όταν κάνοντας snowboard, έπεσε πάνω σ’ ένα δέντρο.

Αντζελίνα Τζολί: «Θύμα» της νευρικής ανορεξίας
Σάλος προκλήθηκε σε ολόκληρο τον κυβερνοχώρο στις 12 Μαρτίου, όταν διέρρευσε μέσα από αμερικανικά blogs η φήμη πως η γνωστή ηθοποιός έχασε τη ζωή της και μάλιστα από νευρική ανορεξία. Η ψευδής είδηση εξαπλώθηκε σε χρόνο dt, όμως λίγη ώρα μετά αποδείχθηκε πως η είδηση ήταν «ράδιο Αρβύλα».
Ντιντιέ Ρέιντερς: Πέθαναν τον...υπουργό, πριν την ώρα του

Σε ένα κακόγουστο αστείο προχώρησε η νεολαία του βελγικού κόμματος «Ανθρωπιστικό δημοκρατικό Κέντρο». Δημοσίευσαν σε ιστοσελίδες τα συλλυπητήριά τους για τον... δήθεν «θάνατο» του υπουργού Εξωτερικών της χώρας Ντιντιέ Ρέιντερς. Ο υπουργός, πληροφορήθηκε το «θάνατο» του κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψης στη Δημοκρατία του Κονγκό, και δεν διασκέδασε με την αποτυχημένη απόπειρα χιούμορ των νεολαίων. Εξέφρασε μάλιστα την απορία του σχετικά με το ότι οι βελγικές ιστοσελίδες δημοσίευσαν χωρίς διασταύρωση τα «χιουμοριστικά» συλλυπητήρια των πολιτικών του αντιπάλων: «Εκπλήσσομαι ότι ένα άρθρο σαν κι αυτό δημοσιοποιήθηκε με τη δικαιολογία του χιούμορ. Δεν απαιτώ συγγνώμη αποκλειστικά για μένα, αλλά και για τους ανθρώπους που είδαν το άρθρο στο διαδίκτυο και έπαθαν σοκ» δήλωσε χαρακτηριστικά.

 
Aπό τη Δήμητρα Μποφυλάτου