Για πόσα απ’ αυτά είσαι ένοχη;-
από τη Δήμητρα Μποφυλάτο
1. To να χωρίσεις με ένα status update
Mπορεί να σου φαίνεται διασκεδαστικό, είναι όμως κάτι που συμβαίνει συχνά στον κόσμο του facebook. Δεν χρειάζεται να γράψεις «Παίδες είμαι ελεύθερη» μπορείς απλά να αλλάξεις το status σου από παντρεμένη σε ελεύθερη και ξαφνικά όλοι σου οι «φίλοι» το μαθαίνουν. Έτσι έγινε και στην περίπτωση της Δήμητρας Αιγινίτη, που τα media έμαθαν ότι χώρισε με το σύζυγο της Αντώνη Σρόιτερ όταν άλλαξε το status της. Ίσως το έκανες επειδή είχες άγχος να του το πεις τηλεφωνικά ή ακόμη χειρότερα από κοντά! Άλλωστε στο facebook μπορείς να συνδέεσαι και να αποσυνδέεσαι όποτε το θελήσεις. Η πρόκληση όμως είναι να τελειώσεις την σχέση σου με σεβασμό και αξιοπρέπεια. Όσο για το τι δηλώνεις στο facebook; Ελεύθερη, δεσμευμένη ή παντρεμένη; Μπορείς απλώς να μη δηλώσεις τίποτα.
2.Ξεκατινιάζεσαι δημοσίως
Το έχουμε δει όλοι να συμβαίνει! Η αίσθηση της ανωνυμίας που δίνει το internet μπορεί να σε οδηγήσει να έχεις τα νεύρα σου και να γράψεις βγάζοντας τ’ απωθημένα σου για τον συνεργάτη σου στη δουλειά που σε «ρουφιάνεψε», τη γκόμενα σου που σε κεράτωσε, το διευθυντή σου που αποφάσισε να σε απολύσει λόγω περικοπών. Σκέψου λίγο; Πόσες φορές είδες έναν πρωην φίλο σου -με τον οποίο είχατε τσακωθεί στο παρελθόν-σε ένα εστιατόριο και του επιτέθηκες φωνάζοντας του; Καμία; Τότε γιατί κάνεις προσωπικές επιθέσεις μέσω facebook; Τι πιστεύεις ότι είναι ένα διαδικτυακό δικαστήριο; «Τα εν οικω μη εν δήμω» γιατί αυτή η συμπεριφορά σίγουρα θα σου γυρίσει μπούμερανγκ και αφ ετέρου δείχνει έλλειψη τακτ και επιπέδου! Αν παρ’ όλα αυτά «βράζεις» από θυμό, μπορείς να απευθυνθείς ακόμη και μέσω facebook στον αποδέκτη που επιθυμείς αρκεί να το κάνεις με γραπτό μήνυμα (ώστε να μην το δουν όλοι σας οι φίλοι).
3. Μην κατασκοπεύεις τους άλλους
Ένα βασικό χαρακτηριστικό του facebook είναι ότι μπορείς να παρακολουθείς τις ζωές των άλλων, να βλέπεις φωτογραφίες από την προσωπική τους ζωή ή να παρακολουθείς με ποιους μιλάνε και κάνουν παρέα. Από τη θετική του πλευρά, είναι υπέροχο να μπορείς να επικοινωνείς με συγγενείς και φίλους σου και να μοιράζεσαι τα γενέθλια σου, τις επιτυχίες σου ή ακόμη και τα επιτεύγματα σου. Παρ’ όλα αυτά, όλο και πιο συχνά ακούω για πρώην ζευγάρια ή και πρώην φίλους ή συναδέλφους που χρησιμοποιούν το facebook για να κατασκοπεύσουν πού είναι ο πρώην τους, ή ο κολλητός τους και τι κάνει. Αυτό το «ρεπορτάζ» πολλές φορές χρησιμοποιείται σε καυγάδες και το μόνο σίγουρό είναι ότι «τροφοδοτεί» τις ανασφάλειες που ο καθένας μας ενδεχομένως έχει. Αν παρ’ όλα αυτά συνεχίζεις να κατασκοπεύεις πχ τον σύντροφο σου, σκέψου ποιο είναι το κίνητρο σου. Είναι πολύ πιθανό ότι είτε δεν αισθάνεσαι πολύ καλά με τον εαυτό σου, είτε κάτι λείπει στη σχέση σου. Αντί να επιτρέπεις στο facebook να ανατροφοδοτεί συνεχώς το αίσθημα ζήλιας που σιγοκαίει μέσα σου, άκου τον εαυτό σου και σκέψου τι χρειάζεσαι τελικά από σένα τον ίδιο και το σύντροφο σου. Στη συνέχεια δούλεψε με τη σχέση σου με το να θέσεις τα ερωτήματα και τις ανησυχίες σου στον σωστό παραλήπτη και άσε το facebook έξω από το παιχνίδι.
4. Μη ζητάς από τον αγαπημένο σου να διαγράψει φίλους του
Πολλές φορές έχω ακούσει από φίλες μου ότι θέλουν να πουν στον αγαπημένο τους (ή το έχουν ήδη κάνει) να διαγράψει φίλους του που εκείνες δεν εγκρίνουν. Αυτοί οι φίλοι μπορεί να είναι μια πρώην σχέση, ένα φλερτ, ή ένα πρόσωπο που τους προκαλεί ανησυχία. Χειρίζονται με λάθος τρόπο τις ανασφάλειες τους με το να προσπαθούν να ελέγξουν τη ζωή του αγαπημένου τους. Παράλληλα εντείνουν τις ανησυχίες τους με το να κάνουν focus σε πράγματα που είναι έξω από τις ίδιες και σίγουρα αυτές οι κινήσεις δεν βοηθούν στο να χτίσεις μια υγιή σχέση. Αυτό όμως που μπορεί να παίξει θετικό ρόλο είναι να επικεντρωθείς από έξω προς τα μέσα. Μην διαχέεις την ενέργεια σου στις εκφάνσεις της σχέσης σου που η ίδια δεν μπορείς να χειριστείς, γιατί με αυτό τον τρόπο τις περισσότερες φορές σαμποτάρεις το αίσθημα εμπιστοσύνης και οικειότητας που έχεις (ή τουλάχιστον πρέπει να έχεις) με τον σύντροφο σου. Ρώτα καλύτερα τον εαυτό σου; Εγώ τι νιώθω; Είναι πιθανό ότι σε αυτό το σημείο πρέπει να επικεντρωθείς και να δουλέψεις. Όσο πιο πολύ εκτιμάς τον εαυτό σου, τόσες περισσότερες πιθανότητες έχεις να αποκτήσεις μια εξαιρετική σχέση.
5.Μη βάζεις όλες τις λεπτομέρειες της ζωής σου στο προφίλ σου
Όλοι έχουμε ακούσει για πρόσωπα και καταστάσεις που επανέρχονται από το παρελθόν και όχι με τις καλύτερες προθέσεις. Παλιές επαγγελματικές ευκαιρίες που έκαναν φτερά, διαλυμένες σχέσεις και θιγμένες υπολήψεις. Δεν είναι ανάγκη να εκθέτεις στο facebook με λεπτομέρειες την προσωπική σου ζωή, το πώς αισθάνεσαι, γιατί έχεις τα νεύρα σου και μάλιστα χωρίς να σκέφτεσαι τις συνέπειες. Αν έχεις μεγάλη ανάγκη να κάνεις οuting μέσω facebook, κάνε ένα βήμα πίσω και σκέψου το καλύτερα. Με το να δίνεις χρόνο στον εαυτό σου για να σκεφτεί σημαίνει ότι νοιάζεσαι πραγματικά για τον εαυτό σου, τη σχέση σου και τη φήμη σου.