tunes

Σάββατο 17 Ιουλίου 2021

Με τις μέλισσες, όχι με τους λύκους

 

Η στάση της σερβιτόρας που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην απελευθέρωση  της 19χρονης στην Ηλιούπολη με γέμισε ελπίδα. Ήταν εκείνη που δεν κοίταξε τη δουλειά της και βοήθησε τη νεαρή κοπέλα να αποδράσει από τα δεσμά της, από τον εφιάλτη που ζούσε επί χρόνια από τον πα-τέρα της και στη συνέχεια από τον αστυνομικό που την κακοποιούσε και την εξέδιδε.

Ένα κορίτσι του μεροκάματου ήταν εκείνο που άνοιξε την πόρτα του κλουβιού της 19χρονης, χωρίς φόβο, με όπλο της την αλληλεγγύη και την ανθρωπιά.

Το κορίτσι της διπλανής καφετέριας είναι η ηρωίδα μου.  «Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θέλουν πραγματικά ελευθερία, επειδή η ελευθερία προϋποθέτει ανάληψη ευθύνης, και οι περισσότεροι άνθρωποι τρέμουν την ανάληψη ευθύνης.» είχε πει ο Ζίγκμουντ Φρόυντ. Η ελευθερία συνδέεται με την ανάληψη ευθύνης. Πρέπει να επιλέγεις κάθε μέρα ποιος είσαι, που πας, με ποιόν θέλεις να είσαι. Με τις μέλισσες ή με τους λύκους.

Στη κατάθεσή της η 19χρονή ανέφερε χαρακτηριστικά: «Σήμερα, ξύπνησα και πήγα να πάρω καφέ στην καφετέρια, όπου η κοπέλα που δουλεύει με ξέρει γιατί τον τελευταίο καιρό έπαιρνα καφέ συνέχεια από εκεί, με είδε που ήμουν χτυπημένη και μου είπε αν θέλω βοήθεια να πάω σε αυτήν. Εγώ πήρα τον καφέ γύρισα σπίτι και όταν με είδε ο Δ. ξαφνικά και χωρίς λόγο άρχισε να φωνάζει, να με χτυπάει στα χέρια, στα πόδια και στο πρόσωπο, ενώ με απείλησε και με ένα όπλο λέγοντας μου θα σε σκοτώσω και δεν θα ζήσεις. Τότε χτύπησε το κινητό του Δ. και καθώς αυτός μίλαγε σε αυτό, εγώ κατάφερα να τρέξω προς την πόρτα και να βγω έξω. Έπειτα πήγα κατευθείαν στην κοπέλα η οποία μόλις της είπα τι έγινε ενημέρωσε την αστυνομία. Εγώ με την κοπέλα πήγαμε με το αυτοκίνητο της στην αστυνομία».

  Ήρωας της καθημερινότητας μπορείς να είσαι παντού: στο σχολείο, στο γραφείο, στο δρόμο, στο supermarket

Δεν είμαστε υπεύθυνοι μόνο γι’ αυτό που κάνουμε αλλά και γι’ αυτό που δεν κάνουμε. Ο άνθρωπος που γίνεσαι δημιουργείται κάθε μέρα, ξανά και ξανά μέσα από αυτά που αρνείσαι, από τα μονοπάτια τα οποία συνειδητά δεν περπατάς.

Μην μένεις αμέτοχος! Η φωνή σου έχει δύναμη, οι πράξεις σου μπορούν να καθορίσουν ζωές. Ελευθερία είναι η θέληση να είσαι πρώτα απ’ όλα υπεύθυνος απέναντι στον εαυτό σου.

 

 

 

Πέμπτη 15 Ιουλίου 2021

📢 Διαδικτυακή Συζήτηση | Παιδικός αθλητισμός: Η προστασία των παιδιών, ο ρόλος των αθλητικών οργανισμών

 




Το ΚΜΟΠ – Κέντρο Κοινωνικής Δράσης και Καινοτομίας και το ιστορικό αθλητικό σωματείο ΆΡΗΣ Νίκαιας σας προσκαλούν την Τετάρτη 21 Ιουλίου 2021 και ώρα ⏰ 16.00 με 18.00 στη διαδικτυακή συζήτηση με θέμα  «Παιδικός αθλητισμόςΗ προστασία των παιδιών, ο ρόλος των αθλητικών οργανισμών», που διοργανώνεται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου”ACTIVE: Focus on Children; Strengthening Policies in Sports and Leisure ACTIVities”.
 
ΔΗΛΩΣΤΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ! ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ!
Δύο ημέρες πριν την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο, το ΚΜΟΠ και ο ΆΡΗΣ Νίκαιας εστιάζουν στην πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας στον παιδικό αθλητισμό και στη διαμόρφωση ενός ασφαλούς και ευχάριστου αθλητικού περιβάλλοντος για κάθε παιδί.  Σκοπός της Ημερίδας είναι ✅ να παρουσιάσει χρήσιμους τρόπους πρόληψης και αντιμετώπισης της βίας με θύματα παιδιά στον αθλητισμό, ✅ να αναδείξει τον ρόλο των αθλητικών οργανισμών στην προώθηση των ίσων ευκαιριών, ✅ τον ρόλο των γονέων και ✅ τη συμβολή της Ολυμπιακής Παιδείας στην καταπολέμηση της βίας.
 
Η συμμετοχή είναι δωρεάν.
Στο τέλος της ημερίδας θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης.

Τη συζήτηση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Νίκος Δελαγραμμάτικας.

Στην εκδήλωση θα μιλήσουν:
 
➡️ Δημήτρης Παπανικολάου, πρώην Διεθνής Καλαθοσφαιριστής
➡️ Κωνσταντίνος Γεωργιάδης,  Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Επίτιμος Κοσμήτορας της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας
➡️ Δημήτριος Πετρούνιας, Ψυχοεκπαιδευτής BSc-MSc
➡️ Τίνια Απέργη, Δρ. Κλινικής Ψυχολογίας, Σωματείο Ελίζα
➡️ Γιώργος Κουλούρης, Χειριστής έργου ACTIVE | ΚΜΟΠ – Κέντρο Κοινωνικής Δράσης και Καινοτομίας

Οι θεματικές της εκδήλωσης είναι:

📌 Τρόποι αντιμετώπισης της βίας με θύματα παιδιά στον αθλητισμό
📌 Η πρόληψη της παιδικής κακοποίησης στον αθλητισμό
📌 Ο ρόλος των γονέων στην προστασία των παιδιών στον αθλητισμό
📌 Διασφάλιση ίσων ευκαιριών στον αθλητισμό για τα παιδιά
📌 Η συμβολή της Ολυμπιακής Παιδείας στην ανάπτυξη των παιδιών και στην αντιμετώπιση της βίας
 
Για να δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα και τους ομιλητές πατήστε εδώ 👉 https://bit.ly/3r2UezG 
 
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο ☎️  210-3637547 (Υπ. Έργου Γιώργος Κουλούρης) ή με 📧 στο active@kmop.eu.

Τετάρτη 14 Ιουλίου 2021

Φανζίνς: Από τη σκέψη στο χαρτί

 


Το ΚΜΟΠ – Κέντρο Κοινωνικής Δράσης και Καινοτομίας διοργανώνει Έκθεση Φανζίνς, όπου θα παρουσιαστούν τα φανζίνς (fanzines> fan magazines = μικρά περιοδικά) που ανέπτυξαν οι γυναίκες που συμμετείχαν στο Πρόγραμμα Αποκατάστασης και Ενσωμάτωσης του έργου Heal και θα συζητήσουμε για τη σημασία της τέχνης στην ψυχική ενδυνάμωση και τη σημασία της εργασίας στην ενσωμάτωση.

Τη συζήτηση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Βασίλης Ρούβαλης.
Ημερομηνία:  📅 Πέμπτη 22 Ιουλίου 2021 και  ⏰ 14.30 με 17.00
 
💻 Η εκδήλωση θα γίνει μέσω Zoom. Για την παρακολουθήσετε, μπορείτε να κάνετε δωρεάν εγγραφή εδώ: https://bit.ly/3khM4lD
👀 Δείτε αναλυτικά την agenda εδώ: https://bit.ly/3AV9iUC
 
Στην εκδήλωση θα μιλήσουν:
✅ Στεφανία Toυφεξή, Κοινωνική λειτουργός και Υπεύθυνη προγραμμάτων Αρωγής και Προστασίας Α21
✅ Αναστασία Σιδερά, Σύμβουλος ανάπτυξης δεξιοτήτων και επαγγελματικού προσανατολισμού στο κέντρο της ActionAid στην Αθήνα
✅ Κατερίνα Παράσχου, Συντονίστρια του προγράμματος Praksis BCC
✅ Ράνια Φιλίππου, Ψυχολόγος, ΚΜΟΠ
✅ Mαρία Κορμπίλα, Ειδικός της τέχνης & graphic designer
✅ Μαρία Έλλη Δουφεξή Καπλάνη, Ερευνήτρια - εκπαιδεύτρια, ΚΜΟΠ
✅ Μελίνα Μητσοτάκη, Συντονίστρια Artit
 
ℹ️ Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του έργου HEAL - enHancing rEcovery and integrAtion through networking, empLoyment training and psychological support for women victims of trafficking (AMIF) που υλοποιείται από σχήμα πέντε συνεργαζόμενων φορέων, στην Ιταλία, την Ελλάδα, την Ισπανία και την Ρουμανία.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο ☎️ 210- 3637547 ή στην 📧 ηλεκτρονική διεύθυνση: heal@kmop.eu

Πώς να αποτρέψετε και να καταπολεμήσετε διάφορες μορφές βίας κατά των ΛΟΑΤΚΙ+ και των μη συμμορφούμενων με το φύλο τους παιδιών

 


Διαθέσιμο για επαγγελματίες εκπαίδευσης, υγείας, ΜΜΕ αλλά και το ευρύ κοινό είναι το εγχειρίδιο «Πώς να αποτρέψετε και να καταπολεμήσετε διάφορες μορφές βίας κατά των ΛΟΑΤΚΙ+ και των μη συμμορφούμενων με το φύλο τους παιδιών». Στόχος του εγχειριδίου είναι να συμβάλλει στην ευαισθητοποίηση και μείωση των προκαταλήψεων, καθώς επίσης να ενισχύσει την προστασία από τη βία και τη στήριξη των ΛΟΑΤΚΙ+ και των μη συμμορφούμενων με το φύλο τους παιδιών και νέων. Αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο προς μία κοινωνία χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς, που θα σέβεται και θα τιμά τη διαφορετικότητα.

Διαβάζοντας το εγχειρίδιο μπορείτε να μάθετε χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με την ορολογία για έννοιες όπως σεξουαλικός προσανατολισμός, ταυτότητα φύλου και έκφραση φύλου. Ακόμα θα γνωρίσετε τις μορφές και τις επιπτώσεις της βίας κατά των ΛΟΑΤΚΙ+ παιδιών, καθώς και βασικές αρχές και χρήσιμα tips που πρέπει να εφαρμόζουν οι επαγγελματίες που εργάζονται με ΛΟΑΤΚΙ+ παιδιά.

Κατεβάστε το εγχειρίδιο εδώ και συμβάλλετε στη διαμόρφωση ενός πιο ανεκτικού και συμπεριληπτικού κοινωνικού περιβάλλοντος.

Το εγχειρίδιο έχει αναπτυχθεί στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου “Diversity and Childhood: Changing social attitudes towards gender diversity in children across Europe”, το οποίο επιδιώκει  να εφοδιάσει με αποτελεσματικά εργαλεία τους ενδιαφερόμενους φορείς, να προωθήσει την ευημερία και τα θεμελιώδη δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ παιδιών και νέων, καθώς και να εμβαθύνει τις γνώσεις σχετικά με τις πολλαπλές διαστάσεις της βίας που ασκείται σε βάρος τους, συμβάλλοντας έτσι στην ουσιαστική ενδυνάμωσή τους.

 


Εκπαιδευτική πλατφόρμα για την υποστήριξη των ΛΟΑΤΚΙ+ παιδιών και νέων

 


Η βία κατά των φύλων είναι ένα είδος βίας που έχει ως βάση μια συγκεκριμένη κατανομή ρόλων, χαρακτηριστικών, προτιμήσεων, υποχρεώσεων και εκφράσεων άμεσα συσχετιζόμενων με μια δίττη ιδέα του βιολογικού φύλου – αρσενικό και θηλυκό. Το Ευρωπαικό έργο Diversity and Childhood επικεντρώνεται σε ένα συγκεκριμένο είδος βίας κατά των φύλων, που είναι κατά της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας και στα άτομα που δεν υπάγονται στο δυαδικό φύλο. Αυτό το είδος βίας έχει ως βάση την ιδέα της κανονικότητας γύρω από το φύλο, και περιλαμβάνει την τρανσφοβία, ομοφοβία, αμφιφοβία και μεσοφοβία, και χαρακτηρίζεται από μια απαράδεκτη καταπάτηση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας με συχνά σκληρές επιπτώσεις σε παιδιά και εφήβους.

Η πρόωρη αντιμετώπιση σε ένα αρχικό στάδιο στη ζωή είναι το κλειδί και για να σταματήσει αυτό το κοινωνικό φαινόμενο και να προωθηθεί η ευημερία του συνόλου της κοινωνίας. Αυτός είναι ο λόγος που το έργο Diversity and Childhood προβλέπει διάφορες δράσεις με στόχο να αλλάξει κοινωνικές συμπεριφορές που ευνοούν την ποικιλομορφία των φύλων στα παιδιά σε όλη την Ευρώπη. Επικεντρώνεται σε 5 σημεία-κλειδιά στην ζωή των παιδιών: Εκπαίδευση, Υγεία, Οικογένεια, Περιβάλλον και Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, έχει αναπτυχθεί εκπαιδευτική πλατφόρμα με στόχο την την αντιμετώπιση της βίας κατά των #ΛΟΑΤΚΙ+ παιδιών και νέων. Για να παρακολουθήσεις τις εκπαιδευτικές ενότητες κάνε δωρεάν εγγραφή εδώ https://bit.ly/3w3JO3Q

Το έργο Diversity and Childhood υλοποιείται σε 9 χώρες: Βέλγιο (Çavaria), Πορτογαλία (CES), Ισπανία (University of Girona and the Autonomous University of Barcelona), Κροατία (Zagreb Pride), Ελλάδα (ΚΜΟΠ), Λιθουανία (LGL), Σλοβενία (University of Ljubljana), Ουγγαρία (Hátter), και Πολωνία (Lambda Warsaw).