tunes

Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2023

FEINAMC | Επιτυχείς δράσεις για την ένταξη των παιδιών προσφύγων και μεταναστών στην εκπαίδευση

 


Οι αυξημένες ροές προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα αποτελεί ένα σημαντικό ζήτημα που απαιτεί ολοκληρωμένες λύσεις για την επιτυχή ένταξη και ενσωμάτωση των ανθρώπων αυτών στην κοινωνία. Ένας από τους τομείς που απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή είναι η ένταξη των παιδιών προσφύγων και μεταναστών στο εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας μας, καθώς επηρεάζει την επιτυχή ενσωμάτωσή τους στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο.

Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, κατά τη σχολική χρονιά 2021-2022, το ποσοστό εγγραφής παιδιών προσφύγων και μεταναστών στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα άγγιξε το 95% (16.417 μαθητές), ωστόσο το ποσοστό φοίτησης διαμορφώθηκε στο 75% (12.285 μαθητές).

H χωρίς αποκλεισμούς εκπαίδευση και κατάρτιση από την προσχολική έως την τριτοβάθμια εκπαίδευση θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για το κράτος και την κοινωνία. Ωστόσο, οι μαθητές με προσφυγικό ή μεταναστευτικό υπόβαθρο αντιμετωπίζουν συχνά δυσκολίες στην προσαρμογή στο νέο μαθησιακό περιβάλλον.

Σε αυτό το πλαίσιο, είναι σημαντικό να προσφέρονται προγράμματα και εργαλεία για την ενσωμάτωση των παιδιών προσφύγων και μεταναστών στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα, για την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, ώστε να αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις της διαπολιτισμικής εκπαίδευσης. Οι επαγγελματίες της εκπαίδευσης μπορούν να ωφεληθούν από την καθοδήγηση και την ανταλλαγή καλών πρακτικών, ώστε να είναι σε θέση να καλύπτουν τις μαθησιακές ανάγκες των μαθητών σε ολοένα και περισσότερο πολύμορφες και πολυγλωσσικές τάξεις.

Στο πλαίσιο των προσπαθειών του να συμβάλει στην ομαλή και πλήρη ενσωμάτωση παιδιών προσφύγων και μεταναστών στο εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας, το ΚΜΟΠ συμμετείχε στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα FEINAMC – Foster Education Inclusion of Newly Arrived Migrant Children. Σε συνεργασία με άλλους 4 οργανισμούς από την Ιταλία, την Κύπρο, την Αυστρία και την Ισπανία, προσαρμόσαμε δύο καλές πρακτικές – ένα πρόγραμμα καθοδήγησης και ένα εργαλείο αξιολόγησης της προηγούμενης μάθησης – προκειμένου να διασφαλίσουμε τη διάδοση και την αναβάθμισή τους στα σχολεία, αναπτύσσοντας διάφορες δραστηριότητες.

Μέσα στα δύο χρόνια που διήρκησε το έργο, δημιουργήθηκαν στα σχολεία χώροι ανταλλαγής, προβληματισμού και μετασχηματισμού για την προώθηση της ένταξης και δόθηκε αξία στις προηγούμενες γνώσεις των μεταναστών μαθητών πέρα από το εθνικό πρόγραμμα σπουδών.


«Το πιο σπουδαίο επίτευγμα του έργου ήταν όταν τον Μάιο του 2020, έπειτα από όλες τις δυσκολίες με την πανδημία καταφέραμε να φέρουμε σε επαφή 12 παιδιά που συμμετείχαν στον πρόγραμμα, 6 καθοδηγητές/τριες και 6 καθοδηγούμενους/ες, στο Παλέρμο της Ιταλίας», αναφέρει η υπεύθυνη διαχείρισης του προγράμματος, κ. Παναγιώτα Κοκολιού. «Δώδεκα παιδιά διαφορετικής ηλικίας, εθνικότητας, θρησκείας κατάφεραν σε λιγότερο από 3 μέρες να έρθουν κοντά, να μοιραστούν, να συζητήσουν, να παίξουν, να ανταλλάξουν εμπειρίες με σεβασμό και να μας δείξουν πόσο δυνατό στοιχείο είναι η διαπολιτισμικότητα  πλέον», σημειώνει.

Το έργο βασίστηκε στις ακόλουθες μεθοδολογίες, οι οποίες αποτελούν τη βάση που υποστηρίζει τις δύο καλές πρακτικές που παρουσιάζει το έργο, το πρόγραμμα καθοδήγησης και το εργαλείο αξιολόγησης της προηγούμενης μάθησης: Μεθοδολογία συνεργατικής μάθησης, μεθοδολογία διδασκαλίας από ομότιμους, μεθοδολογία καθοδήγησης και τη μεθοδολογία αξιολόγησης προηγούμενης μάθησης με βάση την εικόνα.

 

Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2023

ΚΜΟΠ Social Net: Δράσεις στήριξης ευπαθών κοινωνικών ομάδων στον Δήμο Πειραιά

 Υπηρεσίες στήριξης ευάλωτων κοινωνικών ομάδων που διαμένουν στον Δήμο Πειραιά προσφέρει το ΚΜΟΠ Social Net, στο πλαίσιο των δράσεών του με στόχο την πολύπλευρη υποστήριξη συνανθρώπων μας που αντιμετωπίζουν κοινωνικά, ψυχολογικά και οικονομικά προβλήματα.



Ειδικότερα, το ΚΜΟΠ Social Net, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Επιχειρηματικής Ανάπτυξης & Καινοτομίας (ΙΝΕΠΑΚ), προσφέρει δράσεις υποστήριξης σε Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ) και τις οικογένειές τους, σε έφηβους έως 15 ετών με υψηλό κίνδυνο παραβατικότητας και σε άτομα τρίτης ηλικίας, που διαμένουν στον Δήμο Πειραιά.

Οι δράσεις περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, υπηρεσίες εξατομικευμένης ψυχολογικής υποστήριξης, ομάδες συμβουλευτικής και ψυχοεκπαίδευσης, υπηρεσίες φροντίδας από ειδικούς θεραπευτές, καθώς και δράσεις κοινωνικής ένταξης και δικτύωσης. Όλες οι υπηρεσίες παρέχονται δωρεάν στους ωφελούμενους.

Συνολικά, μέσω του προγράμματος, πρόκειται να λάβουν υποστήριξη τουλάχιστον 150 ενήλικες ΑμεΑ και παιδιά ΑμεΑ με τους γονείς τους, 180 έφηβοι/νέοι με τις οικογένειες τους και 400 ηλικιωμένοι.

Δράσεις για ΑμεΑ και τις οικογένειές τους

Σκοπός είναι η ψυχολογική υποστήριξη και ενδυνάμωση των οικογενειών με παιδιά ΑμεΑ, αλλά και η προώθηση της κοινωνικής ένταξης ενήλικων ΑμεΑ. Οι συμμετέχοντες/ουσες θα ωφεληθούν μέσα από υπηρεσίες υποστήριξης (π.χ. φυσικοθεραπεία, εργοθεραπεία, κινησιοθεραπεία, κ.λπ.), εξατομικευμένη ψυχολογική υποστήριξη για ΑμεΑ και τις οικογένειές τους, ομαδικές δράσεις κοινωνικής ένταξης για ΑμεΑ και ομάδες υποστήριξης για οικογένειες ΑμεΑ.

Δράσεις για έφηβους έως 15 ετών με υψηλό κίνδυνο παραβατικότητας

Σκοπός είναι η ενδυνάμωση παιδιών και εφήβων έως 15 ετών μέσα από προγράμματα εκπαίδευσης, ψυχοκοινωνικής στήριξης και δημιουργικής απασχόλησης. Στόχος είναι η πρόληψη της νεανικής παραβατικότητας και η αντιμετώπιση της θυματοποίησης, η προαγωγή της κοινωνικής ένταξης παιδιών και εφήβων που βρίσκονται σε κίνδυνο να εμπλακούν σε αξιόποινες πράξεις ή έχουν εκδηλώσει προ-παραβατική συμπεριφορά, καθώς και η αντιμετώπιση του κοινωνικού στίγματος. Οι δράσεις προβλέπουν ομάδες συμβουλευτικής και ψυχοεκπαίδευσης σε εφήβους, ομάδες εστιασμένης συζήτησης και δημιουργικής έκφρασης σε εφήβους, ομάδες συμβουλευτικής και εστιασμένης συζήτησης (workshops) σε ομάδες γονέων/συλλόγους γονέων και κηδεμόνων, δράσεις κοινωνικής ένταξης και δικτύωσης με στόχο την ανταλλαγή εμπειριών και καλών πρακτικών, εξατομικευμένη ψυχολογική υποστήριξη σε εφήβους και εξατομικευμένη συμβουλευτική υποστήριξη στο οικογενειακό πλαίσιο.

Δράσεις για άτομα τρίτης ηλικίας

Βασικοί στόχοι είναι η υποστήριξη της αυτόνομης διαβίωσης και η παροχή φροντίδας ημέρας σε άτομα τρίτης ηλικίας που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες. Με αυτό τον τρόπο θα καλυφθούν σημαντικές ανάγκες των ηλικιωμένων με προβλήματα καθημερινής ομαλής διαβίωσης, ή με χρόνιες παθήσεις. Οι δράσεις θα συμβάλουν παράλληλα στη μείωση του αισθήματος απομόνωσης, την εμψύχωση και κοινωνική ενδυνάμωση των ηλικιωμένων ανθρώπων. Οι συμμετέχοντες/ουσες θα έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες κατ’ οίκον υποστήριξης αυτόνομης διαβίωσης, εξατομικευμένης ψυχολογικής υποστήριξης και σε ομαδικές δράσεις κοινωνικής ένταξης και ψυχαγωγίας.

Η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος είναι διαθέσιμη ΕΔΩ.