tunes

Δευτέρα 29 Ιουνίου 2015

Γιοζεφ Κνόμπελ Φρόυντ: “Ο εχθρός των οικογενειών εν έτει 2015 είναι η μονίμως ανοιχτή τηλεόραση"


   
 Στην Αθήνα βρέθηκε για την παρουσίαση του βιβλίου του «Γονείς μια διαρκής πρόκληση» ο κορυφαίος παιδοψυχολόγος Γιοζεφ Κνόμπελ Φρόυντ, και δισέγγονος του «πατέρα» της ψυχανάλυσης Σίγκμουντ Φρόιντ. Το έργο του είναι μια ανοιχτή πρόσκληση-πρόκληση για να στοχαστεί κανείς σχετικά με τον ρόλο του γονιού, ένα λειτούργημα καθόλου εύκολο αλλά κεφαλαιώδους σημασίας για την κοινωνία μας. «Η ζωή είναι μια πορεία από την πλήρη εξάρτηση στην πλήρη ανεξαρτησία. Και, για να επιτευχθεί, είναι ουσιαστικός ο ρόλος που παίζουν ο μπαμπάς και η μαμά» αναφέρει χαρακτηριστικά.

  Η οικονομική κρίση και το πώς μιλάμε στα παιδιά μας γι’ αυτή, το bullying, τα συνηθέστερα λάθη που κάνουν οι γονείς, αλλά και το πώς επηρεάστηκε από τον παππού του Σίγκμουντ Φρουντ ήταν κάποια από τα ερωτήματα στα οποία απάντησε, στέλνοντας το δικό του μήνυμα, που συμπυκνώνει την τριακονταετή πείρα του ως παιδοψυχολόγος: «Τα παιδιά πρέπει να μένουν παιδιά.»

Συνέντευξη: Δήμητρα Μποφυλάτου

Πώς αποφασίσατε να γράψετε το βιβλίο “Γονείς μια διαρκής πρόκληση”;

 To βιβλίο το έγραψα, αφού εργάστηκα ως παιδοψυχολόγος τα τελευταία τριάντα χρόνια. Το να συζητώ  με τους γονείς είναι ένα βασικό κομμάτι της δουλειάς μου και συχνά συναντώ νευριασμένους και μπερδεμένους γονείς, που δεν γνωρίζουν πως ακριβώς να διαπαιδαγωγήσουν τα παιδιά τους. Ένας γονιός μου είπε, κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίας: «Τα παιδιά δεν σου έρχονται με οδηγίες χρήσης.» Σκέφτηκα αργότερα πόσο δίκιο είχε και ότι ίσως να υπάρχουν εκεί έξω πολλοί γονείς που χρειάζονται μια «πυξίδα» που να τους βοηθάει να βρουν τον δρόμο τους και να ανταπεξέλθουν στην πρόκληση του να είσαι γονέας. Το βιβλίο φυσικά δεν δίνει οδηγίες χρήσης, αλλά ανοίγει νέους δρόμους σκέψης σε σχέση με πολλά καθημερινά ζητήματα που απασχολούν τα παιδιά και τους γονείς.

Πώς μπορούμε να μεγαλώσουμε ευτυχισμένα παιδιά σε μια χώρα σαν την Ελλάδα,  που μαστίζεται από την οικονομική κρίση και οι περισσότεροι πολίτες ανησυχούν για το μέλλον τους;
Υπάρχουν πολλές χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα, αλλά τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να μεγαλώνουν χαρούμενα, αρκεί οι γονείς να διασφαλίζουν πως τα παιδιά τους μπορούν να μιλήσουν σε κάποιον για όσα τα απασχολούν και χώρους για παιχνίδι, χωρίς έννοιες.

Πρέπει οι γονείς να μιλούν στα παιδιά τους για την οικονομική κρίση;
Δε νομίζω πως υπάρχει κανένας λόγος και θεωρώ πως δεν χρειάζεται να τους μιλάμε για θέματα, τα οποία συνδέονται άμεσα με τον κόσμο των ενηλίκων. Τα παιδιά πρέπει να παραμένουν παιδιά. Πρέπει όμως οι γονείς να τα διδάσκουν να μην ξοδεύουν αλόγιστα, ή να τα κακομαθαίνουν, παίρνοντας του συνεχώς δώρα. Είναι σημαντικό να μεγαλώνουμε τα παιδιά μας με αξίες και να τους κάνουμε μαθήματα ζωής, όπως το να καταναλώνουν με μέτρο.

Ποια είναι τα βασικά βήματα για να μεγαλώσουμε χαρούμενα παιδιά;
Να τους δίνουν χώρο για παιχνίδι και δημιουργικότητα, να τα αφήνουν να διασκεδάζουν και να τους επιτρέπουν να σκέπτονται και να αναρωτιούνται. Είναι καλύτερο να περνούν χρόνο με τα παιδιά τους όταν το επιθυμούν και να μην είναι μαζί τους, τις στιγμές που πρέπει. Θεωρώ πως ένα σημαντικό βήμα είναι να συνειδητοποιούν ότι το κάθε παιδί χρειάζεται το χώρο και τον χρόνο του.

Ποια εξαιρετικά σημαντικά θέματα σε σχέση με τη διαπαιδαγώγηση των παιδιών αγνοούν πολλοί γονείς;
Πολλοί με ρωτούν πόσο καιρό πρέπει να κοιμούνται στο ίδιο δωμάτιο με το μωρό τους, ενώ κάποιοι άλλοι πιστεύουν πως πρέπει να κοιμούνται στην ίδια κρεβατοκάμαρα, μέχρι το μωρό να χρονίσει. Ακόμη κάποιοι γονείς πιστεύουν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα να κυκλοφορούν γυμνοί μπροστά στο 6χρονο παιδί τους, ενώ είναι ευρέως γνωστό πώς δεν είναι μια σωστή πρακτική. Κάποιοι άλλοι δεν μπορούν με τίποτα να θέσουν όρια: αφήνουν τα νήπια να βλέπουν τηλεόραση με τις ώρες, ή σαν ζευγάρι δεν μπορούν να συμφωνήσουν σε βασικά θέματα, που έχουν να κάνουν με το μεγάλωμα των παιδιών τους. Είναι πολλοί τέλος εκείνοι που αγωνιούν για το αν το παιδί τους έχει φοβίες, εφιάλτες ή εμμονές αλλά δεν γνωρίζουν πώς να το βοηθήσουν.

Στην Ελλάδα το  bullying έχει εξελιχθεί σε “ιό” του εκπαιδευτικού συστήματος. Υπάρχει τρόπος να διδάξουμε στο παιδί μας σεβασμό και από ποια ηλικία;
Το πρόβλημα του bullying είναι παγκόσμιο. Βλέπετε, το σχολείο αποτελεί καθρέφτη της κοινωνίας και δυστυχώς ζούμε σε μια εξαιρετικά βίαιη κοινωνία. Ένα περιβάλλον που υποθάλπει τον ανταγωνισμό έχει τέτοια αποτελέσματα. Τα παιδιά μπορούν να μάθουν να σέβονται τους άλλους από νεαρή ηλικία. Ίσως στην παιδική χαρά να δείτε κάποιο παιδί να μην θέλει να μοιραστεί τα παιχνίδια του με τα υπόλοιπα παιδιά. Το να το μάθουμε να το κάνει είναι πολύ σημαντικό. Επίσης πρέπει να ενισχύουμε την αυτοεκτίμηση των παιδιών και να τα επιβραβεύουμε όταν κάνουν κάτι σωστά, αντί να τους δείχνουμε συνεχώς τι κάνουν λάθος. Σε περίπτωση που το παιδί μας αναφέρει κάποιο φαινόμενο bullying, θα πρέπει να σταθούμε κοντά του και να το αντιμετωπίσουμε μαζί με φροντίδα και μεγάλη προσοχή.

Ποια είναι κατά την άποψη σας τα βασικά προβλήματα των μοντέρνων οικογενειών;
Η έλλειψη χρόνου και επικοινωνίας είναι τα σημαντικότερα προβλήματα. Πρέπει οι γονείς να αφιερώνουν χρόνο στα παιδιά τους για να τους διαβάζουν παραμύθια, να συζητούν και να παίζουν μαζί τους. Ο εχθρός των οικογενειών εν έτει 2015 είναι η μονίμως ανοιχτή τηλεόραση, που αποτρέπει τα μέλη της οικογένειας να συζητούν και  το ότι νήπια έχουν πρόσβαση σε tablets και ηλεκτρονικά παιχνίδια που μπορεί να τα διασκεδάζουν, αλλά παράλληλα τα απομονώνουν.

Παππούς σας είναι ο πατέρας της ψυχανάλυσης, Σίγκμουντ Φρούντ. To επίθετο σας σας άνοιξε κάποιες πόρτες;
Από μικρός ενδιαφερόμουν για τα…μυστήρια του ανθρώπινου μυαλού και στην εφηβεία μου αποφάσισα να γίνω ψυχαναλυτής. Δεν θεωρώ ότι το επίθετο μου μου άνοιξε πόρτες. Μάλλον χρωστάω την καριέρα μου περισσότερο στους συναδέλφους μου ψυχαναλυτές. Ο παππούς μου από τη μεριά της μητέρας μου, ήταν πρώτος ξάδερφος με τον Σίγκμουντ. Ο παππούς μου έφυγε από την Ευρώπη και έτσι έσωσε τη ζωή του. 11 από τα αδέλφια του δεν ήταν τόσο τυχερά, αφού δολοφονήθηκαν από τους ναζί. Ο ρατσισμός είναι ένα παθολογικό πρόβλημα της σύγχρονης κοινωνίας και σχετίζεται άμεσα με το ναρκισσισμό και τον φόβο για την διαφορετικότητα. Είναι σημαντικό να διδάξουμε στα παιδιά μας να δέχονται και να σέβονται τη διαφορετικότητα και είναι ό,τι πιο σημαντικό μπορούμε να κάνουμε για να θεραπεύσουμε αυτή την αρρώστια του ρατσισμού που επεκτείνεται στη σύγχρονη κοινωνία.

Ποια είναι η σχέση σας με τον Σίγκμουντ Φρόιντ και με ποιόν τρόπο σας επηρέασε;
Με επηρέασε ο Σίγκμουντ, όπως έχει επηρεάσει όλους τους ψυχαναλυτές παγκοσμίως. Η εκ βαθέων έρευνα του έργου του είναι εξαιρετικής σημασίας για κάποιον που θέλει απαντήσεις σε πολλά θέματα που αφορούν ανθρώπινες συμπεριφορές.





Πέμπτη 25 Ιουνίου 2015

Marie Diamond Η γκουρού των Rolling Stones μαθαίνει στους Έλληνες τα μυστικά του έρωτα

   
 Η  πασίγνωστη  «γκουρού του έρωτα», που είχε  καθοριστική συμβολή στο best seller, που έγινε  και ταινία, «The Secret»,  μέντορας των Rolling Stones και του Στίβεν Σπίλμπεργκ,  έρχεται στην  πρώτη «Ακαδημία Σχέσεων» στην Ελλάδα για να μάθει, σε όσους ενδιαφέρονται, τα μυστικά του έρωτα και των σχέσεων. To πρώτο δωρεάν σεμινάριο πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία την περασμένη Τετάρτη και θα ακολουθήσουν δύο ακόμη μαθήματα για τις σχέσεις, την 1η και 8η Ιουλίου. Η διδασκαλία της  είναι  προσαρμοσμένη για τις Έλληνίδες και τους Έλληνες, που ψάχνουν το άλλο τους μισό ή θέλουν να κρατήσουν τη σχέση τους αναλλοίωτη στο χρόνο. Η γεννημένη στο Βέλγιο,  Μarie Diamond, κατοικεί στο Μονακό και δραστηριοποιείται παγκοσμίως σε σχέση και με το Νόμο της Έλξης και την Κβαντική Φυσική. Τα βιβλία της έχουν διαβαστεί από εκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο και μιλώντας αποκλειστικά στον «ΤτΚ», εξομολογείται  πώς κατάφερε να «μεταμορφώσει» τις ζωές των Rolling Stones, του Στίβεν Σπίλμπερκ  και άλλων διάσημων. Στο online σεμινάριο, οι Έλληνες θα μάθουν όλα τα μυστικά της: «Θα μοιραστώ  όλες τις πληροφορίες και τις γνώσεις μου για το πώς θα δημιουργήσουν μια υπέροχη, ερωτική και γεμάτη νόημα  ερωτική σχέση.  Πρόκειται για εργαλεία που μπορούν να βελτιώσουν ακόμη τις σχέσεις με τα παιδιά μας, τους συναδέλφους ή τους προϊσταμένους μας.»

Δύσκολοι καιροί για…  διάσημους

  Μπορεί να διαθέτουν χρήμα και λάμψη όμως, τα πράγματα δεν είναι ρόδινα στις ζωές των διεθνών αστέρων, αφού «ό,τι λάμπει δεν είναι χρυσός» εξομολογείται η μέντορας των Rolling Stones και του Στίβεν Σπίλμπεργκ. «Ακόμα και οι διάσημοι αντιμετωπίζουν προσωπικά  προβλήματα και συνήθως τα μοιράζονται με τους φίλους τους. Kαι στις δυο περιπτώσεις ένας κοινός φίλος τους, που είχα υποστηρίξει στη ζωή του, με σύστησε» εξηγεί. Μέσω της διδασκαλίας της, οι διαπροσωπικές σχέσεις των διεθνών αστέρων βελτιώθηκαν και αυτό ακριβώς, είναι το “ χρυσό κλειδί” για μια επιτυχημένη ζωή: «Αυτό που διαπίστωσα και είναι κοινό και για τις δύο περιπτώσεις είναι πως όταν  βελτίωσαν τις σχέσεις με τις οικογένειες τους,  τότε ήταν που ζωές τους βελτιώθηκαν και κέρδισαν ακόμη περισσότερα βραβεία, αυξάνοντας τα επιμέρους προσωπικά τους επιτεύγματα. Οι προσωπικές σχέσεις είναι το κλειδί για την επιτυχία.»
  Tην έχουν εμπιστευτεί συνολικά περισσότερα από 1.000.000 άνθρωποι για να τους βοηθήσει να αλλάξουν τις ζωές τους και η Mary Diamond δεν διστάζει να αποκαλύψει στον «ΤτΚ» το μυστικό της επιτυχίας της. «Μυστικό μου είναι το βαθύτερο ενδιαφέρον μου, η αγάπη και η ενσυναίσθηση που έχω για τους ανθρώπους. Ανεξάρτητα από τις διαφορές που μπορεί να έχουμε μεταξύ μας ως άνθρωποι όσο αφορά το φύλο, τον πολιτισμό, την φυλή, την εθνικότητα, την θρησκεία, ή τις σπουδές είναι σημαντικό να εστιάζουμε στο φωτεινό μέρος της καρδιάς μας».  
    Φυσικά, δεν είναι εύκολο να αλλάξει κανείς συμπεριφορά από τη μια μέρα στην άλλη: «Πολλές φορές αυτό το κομμάτι είναι βαθιά και καλά κρυμμένο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει. Ο καθένας  έχει να διηγηθεί ιστορίες στις οποίες μεγαλούργησε και άλλες που πέρασε στιγμές πόνου. Συνδέομαι με τους ανθρώπους και ακούω με τα αισθητήρια της καρδιάς μου αυτά που έχουν να πουν. Πάντα βρίσκω τρόπο να τους υποστηρίξω αρχικά να αποτινάξουν τη στεναχώρια και να κάνουν τα πρώτα βήματα της προσωπικής τους μεταμόρφωσης».

Τα 2 «κλειδιά» για μια καλύτερη ζωή


" Το πρώτο είναι να κοιτάξουμε συνολικά τη ζωή μας μέχρι τώρα με ένα αίσθημα ευγνωμοσύνης. Ευγνωμοσύνη για τη ζωή μας, για τους ανθρώπους που μας αγαπούν για τα μικρά καθημερινά πράγματα στη ζωή μας.»    Το μεγαλύτερο λάθος, σύμφωνα με τη «γκουρού του έρωτα» είναι να εστιάζουμε στους φόβους μας, αφού η συνεχής σκέψη λειτουργεί ως παραμορφωτικός φακός: “ Χρειάζεται να κατανοήσουμε πως ότι προσεγγίζουμε με φόβο, του δίνουμε εκείνη τη στιγμή χωρίς να το συνειδητοποιούμε, τη δύναμη να εκδηλωθεί." Υπάρχουν περιπτώσεις που το παρελθόν λειτουργεί ως «καταφύγιο» των φόβων και η συγχώρεση μπορεί να αποτελέσει «σανίδα σωτηρίας»: «Πριν καταφέρουμε να απελευθερωθούμε από τους φόβους μας πρέπει να γιατρέψουμε τις παλιές πληγές.  Να συγχωρήσουμε αρχικά τον ίδιο μας τον εαυτό για ό,τι πήγε στραβά ως τώρα, τον σύντροφο για τον πόνο που προκάλεσε στη ζωή μας και ο κατάλογος έχει.. συνέχεια. Η ζωή είναι πολύ μικρή για να παραμένουμε αγκαλιά με τους πόνους μας και αποκτά διαφορετικό νόημα όταν καταφέρνουμε να απολαμβάνουμε τη μεγαλοσύνη της.»
   Η διαδικασία της απώλειας  είναι δύσκολη, όμως μπορεί να αποτελέσει  εφαλτήριο για μια καλύτερη ζωή. Η κ. Diamond δεν διστάζει να εξομολογηθεί στον «ΤτΚ» πως η ίδια άλλαξε πορεία ζωής: «Στα 15 μου χρόνια έζησα μια βαθιά, βασανιστική εμπειρία στην οποία παρ’ ολίγο να χάσω και την ίδια μου τη ζωή. Όμως αυτή η εμπειρία ήταν η αφετηρία, που με οδήγησε τελικά στην αποστολή, να επηρεάσω με θετικό τρόπο τη ζωή περισσότερων από 500 εκατομμυρίων ανθρώπων.  Η εσωτερική γαλήνη  που βίωσα ύστερα από τον αρχικό εφιάλτη, αποτελούν ζητούμενο και για πολλούς άλλους ανθρώπους στην εποχή μας. Η αποστολή μου είναι να υποστηρίξω τους ανθρώπους να αφήσουν πίσω τις τραυματικές τους εμπειρίες και να προχωρήσουν με ευγνωμοσύνη μπροστά, έχοντας  εμπιστοσύνη στον εαυτό τους και στον υπόλοιπο κόσμο.»

Info: Τα σεμινάρια θα πραγματοποιηθούν την 1η  και 8  Ιουλίου στις 19:30 Περισσότερες πληροφορίες: http://www.acadimiasxeseon.gr/ και στο http://www.mariediamond.com


Τρίτη 16 Ιουνίου 2015

Αριθμός κυκλοφορίας για τα γαιδουρια στη Λέρο

 

 Αριθμό κυκλοφορίας και ασφάλεια για ατυχήματα αστικής ευθύνης θα πρέπει να αποκτήσουν πλέον τα γαϊδούρια και τα μουλάρια στη γραφική Λέρο! Έπειτα από απόφαση του δημοτικού συμβουλίου του νησιού καταρτίστηκε ο «κανονισμός αγοραίων επιβατηγών ζώων». Κάθε επιβατηγό ζώο το οποίο μισθώνεται για τη μεταφορά των επιβατών, χρήζει άδεια κυκλοφορίας, η οποία χορηγείται από υπάλληλο του Δήμου Λέρου. Η άδεια μάλιστα εκδίδεται στο όνομα του κατόχου του ζώου και αναγράφει τον αριθμό μητρώου του ζώου, το έτος και το μήνα γέννησης του καθώς και το ονοματεπώνυμο, πατρώνυμο και αριθμό φορολογικού μητρώου του κατόχου και του κυρίου του.  
     Σύμφωνα με δηλώσεις του Δημάρχου Λέρου, κου Μιχάλη Κόλλια στον «ΕΤ», θα δοθούν τρεις άδειες στο προσεχές διάστημα, όμως πρέπει να υπάρχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις, αφού οι βόλτες με τα γαϊδουράκια είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα του νησιού δεδομένης και της ιδιαίτερης μορφολογίας του εδάφους. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα υπάρχει αύξηση της ζήτησης του συγκεκριμένου τρόπου μεταφοράς από πολλούς τουρίστες, που επιθυμούν να βιώσουν το παραδοσιακό αυτό τρόπο μεταφοράς στα γραφικά  καλντερίμια του νησιού.
    Για να χορηγηθεί η άδεια κυκλοφορίας αγοραίου επιβατηγού ζώου πρέπει  να έχει συμπληρωμένο το 3ο έτος της ηλικίας του, να είναι πιστοποιημένα υγιές, ενώ ο  κάτοχος του και φορέας της άδειας κυκλοφορίας πρέπει να διαθέτει τα νόμιμα προσόντα για την άσκηση του επαγγέλματός. Οι οδηγοί υποχρεούνται να φέρουν άδεια ικανότητας ημιονηγού, η οποία χορηγείται για ένα έτος, από το Δήμο. Για να χορηγηθεί άδεια, ο ενδιαφερόμενος πρέπει να έχει συμπληρωμένο το 18ο έτος της ηλικίας του και
να είναι σωματικά και ψυχικά υγιής.   
   Ο κάτοχος κάθε ζώου υποχρεούται να μεριμνά  για τον καθαρισμό των οδών από τα περιττώματα του ζώου του, για την αποφυγή των οσμών που προέρχονται από αυτό. Για κάθε σχετική παράβαση, ο κάτοχος του ρυπογόνου ζώου και ο ημιονηγός τιμωρείται με πρόστιμο ύψους 200,00 ευρώ. Αν  βεβαιωθούν τρεις παραβάσεις μέσα σ’ ένα χρόνο έτους, ο παραβάτης- κάτοχος τιμωρείται με 10ήμερη προσωρινή αφαίρεση της άδειας κυκλοφορίας του ρυπογόνου ζώου. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης του ημιονηγού, αφαιρείται η άδεια ικανότητας ημιονηγού για έξι μήνες. Ο κάτοχος κάθε ζώου τέλος πρέπει για κάθε αγοραίο επιβατηγό ζώο του να είναι εφοδιασμένος με ασφάλεια αστικής ευθύνης από ατυχήματα, οποία να καλύπτει τόσο τις τυχόν υλικές ζημιές που θα προκληθούν και τα έξοδα νοσοκομειακής και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης απεριορίστως, όσο και τις ευθύνες από πρόκληση ηθικής βλάβης ή ψυχικής οδύνης.

Μποφυλάτου Δήμητρα