tunes

Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2014

Πρωτοπορία α λα ελληνικά



Aπό τη Δήμητρα Μποφυλάτου

    
 Δεν μπορείτε να περιμένετε στα εστιατόρια με τις ώρες, να σας πάρουν παραγγελία; Ένα διαδραστικό τραπέζι, το iEat, είναι ό,τι πρέπει για τους πεινασμένους και ανυπόμονους πελάτες. Όχι μόνο επιτρέπει στο χρήστη να δει ψηφιακά τα διαθέσιμα εδέσματα μέσα στο πιάτο του, πριν ακόμα  παραγγείλει, αλλά με τη χρήση ενός ηλεκτρονικού μαρκαδόρου παραγγέλνεις χωρίς να χρειαστεί να φωνάξεις το σερβιτόρο. Αν έχετε δημιουργικό οίστρο μπορείτε να στρώσετε ψηφιακό τραπεζομάντιλο και να ζωγραφίσετε πάνω στο τραπέζι για να περάσει η ώρα και μετά  να «ανεβάσετε» τις ευφάνταστες δημιουργίες σας στο Facebook και το Twitter. Το συγκεκριμένο σύστημα είναι ένα μόνο από τα τρία  πρωτοποριακά διαδραστικά συστήματα που παρουσίασε το Ινστιτούτο Πληροφορικής του ΙΤΕ σε διεθνή έκθεση καινοτομίας που πραγματοποιήθηκε στη Ταϊβάν, σαρώνοντας τα βραβεία και συγκεντρώνοντας το ενδιαφέρον επιχειρηματιών και μέσων μαζικής ενημέρωσης από την Ασία. Την ανώτατη διάκριση κέρδισε το σύστημα Interactive Wall, κατακτώντας πλατινένιο βραβείο, το σύστημα Ιnteractive Documents  κατέκτησε Χρυσό Μετάλλιο, ενώ το  iEat κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο  καθώς και το βραβείο της Ταϊλάνδης για την καλύτερη διεθνή εφεύρεση. Αυτή η κατάκτηση είναι εξαιρετικά σημαντική για την Ελλάδα, αφού περισσότεροι από 600 εκθέτες από 22 χώρες παρουσίασαν πάνω από 2.000 εφευρέσεις και καινοτόμα προϊόντα.
  

  Η Ελληνική αποστολή στην Ταϊβάν τελούσε υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας και μιλώντας στον «ΕΤ» ο επικεφαλής της αποστολής, Γενικός Γραμματέας, κ. Χρήστος Βασιλάκος εξέφρασε την ικανοποίηση του: «Ήταν η πρώτη φορά που η χώρα μας συμμετείχε οργανωμένα σε μια τέτοια εκδήλωση εξωστρέφειας και κατάφερε να αποσπάσει 3 τιμητικές διακρίσεις από την Ταιβάν, την Κορέα και το Κατάρ. Οι στόχοι μας στέφθηκαν με επιτυχία. Οι καινοτόμες εφαρμογές που παρουσίασαν τα Ελληνικά ερευνητικά κέντρα απέσπασαν ένα πλατινένιο, τέσσερα χρυσά και δύο ασημένια μετάλλια και δύο τιμητικές διακρίσεις. Το ΙΤΕ απέσπασε τρία μετάλλια και ένα βραβείο, αποδεικνύοντας την πρωτοπορία του Ιδρύματος, παγκοσμίως.». Το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών συγκέντρωσαν και τα τρία καινοτόμα συστήματα του ΙΤΕ, σύμφωνα με τον κ. Βασιλάκο, που συναντήθηκε μάλιστα με την Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών Vanessa Yea-ping Shih: «Συζητήσαμε τις προοπτικές για την υπογραφή Διμερούς Συμφωνητικού Συνεργασίας στον τομέα της Έρευνας και Τεχνολογίας. Στη συνάντηση συμμετείχαν και σημαντικοί εκπρόσωποι από τον επιχειρηματικό κόσμο της Ταϊβάν.»
H…αφρόκρεμα της Καινοτομίας α λά Ελληνικά
Το σύστημα Interactive Wall υποστηρίζει παιχνίδια που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην προβολή προϊόντων και υπηρεσιών. Οι παίκτες χρησιμοποιούν για τον έλεγχο του παιχνιδιού μια εικονική σκιά, η οποία ακολουθεί τις κινήσεις του σώματός τους, ενώ κατά διάρκεια του παιχνιδιού φωτογραφίζονται σε χαρακτηριστικά στιγμιότυπα. Το σύστημα αυτό είναι εγκατεστημένο ήδη από το περασμένο καλοκαίρι στα αεροδρόμια και τα λιμάνια του Ηρακλείου και των Χανίων, στο πλαίσιο της συνεργασίας Creative Crete του ΙΠ-ΙΤΕ με την Περιφέρεια Κρήτης και αποτελεί  πόλο έλξης σε πληθώρα εκθέσεων στο εξωτερικό.
Το  Interactive Documents επαυξάνει με ψηφιακό τρόπο έντυπα όταν αυτά τοποθετηθούν πάνω σε μια οποιαδήποτε επιφάνεια. Οι αναγνώστες μπορούν να αλληλεπιδράσουν με το χαρτί,  επιλέγοντας με το δάχτυλό τους σημεία ενδιαφέροντος, ανακαλύπτοντας επιπλέον πληροφορίες, υπό τη μορφή πολυμέσων. Η ψηφιακή επαύξηση επιτυγχάνεται δίχως να γίνει οποιαδήποτε παρέμβαση στην επιφάνεια ή στα έντυπα και  το σύστημα αποτελεί ιδανικό εργαλείο αποτελεσματικής πληροφόρησης, μετατρέποντας ένα απλό έντυπο σε έξυπνο διαδραστικό μέσο.

Θάνος Παππάς: Σχεδιάζοντας το μέλλον της προσβασιμότητας




Από τη Μποφυλάτου Δήμητρα


   Ο 23χρονος Θάνος Παππάς από τη Καλαμάτα, είναι ο σχεδιαστής που κέρδισε τον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό της Fiat  “Σχεδιάστε το μέλλον της Προσβασιμότητας”, στον οποίο συμμετείχαν 17 χώρες, σχεδιάζοντας ένα ηλεκτροκίνητο όχημα πόλης για τα άτομα με αναπηρίες. Είναι πολλά περισσότερα απ’ αυτό όμως, όπως η κουβέντα μας αποδεικνύει. Αποφοίτησε το 2013 από το Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου, που βρίσκεται στη Σύρο και έκτοτε ασχολείται με το σχεδιασμό οχημάτων και προϊόντων. “Η ιδέα για το ηλεκτροκίνητο όχημα είχε ξεκινήσει το 2012, όταν στα πλαίσια της πρακτικής μου για τη σχολή είχα συνεργαστεί με τον Κωνσταντίνο Mαλανδρίνο. Μετά από εννέα μήνες μελέτης σχεδιάσαμε ένα αναπηρικό όχημα για την εταιρεία Korres Engineering. Αφού ανακαλύψαμε ότι δεν υπήρχαν οχήματα που κάλυπταν τις ανάγκες των αναπήρων τόσο καλά, εργαστήκαμε πάνω σ’ αυτό και το αποτέλεσμα ήταν το «D3», ένα όχημα πόλης για οδήγηση από ανθρώπους που κάνουν χρήση αναπηρικού αμαξιδίου» λέει.



« Αυτό το όχημα προοριζόταν για περεταίρω εξέλιξη και παραγωγή, όμως λόγω κάποιων εμποδίων το project είναι στην αναμονή. Παρόλα αυτά με το συνεργάτη μου, τον Κωνσταντίνο δουλεύαμε πάνω σε ένα δικό μας επιχειρηματικό σχέδιο εκμεταλλευόμενοι την τεχνογνωσία που έχουμε αποκτήσει και δεν σταματήσαμε να το ψάχνουμε».
 
Παράλληλα ο Θάνος άκουσε για τον διαγωνισμό της Fiat με θέμα: “Σχεδιάστε το μέλλον της Προσβασιμότητας» και το θέμα του διαγωνισμού ήταν ακριβώς στο.. στοιχείο του : “Πίστεψα ότι λόγω της εμπειρίας μας από το Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων στη Σύρο, που ασχολούμαστε πολύ με θέματα προσβασιμότητας το θέμα είναι ιδανικό! Είχα την ελευθερία να το προχωρήσω ένα βήμα πιο πέρα και να σχεδιάσω ένα αυτοκίνητα γενικά για τους ανθρώπους με αναπηρία: και αυτούς με προβλήματα όρασης ή ακοής αλλά και τους ηλικιωμένους που δεν έχουν καλά αντανακλαστικά.»
 Η εμπειρία του πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα, τον βοήθησε ιδιαίτερα, όπως περιγράφει: « Επειδή είχαμε κάνει και τη μελέτη πιο πριν, μου φάνηκε εύκολο να κάνω μια πρόταση για τη Fiat. Από πίσω βέβαια, υπήρχε πολύ δουλειά γιατί έχω ασχοληθεί με το ζήτημα τα προηγούμενα χρόνια. Φυσικά επειδή η Fiat είναι από τις αγαπημένες μου μάρκες, έκανα και κάτι που αισθητικά παραπέμπει στο στυλ της εταιρείας και ασχολήθηκα με την εμπειρία του χρήστη.» Έτσι βρέθηκε στο Τορίνο, είδε από κοντά το σχεδιαστικό κέντρο της Fiat, ένα από τα διασημότερα στον κόσμο και γνώρισε τον αρχι - σχεδιαστή της, Ρομπέρτο Τζιολίτο. «Ήταν μια καταπληκτική εμπειρία και μου έκανε εντύπωση πόσο απλοί άνθρωποι ήτανε και το σπουδαίο ήτανε ότι με αντιμετωπίζανε ως ισάξιο» λέει
 Αυτή τη στιγμή ζει και εργάζεται στην Ερμουπόλη της Σύρου, όντας  ιδρυτικό μέλος της Exarsis Design. Από το 2010 μαζί με το συνεργάτη και φίλο του Κωνσταντίνο Μαλανδρίνο αναλαμβάνουν projects σχεδιασμού οχημάτων και το όνειρο του είναι να τα δει στο δρόμο: «Δεν θέλουμε να εγκαταλείψουμε το όνειρο μας, τα αυτοκίνητα και τα οχήματα. Έχουμε επαφή με όλους που έχουν σχέση με το αυτοκίνητο στην Ελλάδα. Ελπίζουμε να διακριθούμε στο βραβείο επιχειρηματικότητας και να γίνουμε αφεντικά του εαυτού μας. Μ’ αυτό τον τρόπο θα φέρουμε τα οχήματα που σχεδιάζουμε στο δρόμο». Μπορεί ο επόμενος στόχος να είναι να καταφέρουν να κερδίσουν το βραβείο επιχειρηματικότητας, αλλά απ’ όσο μου λέει, τα όνειρα τους δεν σταματούν σε ένα διαγωνισμό. «Μόνο και μόνο που φτιάξαμε μια ομάδα που σχεδιάζει αυτοκίνητα στην Ελλάδα, είμαστε λίγο τρελοί, θέλουμε  όμως να τα δούμε στο δρόμο!» μου λέει γελώντας και κλείνοντας το τηλέφωνο τον σκέφτομαι να ανηφορίζει  τα σοκάκια της Άνω Σύρου, οραματιζόμενος το επόμενο όχημα που θα σχεδιάσει, με όραμα και μεράκι. Σηματοδοτεί την  Ελλάδα που ονειρεύεται, τη Ελλάδα που αντιστέκεται, που το μέλλον της ανήκει…

Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2014

ΤΑΤΟΥΑΖ: Ιστορίες από μελάνι




Από τη Δήμητρα Μποφυλάτου



     «Είχε στα μπράτσα του σταυρούς, σπαθιά ζωγραφισμένα, μια μπαλαρίνα στην κοιλιά, που εχόρευε γυμνή κι απά στο μέρος της καρδιάς στιγματισμένην είχε με στίγματ΄ ανεξάλειπτα μιαν άγρια καλλονή» είχε γράψει ο Νίκος Καββαδίας το 1933, σε μια εποχή που τα τατουάζ ήταν χαρακτηριστικό των ναυτικών και των παρανόμων. Από τότε κύλησε πολύ νερό στ’ αυλάκι. Αθλητές, μοντέλα, ηθοποιοί, τραγουδιστές και πολιτικοί φέρουν κι από ένα τατουάζ και η δερματοστιξία αποτελεί σημείο των καιρών.
Εκείνοι που δεν έχουν τα θεωρούν μόδα, αλλά οι μυημένοι λένε πως πρόκειται για μια ιδιότυπη ψυχοθεραπεία και ισχυρίζονται πως τα τατουάζ αποτελούν κομμάτι της κοσμοθεωρίας τους. Ο «τατουατζής» είναι σαν το γιατρό. Δύσκολα τον αλλάζεις, λένε.Οι τάσεις αλλάζουν συνεχώς, καθώς και ο εξοπλισμός των tattoo artists. Στους δύσκολους καιρούς της κρίσης, οι τιμές διαμορφώνονται  ανάλογα με την ώρα, ενώ ένα μικρό τατουάζ κοστίζει γύρω στα πενήντα ευρώ. Για όσους δεν έχουν πολλά χρήματα να διαθέσουν, τα μονόχρωμα τατουάζ είναι πιο οικονομικά, ενώ τα περίτεχνα σχέδια κοστίζουν κάτι παραπάνω και μπορεί η τιμή να φτάσει ακόμη και τις 3000 ευρώ. Το μόνο σίγουρο είναι πως το μέχρι πρόσφατα κακόφημο τατουάζ πλέον έχει κερδίσει παγκοσμίως μια θέση ανάμεσα στις σύγχρονες μορφές τέχνης και εκτός από μόδα, είναι σίγουρα ένας τρόπος έκφρασης. Σύμφωνα μάλιστα με μια πρόσφατη έρευνα του Γαλλικού Ινστιτούτου Δημοσκοπήσεων (IFOP), ένας στους πέντε Γάλλους μεταξύ 25-34 ετών έχει τατουάζ. Οι εποχές που το τατουάζ ήταν κάτι περίεργο και «εξωτικό» πέρασαν και πλέον  τείνει να εξελιχθεί σε συλλογική μανία.
      
  H παρουσιάστρια, Mαίρη Συνατσάκη έχει συνδέσει τα τατουάζ της με πολύ προσωπικές στιγμές της και το θεωρεί κομμάτι της κοσμοθεωρίας της: «Έχω ένα κορίτσι στο σβέρκο μου, ήταν το πρώτο μου τατουάζ» λέει. Έχει «χτυπήσει» στίχους του Neil Young στα πλευρά της και ένα cupcake, μια κασέτα και μια καρδιά στο μπράτσο της, που  όπως μας λέει: «συμβολίζουν την ουσία της ζωής μου, τρεις μεγάλες μου αγάπες. Τα τατουάζ για μένα είναι τρόπος έκφρασης και έχουν βαθύ νόημα για μένα.» Μάλιστα έχει χτυπήσει ένα κοινό τατουάζ με την αδελφή της, για να δείξουν η μια στην άλλη την αγάπη τους. Η γνωστή ηθοποιός και ραδιοφωνική παραγωγός Κατερίνα Τσάβαλου έχει κάνει 15 τατουάζ και εξομολογείται: « Για μένα τα τατουάζ δεν είναι μόδα. Ήθελα να κάνω ένα από τα 16 μου χρόνια, αλλά κρατήθηκα και το έκανα μεγαλύτερη, ώστε να είμαι συνειδητοποιημένη. Έχω κάνει μέχρι τώρα 15 και όλα σημαίνουν κάτι για μένα. Ένα μάλιστα το είχα δει στον ύπνο μου!» δηλώνει.
    
 Ο γνωστός ράπερ, “Θηρίο” έκανε το πρώτο του τατουάζ σε ηλικία 16 ετών, στο πρώτο φεστιβάλ που έγινε για τατουάζ στην Αθήνα και από τότε έχει «χτυπήσει» τόσα που, που όπως δηλώνει, δεν θυμάται ακριβώς πόσα είναι. Τέτοια είναι μάλιστα η αγάπη του για τη τέχνη της δερματοστιξίας, που έκανε το χόμπι του επάγγελμα και έχει ανοίξει δύο studios στην Αττική, με την επωνυμία «Thirio Tattoo». «Το τατουάζ είναι ψυχοθεραπεία πάνω απ’ όλα και το βλέπω αυτό από τον ίδιο μου τον εαυτό. Για εμένα είναι προϊόν εσωτερικής αναζήτησης, πέρα από τη μόδα. Τη λέξη μόδα τη χρησιμοποιώ, όχι με την έννοια της παροδικότητας, αλλά με την έννοια του πολιτισμού. Επώνυμοι και μη έχουν τον τατουατζή τους και δύσκολα αλλάζουν, είναι σαν το γιατρό τους. Ο κόσμος κάνει τατουάζ και εκτονώνεται, περνάει μηνύματα » μας λέει. Με την παραπάνω άποψη συμφωνεί ο γνωστός σεφ Άκης Πετρετζίκης, ο οποίος περίπου κάθε χρόνο «χτυπάει» κι από ένα: «Από τα πιο αγαπημένα μου είναι το τατουάζ που έχω στο αριστερό μου χέρι. Απεικονίζει τα 5 βασικά στοιχεία: Γη, αέρας, φωτιά, θάλασσα και γυναίκα, που για μένα είναι το πέμπτο στοιχείο» λέει. Την εποχή που το «Θηρίο» έκανε το πρώτο του τατουάζ, το 1997, ο κόσμος ήταν πιο καχύποπτος σε σχέση με τα τατουάζ. Τώρα, όπως λέει τα πράγματα έχουν αλλάξει: «Δεν υπάρχει πλέον κάποια διαφορετική αντιμετώπιση σ’ αυτούς που έχουν tattoo. Είναι όλοι ίσοι και αυτό είναι καλό, εκτός από μεμονωμένες περιπτώσεις.»

Σταυροί, τίγρεις και αγαπημένα πρόσωπα

 Δεν είναι λίγοι οι επώνυμοι που υπέκυψαν στη γοητεία της δερματοστιξίας.  H Έλενα Παπαρίζου είχε εδώ και χρόνια το παρατσούκλι «Βaby tiger» (τιγράκι) και αυτό  στάθηκε η αφορμή για να «χτυπήσει»  τατουάζ στο δεξί της πόδι, που γράφει «Η τίγρης δαγκώνει» στα γαλλικά. Μάλιστα το συγκεκριμένο σχέδιο, ήρθε να επισφραγίσει μια ριζική αλλαγή στη ζωή της, όπως εξομολογήθηκε σε συνέντευξη της. «Όταν έχασα τον μπαμπά μου, νομίζω πως η τίγρης μέσα μου μεγάλωσε. Δεν είναι πια μωρό». 
Το αριστερό χέρι της Αγγελικής Ηλιάδη κοσμεί το όνομα «babis», που απεικονίζεται πάνω σ’ έναν πάπυρο και τυλίγεται σε κομποσκοίνι, το οποίο καταλήγει σε σταυρό. Δεν έγραψε τυχαία το συγκεκριμένο όνομα, καθώς έτσι ονομάζεται ο γιος της. Από τα πρώτα τατουάζ που είχε κάνει ήταν ένας ήλιος-μισοφέγγαρο στην αριστερή της ωμοπλάτη. O Αντώνης Ρέμος είναι βαθιά θρήσκος και επέλεξε να το εκφράσει μέσα από ένα tattoo. Έχει στο μπράτσο του τον Χριστό που κουβαλάει το Σταυρό. Η Νατάσσα Θεοδωρίδου έχει χαράξει στη πλάτη της τα αρχικά από τα ονόματα της οικογένειάς της:«Ν» όπως Νατάσσα, «Χ» όπως Χριστιάνα και «Α» όπως Ανδριάνα. 
Στην περίπτωση της Εριέττα Κούρκουλου, περίοπτη θέση έχουν οι μορφές των αγαπημένων της προσώπων. Έχει ζωγραφίσει το πρόσωπο της μητέρας της Μαριάννας Λάτση, του πατέρα της Νίκου Κούρκουλου και το πρόσωπο του αγαπημένου της αδελφού της Πάρη Κασιδόκωστα. ]

Η Πηνελόπη Αναστασοπούλου είναι πρωταθλήτρια στα τατουάζ,  έχει πάνω της 11 τατουάζ στο σύνολο.  Όπως η ίδια αναφέρει, συμβολίζουν στιγμές που την έχουν σημαδέψει στη ζωή της. Μάλιστα, το πρώτο της τατουάζ το έκρυψε από τους γονείς της για πέντε χρόνια!

Ξέρουν από μπάλα …

Πολλοί είναι οι αθλητές που έχουν χτυπήσει τατουάζ. Πρώτος και καλύτερος ο μπασκετμπολίστας Γιώργος Πρίντεζης, που ήταν υποψήφιος για το βραβείο στο διαγωνισμό Polynesian tattoo! Αξίζει να σημειωθεί πως για να κάνει το τατουάζ ο Πρί χρειάστηκε μέσα σε μία μέρα να αφιερώσει 9 ολόκληρες ώρες! Η αγαπημένη του Βιβή Τσιάμη ήταν εκείνη που τον «μύησε» στον μαγικό κόσμο των τατουάζ. “Πριν με γνωρίσει ο Πρίντεζης δεν είχε κανένα tattoo. Τον έψησα, όμως, και πλέον περιμένει πώς και πώς για να κάνει το επόμενο” είπε  σε συνέντευξη της, σε περιοδικό για τατουάζ. Ο ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού, Χοσέ Χολέμπας έχει λατρεία με τα τατουάζ και το σώμα του είναι καλυμμένο. Πρόσφατα μάλιστα «χτύπησε» στη πλάτη του ένα τεράστιο τατουάζ με το όνομα του και δεν δίστασε να το αποκαλύψει στους διαδικτυακούς του φίλους, ανεβάζοντας σχετική φωτογραφία στον λογαριασμό του στα social media. Η μόδα βέβαια ήρθε στην Ελλάδα από το εξωτερικό. Ο Άγγλος σταρ, Ντέιβιντ Μπέκαμ ήταν εκείνος που έκανε μόδα τα τατουάζ και μέχρι τώρα έχει χτυπήσει 36.



Η Ραχήλ άνοιξε το δρόμο

Το πρώτο της τατουάζ έκανε πριν από λίγο καιρό η βουλευτής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Ραχήλ Μακρή. Η βουλευτής Κοζάνης ανέβασε στον προσωπικό της λογαριασμό στο Facebook τη φωτογραφία, την ώρα που «χτύπησε» το τατουάζ σε χώρο στο κέντρο της Αθήνας. Πρόκειται, όπως ανέφερε σε συνέντευξη της, για μία σπαρτιατική περικεφαλαία και το "Λ" των Λακεδαιμονίων. Παλιά «καραβάνα» στα tattoo είναι ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης έχει επτά τατουάζ. Το πρώτο το έκανε το 1972. Σκέφτεται μάλιστα να κάνει κι ένα όγδοο. απολάμβανε το μπάνιο του. Και ο πρώην υπουργός Γιώργος Βουλγαράκης, υπέκυψε στην γοητεία των tattoo. Την αφορμή για να «κεντήσει» tattoo ο Γιώργος Βουλγαράκης την πήρε από τον μεγαλύτερο γιο του Απόστολο, όταν εκείνος χάραξε στο πόδι το τριφύλλι, το έμβλημα του Παναθηναϊκού. Ο πρώην υπουργός λοιπόν «αντέγραψε» το παιδί του, προσθέτοντας απλώς ένα ακόμα φύλλο στο σχέδιο ώστε να χωρέσουν τα ονόματα των παιδιών του.



Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2014

Σίγησε η Ελληνική υπηρεσία της Φωνής της Αμερικής



Από τη Δήμητρα Μποφυλάτου

  
  Μετά από 72 χρόνια λειτουργίας η Ελληνική Υπηρεσία της Φωνής της Αμερικής σίγησε λόγω περιορισμών στον προϋπολογισμό. Πρόκειται για την τρίτη ελληνική υπηρεσία ξένου μέσου ενημέρωσης που κλείνει κατά τα τελευταία 12 χρόνια. Είχαν προηγηθεί τα ελληνικά προγράμματα της Βαυαρικής Ραδιοφωνίας αλλά και του BBC.Iδρύθηκε στα μέσα του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και παρείχε ζωτικής σημασίας πληροφορίες στον Ελληνικό λαό που βρίσκονταν υπό Ναζιστική κατοχή, αφού μετέδιδε πληροφορίες για τη δράση της εν εξορία Ελληνικής κυβέρνησης και για τις συμμαχικές προσπάθειες για την απελευθέρωση της Ευρώπης από τις δυνάμεις του Άξονα.. Αν και αρκετοί πίστευαν ότι  η Ελληνική Υπηρεσία της Φωνής της Αμερικής, ήταν το προπαγανδιστικό  όργανο των Αμερικανών την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, ο γενικός διευθυντής της Φωνής της Αμερικής Ντέιβιντ Ένσορ χαρακτήρισε την ελληνική υπηρεσία «μια μικρή και συνάμα ισχυρή ομάδα ταλαντούχων και αφοσιωμένων δημοσιογράφων, που για επτά δεκαετίες  αποτέλεσε μια αντικειμενική και αμερόληπτη πηγή ενημέρωσης».



  







    





H  δημοσιογράφος Μαίρη Παραπονιάρη, που ξεκίνησε τη συνεργασία της με την Ελληνική Υπηρεσία της Φωνής της Αμερικής, πριν από 40 χρόνια, παίρνοντας τη σκυτάλη της ανταπόκρισης από τον πολιτικό συντάκτη, Χρήστο Παπαγεωργίου, θυμάται: «Προϊστάμενος στην Ουάσιγκτον ήταν ο Αντρέας Αντύπας και  κάποια στιγμή ανέλαβε επικεφαλής όλων των ευρωασιατικών  υπηρεσιών. Τότε στην θέση του ήρθε  ο Γιώργος Μπίστης ο οποίος  ανέβασε ψηλά την ελληνική υπηρεσία. Εξέπεμπε πλέον δορυφορικά στα FM,μετέδιδε όλη την νύχτα σύντομο δελτίο ειδήσεων από το Σκάι και αλλά  επαρχιακά ραδιόφωνα καθώς και στην Θεσσαλονίκη. Ο Γιώργος Μπίστης, μαζί με τους  ομογενείς  βουλευτές και τις οργανώσεις, αγωνίστηκε για να μην κλείσει η Ελληνική Υπηρεσία της Φωνής της Αμερικής, όταν ανέλαβε ο Μπάρακ Ομπάμα  και τέθηκε θέμα προϋπολογισμού .Ευτυχώς γι αυτόν, συνταξιοδοτήθηκε πέρυσι και δεν έζησε το οριστικό κλείσιμό της. Αυτό το πέρασαν oι δημοσιογράφοι, Άννα Καραγιαννοπούλου και η Ζωή Λεουδάκη που πάλεψαν μόνες τους τον τελευταίο χρόνο αν και συρρικνωμένη, να την κρατήσουν ζωντανή.»
   
H Ζωή Λεουδάκη βρέθηκε τυχαία στην Ουάσιγκτον το 1998 με δύο βαλίτσες, ένα λάπτοπ, και πολλές ιδέες. «Στην  Ελληνική Υπηρεσία, έγινα παρατηρητής, μάρτυρας και ρεπόρτερ του πολιτικού γίγνεσθαι στις ΗΠΑ . Συχνά παρομοιάζω τα πολιτικά δρώμενα με ένα πολύ προχωρημένο παιχνίδι σκάκι με  υπολογισμένες κινήσεις. Όταν το παρακολουθείς για αρκετά χρόνια  μερικές φορές φτάνεις στο σημείο να μαντεύεις την επόμενη κίνηση, ή να καταλαβαίνεις το μήνυμα που κρύβεται πίσω από μια αποστασιοποιημένη δήλωση. Λειτουργούσα ανάμεσα σε δύο πολύ διαφορετικές κουλτούρες. Όλα αυτά τα χρόνια προσπάθησα να φέρω τη δουλειά Ελλήνων της διασποράς, των ελληνοαμερικανικών και Αμερικανών στο ελληνικό κοινό με τρόπο προσιτό και κατανοητό. Λυπάμαι που κλείνει η Ελληνική Υπηρεσία και μειώνεται ο πλουραλισμός πληροφόρησης στην Ελλάδα. Τα προγράμματα μας λειτουργούσαν σαν μια γέφυρα ανάμεσα στις 2 χώρες αλλά και τις κοινότητες των Ελλήνων της διασποράς σ’ ολόκληρο τον κόσμο» λέει.

     Η δημοσιογράφος και σύμβουλος επικοινωνίας, Σοφία Ιορδανίδoυ, θυμάται πως κατάφερε να προσληφθεί στην Φωνή της Αμερικής: «Θα ήθελα να δω τον κ. Μπίστη, παρακαλώ», κατάφερα να ψελλίσω, αφού προηγουμένως περιπλανήθηκα σ’ ολόκληρο το κτίριο, πόλη ολόκληρη, μετά από παρότρυνση συνεργάτη της Αμερικανικής Βιβλιοθήκης στη Θεσσαλονίκη, ότι θα τα κατάφερνα να σπουδάσω στη Νέα Υόρκη κι ότι θα έπρεπε να βρω τον Γιώργο Μπίστη στη Φωνή της Αμερικής στην Ουάσιγκτον για να μου δώσει δουλειά. Ο Γιώργος γέλασε πολύ όταν είδε το επίμονο εικοσάχρονο από την Καλαμαριά μπροστά του. Για να με ξεφορτωθεί γλυκά, μου είπε: «Στη Νέα Υόρκη, δεν έχω ελληνική υπηρεσία, υπάρχει όμως ο Μιχάλης Λάντης, υπεύθυνος για 53 χώρες. Αν περάσεις τις εξετάσεις του, θα δουλέψεις μαζί μας. Τις εξετάσεις τις πέρασα και έμελλε να δουλέψω στον μεγάλο αυτό οργανισμό με σύμβαση αορίστου χρόνου και με πολλά πτυχία ζωής που πήρα δίπλα του. Ακούραστος δάσκαλος, ο Μιχάλης Λάντης, μέχρι το τέλος της ζωής του, μου δίδαξε πολιτισμό και ήθος στο ρεπορτάζ και τη δημοσιογραφία.».

Ο "ξινός" Μιτεράν

Το 1984 η Μαίρη Παραπονιάρη εγκαταστάθηκε στο Λουξεμβούργο και εργάστηκε ως ανταποκρίτρια από τις Βρυξέλλες και το Στρασβούργο. Από τις πολλές εμπειρίες της ,ως ανταποκρίτρια δεν θα ξεχάσει ποτέ το Φρανσουα Μιτεράν: «Σύνοδος Κορυφής και στην  μεγάλη  αίθουσα  με δεκάδες δημοσιογράφους  ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Μιττεράν δίνει συνέντευξη  σχετικά  με την έκθεση  της επιτροπής  Μπατεντερ  για το ποια από τα κράτη της πρώην Γιουγκοσλαβίας πληρούν τις προϋποθέσεις για ανεξαρτητοποίηση. Έρχεται η σειρά μου ,λέω το όνομά μου και το μέσον που εκπροσωπώ και τον ρωτώ: «Τι σκέπτεσθε για την Μακεδονία κ. Πρόεδρε». Γυρίζει με κοιτάει, μ’ ένα ειρωνικό χαμόγελο και το γνωστό παγωμένο βλέμμα και μου λέει « Υπάρχετε ακόμη εσείς;» και περιφρονητικά δεν μου απαντά και δίνει τον λόγο στον επόμενο. Δεν θα το ξεχάσω ποτέ»  λέει η κ. Παραπονιάρη.


Mια διαφορετική Ακαδημία στην Ολυμπία



Από τη Μποφυλάτου Δήμητρα

    
  Νέοι ερευνητές, διπλωμάτες, διδάκτορες, μέλη της παγκόσμιας εκπαιδευτικής κοινότητας βρίσκονται στην Ολυμπία, φοιτώντας σε μια «διαφορετική» θερινή Ακαδημία που κατάφερε να συγκεντρώσει σε μικρό χρονικό διάστημα το παγκόσμιο ενδιαφέρον. Σε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα χρονική συγκυρία για το πολιτισμικό γίγνεσθαι της χώρας μας, ενόψει των ανασκαφών στην Αμφίπολη, το θέμα της Ακαδημίας, που δεν είναι άλλο από τις Διεθνείς Σχέσεις και τη Πολιτιστική Διπλωματία κέντρισε το ενδιαφέρον ακαδημαϊκών από 20 χώρες.   το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού και το Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου και οι 28 συμμετέχοντες βρέθηκαν από τα πέρατα του κόσμου, στην Ολυμπία, πληρώνοντας ένα χαμηλό αντίτιμο για τη συμμετοχή τους, κερδίζοντας παράλληλα γνώσεις και μια μοναδική εμπειρία ζωής.

Μαίρη Τρίνα Μπόλτον
  Η Mαίρη Τρίνα Μπόλτον, που εργάζεται στο Αμερικανικό  Υπουργείο Εσωτερικών,  ταξίδεψε στην Ελλάδα για να συμμετάσχει στο πρόγραμμα και εξηγεί τι κέντρισε το ενδιαφέρον της: «Η πολυεπίπεδη δυναμική των Ολυμπιακών Αγώνων υπήρξε ανέκαθεν στοιχείο που γεννούσε τον ενθουσιασμό μου. Η Ολυμπία, τόπος γέννησης της διπλωματίας των σπορ και η  Ολυμπιακή Ακαδημία  κέντρισαν αμέσως το ενδιαφέρον μου, ούτως ώστε να αποτελέσω μέρος αυτής της διαπολιτισμικής συνάντησης σε ένα πνευματικά και διανοητικά μοναδικό τοπίο. Η πρωτότυπη θεματική της Θερινής Ακαδημίας «Διεθνείς Σχέσεις και Πολιτιστική Διπλωματία» και ο χώρος, στον οποίο λαμβάνει χώρα, συνιστούν μια μοναδική και ανεκτίμητη εμπειρία ζωής.» 
Γκέρμαν Πίτερσεν Κορτες
 Ο Γκέρμαν Πίτερσεν Κορτες,   μεταπτυχιακός φοιτητής από το Μεξικό ταξίδεψε μέχρι την Ολυμπία και εξηγεί στον «ΕΤ»: «Θέλησα να συμμετέχω σε αυτή την ακαδημία για να γνωρίσω καινούργιους τρόπους προσέγγισης των κυβερνήσεων και των ατόμων που στηρίζονται στην επικοινωνία, στην αλληλοκατανόηση και στον πολιτισμό, παρά στην παραδοσιακή ισχύ.»
Γιαο Σονγκ, Λουκάς Κατρατζης
 Για τον Υποψήφιο Διδάκτωρ, Γιαο Σονγκ, από τη Κίνα, κίνητρο ήταν το υψηλό επίπεδο ταξίδεψε των καθηγητών: « Αποφάσισα να λάβω μέρος σε αυτή την Ακαδημία για διάφορους λόγους μεταξύ των οποίων το υψηλό επίπεδο των καθηγητών, οι οποίοι δεν είναι μόνο ακαδημαϊκοί, αλλά και διπλωμάτες και μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, οι θεματικές που θα διδαχθώ, αλλά και ο χώρος. Οι εγκαταστάσεις της Ολυμπιακής Ακαδημίας είναι ένας χώρος διεθνών συναντήσεων και η Ολυμπία ένα ιστορικό μέρος, που ήθελα πάντοτε να επισκεφθώ.» , από το Αζερμπαιτζαν η αγάπη για την ελληνική ιστορία ήταν το έναυσμα για να βρεθεί στην Ολυμπία: “ Η Ελλάδα και ο πολιτισμός της έχουν διαμορφώσει την παγκόσμια ιστορία. Από την παιδική μου ηλικία επιθυμούσα να βρεθώ σε αυτή την χώρα και να γνωρίσω από κοντά αυτό τον πολιτισμό. Μέσα από αυτό το σεμινάριο μου δίνεται λοιπόν αυτή η ευκαιρία και παράλληλα βελτιώνω τις γνώσεις και τις ικανότητές μου.  Το ίδιο υποστηρίζει και ο διπλωμάτης, Γκουλταν Χουσείνζάντα, που δηλώνει εντυπωσιασμένος από τις ομορφιές της χώρας μας: ” Η Ελλάδα, η χώρα που έδωσε στον κόσμο ένα από τους μεγαλύτερους πολιτισμούς συναρπάζει το μυαλό και την καρδιά όλων. Έχω την ευκαιρία να περπατήσω σε αυτά τα μέρη και να επισκεφθώ την κοιτίδα της φιλοσοφίας, του θεάτρου και των Ολυμπιακών Αγώνων, να βρίσκομαι τώρα στην Ελλάδα, με τα εκπληκτικά τοπία και τους ανθρώπους, των οποίων τα επιτεύγματα υπήρξαν η βάση του ευρωπαϊκού πολιτισμού.»
Φούντα Σαρίτσι
Η ερευνήτρια Φούντα Σαρίτσι, από τη Τουρκία, πιστεύει στην πολυπολιτισμικότητα και η Ακαδημία είναι μια εμπειρία ζωής: «Συμμετέχοντας σε αυτή την Ακαδημία παρατηρώ τα κοινά σημεία της δικής μου κουλτούρας και των άλλων. Πιστεύω πως μπορούμε να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες και τα προβλήματα αναδεικνύοντας την διαφορετικότητά μας σε μια ειρηνική συνύπαρξη.» Για τον διπλωμάτη, Ραμίν Αλακμπάροφ
   
Χριστόδουλος Γιαλλουρίδη
 
 Έγκριτοι ακαδημαϊκοί από την Ελλάδα και το εξωτερικό, διπλωμάτες, μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δίνουν τα φώτα τους στις εγκαταστάσεις της Ολυμπιακής Ακαδημίας, στην Ολυμπία και αυτός είναι  ο βασικός  λόγος της επιτυχίας του εγχειρήματος, όπως δηλώνει στον «ΕΤ» ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, Καθηγητής Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης: «Το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού μέσω της πολιτιστικής διπλωματίας, ως μέσο προβολής της Ελλάδας, θα καθιερώσει αυτή την συνάντηση  νέων ερευνητών στην Ολυμπιακή Ακαδημία. Η διεθνής αυτή Ακαδημία συνιστά εν τοις πράγμασι πολιτιστική διπλωματία σε μια διαλεκτική προσέγγιση του κόσμου, της ιστορίας και του πολιτισμού στον χώρο που γέννησε τον πολιτισμό και το διεθνές κίνημα του Ολυμπισμού.» Μάλιστα όπως λέει στον «ΕΤ» ο Καθηγητής Χαράλαμπος Παπασωτηρίου, Πρόεδρος και Διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών σχέσεων, η συγκεκριμένη διοργάνωση θα γίνει θεσμός: «Δεδομένης της μεγάλης επιτυχίας του πρώτου διεθνούς σεμιναρίου για διεθνείς σχέσεις και πολιτιστική διπλωματία, το Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου είναι αποφασισμένο σε συνεργασία με το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού να μονιμοποιήσει αυτό τον θεσμό και να τον καθιερώσει διεθνώς στα επόμενα χρόνια.» Οι συμμετέχοντες, μεταξύ των οποίων στελέχη των διπλωματικών υπηρεσιών, υποψήφιοι διδάκτορες, διδάκτορες και νέοι ερευνητές και  μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, συνέρρευσαν στη χώρα μας  από τις ΗΠΑ, το Βέλγιο, τη Βοσνία Ερζεγοβίνη, το Αζερμπαϊτζάν, τη Κίνα, τη Γαλλία, την Ιταλία, το Καζακστάν, τη Τουρκία, το Μεξικό, τη Κύπρο, την Ουκρανία, τη Σαουδική Αραβία, την Ιορδανία, το Κόσσοβο, τη Βολιβία και φυσικά από ολόκληρη την Ελλάδα.
   Η επιλογή των συμμετεχόντων έγινε με κριτήρια αριστείας, καθώς η εκδήλωση ενδιαφέροντος υπήρξε πολύ μεγάλη. Ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Δημήτριος Τζανάκης, δηλώνει στον ΕΤ: « Αυτή η πρωτοβουλία του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού και του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων συμβάλλει στην καλύτερη κατανόηση των πεδίων της στρατηγικής, της πολιτιστικής και εκπαιδευτικής πολιτικής, αλλά και των αλληλεπιδράσεων του πολιτισμού, της οικονομίας, των μέσων ενημέρωσης, του αθλητισμού, της πολιτιστικής διαφορετικότητας και του διαπολιτισμικού διαλόγου.» Κατά την διάρκεια της Ακαδημίας οι συμμετέχοντες, πέραν της παρακολούθησης των σεμιναριακών μαθημάτων θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφθούν ιστορικά μνημεία, αρχαιολογικούς χώρους και το μουσείο της Ολυμπίας και να έρθουν σε επαφή με τη σύγχρονη Ελληνική πραγματικότητα.

Tο κόστος του προγράμματος ανέρχεται στα 500 ευρώ κατ’ άτομο, μια τιμή αρκετά χαμηλή γι’ αυτά που προσφέρει. Το πρόγραμμα εισάγει τους συμμετέχοντες στις βασικές ιδέες και τα θεωρητικά σχήματα των διεθνών σχέσεων και της πολιτιστικής διπλωματίας και η τιμή περιλαμβάνει τη διαμονή των συμμετεχόντων στις εγκαταστάσεις της Ολυμπιακής Ακαδημίας στην Ολυμπία, τη πλήρη διατροφή τους, με έμφαση στις ελληνικές-μεσογειακές γεύσεις, τη προβολή σχετικών ταινιών, παροχή ενημερωτικού υλικού, αλλά και ενημερωτικού υλικού για την Ελλάδα, επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους με ξεναγό και μια εκδρομή στα κάστρα της Μεθώνης, της Κορώνης και στη Πύλο.


Θεματικές περιηγήσεις στην Αθήνα



Από τη Δήμητρα Μποφυλάτου



    Νέοι άνθρωποι, με πτυχία και ελπίδα για το αύριο, βάζουν στόχο να δώσουν ζωή στο κέντρο της Αθήνας, αναδεικνύοντας τη ταυτότητα του. Δίνουν στους τουρίστες το «στίγμα» μιας σύγχρονης ευρωπαϊκής πρωτεύουσας, διοργανώνοντας εναλλακτικές περιηγήσεις, με άποψη. Oι άνθρωποι που μας «ξανα-συστήνουν» την πόλη, μιλούν για την εικόνα που παρουσιάζει η πόλη εν έτει 2014 και δηλώνουν αισιόδοξοι για το μέλλον της πρωτεύουσας.

    Η Big Olive διοργανώνει θεματικές περιηγήσεις στην Αθήνα, συνδυάζοντας ιστορικά, αρχιτεκτονικά, κοινωνιολογικά ή ακόμη και γαστρονομικά στοιχεία. Οι διαδρομές σχεδιάζονται  από φιλόδοξους ιστορικούς, αρχιτέκτονες, φιλολόγους και κριτικούς τέχνης και συνδυάζουν την εμπεριστατωμένη αφήγηση με το στοιχείο της έκπληξης. O Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, Γιάννης Ζάρας, εξηγεί:  «H Big Olive είναι ένα εγχείρημα αναπροσδιορισμού του τουριστικού προϊόντος της Αθήνας. Αναλύει τα συστατικά στοιχεία της ιστορίας, της αρχιτεκτονικής, της ανθρωπολογίας της πόλης μας και τα παρουσιάζει στους σύγχρονους περιηγητές με τρόπο ψυχαγωγικό και ενδιαφέροντα. Η Αθήνα είναι μια πόλη με πολλά, και σε πολλές περιπτώσεις αντιφατικά πρόσωπα, τα οποία επί δεκαετίες επισκιάστηκαν ή και παραγκωνίστηκαν από μια κυρίαρχη ιδεολογία περί προβολής της κληρονομιάς της πόλης.»


    H εταιρεία μετράει πέντε μήνες ζωής, όμως το- μέχρι τώρα- αποτέλεσμα είναι πολύ ενθαρρυντικό. Ο κ. Ζάρας λέει: «Έχουμε σχεδιάσει και υλοποιήσει περιπάτους και θεματικά πακέτα για σημαντικούς οργανισμούς, φορείς και ιδρύματα με διεθνές προφίλ (Αρχιτεκτονική Σχολή της Ζυρίχης, Πολυτεχνείο της Λωζάνης, Πανεπιστήμιο του Delft, TEDxAthens, Orange Grove), ενώ είχαμε την τιμή να συνεργαστούμε με το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, τον Δήμο Αθηναίων και την Ολλανδική Πρεσβεία για τη διεξαγωγή διαφόρων ειδικών περιηγήσεων μέσα στην πόλη. Μέσα στους επόμενους μήνες αναμένουμε μεγάλη κίνηση από μεμονωμένους ταξιδιώτες αλλά και από Αθηναίους που θέλουν να "συστηθούν ξανά" με την πόλη τους.»

    Στους πιο δημοφιλείς  περιπάτους συγκαταλέγονται «Η Αθήνα των Ευρωπαίων περιηγητών», όπου αναλύονται πτυχές τις Αθηναϊκής κοινωνίας, ιστορίας και αρχιτεκτονικής στην προεπαναστατημένη Ελλάδα, καθώς και η περιήγηση στα Βήματα των Μικρασιατών Προσφύγων στην περιοχή του Νέου Κόσμου. H Αθήνα αλλάζει και στόχος είναι το κέντρο να αποκτήσει και πάλι τη χαμένη του αίγλη, λέει ο κ Ζάρρας.

   
Η Αθήνα, κατά τη γνώμη του, είναι  μια πόλη που αναδεικνύει την ταυτότητά της, μέσα από τη σχέση των ανθρώπων της, με την ίδια: «Τις τελευταίες δεκαετίες το κέντρο εγκαταλείφθηκε από τους κατοίκους του, καθώς η ζωή στα προάστια έδειχνε πιο ελκυστική και πιο ταιριαστή στα πρότυπα που κυριαρχούσαν περί ευδαιμονίας και άνετης ζωής» υποστηρίζει.
   Πώς η οικονομική κρίση όμως άλλαξε τα πράγματα; Ο κ. Ζάρρας διευκρινίζει: «Η οικονομική και κοινωνική κρίση των τελευταίων ετών άνοιξε ωστόσο ένα παράθυρο "ενδοσκόπησης" στο οποίο αξίες όπως η δημιουργικότητα και η συλλογικότητα, άρχισαν να δίνουν μια νέα ταυτότητα στον αστικό βίο. Θεωρώ ότι με την επάνοδο της πόλης στην οικονομική ανάκαμψη, την περάτωση έργων υποδομής που έχουν δρομολογηθεί και την αλλαγή των αντιλήψεων περί πολιτικής, το κέντρο θα αποκτήσει καινούργια αίγλη.» 

   Οι Athens Insiders «γεννήθηκαν»  το 2010 από τέσσερις συνταξιδιώτες: Η Ανθία Βλασσοπούλου,η Δάφνη Τραγάκη, Νάταλι Κόντου και ο Κωνσταντίνος Κουκούλης ήθελαν να γνωρίζουν «εκ των έσω» τα μέρη που επισκέπτονταν όταν ταξίδευαν, ακόμη κι αν δεν είχαν εκεί κάποιο φίλο ή γνωστό. Έτσι, αποφάσισαν να δημιουργήσουν μια υπηρεσία που θα παρουσιάζει την δική τους Ελλάδα: «Σχεδιάζουμε και προτείνουμε δραστηριότητες στους ταξιδιώτες γύρω από την κουλτούρα και τον πολιτισμό μας, όπως περιηγητικές διαδρομές στην πόλη, γαστρονομικές εμπειρίες, γευσιγνωσίες ή δραστηριότητες για παιδιά. Θεωρούμε ότι κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός, και έτσι τον αντιμετωπίζουμε, «κόβοντας και ράβοντας» τις ιδέες μας πάνω στο προφίλ και τη διάθεση του. Καμιά δραστηριότητα δεν είναι ίδια με την άλλη αλλά είναι ιδανική για αυτόν για τον οποίο σχεδιάστηκε, καθώς λειτουργούμε απόλυτα ανθρωποκεντρικά.” λέει στον «ΕΤ» η Ανθία Βλασσοπούλου.

   Μαθήματα μαγειρικής, γευσιγνωσία κρασιού ή τσίπουρου, σεμινάρια φωτογραφίας ή παρασκευής σαπουνιού είναι μερικές μόνο από τις ιδέες που γεννήθηκαν για να φέρουν το ταξιδιώτη πιο κοντά στη χώρα και την κουλτούρα μας. Οι ιδέες τους αποτελούν ένα ποιοτικό τουριστικό προϊόν που συνεπαίρνει και προσθέτει αξία, σε μια επίσκεψη στην Ελλάδα, υποστηρίζει η κ Βλασσοπούλου. «Πιστεύουμε ότι χωρίς πάθος και πολύ όρεξη για δουλειά είναι δύσκολο να πετύχεις! Πρέπει να είσαι έτοιμος να κάνεις θυσίες και να τα δώσεις όλα όταν ξεκινάς κάτι καινούριο. Το σημαντικότερο είναι να μην ξεχνάς ποτέ και να έχεις για οδηγούς τους  στόχους και τις αξίες σου»

    Μέχρι στιγμής τις υπηρεσίες τους έχουν χρησιμοποιήσει ταξιδιώτες όλων των ηλικιών από την Ευρώπη, τις ΗΠΑ, τον Καναδά, τη Βραζιλία την Αυστραλία και την Ινδία. Για να αναπτύξουν το εγχείρημα τους ένα βήμα πιο πέρα, ανέπτυξαν μια σημαντική καινοτομία, μια διαδραστική ηλεκτρονική φόρμα, για να λαμβάνουν πληροφορίες για τα ενδιαφέροντα και τις ιδιαίτερες απαιτήσεις κάθε ταξιδιώτη. Έχοντας αυτές τις πληροφορίες, είναι σε θέση να σχεδιάζουν δραστηριότητες κομμένες και ραμμένες στα μέρα του κάθε πελάτη, που ζητά τις υπηρεσίες τους.


  Mπορεί να είναι πολύπαθη, όμως η Αθήνα, για τους Athens Insiders είναι πανέμορφη όλες τις εποχές: «Ακόμη και όταν περνά δύσκολες στιγμές, έχει μια μαγεία και μια ενέργεια που μπορεί να σε μαγέψει, και η πόλη και οι άνθρωποί της» λέει κ. Βλασσοπούλου. Και συνεχίζει: “Βλέπουμε μεγάλη διάθεση για αλλαγή, η οποία έρχεται και από ατομικές και συλλογικές πρωτοβουλίες των κατοίκων της, και αυτό το θεωρούμε πολύ αισιόδοξο. Πιστεύουμε πως έχει έρθει πλέον η ώρα να να αγαπήσουμε και να αγκαλιάσουμε την πόλη μας, και ελπίζουμε πως θα μπορέσουμε να βάλουμε κι εμείς το λιθαράκι μας σε αυτό.»



Η ομάδα «Αlternative Tours of Athens» απαρτίζεται από αρχιτέκτονες, φωτογράφους, καλλιτέχνες, μουσικούς και συγγραφείς, που τους ενώνει η αγάπη τους για την Αθήνα. Οργανώνουν θεματικές περιηγήσεις στην πόλη, που απευθύνονται στους τουρίστες αλλά και στους Αθηναίους κι έχουν σκοπό να μας κάνουν να την δούμε με μια καινούρια ματιά και να ανακαλύψουμε τους θησαυρούς της.


  Η Μαρία Πετεινάκη, μέλος της ομάδας, μιλάει στον «ΕΤ» για το πώς ξεκίνησαν όλα: «Η βασική ιδέα, είναι να παρουσιάσουμε στον επισκέπτη τον άγνωστο χαρακτήρα της σύγχρονης Αθήνας, μέσα από την αρχιτεκτονική, το street art,  τα κοινωνικά κινήματα, το ποδήλατο, τη φωτογραφία, την τέχνη. Στην ομάδα, είμαστε όλοι άνθρωποι που έχουμε ζήσει και ταξιδέψει αρκετά στο εξωτερικό και έχουμε δει αντίστοιχες προσπάθειες σε διάφορες ευρωπαϊκές πόλεις. Έχουμε διαπιστώσει ότι οι περισσότερες πρωτεύουσες του εξωτερικού έχουν καταφέρει να προσελκύουν ξένους επισκέπτες λόγω του σύγχρονου προφίλ τους.  Αντίθετα η Αθήνα προσελκύει μόνο λόγω του παρελθόντος της, γι’ αυτό και τις περισσότερες φορές δεν αποτελεί προορισμό, αλλά απλή μετάβαση για τα νησιά. Σκοπός μας είναι να βοηθήσουμε στην προώθηση της πόλης ως σημαντικού προορισμού  διακοπών λόγω του παρόντος της.»

     Η  ομάδα Alternative Tours of Athens  προφέρει διαφορετικές βόλτες, απ’ αυτές που οι περισσότεροι έχουν συνηθίσει: «Βλέπουμε τις βόλτες μας σαν ένα είδος θεματικών βιωματικών διαλέξεων. Μπορεί κανείς να μάθει  τα βασικά τεκταινόμενα της πόλης,  την ανάλυση των κοινωνικο-πολιτικών εξελίξεων των τελευταίων χρόνων, τους νέους δημιουργούς της Αθήνας στο design και στην τέχνη. Αλλά και ένας Αθηναίος μπορεί να εμβαθύνει τις γνώσεις του για την πόλη του και να την δει με άλλο μάτι. Η  Αθήνα, όπως και κάθε πόλη, είναι σε μόνιμη αλλαγή, λέει η κ. Πετεινάκη: «Για μας η ελπίδα είναι οι άνθρωποι που αγαπάνε την πόλη και θέλουν να κάνουν μερικά πράγματα για να ζωντανέψει,  της δίνουν συνεχείς ενέσεις ζωντάνιας και ελπίδας.  Οι καλλιτέχνες που την γεμίζουν χρώμα και φαντασία.  Οι κάτοικοι που στέκονται αλληλέγγυοι στους συνανθρώπους τους. Οι ονειροπόλοι που θέλουν από το τίποτα να κάνουν τα πάντα και το καταφέρνουν. Κάνουμε μεγάλη προσπάθεια να αντιστρέψουμε  την λανθασμένα τρομακτική εικόνα του κέντρου, που πολλές φορές μεταφέρουν τα ΜΜΕ.»

   Είναι μια δραστήρια ομάδα, που αν μη τι άλλο δεν επαναπαύεται: «Ετοιμαζόμαστε  για την τουριστική σεζόν που έχει ξεκινήσει ήδη, με καινούριες βόλτες και θεματικές, όπως δημόσια τέχνη, θεατρικό παιχνίδι για παιδιά και πολλές μονοήμερες ανάσες εκτός Αθηνών. Στην συνεχεία, για τους επόμενους δύο μήνες έχουμε στο πρόγραμμα πολλές άλλες δράσεις όπως: μία δωρεάν βόλτα μέσα στον Μάιο στα μαγαζιά του κέντρου, με τη Πόπη Αναστούλη, μία δράση στην Ξούθου και Μενάνδρου, στο οικόπεδο που πραγματοποιήσαμε εργαστήριο συμμετοχικού σχεδιασμού για την διαμόρφωση της πλατείας και την αναζωογόνηση της γειτονιάς και ένα πάρτι οικονομικής ενίσχυσης, για να μπορούμε να συνεχίσουμε τις δράσεις μας.»





Η Αθήνα στο προσκήνιο

    Η Αθήνα πλέον είναι τουριστικός προορισμός και όχι μια στάση, πριν οι τουρίστες σαλπάρουν για τα νησιά μας. Τα στοιχεία των αφίξεων για το πρώτο τρίμηνο του έτους, δείχνουν πως την επισκέφτηκαν περισσότεροι από 429.000 τουρίστες έναντι 324.000 το πρώτο τρίμηνο του 2013, μια αύξηση της τάξεως του 32,3%. Τον Απρίλιο παρατηρήθηκε αύξηση 28% στην επιβατική κίνηση του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2013

Σύμφωνα με τα στοιχεία του αεροδρομίου της Αθήνας, τον Απρίλιο μέσω του «Ελ. Βενιζέλος» ταξίδεψαν συνολικά 1,2 εκατομμύρια επιβάτες, ενώ ιδιαίτερα ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι οι ξένοι επιβάτες με αποκλειστικό προορισμό την Αθήνα, παρουσίασαν αύξηση κατά 44%! H πρωτεύουσα μπορεί να γίνει το Μαϊάμι της Ευρώπης, μέσα από την ανάπτυξη κατάλληλων υποδομών. O Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣETE) μάλιστα, εκτιμά πως η πρωτεύουσα ύστερα από 4 χρόνια απαξίωσης κερδίζει και πάλι θέσεις στην παγκόσμια τουριστική κατάταξη, με 700.000 επιπλέον αφίξεις μέσα στο 2014.