Πέρα από τις κουζίνες των τηλεοπτικών μαγειρικών reality, τα αστέρια Michelin και τις βραβεύσεις, υπάρχουν μαγαζιά μέσα σε στοές, πάνω σε ταράτσες, σε υπόγεια, σε μακρινές πλατείες και σε no man's land περιοχές, που σερβίρουν το απόσταγμα μιας γαστρονομικής παράδοσης που τείνει να εξαλειφθεί.
ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΦΩΤΗ ΒΑΛΛΑΤΟ ΚΑΙ ΣΤΑΥΡΟ ΔΙΟΣΚΟΥΡΙΔΗ
Κοτόπουλο με πατάτες: Στο Ψιλικατζίδικο, στου Ψυρρή. Όδος Σαρρή, απέναντι από το θέατρο Ήβη και από το ιστορικό μπουρδέλο, όπου εργαζόταν μια εποχή η ξακουστή Αλίκη. Εκεί, στο πίσω μέρος ενός ψιλικατζίδικου, κρύβεται ένα μαγεριό που το διοικούν μια μάνα και τα δύο παιδιά της. Καθημερινά ετοιμάζουν ένα μενού από κρέας, ψάρια, θαλασσινά και λαδερά, που απευθύνονται στους θαμώνες της περιοχής, που ξέρουν... να βρουν τον δρόμο.
Μπιφτέκια: «Μυστική» καντίνα πάνω σε μια ταράτσα, κοντά στο Σύνταγμα. Το μέρος που ξέρουν οι κάμεραμεν κι οι δημοσιογράφοι που καλύπτουν τις διαδηλώσεις στο Σύνταγμα αλλά κι οι υπάλληλοι στα ινστιτούτα αδυνατίσματος. Τα μπιφτέκια είναι συγκλονιστικά κι οι πατάτες κομμένες στο χέρι. Συνοδέψτε με άφθονη, κρητική ρακή.
Hot Dog: Χωριάτικο λουκάνικο γεμιστό με τυρί, λάχανο καρότο σε μορφή τουρσί, καραμελωμένα κρεμμύδια, φρέσκια κόκκινη σάλτσα και καυτερή μουστάρδα. Στο Ha Dog, Ανδρέα Παπανδρέου 22, στο Χαλάνδρι.
Ποικιλία κρεατικών: Κοτόπουλο, μοσχάρι, χοιρινό, ντομάτα, αγγούρια, τυράκια, αλλαντικά, στον Σκαραβαίο, στο 159 της Μαυρομιχάλη. Σερβίρεται 24 ώρες το 24ωρο σ' ένα μπαρ που, όπως λέει ο αστικός μύθος, δεν έχει κλειδιά και δεν κλείνει ποτέ.
Ομελέτα με χοιρινά φιλετάκια: Καραγεώργη Σερβίας 10 (εντός στοάς). Όνομα: Φιλετάκια! Μια καλή γιαγιάκα περιμένει τους πελάτες σε μια τρύπα που δεν σου γεμίζει το μάτι. Το κρέας είναι φρέσκο, η ομελέτα τροφαντή κι ο τιμές αφουγκράζονται το «μνημονιακό διακύβευμα».
Χοιρινό στον φούρνο με την πέτσα του: Στο Αρχοντικόν, πίσω από τον Πύργο Αθηνών, ένα πρώην παραδοσιακό μαγειρείο που εκμοντερνίστηκε διακοσμητικά, αλλά δεν χάλασε ούτε στο ελάχιστο την κουζίνα του (αντιθέτως). Έβρου 40, 210 7777742.
Κολιός στη σχάρα: Θέα... στη μάντρα του πρώην Ιπποδρόμου στο Δέλτα του Φαλήρου, σκηνικό ξεχασμένο από τον χρόνο κι η κυρία Ελισάβετ στην κουζίνα (όπου κάποτε ήρθε πρόσφυγας από τη Ρωσία) μαγειρεύει σαν τη μαμά σου. Ελισάβετ, Ναυάρχου Βότση 2, Τζιτζιφιές, 210 9428353.
Χωριάτικη σαλάτα: Με το καλύτερο ελαιόλαδο που κυκλοφορεί εκεί έξω για μεγαλοπρεπείς βούτες στον Στάυρο στο Παγκράτι. Ιβύκου 7, 210 7016747
Γερμανικό τσουρέκι με σταφίδες και σοκολάτα: Στον Μπάκα, στο Νέο Ηράκλειο. Το τρως και νομίζεις ότι βρίσκεσαι στη βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία. Μπάκας, Λ. Ηρακλείου 531, 210 2847311
Κοκορέτσι: Το πιο τραγανό και ζουμερό της πόλης στον Μαγγίνα, στα Άνω Μελίσσια. Υπάρχει κόσμος που ταξιδεύει από την άλλη άκρη της πόλης για χάρη του. Πλ. Εθν. Αντιστάσεως 1, Άνω Μελίσσια, 210 8046143
Παϊδάκια με γαλοτύρι: Στον Κορομηλά, στο Χαλάνδρι. Ιδανικό, ακόμα και γι' αυτούς που τους «μυρίζει» το αρνί. Ελ. Βενιζέλου 72, 210 6510496
Στρόμπια (πορφύρες): Αλλά και ζαργάνες, κατσούλες από την Αίγινα, χτένια από τη Μυτιλήνη, πετροσωλήνες, καβούρια στο καλύτερο ψαροφαγικό μενού που μπορείς να πετύχεις, με σπάνιους και λαϊκούς μεζέδες. Στροφή, Λ. Ειρήνης 33, Πέραμα, 210 4416456
Φαχίτας: Στο Rincon Mexicano, στο Κουκάκι, ένα μικροσκοπικό εστιατόριο, όπου μια Μεξικάνα κυρία με τη βοήθεια μιας φίλη της Κουβανέζας μαγειρεύουν σ' ένα μικρό κουζινάκι 4-5 αυθεντικά μεξικάνικα πιάτα. Δημητρακοπούλου 5, 211 4054659
Καλαμάκια: Στον περίφημο Μήτσο, στην πλατεία του Διονύσου, που είναι πάντα φίσκα από κόσμο που κάνει ουρές για να δοκιμάσει τα τρομερά του σουβλάκια με αλάτι και ρίγανη. Δροσιάς-Σταμάτας 4, 210 8131683
Κεμπάπ με καυτερή σάλτσα: Στο σαντουιτσάδικο του Γιώργου στο Μενίδι, που ακολουθει πιστά μια αυθεντική ποντιακή συνταγή. Φιλαδέλφειας 120, Μενίδι
Τυλιχτό σουβλάκι: Στον Πανερυθραϊκό, που δεν είναι ο σύνδεσμος της τοπικής ομάδας, αλλά ένα μαγαζί που μοιάζει με καφενείο σε κάποιο βουνό της ελληνικής επαρχίας. Ν. Πλαστήρα 52, Ν. Ερυθραία, 210 8000271
Φαλάφελ: Στο Fat Boy στην πλατεία Λαυρίου, από τα πρώτα σαντουιτσάδικα με αραβικό φαγητό που άνοιξαν στην πόλη. Παραμένει το καλύτερο. Χαλκοκονδύλη 38
Ρεβιθόσουπα με δεντρολίβανο: Στο «ιστορικό» Δίπορτο, ένα από τα πιο παλιά μαγειρεία της Αθήνας, σ' ένα υπόγειο στη Βαρβάκειο με βαρέλια κρασιού, όπου θα κάτσεις στο ίδιο τραπέζι με αγνώστους και θα ακούσεις πλανόδιους μουσικούς και τρελές ιστορίες. Σωκράτους 9 και Θεάτρου
Μας έφτιαξες πρωί πρωί!
ΑπάντησηΔιαγραφήΧορτάσαμε μόνο που το διαβάσαμε :)