tunes

Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2012

PUSSY RIOT Τα κορίτσια που κάνουν τον Πούτιν να «κοκκινίσει»


Της Δήμητρας Μποφυλάτου
(αναδημοσίευση από τον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής)
Για κάποιους είναι η «φωνή της Ρωσίας» ενώ για κάποιους πιο συντηρητικούς «η φωνή του Εωσφόρου». Όπως και να έχει, τα τρία κορίτσια που έκαναν έξαλλο τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλάντιμίρ Πούτιν, θα κάνουν καιρό να δουν το φως της ημέρας.


  Της φυλακής τα σίδερα είναι για τις…λεβέντισσες απ’ ότι φαίνεται στη Μόσχα εν έτει 2012.  Έτσι τη Δευτέρα που μας πέρασε αναβλήθηκε για τις 10 Οκτωβρίου η έφεση που κατέθεσαν τα τρία μέλη των Pussy Riot, κατά της πρωτόδικης ποινής των δύο ετών που τους επιβλήθηκε, για την προσευχή πανκ που τραγούδησαν στον καθεδρικό ναό της Μόσχας. Αιτία της αναβολής ήταν το γεγονός ότι μία από τις κατηγορούμενες ανακοίνωσε ότι διέκοψε τη συνεργασία της με τον συνήγορό της και βρίσκεται χωρίς υπεράσπιση.

«Πάρτι» στο ναό

Στις 21 Φεβρουαρίου πέντε μέλη του γκρουπ φορώντας πολύχρωμες κουκούλες, εισέβαλαν στον ορθόδοξο ναό του Σωτήρος στη Μόσχα και τραγούδησαν μια «πανκ προσευχή» που είχε τίτλο: «Παναγία μου διώξε τον Πούτιν!». Η πράξη τους προκάλεσε την αντίδραση του Πατριάρχη της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας Κυρίλλου, ο οποίος κατηγόρησε τις γυναίκες για βλασφημία. Οι  “pussy riot” από τη μεριά τους υποστήριξαν πως  με το όλο event είχαν ως στόχο  να καταγγείλουν τη στήριξη που παρέχει η Εκκλησία στον Πούτιν. Ένα μήνα μετά, τρία μέλη των Pussy Riot, Η 22χρονη Ναντέζντα Τολοκονίκοβα, η 30χρονη Εκατερίνα Σαμουτσέβιτς και η 24χρονη Μαρία Aλεχίνα συνελήφθησαν και στις 17 Αυγούστου τα μέλη του συγκροτήματος καταδικάστηκαν σε 2 χρόνια φυλάκιση για χουλιγκανισμό και κατέθεσαν έφεση.



O Πούτιν τους τα είχε… μαζεμένα
Η.. εισβολή τους στον ορθόδοξο ναό του Σωτήρος δεν ήταν το πρώτο «μουσικό-τρομοκρατικό»  χτύπημα κατά του Πούτιν. Στα τέλη του περασμένου Ιανουαρίου, ντυμένες με μίνι φούστες και φορώντας κουκούλες τα μέλη του συγκροτήματος ερμήνευσαν  μπροστά στο Κρεμλίνο το τραγούδι τους, που είχε επικριτικό περιεχόμενο κατά του Ρώσου προέδρου. Οι παριστάμενοι αστυνομικοί τις συνέλαβαν και τις οδήγησαν σε κοντινό αστυνομικό τμήμα και αντιμετώπισαν κατηγορίες για διατάραξη κοινής γαλήνης και ανυπακοή σε αστυνομικές διαταγές.

   Pussy Riot: Who is who

-Πρόκειται για μια Ρώσικη φεμινιστική ροκ μπάντα μπάντα η οποία κάνει προκλητικές αυτοσχέδιες εμφανίσεις στη Μόσχα με θέματα τη θέση της γυναίκας στην Ρωσία.
-Στιλιστικό trademark είναι οι πολύχρωμες κουκούλες που φορούν κατά τη διάρκεια των εμφανίσεων τους.
-Προσπαθούν με avant garde, δημιουργικούς τρόπους να εκφράσoυν τη δυσαρέσκειά τους αναφορικά με τη δωδεκαετή κυριαρχία του Πούτιν στην πολιτική σκηνή της χώρας.
-Το γκρουπ δεν έχει βασική τραγουδίστρια και μέλος του μπορεί να γίνει όποια το επιθυμεί.
-Τα μέλη του συγκροτήματος είναι δέκα.
-Η Ναντέζντα Τολοκονίκοβα, είναι παντρεμένη με έναν Ρώσο αναρχικό και μαζί με τη Εκατερίνα Σαμουτσέβιτς ήταν μέλη μιας αναρχικής κολεκτίβας που ονομαζόταν «Voina» μέχρι και το 2009.
-Τα κορίτσια του γκρουπ που συνελήφθησαν από τις ρωσικές αρχές κρατούνται από το Μάρτιο και έκαναν απεργία πείνας ώστε να αφεθούν ελεύθερες.

Oι «ισχυροί σύμμαχοι»
Η Διεθνής Αμνηστία επέκρινε την απόφαση του ρωσικού δικαστηρίου να καταδικάσει τα τρία μέλη του συγκροτήματος σε δύο χρόνια φυλάκιση και  εκπρόσωπος της οργάνωσης χαρακτήρισε την απόφαση ως «απόπειρα να φιμώσει τις τρεις γυναίκες». Η μη κυβερνητική οργάνωση έχει χαρακτηρίσει μάλιστα τα τρία μέλη του γκρουπ «φυλακισμένες συνείδησης», επισημαίνοντας ότι κρατούνται απλώς και μόνο επειδή άσκησαν το δικαίωμά τους στην ελευθερία του λόγου. από τη ρωσική κυβέρνηση να απελευθερώσει τα μέλη των Pussy Riot «αμέσως και χωρίς όρους».
Oι επώνυμοι   οπαδοί τους

Πέρα από εκατομμύρια  οπαδούς ανα τον κόσμο τα κορίτσια που ο Πούτιν λατρεύει να μισεί έχουν και fun club από celebrities.Τη συμπαράστασή τους στα μέλη της μπάντας ανακοίνωσαν κορυφαίοι καλλιτέχνες της μουσικής σκηνής, όπως οι Bestie boys, οι Genesis, οι  Red hot chili peppers     , οΠολ Μακάρτνεϊ, η Κόρτνεϊ Λοβ, η Μαντόνα, ηΓιόκο Όνο, η Πάτι Σμιθ, ο Στινγκ και ο Πιτ Τάουνσεντ.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου