tunes

Δευτέρα 25 Μαΐου 2015

Τατουάζ που «γιατρεύουν» τον ανθρώπινο πόνο

ΠΡΙΝ


     

ΜΕΤΑ
 Στις μέρες μας τα τατουάζ δεν είναι πλέον χαρακτηριστικό των παρανόμων και των ναυτικών, αφού έχουν γίνει μόδα. Αθλητές, μοντέλα, ηθοποιοί, άνθρωποι της διπλανής πόρτας, τραγουδιστές και πολιτικοί φέρουν κι από ένα τατουάζ και η δερματοστιξία αποτελεί σημείο των καιρών. Αυτό που λίγοι γνωρίζουν είναι ότι σε κάποιες περιπτώσεις αποτελούν…γιατρό του ανθρώπινου πόνου. Τα ανεξίτηλα σημάδια που υπενθυμίζουν σε χιλιάδες γυναίκες την επώδυνη περίοδο που έδωσαν τη δική τους μάχη με τον καρκίνο, «σβήνουν» στα χέρια εξειδικευμένων tattoo artists. Με «όπλο» τη βελόνα τους οι δερματοστίκτες «διορθώνουν» τα σημάδια της μαστεκτομής, αυξάνοντας την αυτοπεποίθηση των αγωνιστριών, που νίκησαν τον καρκίνο του μαστού. Μπορεί η  χειρουργική επέμβαση που περιλαμβάνει την αφαίρεση τμήματος ή μερικές φορές ολόκληρου του στήθους να είναι  μια από τις πιο διαδεδομένες μεθόδους για την καταπολέμηση του καρκίνου του μαστού, όμως οι γυναίκες την φοβούνται εξίσου με την ίδια την ασθένεια. Σύμφωνα με έρευνες, οι περισσότερες που υποβάλλονται σε αυτήν επέμβαση, αισθάνονται πως έχουν χάσει τη θηλυκότητα τους και συχνά νιώθουν ντροπή για τη νέα τους εικόνα. Περνούν από διάφορα στάδια ψυχολογικής πίεσης και παράλληλα «βασανίζονται» από ερωτήματα για το πώς τις βλέπει ο σύντροφός τους και πως μπορούν να έχουν μια φυσιολογική ερωτική ζωή. Ένας τρόπος αντιμετώπισης του ψυχολογικού αντίκτυπου της μαστεκτομής ο οποίος  κερδίζει έδαφος, είναι το τατουάζ στο στήθος και στις θηλές. Δεν είναι λίγες οι «τολμηρές»,  που κάθονται αναπαυτικά στην πολυθρόνα των tattoo artists , επιδιώκοντας να καλύψουν με τον τρόπο αυτό τα σημάδια τους. Για εκείνες η τέχνη της δερματοστιξίας είναι το «εργαλείο» για να διεκδικήσουν ό,τι χάθηκε από το σώμα τους.

  
 Ο  Δημήτρης Κάρπης  είναι ένας έμπειρος tattoo artist, που εδώ και πολλά  χρόνια, στολίζει με τα τατουάζ του τα στήθη των γυναικών που έδωσαν τη μάχη με τον καρκίνο. Νικήτριες πια, αν και λαβωμένες, δίνουν το δικό τους στίγμα από μελάνι. Τo αποτέλεσμα είναι άκρως φυσικό. Καταφέρνει να δώσει στις γυναίκες, που τον επισκέπτονται στο στούντιο του στη Γλυφάδα, το στήθος που ονειρεύονται και τους θυμίζει τον εαυτό τους πριν το αναγκαίο- όσο και επώδυνο- χειρουργείο. «Είναι δύσκολη διαδικασία, γιατί κάθε γυναίκα είναι διαφορετική και πρέπει να επιμείνεις στη λεπτομέρεια» δηλώνει στον «Τύπο της Κυριακής» ο  άνθρωπος που χαρίζει εδώ και πολλά χρόνια στις κυρίες την χαμένη τους αυτοπεποίθηση. «Ακολουθούμε αυτό που θέλει να κάνει η γυναίκα, γιατί τότε είναι επιτυχημένο ένα τατουάζ. Είναι άλλωστε κάτι που θα μείνει πάνω της για πάντα και είναι πολύ σημαντικό για μένα να την αντιπροσωπεύει 100%. Το μέλημα μας είναι το αποτέλεσμα να είναι άκρως φυσικό και η γυναίκα που θα έρθει σε εμάς να είναι ευχαριστημένη.»
     Άγχος, απώλεια θηλυκότητας, αίσθημα σεξουαλικής απόρριψης είναι κάποια από τα συναισθήματα που βιώνουν πολλές γυναίκες, που παλεύουν για το δώρο της ζωής.  Σ’ αυτές τις περιπτώσεις το τατουάζ λειτουργεί ως…γιατρός της ψυχής. Στο σημείο της τομής που φανερώνει τον πόνο και τη μάχη για την επιβίωση, μια ζωγραφιά έρχεται να σηματοδοτήσει  την αέναη πάλη για τη ζωή. «Έχοντας επιβιώσει του καρκίνου του μαστού με μαστεκτομή, έρχονται για να κερδίσουν πίσω ότι τους έκλεψε η επάρατος νόσος: την αποκατάσταση της εικόνας τους και την αυτοπεποίθησή τους».   Δεν είναι λίγες οι γυναίκες που επισκέπτονται το tatoo studio του στη Γλυφάδα, μετά την περιπέτεια της υγείας τους, αφού τα νέα ταξιδεύουν από στόμα σε στόμα.  Κι αυτό διότι ο κ. Κάρπης δεν είναι ένας απλός τατουατζης, αλλά ένας καλλιτέχνης της δερματοστιξίας, ειδικευμένος στην τεχνητή αποκατάσταση της γυναικείας θηλής έπειτα από μαστεκτομή. Διαθέτει δίπλωμα ελαιογραφίας και fresco στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών στη Μόσχα και σύμφωνα με τον ίδιο κάθε τατουάζ έχει τη δική του ιστορία κι επιλέγει να κρατάει τις ευχάριστες: « Όλοι οι πελάτες έχουν τη δική τους ιστορία, προτιμώ να κρατώ μέσα μου μόνο τις ευχάριστες. Θυμάμαι χαρακτηριστικά μια μητέρα, που ήρθε με το σχέδιο που είχε ζωγραφίσει το παιδάκι της και αυτό ήθελε να της το κάνω τατουάζ στο κορμί της. Ήταν μια από τις πολλές στιγμές που με συγκίνησε. Χαράκωσε τη ζωγραφιά στο στήθος της, για να αισθάνεται το παιδί της  κοντά της για πάντα. » δηλώνει στον «Τύπο της Κυριακής».



Σύμφωνα με νεότερα στοιχεία, ο καρκίνος του μαστού είναι η πιο κοινή μορφή καρκίνου στις γυναίκες, καθώς παγκοσμίως περισσότερες από 1,6 εκατομμύρια γυναίκες διαγιγνώσκονται με την νόσο ετησίως, στην Ευρώπη περισσότερες από 450.000 και περίπου 140.000 χάνουν τη ζωή τους από αυτή την μορφή καρκίνου σε ετήσια βάση. Στην Ελλάδα ο καρκίνος του μαστού αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου από καρκίνο στις γυναίκες. Πάνω από 4.900 γυναίκες διαγιγνώσκονται με καρκίνο του μαστού ετησίως, ενώ περισσότερες από 2.000 χάνουν τη μάχη με τη νόσο κάθε χρόνο. Το 28% των γυναικών που διαγιγνώσκονται με καρκίνο του μαστού είναι ηλικίας κάτω των 50 ετών, ενώ το 45%  αναγκάζονται να  προβούν σε μαστεκτομή.

     To τατουάζ, γιατρός του ανθρώπινου πόνου




ΜΕΤΑ

 Για τους περισσότερους τα τατουάζ  είναι τέχνη και τα τελευταία χρόνια έχει γίνει μόδα. Υπάρχουν όμως κι άλλοι λόγοι για να κάνει κανείς ένα σχέδιο στο σώμα του και ένας πολύ διαδεδομένος  είναι τα τατουάζ που καλύπτουν ραγάδες και ουλές. Ένα ατύχημα που άφησε έντονο σημάδι, ένα έγκαυμα, η τομή μιας εγχείρησης καθώς και οι ραγάδες, μπορούν να καλυφθούν  με ένα όμορφο σχέδιο τατουάζ. Άντρες και γυναίκες επιλέγουν τη μόδα της εποχής για να καλύψουν τα σημάδια τους με  απίθανα αποτελέσματα.

ΠΡΙΝ

ΜΕΤΑ























ΠΡΙΝ

ΜΕΤΑ




















Ο Γιάννης Πετρόπουλος ήρθε στο Karpis tattoo studio,  για να καλύψει τη διχρωμία, που έχει, εδώ και χρόνια στους μηρούς του. «Δεν είμαι σίγουρος ακόμη για το σχέδιο, ήρθα για να επιλέξω ένα από τα υπάρχοντα σχέδια» εξηγεί στον «Τύπο της Κυριακής». Δείχνει τα σημάδια στα πόδια του και διευκρινίζει πως εδώ και χρόνια έχει πρόβλημα με την εμφάνιση του: «Θέλω να το καλύψω τελείως» δηλώνει, δείχνοντας παράλληλα το επίμαχο σημείο. Σημασία για τον ίδιο έχει το τατουάζ να μην έχει κενά, ώστε να μην φαίνεται από κάτω το δέρμα. « Νιώθω ανασφάλεια το καλοκαίρι. Δεν θέλω να πηγαίνω στην παραλία, για να μην με κοιτάζουν και αποφάσισα να το καλύψω» εξηγεί.

 Δήμητρα Μποφυλάτου


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου