tunes

Κυριακή 24 Μαΐου 2015

Δανάη Στράτου: Η μούσα του Γιάνη Βαρουφάκη δεν είναι ένας…απλός άνθρωπος



   Mπορεί να  μην είναι η μούσα των Pulp, όμως η Δανάη Στράτου κρατά το κλειδί της  «ανυπότακτης» καρδιάς του ποπ σταρ των Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη και είναι η μόνη σύζυγος Έλληνα Υπουργού που οι παπαράτσι ακολουθούν κατά πόδας. Tους τελευταίους μήνες έχει δει τον εαυτό της, ουκ ολίγες φορές,  να  γίνεται εξώφυλλο στα lifestyle περιοδικά, στη θέση της  Ελένης Μενεγάκη και τη Φαίης Σκορδά. Υπέκομψη, ακόμη και πάνω σε δύο τροχούς, δεν είναι σίγουρα η γυναίκα της διπλανής πόρτας. Άλλωστε ο τίτλος «Ιντιάνα Τζόουνς» της τέχνης, που της αποδίδεται, αποδεικνύει πως μπορεί  στα έγινε πρόσφατα γνωστή στο ευρύ κοινό, όμως στους καλλιτεχνικούς κύκλους, έχει δώσει το «στίγμα» της.  
   Έχει λιώσει τα παπούτσια της στο ταξίδι της… Τέχνης, ρισκάροντας τη ζωή της στα ναρκοπέδια της Αιθιοπιας. Δεν δίστασε για τις ανάγκες της έκθεσης της να ταξιδέψει στους επτά μεγαλύτερους ποταμούς του κόσμου και τις «γκρίζες» ζώνες. Δεν φοβάται να εκτεθεί και όταν ο σύζυγός της, Γιάνης Βαρουφάκης δέχτηκε επίθεση στα Εξάρχεια, εκείνη γυρνώντας την πλάτη της στους κουκουλοφόρους, αγκαλιάζοντας το σύζυγο της, για να τον προστατεύσει.  Για τις περισσότερες γυναίκες αυτό θα ήταν μια παρακινδυνευμένη κίνηση όμως για τη Δανάη Στράτου, ήταν κάτι αυτονόητο.       
   


Η ξανθιά εικαστικός, εκτός από καλλονή, είναι μία πολύ ιδιαίτερη φυσιογνωμία. Αγοροκόριτσο από μικρή, σπούδασε Καλές Τέχνες στο Central St. Martins College of Art and Design του Λονδίνου. Έχει ταξιδέψει στα πέρατα του κόσμου και το 1997, με την αρχιτέκτονα Αλεξάνδρα Στράτου και την αρχιτέκτονα Στέλλα Κωνσταντινίδη, ως μέλη της ομάδας D.A.ST. arteam εγκατέστησαν το "Desert Breath", ένα από τα μεγαλύτερα έργα της Land Art στον πλανήτη, που καλύπτει 100.000 τετραγωνικά μέτρα στην Ανατολική Σαχάρα της Αίγυπτου, στην καρδιά της ερήμου. Το  κολοσσιαίο εικαστικό έργο τέχνης, δεσπόζει στη μέση της Σαχάρας, ενώ είναι ορατό ακόμη και από το διάστημα! Από το 2007 διδάσκει στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα της Ανωτάτης Σχολής Καλών τεχνών στην Αθήνα. Στη συνέχεια, η κα Στράτου δεν επαναπαύτηκε όμως στις δάφνες της. Με το φωτογραφικό της φακό και μια βαλίτσα ανά χείρας ταξίδεψε στα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη και αποτύπωσε  τους εφτά μεγάλους ποταμούς της Γης. Ακόμη έχει φωτογραφήσει τις  «γκρίζες ζώνες» σε όλο τον κόσμο, καλύπτοντας μια απόσταση 30.000 χιλιομέτρων. Από το Μπέλφαστ στην Λευκωσία, την Μιτροβίτσα, το Κασμίρ, την Παλαιστίνη, το Μπάτμε και την Τιχουάνα.   Το 2010, ίδρυσε τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Vital Space, μια καλλιτεχνική, διεπιστημονική πλατφόρμα που δραστηριοποιείται διεθνώς
   Η ίδια περιγράφει ως καλύτερη καλλιτεχνική στιγμή της, τη συμμετοχή της, το 1999 στην 48η Μπιενάλε της Βενετίας. Έντεκα χρόνια αργότερα, το 2010, ίδρυσε τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Vital Space, «μια καλλιτεχνική, διεπιστημονική πλατφόρμα που δραστηριοποιείται διεθνώς με σκοπό να προσεγγίσει τα ζωτικά ζητήματα της εποχής μας και να προβάλλει στο ευρύτερο κοινό την καλλιτεχνική οπτική.»


Ο έρωτας με το Γιάνη Βαρουφάκη

  Τρεις μόλις μήνες μετά το πρώτο του διαζύγιο, ο νυν υπουργός Οικονομικών γνώρισε τη Δανάη Στράτου και ο έρωτας τους ήταν κεραυνοβόλος. Είναι πολλά αυτά που τους ενώνουν. Η αγάπη τους για τη Τέχνη και τα ταξίδια, η αναζήτηση της περιπέτειας και το γεγονός ότι και οι δύο είναι easy riders. Η Δανάη Στράτου, έχει δύο παιδιά από το γάμο της με το Γιώργο Μομφεράτο, γιο του δολοφονημένου από τη 17 Νοέμβρη Νίκου Μομφεράτου. Η  Εσμεράλντα και ο Νικόλας αποδέχθηκαν το νέο πρόσωπο που μπήκε στο σπίτι τους και τελικά τον αγκάλιασαν ως μέλος της οικογένειας τους. Στο πρόσωπο του γοητευτικού οικονομολόγου, η Δανάη Στράτου βίωσε τον απόλυτο έρωτα και παντρεύτηκαν στην Αίγινα, την οποία και οι δύο λατρεύουν. Τα καλοκαίρια για το ζευγάρι έχουν Αιγηνίτικο χρώμα και τα σαββατοκύριακα παίρνουν το πλοίο της γραμμής και ηρεμούν στο Παγώνι. Τον τελευταίο καιρό μάλιστα έχει σχολιασθεί αρνητικά το γεγονός ότι ο Υπουργός Οικονομικών, ακόμη και εν μέσω διαπραγματεύσεων δεν…χαλάλιζε τις οικογενειακές στιγμές στο νησί για κανένα λόγο. «Με ηρεμεί, μου ανοίγει τα μάτια και την ψυχή. Απόλαυση είναι να είμαστε ξένοιαστοι με τον Γιάνη, ταξιδεύοντας στην Αίγινα οι δυο μας στο τέλος του καλοκαιριού κι αφού έχουμε περάσει όμορφα με τα παιδιά και τους φίλους μας» έχει δηλώσει σε παλιότερη συνέντευξή της. Εκεί, στο πολυτελές και καλαίσθητο σπίτι της στην Αίγινα, νιώθει, όπως λέει, ευτυχής και πλήρης: « Όποτε είμαι εδώ και βλέπω τον ορίζοντα, όλα μπαίνουν στη σωστή τους διάσταση» έχει δηλώσει σε συνέντευξή  της η Δανάη Στράτου.




  Ένα…διαφορετικό κορίτσι

 Η κόρη του βιομήχανου Φαίδωνα Στράτου, το όνομα του οποίου είναι συνυφασμένο με την ιστορική Πειραϊκή Πατραϊκή, σαν άλλη Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων από μικρή «τρύπωνε» στο εργαστήρι της μητέρας της, της γνωστής εικαστικού και γλύπτριας Ελένης Πόταγα- Στράτου. Ήταν το καταφύγιο της, όταν ήταν μικρό παιδί. Άλλωστε η ίδια έχει εξομολογηθεί πως τα πρώτα ερεθίσματα της τα πήρε από τη μητέρα της : «Το πρώτο μου γλυπτό ήταν μια μικρή, ανθρώπινη φιγούρα που έφτιαξα χρησιμοποιώντας ένα ξυλάκι παγωτού, εφημερίδα και γύψο, σε ηλικία 4-5 χρονών» Δεν ήταν ένα κορίτσι με κοτσιδάκια, μπαλέτο, γαλλικά και πιάνο, Αν και μεγάλωσε στην Πλάκα, σε ένα σπίτι γυναικοκρατούμενο προτιμούσε να βοηθά τον πατέρα της στις αγροτικές εργασίες και να οδηγεί αυτοκίνητα, μηχανάκια και βάρκες. Φοίτησε στη σχολή Μωραίτη και ήταν η μόνη από τις τέσσερις αδερφές της -οι δύο προέρχονται από τον πρώτο γάμο της μητέρας της- που λάτρευε την ιππασία.
.

Μποφυλάτου Δήμητρα

Δημοσιεύτηκε στο www.e-typos.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου