από το protothema.gr
Κι αυτό ενώ, το μεγαλύτερο τραυματιολογικό κέντρο των Βαλκανίων όπως θεωρείται το ΚΑΤ, δεν δέχεται περισσότερους από 1.700 ασθενείς το έτος στο ένα και μοναδικό Τακτικό Εξωτερικό Οδοντιατρικό Ιατρείο που διαθέτει.
Πρόκειται για πρωτοφανούς ύψους παραγγελία εάν αναλογιστεί κανείς ότι την ίδια στιγμή στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» οι δαπάνες του Οδοντιατρικού Τμήματος που καλύπτει τουλάχιστον 3.500 ασθενείς ετησίως δεν υπερβαίνουν ακόμη και προ… νοικοκυρέματος τις 15.000 ευρώ (αυτό είναι το ύψος των δαπανών για το έτος 2008) ενώ για το τρέχον έτος έχουν συρρικνωθεί σε 3.000 ευρώ.
Ειδικότερα, το έτος 2008 στο Οδοντιατρείο του Ευαγγελισμού προσήλθαν 3.561 ασθενείς οι οδοντιατρικές πράξεις των οποίων «κόστισαν» 4. 474 ευρώ. Το 2009 οι ασθενείς ανήλθαν σε 3.578 ασθενείς και το νοσοκομείο πλήρωσε για τα υλικά 14.095 ευρώ. Το τρέχον έτος, μέχρι και τον περασμένο Οκτώβριο, το Οδοντιατρείο επισκέφθηκαν 3.645 ασθενείς και τα υλικά κόστισαν 2.700 ευρώ.
Ακόμη και αν θεωρηθεί μη λελογισμένη η δαπάνη του έτους 2009 για το Οδοντιατρείο του Ευαγγελισμού, που τριπλασιάζεται αίφνης μέσα σε ένα έτος στις 14.00 ευρώ, παραμένει μόλις στο 25% της δαπάνης των 63.000 ευρώ του Οδοντιατρείο του ΚΑΤ!
Αλλά και στο νοσοκομείο «Σωτηρία» που διαθέτει Οδοντιατρείο, το οποίο μάλιστα καλύπτει εκτός από επείγοντα περιστατικά και τα τακτικά περιστατικά παιδιών με αναπηρία, οι δαπάνες για υλικά ανήλθαν το προηγούμενο έτος σε 6.000 ευρώ. Με το συγκεκριμένο ποσό καλύφθηκαν οι ανάγκες οδοντιατρικής περίθαλψης περίπου 2.400 ασθενών.
Η «ακτινογραφία» της παραγγελίας
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ηλεκτρονικής σελίδας του νοσοκομείου, στις 20 Ιουλίου 2010 προκηρύχθηκε δημόσιος ανοιχτός διαγωνισμός για 182 οδοντιατρικά είδη αξίας 63.000 ευρώ. Για την ακρίβεια, μικρό τμήμα της παραγγελίας αφορά και υλικά του γναθοχειρουργικού τμήματος, πρόκειται για 29 υλικά. Το κόστος αυτών εκτιμάται γύρω στις 15.000 ευρώ.
Ωστόσο, τη μερίδα του λέοντος της συγκεκριμένης δαπάνης καταλαμβάνουν τα οδοντιατρικά υλικά. Άλλωστε γι’ αυτό τον λόγο στην τριμελή Επιτροπή Αξιολόγησης που όρισε η διοίκηση του νοσοκομείου έχουν τοποθετηθεί δύο οδοντίατροι – οι γνωστοί πρώην βουλευτές κκ. Μιχάλης Νεονάκης και Χρήστος Σμυρλής που όπως είχε αποκαλύψει το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ προσγειώθηκαν στο ΚΑΤ ως διευθυντές οδοντίατροι χάρη σε μια σκανδαλώδη νομοθετική ρύθμιση που τους επέτρεπε μετά το τέλος της βουλευτικής θητείας τους να καταλάβουν θέση διευθυντή σε κλινική του ΕΣΥ- και μόνο ένας γναθοχειρουργός, επιμελητής Β’ του Γναθοχειρουργικού Τμήματος του νοσοκομείου.
Σε κάθε περίπτωση, η «ανάγνωση» του καταλόγου μαρτυρά πως στο Οδοντιατρικό Τμήμα του ΚΑΤ οι αυστηρές οδηγίες του υπουργείου Υγείας για συμμάζεμα των δαπανών και για έλεγχο των προμηθειών δεν τηρήθηκαν με συνέπεια.
Υλικά για παιδιά και με τη… σέσουλα
Οι παραγγελίες των υλικών δεν είναι ιδιαίτερα «εναρμονισμένες» με τη λειτουργία ενός Τακτικού Εξωτερικού Οδοντιατρείου που λειτουργεί σχεδόν αποκλειστικά με ραντεβού και δη σε ένα νοσοκομείο όπου ο όγκος των ασθενών δεν υπερβαίνει τους 1.700 ετησίως.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι:
-Έχουν παραγγελθεί 95 κουτιά με αναισθητικά διαλύματα. Δεδομένου ότι στην νοσοκομειακή συσκευασία κάθε κουτί περιέχει 50 αμπούλες αναισθητικού διαλύματος, προκύπτει ότι συνολικά έχουν ζητηθεί από τους οδοντιάτρους 4.750 αμπούλες για τις ανάγκες του Τμήματος. Πρόκειται για ποσότητα υπερτριπλάσια του αριθμού των ασθενών που επισκέπτονται το Οδοντιατρείο σε έναν χρόνο.
-Γαλαντομία δείχνουν οι οδοντίατροι του ΚΑΤ και στο κομμάτι της παραγγελίας που αφορά στα χάρτινα καλύμματα κεφαλής που τοποθετούνται στην οδοντιατρική καρέκλα ανά ασθενή. Έχουν ζητηθεί για τις ανάγκες του τμήματος 20 συσκευασίες των 500 τεμαχίων καλυμμάτων, δηλαδή ποσότητα που αντιστοιχεί σε 10.000 ασθενείς!
-Αφειδώς γίνεται και η παραγγελία σε βελόνες. Ο αριθμός των 5.000 βελονών που ζητούνται υπερκαλύπτει τις ανάγκες του νοσοκομείου τουλάχιστον για τρία με τέσσερα χρόνια, πλην όμως δεν είναι βέβαιον ότι τα υλικά συντηρούνται το αντίστοιχο διάστημα καθώς όπως όλα τα αναλώσιμα έχουν ημερομηνία λήξεως.
-Ζητούνται παρωχημένα υλικά όπως πχ οι κώνοι αργύρου που χρησιμοποιούνταν τη δεκαετία του 1980 στις απονευρώσεις και σε άλλες οδοντιατρικές πράξεις, και μάλιστα σε αξιοσημείωτες ποσότητες.
-Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι παραγγέλνονται και πολλά υλικά για προληπτική οδοντοθεραπεία παιδιών όπως πχ υλικό εμφράξεων οπών και σχισμών για παιδιά, παρά το γεγονός ότι το ΚΑΤ είναι τραυματιολογικό κέντρο ενηλίκων!
Συνωστισμός στην «οδοντοστοιχία» του Τμήματος
Η… γαλαντομία στις παραγγελίες του Οδοντιατρείου του ΚΑΤ δεν είναι το μόνο πρόβλημα που εντοπίζεται στο συγκεκριμένο ιατρείο. Στο Οδοντιατρείο του ΚΑΤ προβλέπεται μία θέση οδοντίατρου –και συνεπώς μία οδοντιατρική καρέκλα-, ωστόσο τέσσερις γιατροί στελεχώνουν το τμήμα. Οι τρεις εξ αυτών έχουν προσωποπαγείς θέσεις. Πρόκειται για δύο πρώην βουλευτές, τους κκ Μιχάλη Νεονάκη και Χρήστο Σμυρλή -οι συγκεκριμένοι ως οδοντίατροι και παρότι δεν είχαν εργαστεί ουδέποτε στο ΕΣΥ επέλεξαν το Οδοντιατρείο του ΚΑΤ. Ο τρίτος είναι οδοντίατρος που «εξαργύρωσε» με μία θέση στο ΚΑΤ την πολυετή θητεία του σε «άγονη» μονάδα του ΕΣΥ όπως είχε το δικαίωμα εκ του νόμου.
Ο συνωστισμός στην «οδοντοστοιχία» του τμήματος είναι προφανής. Στην πράξη ανακύπτει μείζον ζήτημα σύμφωνα με στελέχη του νοσοκομείου ως προς το εάν οι τέσσερις οδοντίατροι καλύπτουν πραγματικές ανάγκες δεδομένου ότι τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία του Οδοντιατρείου λειτουργούν για το κοινό με ραντεβού μέσω του 1535 κάθε Τρίτη και Πέμπτη, 9πμ έως 12πμ.
Από το Οδοντιατρείο του ΚΑΤ περνούν ετησίως περί τους 1.700 ασθενείς. Πρόκειται για αριθμό που απέχει μακράν από εκείνον που καταγράφεται σε άλλα μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής που διαθέτουν Οδοντιατρικά Τμήματα –και όχι απλά οδοντιατρεία. Είναι ενδεικτικό ότι τον «Ευαγγελισμό» επισκέπτονται κάθε χρόνο περί τους 3.500 ασθενείς, το «Σωτηρία» 2.400 ενώ περί τους 3.250 οδοντιατρικούς ασθενείς αριθμεί ο «Ερυθρός Σταυρός».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου