tunes

Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2012

Το ποδαρικό του καλικάντζαρου


Κατέβα από το ροζ συννεφάκι, γιατί άδικα νομίζεις ότι ο νέος σου αγαπημένος είναι μια σέξι εκδοχή του Άγιου Βασίλη. Στην συγκεκριμένη περίπτωση πρέπει να προσέξεις γιατί τα πακέτα με τα δώρα που φέρνει, ίσως περιέχουν …ωρολογιακές βόμβες.
 
Από τη Δήμητρα Μποφυλάτου, αναδημοσίευση από το ένθετο "Glam" του Ελεύθερου τύπου της Κυριακής

«Ελεύθερος είναι εκείνος που μπορεί να ζει χωρίς να λέει ψέματα» έγραφε ο Άλμπερτ Καμί. Εσύ δυστυχώς επέλεξες για έτερον σου ήμισυ έναν… κατάδικο του ψέματος, έναν καλικάντζαρο  που μάλιστα δεν είναι «κατά-δικός» σου. Τα καλικαντζαράκια είναι δαιμονικά όντα, που κατά τη λαϊκή αντίληψη, έρχονται στη γη και ενοχλούν τους ανθρώπους, από την παραμονή των Χριστουγέννων μέχρι τα Θεοφάνεια. Τρυπώνουν στη ζωή μας, κάνοντας ριφιφί για να απολαύσουν τις χειμερινές τους διακοπές, ενώ όλο τον προηγούμενο χρόνο δουλεύουν υπερωρίες προσπαθώντας να κόψουν το δέντρο που βαστάει τη γη. Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, ο αγαπημένος σου επί 345 μέρες, πριονίζει το δέντρο της σχέσης σας, με τα ψέματα που σου σερβίρει καλομαγειρεμένα. Η αλήθεια όμως τρώγεται ωμή και όπως λέει ο θυμόσοφος λαός, έχει κοντά ποδάρια…


Ψέμα στο …ψέμα
Έχει μάθει να επιβιώνει με πλεκτάνες, σενάρια και υπερβολές και θα επιστρατεύσει όλα τα εκφραστικά του μέσα, στην προσπάθεια του να σου ρίξει στάχτη στα μάτια. «Η αλήθεια κάνει το διάβολο να κοκκινίζει» έγραφε ο Γουίλλιαμ Σαίξπηρ αλλά τί να κάνεις που ο αγαπημένος σου φοράει πούδρα; Επειδή στην περίπτωση του το ψέμα έχει αναχθεί σε υψηλή μορφή τέχνης, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις, είναι να τον κατατάξεις στην σωστή κατηγορία, ώστε να ξέρεις που βαδίζεις.

ο Μαλαγάνας
Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα, τα έμαθε με το πρώτο του το γάλα. Μπορεί να σε ξεγελάσει εύκολα με τα γλυκόλογα του, με απώτερο σκοπό να πάρει αυτό που θέλει. Είναι ο κατ’ εξοχήν άντρας που δεν θα υποπτευθείς ποτέ ότι σε απατά: Δεν βγαίνει τα βράδια, σηκώνει αμέσως το τηλέφωνο, είναι πανταχού παρών και τα πάντα πληρών(ει). Μετά από λίγο καιρό βέβαια, μπορεί να μάθεις κατά τύχη-σαν άλλη Πηνελόπη Αναστασοπούλου-ότι τα τέσσερα χρόνια που ήσασταν μαζί, ήταν παράλληλα παντρεμένος και άλλα διάφορα που δεν τα χωράει ο νους σου. Όσο και να πληγωθείς, δες το θετικά: μετά από μια τέτοια εμπειρία θα μάθεις να είσαι πιο επιφυλακτική με τους ανθρώπους. Άλλωστε ό,τι δεν σε σκοτώνει σε κάνει πιο δυνατό..
Ο Τρικλοπόδης
Πολλές φορές έχεις φτάσει κοντά στο να ανακαλύψεις ότι κάτι σου κρύβει, αλλά πάντα καταφέρνει να σε πείσει πως εκείνος έχει δίκιο κι εσύ είσαι μια τρελή που αδίκως παραλογίζεσαι. Θυμάσαι μια φορά που σου είχε πει ότι θ’ αργήσει, γιατί είχε ένα επαγγελματικό ραντεβού και η κολλητή σου ισχυρίστηκε ότι τον είδε στα μπουζούκια σε τρυφερά ενσταντανέ με νεαρή, ξανθιά ύπαρξη; Τελικά, όχι μόνο την έβγαλε τρελή αλλά σας έβαλε και να τσακωθείτε. Όχι, μην μουντζώνεσαι, δεν φταις εσύ που τον πίστεψες. Είσαι ακόμη μια από τις ορδές που …πάτησαν την μπανανόφλουδα. Ο  συγκεκριμένος τύπος άλλωστε χρησιμοποιεί τα ψέματα με χειρουργική ακρίβεια, αφού θεωρεί πως για την θεραπεία των σχέσεων το ψέμα, όπως το δηλητήριο στην ιατρική, είναι το πρώτο φάρμακό.

Ο Κοψαχείλης
Σύμφωνα με την παράδοση, τα δόντια του είναι τεράστια και κρέμονται έξω από τα χείλη του, ενώ του αρέσει να κοροϊδεύει τους παπάδες και γι’ αυτό φορά συνήθως ένα ψεύτικο καλυμμαύκι. Στο πεδίο των σχέσεων, είναι ορκισμένος εργένης, θέλει να περάσει καλά μαζί σου, αλλά δεν θέλει  να δεσμευτεί. Έχει για μότο του, τη ρήση του Προυστ: “Τα ψέματα είναι απαραίτητα στον άνθρωπο. Είναι -ίσως- εξίσου σημαντικά με την αναζήτηση της ηδονής και, επιπλέον, υπαγορεύονται από αυτήν την αναζήτηση.» Είναι ο τύπος άντρα που βγάζει καντήλες στην ιδέα ότι θα τον βάλεις να χορέψει τον χορό του Ησαία. Αντί λοιπόν να σου πει την αλήθεια, επειδή δεν θέλει να σε χάσει από δίπλα του, επιστρατεύει μια σειρά από ιστορίες και δικαιολογίες του τύπου: «Έχω περάσει άσχημα στην προηγούμενη σχέση μου και δεν αντέχω την πίεση», «Μένω μαζί με τους γονείς μου, που είναι άρρωστοι και γι’ αυτό δεν μπορώ να μείνουμε μαζί.» Αν συνεχίσεις να τον πιέζεις και να του ζητάς περισσότερο χώρο και χρόνο, είναι ικανός να σου πει ότι μεταναστεύει λόγω κρίσης.

Θα γυρίσει ο τροχός…
Όταν περιμένουμε ότι το παραμύθι θα έχει happy end και ξαφνικά ξεπροβάλλει ένας τεράστιος δράκος και κατασπαράζει την πριγκίπισσα, συνήθως καταχωνιάζουμε το συγκεκριμένο βιβλίο στα κάτω ράφια της βιβλιοθήκης μας. Παρ’ όλα αυτά, δεν πρέπει να αφήσεις την περιπέτεια με τον πονηρό καλικάντζαρο να σου καταστρέψει ολοσχερώς την ψυχολογία. Κάποια στιγμή, το κάρμα θα βρει.. τον δρόμο του. Άλλωστε όπως έχει γράψει ο Βρετανός συγγραφέας, Τζωρτζ Μπέρναρντ Σω: “Η τιμωρία του ψεύτη δεν είναι ότι δεν τον πιστεύουν, αλλά ότι αυτός δεν μπορεί να πιστέψει κανέναν.”


 Πες το ψέματα…
Γράφει η Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια Αδαμαντία Μπουζιάνη  

Για ποιους  λόγους  μπορεί να οδηγηθεί κάποιος στο ψέμα; Μόνο όταν κατανοήσω την προέλευση μιας συμπεριφοράς, μπορώ να καταλήξω στην πιο κατάλληλη επιλογή αντιμετώπισης του προβλήματος αυτού. Υπάρχουν τρία είδη ψεμάτων:
1.    Το χρησιμοθηρικό ψέμα: το άτομο το κάνει για να γλιτώσει τις συνέπειες που αφορούν στις πράξεις του – το κάνει από φόβο. Αυτή η συμπεριφορά ενισχύεται εάν η πράξη του (που προηγήθηκε του ψέματος) είναι απαγορευτική και συνεπώς φοβάται το αποτέλεσμα.
2.    Ψέμα αναπλήρωσης: συμβαίνει όταν το άτομο δεν είναι ικανοποιημένο από το background του (π.χ. ντρέπεται για την οικογένειά του, ο πατέρας του είναι αλκοολικός ή δεν του αρέσει η καταγωγή του ή δεν είναι καλά τα οικονομικά της οικογένειας) και οδηγείται σε ψέματα εντυπωσιασμού για να βελτιώσει την εικόνα του.
3.    Μυθοπλασία: το άτομο φτιάχνει ένα ολόκληρο παραμύθι και μπαίνει μέσα σε αυτό για να καλύψει εσωτερικά κενά και ζει μέσα από αυτό το παραμύθι. Με άλλα λόγια, επινοεί μια ολόκληρη ιστορία και ο ίδιος μπαίνει μέσα.
Εφόσον έχω καταλήξει σε ποια κατηγορία κατατάσσεται η συμπεριφορά του συντρόφου μου, παρατηρώ τους λόγους, αλλά και τη συχνότητα εμφάνισης της συμπεριφοράς του ψεύδους. Καλό είναι να παρατηρήσουμε και το ιστορικό της δράσης του (από τη στιγμή της γνωριμίας μας έως σήμερα), καθώς έτσι θα δούμε την έκταση του προβλήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου