tunes

Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014

Γραφείο Οικιακού προσωπικού υψηλών απαιτήσεων




Από τη Δήμητρα Μποφυλάτου



   Tί συνδέει τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, με την Ελένη Μενεγάκη, το Σάκη Ρουβά και το Λευτέρη Πανταζή; Τι σχέση μπορεί να έχει ο Γιώργος Παπανδρέου με τη Τατιάνα Στεφανίδου και τη Νατάσσα Θεοδωρίδου; Όλοι τους είναι πελάτες στο γραφείο Οικιακού προσωπικού υψηλών απαιτήσεων του κυρίου Παναγιώτη Άνταμς. Ο ιδιοκτήτης του συγκεκριμένου γραφείου, είναι το πρόσωπο της εμπιστοσύνης των περισσοτέρων επωνύμων. Εξυπηρετεί υπουργούς, βουλευτές, καλλιτέχνες, αθλητές, επιχειρηματίες. Γνωρίζει τις προτιμήσεις τους, τις παραξενιές τους  και εξηγεί στον «ΤτΚ» ποια είναι η συνταγή της επιτυχίας του: « Για να μπορέσεις  να προσεγγίσεις τον επώνυμο πελάτη, που είναι απαιτητικός και λεπτολόγος στην καθαριότητα, το μαγείρεμα και τη φροντίδα των παιδιών, θα πρέπει να είσαι σχολαστικός, όσον αφορά την επιλογή του προσωπικού. Εμείς κοιτάμε προσεκτικά ακριβώς τί θέλει ο πελάτης να του προσφέρει η οικιακή βοηθός που θα εργαστεί στο σπίτι του».


Η Βουλή ψηφίζει…Άνταμς

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, έχει επιλέξει την οικιακή του βοηθό, από το συγκεκριμένο γραφείο και, όπως λέει στον «ΤτΚ» ο κύριος Άνταμς, είναι ένας άνθρωπος απλός και χωρίς πολλές απαιτήσεις: «Είναι άνθρωπος ήπιων τόνων. Τρία μόνο πράγματα που θα πει στην Ελληνίδα οικιακή βοηθό του, θα πρέπει να εφαρμοστούν:  τυπική καθαριότητα, μαγείρεμα  και σίδερο.»  



Πελάτης του γραφείου είναι και ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος είναι μάλιστα λάτρης της ελληνικής κουζίνας, σύμφωνα με τον κύριο Άνταμς: «Ο κύριος Σαμαράς είναι αρκετά απαιτητικός όσον αφορά το ντύσιμο του. Καμιά φορά συμβουλεύεται την οικιακή βοηθό του, η οποία είναι Ελληνίδα,  σχετικά με το ποια γραβάτα ή ποιο πουκάμισο του πηγαίνει καλύτερα. Του αρέσει η ελληνική κουζίνα, έχει αδυναμία στα γεμιστά και το παστίτσιο. Η σύζυγος του, Γεωργία, είναι ήρεμος άνθρωπος, είναι όμως πιο σχολαστική, όσον αφορά τις δουλειές του σπιτιού.»  Ελεύθερο πνεύμα, είναι ο πρώην πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος, σύμφωνα με τον κύριο Άνταμς, προσέχει ιδιαίτερα τη διατροφή του: « Ακούει συχνά στο σπίτι του ροκ μουσική, δίνει μεγάλη σημασία στα ρούχα της γυμναστικής του, ενώ έχει πολλές φόρμες . Η κοπέλα που έχει στο σπίτι του είναι από την Ουκρανία και απ’ ότι μου έχει πει του αρέσει πολύ το ψητό ψάρι, οι σούπες, τα βραστά και τα γεμιστά.»



Πελάτισσα του είναι και η Ελένη Μενεγάκη, για την οποία μάλιστα, ο κύριος Άνταμς έχει να πει μόνο καλά λόγια: «Είναι πολύ καλή οικοδέσποινα και μαγείρισσα. Έχει μια εσωτερική βοηθό και μια εξωτερική. Η μια είναι από τη Γεωργία και η άλλη από τις Φιλιππίνες. Είναι καλή εργοδότρια και κάνει συχνά δώρα στο προσωπικό. Οι κοπέλες κάνουν τις δουλειές του σπιτιού και προσέχουν τα παιδιά της και  κυρίως τον μικρό γιο της.»

  Ο Σάκης Ρουβάς και η Κάτια Ζυγούλη, έχουν τρία παιδιά, πολλές υποχρεώσεις και γι’ αυτό το λόγο έχουν δύο οικιακές βοηθούς, μια Ρωσίδα και μια Ελληνίδα. «Τον έλεγχο του οικιακού προσωπικού έχει η Κάτια Ζυγούλη. Ο Σάκης θέλει πολύ καλό σίδερο, και η Κάτια ενδιαφέρεται πολύ για τα παιδιά της.» Αρκετοί δημοσιογράφοι επιλέγουν οικιακές βοηθούς από το γραφείο του  και, όπως μας λέει, ανάμεσα τους είναι και ο Νίκος Χατζηνικολάου: «Ο κύριος Χατζηνικολάου έχει δύο οικιακές βοηθούς από τις Φιλιππίνες, μια εσωτερική και μια εξωτερική: η μια φροντίζει το παιδί του και η άλλη ασχολείται με τις δουλειές του σπιτιού». Οι οικιακές βοηθοί από τις Φιλιππίνες προτιμώνται και είναι συνήθως πολύ καλοπληρωμένες, όπως αποκαλύπτει ο Π. Άνταμς. Ο λόγος; Είναι πολύ τυπικές στη συμπεριφορά τους απέναντι στους εργοδότες τους και κρατούν χαμηλό προφίλ, κάτι που κάνει τους επώνυμους, που δίνουν μεγάλη σημασία στην εχεμύθεια, να τις προτιμούν. Η αγαπημένη τραγουδίστρια Άννα Βίσση είναι κι αυτή πελάτισσα του και  λάτρης της υγιεινής διατροφής: « Η Άννα Βίσση έχει μια οικονόμο που της κρατάει το σπίτι και της μαγειρεύει και μια κοπέλα που έρχεται 2 φορές την εβδομάδα για τις δουλειές του σπιτιού. Προσέχει πολύ τη διατροφή της, τρώει υγιεινά». Και συνεχίζει: «Ο Πέτρος Κωστόπουλος έχει μια οικιακή βοηθό για τις δουλειές του σπιτιού και τη μαγειρική μιας και μαζί με τη σύζυγο του Τζένη Μπαλατσινού κάνουν συχνά τραπέζια σε φίλους.»

Mαμάδες εν δράσει


Λιούντα
    






 Η 32χρονη Λιούντα από την Ουκρανία, εργάζεται ως εσωτερική οικιακή βοηθός στην Εκάλη, στο σπίτι ενός γνωστού επιχειρηματία. Οι αρμοδιότητες της είναι οι δουλειές του σπιτιού και παράλληλα φροντίζει το τριών ετών παιδί της οικογένειας, που όπως λέει στον «ΤτΚ» είναι η μεγάλη της αδυναμία. «Είμαι πολύ ευχαριστημένη γιατί η οικογένεια είναι πολύ καλή και μου έκανε αύξηση. Παίρνω 8ΟΟ ευρώ και τα περισσότερα τα στέλνω στη πατρίδα μου» λέει. Μπορεί να ζει στην Ελλάδα, όμως έχει οικογένεια στην Ουκρανία. Είναι παντρεμένη και μητέρα δύο παιδιών, ενώ το όνειρο της είναι ένα σπίτι για εκείνη και τα δυο της παιδιά: “Σκοπεύω να εργαστώ για ακόμη τρία-τέσσερα χρόνια για να αγοράσω το δικό μου σπίτι, στη πατρίδα μου” εξομολογείται.


Νάνα
   
 Η 29χρονη Νάνα από τη Γεωργία, μπορεί να σπούδασε Αρχιτεκτονική, εργάζεται όμως ως οικιακή βοηθός στο Παλαιό Ψυχικό, στο σπίτι ενός βουλευτού της Β’ Αθηνών και πρώην υπουργού. Όπως λέει, στην Ελλάδα βγάζει πολύ περισσότερα χρήματα, και γι’ αυτό ακριβώς το λόγο αποφάσισε να μεταναστεύσει. Ο μισθός της είναι 800 ευρώ και είναι ευχαριστημένη γιατί έχει καταφέρει να μιλάει καλά ελληνικά και να έχει καλές σχέσεις με την οικογένεια: « Κάνω τις δουλειές του σπιτιού, τα ψώνια του σουπερμάρκετ, το μαγείρεμα όταν χρειάζεται, σίδερο» λέει, απαριθμώντας τις αρμοδιότητες της. Το όνειρο της είναι να επιστρέψει στη πατρίδα της καθώς παντρεύτηκε μικρή και είναι μητέρα δυο παιδιών. «Κάθε Χριστούγεννα και Πάσχα μου δίνουν δώρα για τα παιδιά μου» λέει για τα αφεντικά της, ενώ θέλει να μείνει στη χώρα μας τουλάχιστον για τα επόμενα πέντε χρόνια.

  Διάσημοι και ανοιχτοχέρηδες

     Αρκετοί επώνυμοι είναι γαλαντόμοι και δίνουν στο προσωπικό που απασχολούν, ακόμη και στους καιρούς της κρίσης .. κάτι παραπάνω. Ο κύριος Άνταμς δεν διστάζει να μιλήσει με ονόματα: « Η Τατιάνα Στεφανίδου έχει  μια κοπέλα από τη Σρι Λάνκα, την οποία την παίρνει συχνά μαζί της τα Σαββατοκύριακα, στο εξοχικό που έχει μαζί με το σύζυγο της Νίκο Ευαγγελάτο. Είναι μια πολύ καλή εργοδότρια κι ενώ είχαμε συμφωνήσει στα 700 ευρώ το μήνα, επειδή ήταν πολύ ευχαριστημένη,  δίνει στη κοπέλα  900 ευρώ το μήνα» λέει.  Στην ίδια κατηγορία, σύμφωνα με τον κύριο Άνταμς,  είναι και ο Τόλης Βοσκόπουλος: «Είναι ανοιχτοχέρης και κάνει δώρα στο προσωπικό, ενώ δίνει περισσότερα από τα συμφωνημένα».

    Ποιους διάσημους αγαπούν οι οικιακές βοηθοί; “ Η Δέσποινα Βανδή είναι εξαιρετική. Έχει τακτικά καλεσμένους στο σπίτι και έχει δύο οικιακές βοηθούς από τις Φιλιππίνες, η μια αναλαμβάνει το μαγείρεμα και η άλλη τις δουλειές του σπιτιού.  Προσέχει πάρα πολύ τους καλεσμένους της και δίνει οδηγίες στο προσωπικό, ώστε να είναι όλα άψογα» δηλώνει o Π. Άνταμς. Και συνεχίζει: «Η Νατάσσα Θεοδωρίδου έχει μια εξωτερική οικιακή βοηθό η οποία φροντίζει τα ρούχα της, κάνει τα ψώνια του σουπερμάρκετ, τις δουλειές του σπιτιού. Με την οικιακή της βοηθό έχει άνεση και η κοπέλα μάλιστα την προτρέπει να φοράει κοντές φούστες, μιας και έχει ωραία πόδια. Εκείνη βέβαια προτιμά τις μακριές τουαλέτες»λέει.  Ο Λευτέρης Πανταζής, έχει κι εκείνος φιλικές σχέσεις με την οικιακή του βοηθό και την έχει μάλιστα επιστρατεύσει και στον προεκλογικό του αγώνα: «Έχει μια κοπέλα από τη Ρωσία η οποία έχει αναλάβει τη καθαριότητα, το μαγείρεμα και βοηθάει στις εξωτερικές εργασίες που αφορούν την προεκλογική του εκστρατεία.» Πολλά ακόμη γνωστά ονόματα είναι στην ατζέντα του, όπως αυτό της Μαριέττας Χρουσαλά και του συζύγου της, εφοπλιστή, Λέοντα Πατίτσα:  «Έχουν ως οικιακό προσωπικό, ένα ζευγάρι από την Ινδονησία, οι οποίοι μένουν σ’ ένα ξεχωριστό σπιτάκι, που είναι μέσα στο ίδιο οικόπεδο με το σπίτι του ζευγαριού στο Ελληνικό. Φροντίζουν το σπίτι, η κοπέλα κρατάει και τη μικρή κόρη του ζευγαριού και αμείβονται με 900 ευρώ το μήνα, ο καθένας» αναφέρει .


Kρίση και επώνυμοι

Παναγιώτης Άνταμς
Η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει και τα πιο υψηλά βαλάντια, σύμφωνα με τον Π. Άνταμς: «Η κρίση πλήττει όλες τις κατηγορίες πολιτών. Εμείς συνεργαζόμαστε περισσότερο με τα Βόρεια Προάστια. Οι συγκεκριμένοι άνθρωποι, από εκεί που είχανε δύο  οικιακές βοηθούς, τώρα έχουν μία. Υπάρχουν κάποιοι άλλοι που είχαν την οικιακή βοηθό εσωτερική, τώρα μας ζητούν μια γυναίκα για 2-3 φορές την εβδομάδα.»  Μειώσεις έχουν γίνει και στις αμοιβές του οικιακού προσωπικού, όμως λέει ο κύριος Άνταμς:«Την εποχή της ευημερίας η τιμή ήταν 900-1000 ευρώ για μια καλή εσωτερική οικιακή βοηθό, για να εργαστεί μέσα σε μια οικογένεια, ενώ τώρα η τιμή κυμαίνεται από 700-800 ευρώ.»  

Άλλα… γούστα



Υπάρχουν κάποιοι επώνυμοι με τις ιδιαίτερες απαιτήσεις κι ο κύριος Άνταμς είναι πρόθυμος να τους εξυπηρετήσει, αφού ο πελάτης έχει πάντα δίκιο. Η Αννίτα Πάνια και ο Νίκος Καρβέλας, όπως μας λέει, ήθελαν η οικιακή τους βοηθός να είναι…νυχτοπούλι: «Έχουν μια εσωτερική κοπέλα από τη Ρωσία, η οποία είναι πρόσχαρη και χαμηλών τόνων. Ασχολείται με τις δουλειές του σπιτιού, προσέχει το γιο τους. Η Αννίτα μου είχε πει, όταν έψαχνε οικιακή βοηθό: “ Η κοπέλα που θα μου φέρεις Άνταμς θα πρέπει να  αντέχει στο ξενύχτι». Ο Θέμος Αναστασιάδης ήθελε μια καλή μαγείρισσα, που να τον βοηθήσει παράλληλα να χάσει κιλά, μαγειρεύοντας υγιεινά:  «Ο Θέμος είχε ιδιαίτερες απαιτήσεις στο φαγητό, ήθελε να μαγειρεύει ελαφριά φαγητά. Πήρε μια κοπέλα από τη Ταϊλάνδη και έχασε 20 κιλά.» λέει.

πηγή: "ΤτΚ"



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου