tunes

Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2015

Γιάννης Βαρουφάκης: Όλα τα μυστικά του τσάρου της Οικονομίας



   Αθεϊστής, μανιακός με τη γυμναστική, χειμαρρώδης και πολίτης του κόσμου ο νέος «τσάρος» της ελληνικής οικονομίας, με το ξυρισμένο κεφάλι και τα δερμάτινα τζάκετ, είναι ένας άνθρωπος που αν και δείχνει ροκ, ζει με στυλ, σαν να «ξεπατίκωσε» τα πρότυπα των περιοδικών lifestyle του Πέτρου Κωστόπουλου. Ταξιδεύει σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη, ενώ όταν είναι στην Ελλάδα έχει να επιλέξει ανάμεσα στην γραφική Αίγινα και τη Διονυσίου Αρεοπαγίτου, όπου διαμένει με τη σύζυγο του, Δανάη Στράτου  εικαστικό και γόνο γνωστής οικογένειας βιομηχάνων. Όταν δεν απολαμβάνει τα αγαπημένα του συγκροτήματα στο Carnegie Hall, της Νέας Υόρκης, ταξιδεύει σε εξωτικούς προορισμούς και άλλοτε μέχρι την Αιθιοπία και τη Ζανζιβάρη. Στην Αθήνα πότε  πίνει τη μπύρα του από το μπουκάλι σε κάποιο ροκ μπαρ και άλλοτε προτιμά μπέρμπον, στο  VIP club Salon de Bricolage. Τον συγκεκριμένο prive χώρο, επέλεξε μάλιστα η σύζυγος του, για να παρουσιάσει την έκθεση της, με καλεσμένους το enfant gate του επιχειρηματικού κόσμου.
     
  
Γεννήθηκε το 1961 στο Παλαιό Φάληρο, με καταγωγή  από τo Kάιρο και την Κρήτη, από αριστερό πατέρα, που εξορίστηκε στη Μακρόνησο και μητέρα που προέρχεται από συντηρητική οικογένεια και όπως ο ίδιος εξομολογήθηκε σε συνέντευξη του στο i-efimerida: «για λόγους ιστορικών ατυχημάτων, στο πανεπιστήμιο ήταν ενταγμένη ακόμη και στην ακροδεξιά». Στη συνέχεια  οι γονείς του εντάχθηκαν στο χώρο της Κεντροαριστεράς, και τη δεκαετία του '80 γοητεύτηκαν από τον Αντρέα Παπανδρέου και έγιναν ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ. «Κατά 80% οι συζητήσεις μας αφορούσαν την πολιτική. Ακόμη και όταν ζούσα στο εξωτερικό επί 23 χρόνια, όταν έπαιρνα τηλέφωνο τη μητέρα μου, το πρώτο πράγμα που συζητούσαμε ήταν οι πολιτικές εξελίξεις. Σε καμία περίπτωση δεν ήταν η κλασική Ελληνίδα μητέρα» έχει πει σε συνέντευξη του και αυτό ήταν το έναυσμα για να ασχοληθεί με τη πολιτική. Μετά το σχολείο μετανάστευσε στην Αγγλία όπου σπούδασε μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο του Essex και του Birmingham και στη συνέχεια δίδαξε, επί σχεδόν δέκα χρόνια στο πανεπιστήμιο του Essex, του Cambridge και της Γλασκόβης. Ο βροχερός αγγλικός καιρός όμως, δεν ταίριαζε με τη φλογερή του ιδιοσυγκρασία και έτσι, το 1988 μετά από πρόταση που του έγινε να διδάξει στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ στην Αυστραλία, κούνησε το μαντήλι στη Γηραιά Αλβιώνα. Βρήκε τον παράδεισο του, ερωτεύτηκε και παντρεύτηκε μια Ελληνίδα, όμως όπως ο ίδιος έχει δηλώσει: «Κάποια στιγμή και οι παράδεισοι  σε γεμίζουν με συναισθήματα φυγής.»
    
Επέστρεψε στην Ελλάδα το 2000 και ξεκίνησε να διδάσκει Οικονομική Θεωρία στο  Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών, με μακριά μαλλιά πιασμένα κοτσίδα και αρκετά περιττά κιλά, μη θυμίζοντας σε τίποτα τη σημερινή του εικόνα, όπως σημειώνει φοιτήτρια του στον «Ελεύθερο Τύπο»: «Έκανε αίσθηση με το μάθημα του στη Μικροοικονομία, είχε μεταδοτικότητα και η εμπειρία του στα ξένα Πανεπιστήμια τον έκανε να διαφέρει από τους υπόλοιπους. Ήταν πολύ επιφυλακτικός με τους φοιτητές και κυρίως με τις φοιτήτριες» Εκείνη την εποχή ο Γιάννης Βαρουφάκης δεν περνούσε την καλύτερη περίοδο της ζωής του. Ήταν 10 χρόνια παντρεμένος και ο γάμος του πήγαινε από το κακό στο χειρότερο. Παρ’ όλα αυτά η τότε σύζυγος του έμεινε  έγκυος, τον ακολούθησε στην Αθήνα και έκαναν προσπάθειες να μείνουν μαζί για το καλό του παιδιού. Ένα χρόνο μετά τη γέννηση του, το  «γυαλί» ράγισε οριστικά και εκείνη αποφάσισε να το πάρει  και να επιστρέψει στην Αυστραλία. Η Ξένια είναι σήμερα δέκα ετών και μιλάει καθημερινά με τον πατέρα της στο skype. Η απόσταση που τους χωρίζει είναι τεράστια όμως περνούν μαζί τις γιορτές και της αφιέρωσε το  βιβλίο «Μιλώντας στη κόρη μου για την Οικονομία», προτείνοντας της μάλιστα το «χάπι της κριτικής σκέψης που σε κάνει να μην αποδεχθείς ποτέ κάτι επειδή το είπαν οι ισχυροί»…

Έρωτας κεραυνοβόλος


  Τρεις μόλις μήνες μετά, ο νυν υπουργός Οικονομικών γνώρισε τη σημερινή σύζυγό του, Δανάη Στράτου, μια δυναμική και εντυπωσιακή εικαστικό, μέλος της πατρινής οικογένειας Στράτου, της ιστορικής βιομηχανίας βάμβακος, Πειραϊκής Πατραϊκής.  Και εκείνη έχει δύο παιδιά από το γάμο της με το Γιώργο Μομφεράτο, γιο του δολοφονημένου από τη 17 Νοέμβρη Νίκου Μομφεράτου,  την Εσμεράλντα και το Νικόλα, όμως στο πρόσωπο του γοητευτικού οικονομολόγου βίωσε τον απόλυτο έρωτα και παντρεύτηκαν στην Αίγινα. Ζουν, δίπλα σχεδόν στο Μουσείο στης Ακρόπολης και περνούν πολλά σαββατοκύριακα στο «ησυχαστήριο» τους στην Αίγινα. Η Δανάη Στράτου  γεννήθηκε το 1964 και  είναι κόρη του Φαίδωνα Στράτου και της Ελένης Πόταγα – Στράτου, μιας από τις σημαντικότερες Έλληνιδες εικαστικούς. Μεγάλωσε στη Πλάκα,  σ’ ένα περιβάλλον με πολλά καλλιτεχνικά ερεθίσματα. Στους καλλιτεχνικούς κύκλους την αποκαλούν  Iντιάνα Τζόουνς της σύγχρονης τέχνης και είναι από τις ελάχιστες Ελληνίδες εικαστικούς που δε διστάζει να θέσει εαυτόν σε κίνδυνο για να ολοκληρώσει ένα έργο της.  Κάτι που τους συνδέει, πέρα από την αγάπη τους για τα ταξίδια και τον κίνδυνο είναι οι μηχανές. Και οι δύο είναι easy riders και αυτό που τους χαλαρώνει είναι να κάνουν ταξίδια στους δύο τροχούς. Πριν από λίγα χρόνια μετακόμισαν στο Ώστιν του Τέξας, μαζί με τα δύο παιδιά της συζύγου του. Σύμφωνα με ανθρώπους που τους γνωρίζουν καλά, η Δανάη Στράτου λατρεύει το σύζυγο της και της αρέσει να τον φροντίζει, κάνοντας του μικρά, αλλά και μεγαλύτερα δώρα: Πέρυσι χαρακτηριστικά του έκανε ένα ταξίδι-έκπληξη στο Continental Club στο Ώστιν του Τέξας,  προκειμένου να ακούσει τον Νιγηριανό μάγο της σόουλ και των μπλουζ Kalu James.

   Πίσω από έναν επιτυχημένο άνδρα κρύβεται μια δαιμόνια γυναίκα. Η ξανθιά εικαστικός, εκτός από καλλονή, είναι μία πολύ ιδιαίτερη φυσιογνωμία. Αγοροκόριτσο από μικρή, σπούδασε Καλές Τέχνες στο Central St. Martins College of Art and Design του Λονδίνου. Έχει ταξιδέψει στα πέρατα του κόσμου και το 1997, με την αρχιτέκτονα Αλεξάνδρα Στράτου και την αρχιτέκτονα Στέλλα Κωνσταντινίδη, ως μέλη της ομάδας D.A.ST. arteam εγκατέστησαν το "Desert Breath", ένα από τα μεγαλύτερα έργα της Land Art στον πλανήτη, που καλύπτει 100.000 τετραγωνικά μέτρα στην Ανατολική Σαχάρα της Αίγυπτου, στην καρδιά της ερήμου. Το  κολοσσιαίο εικαστικό έργο τέχνης, δεσπόζει στη μέση της Σαχάρας, ενώ είναι ορατό ακόμη και από το διάστημα! Από το 2007 διδάσκει στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα της Ανωτάτης Σχολής Καλών τεχνών στην Αθήνα. Το 2010, ίδρυσε τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Vital Space, μια καλλιτεχνική, διεπιστημονική πλατφόρμα που δραστηριοποιείται διεθνώς. Είναι λάτρης του design, κάτι που φαίνεται στο «ησυχαστήριο» της στην Αίγινα, που παρόμοια οικήματα βλέπει κανείς σε περιοδικά αρχιτεκτονικής. Πρόσφατα παρουσίασε την έκθεση της στην ιδιωτική λέσχη, Salon de Bricolage, παρουσία εκπροσώπων του επιχειρηματικού κόσμου.

Γιάνης, ο blogger


O ποπ σταρ των Ελλήνων οικονομολόγων είναι λάτρης της γυμναστικής και blogger, ενώ γράφει το όνομα του με ένα ν: «Είχα αισθητικό πρόβλημα με τα δύο “ν”, δεν μ’ άρεσαν από το Δημοτικό» έχει πει ο ίδιος, Αρθρογραφεί από το 1995 σε διάφορα blogs και στην Αυστραλία είχε εβδομαδιαία ραδιοφωνική εκπομπή. Μάλιστα στον ιστότοπο protagon, όπου αρθρογραφεί, έχει γράψει ο ίδιος το βιογραφικό του, σημειώνοντας, με χιούμορ πως προσποιείται τον οικονομολόγο: «Διδάσκει οικονομική θεωρία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών προσποιούμενος έντεχνα τον οικονομολόγο. Έχοντας ζήσει είκοσι τρία χρόνια στην Αγγλία, στην Σκωτία, στο Βέλγιο και στην Αυστραλία, όπου και δίδασκε πριν την επιστροφή στα πάτρια, έχει δεθεί συναισθηματικά με την ιδιότητα του 'ξένου' - ιδίως τώρα που ζει μόνιμα στην Ελλάδα.» σημειώνει.

Από τη Δήμητρα Μποφυλάτου

Δημοσιεύτηκε στον «Ελεύθερο Τύπο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου