tunes

Παρασκευή 15 Ιουλίου 2016

H επιστροφή της ραπτομηχανής



Από τη Δήμητρα Μποφυλάτου

  
  Την ίδια στιγμή που μεγάλες αλυσίδες λιανικής πώλησης έτοιμων ενδυμάτων βλέπουν τις πωλήσεις τους να μειώνονται και που οι πωλήτριες στα καταστήματα της Έρμου και της Αιόλου αναζητούν τις πελάτισσες με τα κιάλια, στην οδό Περικλέους δημιουργείται καθημερινά μια μεγάλη ουρά. Περνώντας από το «βασίλειο» το Ερωτόκριτου, του ανθρώπου που κατάφερε να κάνει τις Αθηναίες να επιστρέψουν στις μοδίστρες, θυμάμαι τις ουρές έξω από τα ΑΤΜ επί capital controls.Το αντιπαρέρχομαι και κοιτώντας την πινακίδα που γράφει: «Βρισκόμαστε σε εκπληκτική  κατάσταση» κατεβαίνω μαζί με τις ορδές γυναικών, εκεί που ο «Ερωτόκριτος» δειγματίζει καθημερινά ποικίλα μοτίβα και ποιότητες, καθώς υποδέχεται επίδοξες μοδίστρες και σχεδιαστές μόδας με ένα σφηνάκι ρακί για κέρασμα. Μεγάλες κυρίες αλλά και νεαρά κορίτσια συνωστίζονται στο υπόγειο της Περικλέους. Άλλες για οικονομικούς λόγους και άλλες από χόμπι, κατεβάζουν τις σκονισμένες ραπτομηχανές και προσπαθούν να βγάλουν τα πρώτα τους πατρόν.
  

Ο Ερωτόκριτος, όπως είναι το καλλιτεχνικό του,  ή  Νίκος Κυμιώνης όπως είναι το βαφτιστικό του όνομα, είναι ο πρίγκιπας του υφάσματος. Είναι ένας άνθρωπος κεφάτος και δημιουργικός,  Κρητικός από το Ρέθυμνο που κατάφερε να πείσει τις γυναίκες να σταματήσουν να ψωνίζουν από τις αλυσίδες λιανικής πώλησης. Τα υπέροχα υφάσματα του έκαναν νομικούς και στελέχη επιχειρήσεων, φοιτήτριες αλλά και μοντέλα να πουν ένα μεγάλο «όχι» στην ομοιομορφία και να δημιουργήσουν τα δικά τους ρούχα, με την προσωπική τους πινελιά. Παράλληλα δημιούργησε Το Fashion Erotokritos, το δικό του label, με σημαντικές επιτυχίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό, που συμπλήρωσε  πρόσφατα 6 χρόνια λειτουργίας και το γιόρτασε με μια εκδήλωση της οποίας τα έσοδα πήγαν για καλό σκοπό, στο «Χαμόγελο του παιδιού».


Ο Ερωτόκριτος ή αλλιώς ο πρίγκιπας των  υφασμάτων, όπως τον αποκαλούν, αποτελεί για πολλούς την «εξαίρεση στον κανόνα». Έχοντας ήδη μεγάλη εμπειρία στο χώρο του υφάσματος, άνοιξε τη δική του επιχείρηση με το «καλημέρα» της κρίσης και βρήκε το «αντίδοτο», διαγράφοντας μια άκρως πετυχημένη μέχρι σήμερα πορεία. Μέσα στα πρώτα χρόνια της λειτουργίας του διέθεσε περισσότερα από 3.500.000 μέτρα υφασμάτων, πολλές ρακές και αμέτρητα χαμόγελα κι αυτό τα λέει όλα!
  
 

Ο «Fashion Erotokritos» από το 2010 και μετά «ντύνει» την ελληνική show biz, αλλά και τις κυρίες της διπλανής πόρτας, με την ίδια αφοσίωση και αγάπη. Σήμερα από το ατελιέ του στο κέντρο της Αθήνας περνούν  για να βρουν υφάσματα για τη δουλειά τους σχεδιαστές όπως ο Λάκης Γαβαλάς, ο Τάσος Σοφρωνίου και πολλοί άλλοι σχεδιαστές, ενώ διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις με πολλούς ανθρώπους της show biz, όπως τη Μαρία Μπακοδήμου, την Ελισάβετ Σπανού, τη Σίσσυ Χρηστίδου και τη Δέσποινα Βανδή. Ο Έρωτόκριτος χρησιμοποιεί την επιτυχία του για να βοηθήσει τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη και δεν είναι τυχαίο ότι στο πάρτι για τα 6 χρόνια λειτουργίας του στήριξε το «Χαμόγελο του Παιδιού». Άλλωστε ο ίδιος έζησε δύσκολες στιγμές, όταν έχασε το παιδί του και έπρεπε να «μηδενίσει» τη ζωή του και να αρχίσει και πάλι από την αρχή. Τον επισκεφθήκαμε στο …βασίλειο του στο κέντρο της Αθήνας και μιλησε στην «Είδηση» για τη στροφή των γυναικών προς το ράψιμο και για το πώς ο ίδιος κατάφερε να μετατρέψει το προσωπικό του δράμα στο απόλυτο success story


Στο κατάστημα σου θα βρει κανείς μια τεράστια ποικιλία υφασμάτων, σε πολλά και διαφορετικά στυλ. Πώς ασχολήθηκες με τα υφάσματα;

Με τα υφάσματα η σχέση μας ξεκίνησε τυχαία! Μετά το λύκειο, μέσω μιας φίλης του πατέρα μου, έπιασα δουλειά σε μια εισαγωγική εταιρεία υφασμάτων και από τότε εδώ και 24 χρόνια υπάρχει ένας έρωτας μεγάλος!

Πώς αποφάσισες να ανοίξεις το δικό σου κατάστημα; Έμαθα ότι έχασες το γιο σου από λευχαιμία εκείνη την περίοδο.. Πώς κατάφερες παρ' όλη την προσωπική σου περιπέτεια, γιατί να τα καταφέρεις;

Το δικό μου κατάστημα, το άνοιξα τον Απρίλιο του 2010, τον ίδιο μήνα που "άνοιξε" και ο μύθος της κρίσης στην Ελλάδα. Το οξύμωρο είναι πως πάει εκπληκτικά, όπως και ο οίκος μόδας που ξεκίνησα στη συνέχεια.. Το Fashion Erotokritos ήταν το όνειρο του μεγάλου μου γιου Μανώλη, που βίωνε ιδιαίτερες στιγμές για 1,5 χρόνο, μέχρι που έφυγε για τους ουρανούς και η υλοποίηση του ονείρου του έγινε 2 μήνες μετά. Όπως αντιλαμβάνεσαι η επιχείρηση στήθηκε απ' το μείον, όμως η πίστη, η θέληση και το χαμόγελο έκαναν το Fashion Erotokritos σύντομα το πρώτο όνομα στο χώρο των υφασμάτων και της μόδας.

Τι κόσμος έρχεται στο μαγαζί (ηλικίες, επαγγέλματα);

Το Fashion Erotokritos είναι το κέντρο της ελληνικής μόδας και όλου του καλλιτεχνικού χώρου. Η βάση του δεν σταματά ποτέ να είναι τα μπουμπουκάκια μου, όπως νιώθω και αποκαλώ όλες τις γυναίκες που περνάνε το κατώφλι του μαγαζιού μας. Μπουμπουκάκια λοιπόν, κάθε ηλικίας έρχονται για να πάρουν θετική ενέργεια, να φιλοσοφήσουμε, να κάνουμε αυτογνωσία, να πιούμε ρακες! Και φυσικά να προμηθευτούν και τα εκπληκτικά υφάσματα της συλλογής μας, που φέρνουμε απ' όλο το κόσμο! Στη χονδρική μας, συνεργαζόμαστε με τη πλειονότητα των Ελλήνων σχεδιαστών, με σχολές μόδας, με την Εθνική Λυρική Σκηνή, το Εθνικό Θέατρο και οποιονδήποτε θέλει ποιοτικά υφάσματα σε προσιτές τιμές, με άμεση ενημέρωση απ τις ευρωπαϊκές πασαρέλες μόδας !

 Άλλαξε κάτι στη δουλειά σου μετά τα capital controls;

Έχω διδαχθεί απ την αγαπημένη μου γιαγιά Ειρήνη Κυμιωνή, που με μεγάλωσε και απ τα εξελικτικά βιώματα της ζωής μου, να βλέπω κάθε εμπόδιο ως μια μεγάλη ευκαιρία! Έτσι και με τα capital controls, λειτουργώντας καινοτόμα και τολμηρά αυξήσαμε τα κέρδη μας ως επιχείρηση! Παραδείγματος χάριν, την επόμενη εργάσιμη που έκλεισαν οι τράπεζες εμείς δώσαμε 50% για το πρώτο δεκαήμερο των πελατών με χρήση πιστωτικής κάρτας! Η πλειονότητα των επιχειρήσεων εκείνη την εποχή δεν δεχόταν καν συναλλαγές με κάρτες…


Τι είναι αυτό που ωθεί τις γυναίκες να ράβουν τα δικά τους ρούχα;

Στη λιανική μας, τα μπουμπουκάκια μας είναι από νομικούς, γυναίκες εφοπλιστών, άνεργες, ηθοποιούς, εργαζόμενες μητέρες, φοιτήτριες και οτιδήποτε μπορείς να φανταστείς, που η ανάγκη της δημιουργικότητας τις έχει ωθήσει τα τελευταία χρόνια να στραφούν στο ράψιμο! Το μαγαζί μας είναι πάντοτε γεμάτο μπουμπουκάκια!

Θεωρείς ότι επανέρχεται η συγκεκριμένη τάση;

Ναι, υπάρχει μια άνθιση της δημιουργικότητας των γυναικών της ελληνικής επικράτειας. Μπορεί η αφορμή να ήταν η ανάγκη στο να κατασκευάσουν με πολύ χαμηλότερο κόστος τα ρούχα που έβλεπαν στις βιτρίνες και δεν είχαν την δυνατότητα να τα αγοράσουν, αυτό όμως με το καιρό έγινε χόμπι! Και βλέπεις πια ό,τι αυτή η ενασχόλησή τους, τους τονώνει τη ψυχολογία και τη χαμηλή αυτοεκτίμηση δίνοντας τους την ικανοποίηση της δημιουργίας του δικού τους ρούχου!

Τι είναι μόδα για σένα;

Θεωρώ πως στην  Ελλάδα είναι η κάλυψη της ατομικής ανασφάλειας σε σχέση με το κοινωνικό σύνολο! Άρα μέσω της μόδας ουσιαστικά η γυναίκα δεν προσπαθεί να ξεχωρίσει, μα να περάσει απαρατήρητη ! Μόδα για μένα είναι να έχεις τη προσωπικότητα να φοράς και να υποστηρίζεις αυτό που σε εκφράζει και σου αρέσει ενώ δεν είναι στη μόδα.

Πού βρίσκεις τα υπέροχα υφάσματα που έχουν κάνει όλη την Αθήνα να παραμιλάει;

Τα υφάσματα που φιλοξενούνται στο θησαυροφυλάκιο του Fashion Erotokritos έρχονται απ' όλα τα μέρη της γης ! Μεταξωτά, παγέτες, κεντημένες δαντέλες από Ινδίες, ολόμαλλα από Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Εγγλέζικα φίνα κασμίρια, βαμβακερά, βισκόζ και βελούδο από Γερμανία. Και τη μερίδα του λέοντος και όλες τις νέες τάσεις της μόδας από Γαλλία και Ιταλία! Εκπληκτικές ποιότητες σε εκπληκτικές τιμές !


 Info:
Fashion Erotokritos
 Περικλέους 42, Σύνταγμα
Τηλ.  210 3229880


Για να «κουμπώσετε» την εμφάνιση σας…

   Για φερμουάρ, κλωστές και δαντέλες, για να ολοκληρώσετε το look σας κάντε μια βόλτα στην  εταιρεία Κ. Καλυβιώτης στην Ερμού που δραστηριοποιείται στον χώρο των υλικών ραπτικής και στα αξεσουάρ μόδας από το 1956.  Εδώ θα βρείτε μια μεγάλη ποικιλία ειδών ραπτικής που θα εξυπηρετήσουν κάθε σας ανάγκη.  Η γκάμα των προϊόντων μας εμπλουτίζεται συνέχεια ανάλογα την εποχή, την μόδα και τις ανάγκες. Το μόνο που δεν αλλάζει είναι η ποιότητα των ειδών...

Ιnfo:

Καλυβιώτης

Ερμού 8,
Αθήνα 10563
Ελλάδα
Τηλ:  2103238392


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου