tunes

Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011

Η κατάργηση της δημοσίευσης ισολογισμών χτυπά τον οικονομικό Τύπο



Μεγάλες ανατροπές έρχονται στο χώρο των media, καθώς η επικείμενη κατάργηση της υποχρεωτικής δημοσίευσης ισολογισμών θα οδηγήσει σε κλείσιμο όλες τις ημερήσιες οικονομικές εφημερίδες και πολλές πολιτικές, ενώ παράλληλα θα στερήσει σημαντικούς πόρους από τα ασφαλιστικά Ταμεία των εργαζομένων στον Τύπο Την κατάργηση της υποχρεωτικής δημοσίευσης ζητά επιτακτικά πλέον η τρόικα, διαπιστώνοντας ότι δεν δεν έχουν υλοποιηθεί όσα αναφέρονται στο Μνημόνιο για «μείωση του κόστους δημοσίευσης οικονομικών στοιχείων από εταιρίες», στα πλαίσια γενικότερων ρυθμίσεων για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος. 

Σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η χώρα, οι αλλαγές έπρεπε να είχαν γίνει μέχρι τον περασμένο Ιούνιο. Αντ' αυτού, η Ελλάδα απέστειλε στις υπηρεσίες της Κομισιόν σχέδιο ρυθμίσεων, το οποίο... "απερρίφθη μετά πολλών επαίνων" και επεστράφη για να καταρτισθεί εκ νέου.
Τώρα, μετά από επανειλημμένες παρεμβάσεις εκδοτών και εκπροσώπων επιχειρηματικών φορέων, οι επικεφαλής του κλιμακίου της τρόικας επανέρχονται στο θέμα και ζητούν από το υπουργείο Ανάπτυξης να προχωρήσει εντός του τρέχοντος έτους στις συμφωνηθείσες αλλαγές.
Πέραν της κατάργησης του καθεστώτος υποχρεωτικής δημοσίευσης ισολογισμών, ζητείται επίσης να απλοποιηθούν οι διαδικασίες έκδοσης αδειών για επιχειρηματική εγκατάσταση και να αναπτυχθεί ένα «ηλεκτρονικό παράθυρο» (single electronic window), στο οποίο θα συγκεντρώνονται τυποποιημένα οικονομικά στοιχεία για τις επιχειρήσεις που δεν θα δημοσιεύουν πλέον ισολογισμούς σε εφημερίδες.

Ποιες πάνε για κλείσιμο
Η ετήσια δαπάνη για τη δημοσίευση ισολογισμών υπολογίζεται σε 38 εκ. ευρώ. Εξ αυτών τα 22 εκ. ευρώ πηγαίνουν σε οικονομικές εφημερίδες και τα υπόλοιπα σε πολιτικές. Επιπλέον 4 εκ. ευρώ δαπανώνται ετησίως για δημοσιεύσεις σε περιφερειακά έντυπα και για μη υποχρεωτικές καταχωρήσεις. 

Αυτή είναι η βασική πηγή εσόδων για τις ημερήσιες οικονομικές εφημερίδες, για τουλάχιστον 6 ημερήσιες πανελλαδικής κυκλοφορίας και για πολλές τοπικές.
Με την κατάργηση της υποχρεωτικής δημοσίευσης θα οδηγηθούν λοιπόν σε "λουκέτο" οι οικονομικές εφημερίδες "Εξπρές", "Κέρδος", "Ημερησία" του ομίλου Μπόμπολα (Πήγασος) και "Χρηματιστήριο". Σε εξαιρετικά δυσχερή θέση θα βρεθεί και η "Ναυτεμπορική", αλλά ίσως μπορέσει να επιβιώσει με δραστικές περικοπές, βασιζόμενη στο επιτυχημένο site που έχει δημιουργήσει.
Οι πολιτικές εφημερίδες που εξαρτούν την επιβίωση τους από τα έσοδα δημοσίευσης ισολογισμών είναι η "Εστία", η "Αυγή", η "Βραδυνή", η "Νίκη", ο "Λόγος" και - σε μικρότερο βαθμό - ο "Αδέσμευτος Τύπος".
Μεγάλα έσοδα από αυτή την πηγή έχει και η "Καθημερινή". Όμως ο όμιλος Αλαφούζου πρωταγωνιστεί στις κινήσεις υπέρ της κατάργησης της υποχρεωτικής δημοσίευσης. Στόχος του είναι να "εξυγιανθεί" ο κλάδος με το κλείσιμο των μικρών εφημερίδων, ώστε εν συνεχεία να μπορέσει να επιβάλει νέους "κανόνες π
αιχνιδιού"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου