tunes

Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011

Η «Οδύσσεια» μας απολυμένης




Μόλις εισέπραξες την αποζημίωση σου και οδεύοντας προς τον ΟΑΕΔ είσαι έτοιμη να αυτοπυρποληθείς; Aντί να υιοθετήσεις το concept:«απολύομαι και τρελαίνομαι» προσπάθησε να δεις τα πράγματα από τη θετική τους πλευρά.

Από τη Δήμητρα Μποφυλάτου( αναδημοσίευση από το ένθετο Glam του Ελεύθερου τύπου της Κυριακής)

Πέρασε ανεπιστρεπτί ο καιρός που στο χώρο εργασίας μας έβγαζε ο καθένας από εμάς τον Κροπότνικ (ένας από τους πρώτους θεωρητικούς του αναρχοκομμουνισμού) που έκρυβε μέσα του και έβρισκε αφορμή να επαναστατήσει με κάθε ευκαιρία κατά της καθεστηκυίας τάξης.  Στην εποχή του ΔΝΤ και των κυβερνήσεων συνεργασίας η φράση «
Arbeit macht frei» ( Η δουλειά θα σε ελευθερώσει) που αναγραφόταν έξω από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης του Άουσβιτς είναι επίκαιρη παρά ποτέ. Όλοι είμαστε έτοιμοι να κάνουμε παραχωρήσεις για να κρατήσουμε τη δουλειά μας και η φράση-τσιτάτο: «H εργασία είναι δικαίωμα» τείνει να αντικατασταθεί από το: “Είσαι τυχερός που έχεις ακόμη δουλειά»
«Παρακαλώ περάστε απ’ το λογιστήριο» Είναι μια φράση που -πλην των δημοσίων υπαλλήλων- σχεδόν όλοι έχουμε ακούσει στην επαγγελματική μας ζωή. Για κάποιους αποτελεί «μάντρα» και κάποιοι άλλοι δεν έχουν εξοικειωθεί –ακόμη- τόσο με την ιδέα. Ο θυμόσοφός  πάντως λέει και όχι τυχαία: «Όταν κάτι δεν μπορείς να το αποφύγεις κάτσε κι απόλαυσε το» και σ’ αυτή την περίπτωση η συγκεκριμένη φράση ταιριάζει γάντι.

H πιο μεγάλη ώρα είναι τώρα

  Μπορεί να συνειδητοποίησες ότι απολύθηκες όταν πήγες στο ΑΤΜ και βρήκες παραπάνω χρήματα, οπότε αποφάσισες να ρωτήσεις στο λογιστήριο τι συμβαίνει και έμαθες τα μαντάτα. Ίσως πάλι, να δέχτηκες το τηλεφώνημα ενώ ήσουν διακοπές στη Καραϊβική και εκείνη την ώρα κολυμπούσες μ’ ένα δελφίνι ή να το έμαθες μέσω email. Σίγουρά-με όποιον τρόπο και να σου ανακοινωθεί- η είδηση της απόλυσης δεν είναι και ό,τι πιο ευχάριστο θα σου συμβεί στην καριέρα σου, όμως παίζει πάρα πολύ σημαντικό ρόλο το πώς θα το αντιμετωπίσεις.
Eργαζόμενη σε απόγνωση!

Προσπάθησε να διαχειριστείς την κρίση με ψυχραιμία, αξιοπρέπεια και νηφαλιότητα. Μπορεί να είσαι πικραμένος, να αισθάνεσαι αδικημένος αλλά δεν είναι η σωστή στιγμή για να πάρεις το αίμα σου πίσω και να «ξεσπαθώσεις» κατά του προϊσταμένου σου ουρλιάζοντας σαν άλλη Χρύσα Ρώπα και τινάζοντας τον από το πέτο.
Eίναι αργά για δάκρυα Στέλλα
Μπορεί να έχεις παιδιά να θρέψεις, στεγαστικό δάνειο και απλήρωτες κάρτες. Σίγουρα δεν είναι η ιδανική εποχή για να ψάξεις να βρεις δουλειά, όμως αυτός δεν είναι λόγος να ξεσπάσεις σε κλάματα και να ικετεύεις γονυπετής να σε κρατήσουν στη δουλειά, λέγοντας: “Σας παρακαλώ, θα κάνω ό,τι χρειαστεί για να παραμείνω  στη θέση μου» Το μόνο που θα καταφέρεις είναι όλοι όσοι δεν σε συμπαθούσαν να έχουν ένα extra λόγο να γελούν με τη πάρτη σου.

Δεν ήρθε το τέλος του κόσμου

 Αντί να πέφτεις ψυχολογικά κάτσε και σκέψου: Ήταν αυτή η δουλειά των ονείρων σου; Εσύ δεν κλαιγόσουν απ’ το πρωί μέχρι το βράδυ για τα ωράρια, τον χαμηλό μισθό σου, τις συνθήκες εργασίας και τη συμπεριφορά των συναδέλφων σου; Ευκαιρία να απαλλαγείς απ’ όλα όσα σε ενοχλούσαν και να κάνεις μια νέα αρχή  στην επαγγελματική σου ζωή- ό,τι κι αν σημαίνει αυτό-. Μπορείς να πας ένα ταξίδι, να αλλάξεις επάγγελμα, να ανοίξεις τη δική σου επιχείρηση, να μετακομίσεις στην επαρχία ή ακόμη και σε άλλη χώρα. Αν είσαι πολλά χρόνια στην ίδια δουλειά, είναι πολύ πιθανόν ότι το πρώτο διάστημα θα σου φανεί «βουνό». Παρ’ όλα αυτά, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να χάσεις το χαμόγελο σου και ακόμη περισσότερο την αυτοπεποίθηση σου. Υιοθέτησε το ρητό του Νίκου Καζαντζάκη: «Δεν ελπίζω τίποτα, δεν φοβάμαι τίποτα, είμαι ελεύθερος» και προσπάθησε να δεις την όλη κατάσταση θετικά και χωρίς ίχνος μεμψιμοιρίας γιατί όταν κλείνει μια πόρτα, ανοίγει μια άλλη.

Πώς ξημερώνει η επόμενη μέρα;
Γράφει η Ιάνθη Σταυροπούλου, υποψήφια διδάκτωρ ψυχολογίας του Regents college

Η απώλεια της εργασίας εκτός από οικονομικό πλήγμα φέρνει μαζί κι ένα σωρό αλλαγές στον τρόπο που βλέπουμε τον εαυτό μας. Όχι πάντα προς το χειρότερο όμως. Όχι για πολύ τουλάχιστον.
Οικονομική στενότητα
Είναι σημαντικό ότι η στενότητα που προκύπτει από την έλλειψη εσόδων αφορά τις οικονομικές κινήσεις και όχι όλη τη ζωή μας. Για χρόνια είχαμε μάθει να συγχέουμε τα δύο και να αναγάγουμε τα χρήματα σε κυρίαρχο. Δεν εξαρτώνται τα πάντα από τα χρήματα σε αυτή τη ζωή όμως και η έλλειψη τους δεν την απειλεί. Θα συνεχίσεις να  ζεις, να τρως, να κινείσαι. Θα βρεις εναλλακτικές. Θα εκπλαγείς με πόσα λιγότερα μπορείς να ζήσεις. Απελευθερωτικό.
 Χρόνος περισυλλογής
Χωρίς δουλειά έχεις περισσότερο χρόνο ελεύθερο. Μην τον αφήσεις ανεκμετάλλευτο. Κινήσου, μίλα με κόσμο πιάσε το πνεύμα της εποχής που ζούμε. Σκέψου, τα θέλω , τους στόχους και τις προτεραιότητές σου και ζύγισε τις επόμενες κινήσεις σύμφωνα τις εσωτερικές σου ισορροπίες. Σκέψου έξω από το «κουτί», οι ανατρεπτικές και εναλλακτικές ιδέες, τα πιο τρελά όνειρά σου ίσως έχουν περισσότερο χώρο από όσο είχαν ποτέ.
Ώρα για δράση
Μέτρα την τρύπα στο καράβι σου αλλά μην ξεχνάς, σε πόλεμο βρίσκεσαι. Δες τι συμβαίνει γύρω σου. Μην εφησυχάσεις. Η ιστορία που γράφεται σήμερα στον τόπο αυτό απαιτεί από όλους  να κοιτάξουμε μέσα μας αλλά και συγχρόνως έξω από τον μικρόκοσμό που ζούμε, να αναλογιστούμε το μερίδιο ευθύνης που έχουμε για ό,τι συμβαίνει και να κάνουμε το επόμενο βήμα. Απλά, καθαρά, σταθερά. 




Στο δάσος, όχι το δέντρο βρίσκεται η απάντηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου