tunes

Τετάρτη 15 Ιουνίου 2016

Τatoo for ever





από τη Δήμητρα Μποφυλάτου
  


  Οι εποχές που τα τατουάζ ήταν κάτι περίεργο και «εξωτικό» πέρασαν και πλέον τείνουν να εξελιχθούν σε συλλογική μανία. «Είχε στα μπράτσα του σταυρούς, σπαθιά ζωγραφισμένα, μια μπαλαρίνα στην κοιλιά, που εχόρευε γυμνή κι απά στο μέρος της καρδιάς στιγματισμένην είχε με στίγματ΄ ανεξάλειπτα μιαν άγρια καλλονή» είχε γράψει ο Νίκος Καββαδίας το 1933, σε μια εποχή που τα τατουάζ ήταν χαρακτηριστικό των ναυτικών και των παρανόμων. Σήμερα αθλητές, μοντέλα, ηθοποιοί, τραγουδιστές, ακόμα και πολιτικοί «χτυπούν» κι από ένα τατουάζ και η δερματοστιξία αποτελεί σημείο των καιρών. Εκείνοι που δεν έχουν,  τα θεωρούν μόδα, αλλά οι μυημένοι λένε πως πρόκειται για μια ιδιότυπη ψυχοθεραπεία. «Δύσκολα μένεις στο ένα» υποστηρίζουν, τονίζοντας  πως τα τατουάζ αποτελούν κομμάτι της κοσμοθεωρίας τους. Το μόνο βέβαιο είναι πως γι’ αυτούς που ασχολούνται και κάνουν πάνω από ένα tattoo, o  tattoo artist είναι σαν το γιατρό. Δύσκολα τον αλλάζεις, γιατί η εμπιστοσύνη είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο..
    Οι τάσεις αλλάζουν συνεχώς, καθώς και ο εξοπλισμός των tattoo artists, που συνεχώς εξελίσσεται. Στους δύσκολους καιρούς της κρίσης και ειδικά μετά τα capital controls οι τιμές έπεσαν και διαμορφώνονται  ανάλογα με την ώρα που ο καλλιτέχνης χρειάζεται για να ολοκληρώσει το σχέδιο. Ένα μικρό τατουάζ κοστίζει γύρω στα πενήντα ευρώ, ενώ τα περίτεχνα σχέδια κοστίζουν κάτι παραπάνω, αφού η τιμή διαμορφώνεται ανάλογα με το πόσες ώρες χρειάζεται ο καλλιτέχνης για να σου «χτυπήσει» το σχέδιο που έχεις επιλέξει και  η τιμή μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 3000 ευρώ. Τα πολύχρωμα τατουάζ προτιμώνται από τις γυναίκες όμως όσοι δεν έχουν πολλά χρήματα να διαθέσουν μπορούν να προτιμήσουν τα μονόχρωμα τατουάζ που είναι πιο οικονομικά.
  Ο Γιάννης Μπαρουξής, ιδρυτής του studio Paroxysm Tattoo, είναι ένας από τους πιο δημιουργικούς tattoo artists στην Αθήνα, με περισσότερα από 22 χρόνια εμπειρίας  στον χώρο του tattoo. Πριν τέσσερα χρόνια μεταφέρθηκε στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας και  στην Πλατεία Αγίας Ειρήνης. Μαζί με τους  συνεργάτες του σχεδιάζουν custom, free hand, γεωμετρικά, old school tattoo, όντας έτοιμοι να ικανοποιήσουν και τους πιο απαιτητικούς πελάτες, ακόμα και τους vegan, αφού τα μελάνια του studio δεν εμπεριέχουν καθόλου ζωικά προϊόντα.
 Tο Popeye Loves Olive είναι ένα διαφορετικό tattoo studio που ουσιαστικά λειτουργεί ως ένα μοναδικό ArtSpace. Πέρα από tattoo περίτεχνα φτιαγμένα,  μπορείτε να βρείτε μια τεράστια συλλογή από εικαστικά κοσμήματα minimal αισθητικής από την  καταξιωμένη σχεδιάστρια κοσμημάτων Εrato ή μπορεί την ώρα που περιμένετε να κάνετε το tattoo σας να  δείτε εκθέσεις σύγχρονου κοσμήματος, αφού η Erato συχνά φιλοξενεί στο studio καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
  

Συναντήσαμε επί τω έργω τον Γιάννη Μπαρουξή στο tattoo studio του και εκείνος αποκάλυψε στην «Είδηση» μυστικά για «μυημένους» ενώ μας εξήγησε τι πρέπει να προσέξουν εκείνοι που θέλουν να κάνουν το πρώτο τους τατουάζ και πότε είναι η καλύτερη περίοδος για να υποκύψουν στην αβάσταχτη… γοητεία των τατουάζ.


Πως ξεκίνησες να ασχολείσαι με τα τατουάζ και πως άνοιξες τελικά το δικό σου tattoo studio;

Με το τατουάζ άρχισα να ασχολούμαι ερασιτεχνικά το 1993 παράλληλα με τις γραφικές τέχνες που ήταν το κανονικό μου επάγγελμα ως τότε. Στην πορεία, αγάπησα τόσο πολύ την συγκεκριμένη τέχνη που αποφάσισα να αφήσω πίσω μου τις διαφημιστικές εταιρείες και να αφοσιωθώ αποκλειστικά στην τέχνη του τατουάζ. Έτσι άνοιξα το δικό μου studio το 1997 στα Άνω Πατήσια με την επωνυμία «Paroxysm Tattoos». 


Άλλαξε κάτι  στον χώρο μετά από τα capital controls; Μειώθηκε η κίνηση; Oι πελάτες ζητούν ευκολίες πληρωμής;

Έως και το 2009 τα πράγματα έδειχναν μεγάλη άνοδο στο τατουάζ στην Ελλάδα. Μετά το 2010, ίσως λόγω της οικονομικής κρίσης, άρχισαν τα δύσκολα. Τα  tattoo studio πολλαπλασιάστηκαν και η ζήτηση άρχισε να παίρνει φθίνουσα πορεία. Φυσικά τα capital controls ήταν το αποκορύφωμα! Ο κόσμος σταμάτησε τις σπατάλες - θέλοντας και μη -  οπότε το να κάνει ένα μεγάλο τατουάζ κάποιος, θεωρείται πλέον πολυτέλεια. Φυσικά και έχουμε μηχάνημα για πληρωμή με κάρτα γιατί τα μετρητά έγιναν πλέον δυσεύρετα, ενώ οι τιμές μας είναι αρκετά χαμηλές και σίγουρα δεν είναι απαγορευτικές.

Τι αλλαγές βλέπεις στον χώρο του τατουάζ τα τελευταία χρόνια;

Λόγω του ότι σε αυτά τα τελευταία 5-6 χρόνια υπάρχει μια παγκοσμίως μεγάλη αύξηση στον αριθμό των ανθρώπων που απασχολούνται στην βιομηχανία του τατουάζ, άλλαξαν πολύ και εξελίχθηκαν τα σχέδια που προορίζονταν να γραφτούν για πάντα σε κάποιο κορμί.


Ποια είναι η καλύτερη εποχή για να κάνει κανείς tattoo;
Η καλύτερη εποχή για να κάνεις tattoo είναι ο χειμώνας! Παρ’ ολα αυτά μόλις μπαίνει η Άνοιξη και ανεβαίνει η θερμοκρασία μας πιάνει όλους μια κάψα να ζωγραφισθούμε. Είναι κάτι σαν το γυμναστήριο που το θυμούνται όλοι  δυο μήνες πριν βγουν στην παραλία! Η κίνηση αυξάνεται σταδιακά από  τα μέσα Μαρτίου με κορύφωση τον Μάιο και τον Ιούνιο. Επειδή όμως ζούμε σε μια πολύ ζεστή χώρα η δεκαπενθήμερη αποχή από τον ήλιο και τη θάλασσα όταν κάποιος  κάνει tattoo, είναι ένας καταλυτικός παράγοντας για να προτιμήσει  την παραλία από τη βελόνα!

Παλιά τα τατουάζ ήταν για λίγους. Ποιο είναι το ποσοστό ανδρών-γυναικών σήμερα; Έρχονται και μεγαλύτερες ηλικίες;

Προσωπικά πιστεύω ότι ο αριθμός των γυναικών που χτυπάνε τατουάζ έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια. Προφανώς έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της μόδας και της εποχής. 


Ποιες είναι οι τελευταίες τάσεις στα τατουάζ;
Πολλά και διαφορετικά στυλ, ανάλογα τα γούστα, έχουν κατακλύσει το διαδίκτυο και αντίστοιχα τον κόσμο που ψάχνει να ζωγραφίσει το σώμα του. Oι επιλογές είναι άπειρες πραγματικά. Οι τελευταίες τάσεις  είναι τα γεωμετρικά, ρεαλιστικά, abstract, watercolor, new school τατουάζ. Αποτέλεσμα αυτού είναι βέβαια η εξοικείωση όλων αυτών που ήταν επιφυλακτικοί με τη μονιμότητα ενός τατουάζ. Ξαφνικά κανείς δεν δείχνει να έχει πρόβλημα με αυτό, ακόμα και μεγάλοι σε ηλικία. Άλλοι φέρνουν τα παιδιά τους μαζί και γενικά τα ταμπού τείνουν να εξαφανιστούν.



Τι πρέπει να γνωρίζουν όσοι θέλουν να «χτυπήσουν» τατουάζ μέσα στο καλοκαίρι;

Όσοι σκέφτονται να κάνουν τατουάζ μέσα στο καλοκαίρι πρέπει να γνωρίζουν ότι καλό είναι να μη το δει ο ήλιος και η θάλασσα για δύο εβδομάδες τουλάχιστον και μετά κάθε φορά που θα εκτίθεται στον ήλιο θα πρέπει οπωσδήποτε να χρησιμοποιούν αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας (50 SPF).

O πρωτάρης τι πρέπει να προσέξει επιλέγοντας το ποιον tattoo artist θα επιλέξει για το tattoo του;
Τώρα, αν κάποιος επιλέξει ένα tattoo studio για χ, ψ λόγους, πχ του αρέσει ο χώρος ή τα σχέδια που ποστάρουν στο facebook θα πρέπει να ζητήσει να δει δουλειά του artist που θα χτυπήσει το τατουάζ γιατί πλέον υπάρχουν άπειροι μαθητευόμενοι που πρέπει και αυτοί να κάνουν κάπου practice!!! Η καθαριότητα είναι επίσης πολύ σημαντική και φυσικά οι βελόνες θα πρέπει να ανοιχτούν επί τόπου!    


Άκουσα ότι με «όπλο» τη βελόνα τους οι δερματοστίκτες «διορθώνουν» τα σημάδια της μαστεκτομής, αυξάνοντας την αυτοπεποίθηση των γυναικών, που νίκησαν τον καρκίνο του μαστού. Είχες ανάλογη εμπειρία;

Πολύ συχνά καλύπτουμε παλιά tattoo με καινούργια, καθώς και σημάδια, ουλές ή μαστεκτομές με μεγάλη επιτυχία! Έχω μεγάλη εμπειρία σε αυτόν τον τομέα και το θεωρώ πολύ σημαντικό.





Τα καλύτερα tattoo studio της Αθήνας

Δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο! Η «Είδηση» παρουσιάζει 7 από τα καλύτερα  τατουατζίδικα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, που αξίζει να επισκεφθείτε για να γράψετε τις δικές σας ιστορίες από μελάνι.



Sake Tattoo Crew Studio

 Realistic, graphic, geometrical, neotraditional, traditional, old school, oriental. 21  booth και 14 καλλιτέχνες,  στο εμπορικό κέντρο Top Shop στο Χαλάνδρι στον τελευταίο όροφο. Eίναι από τα πιο crowded tattoo studio, λόγω της τεχνικής και καλλιτεχνικής κατάρτισης των artist του μαγαζιού.  Έχει κερδίσει 39 βραβεία σε Tattoo Conventions  και μπορεί να ικανοποιήσει και τον πιο απαιτητικό πελάτη.

 
Ο Γιώργος Μαυρίδης (γνωστός από το World Party) είναι από τους δημιουργικούς tattoo artists και είναι γνωστός στη συμπρωτεύουσα όσον αφορά το  κεφάλαιο  tattoo στην Ελλάδα.

Jimmy's Fine Art Tattoo

Ένα από τα πιο ιστορικά tattoo στην Πλάκα και στην οδό Ανδριανού ακόμη στολίζει τα μανίκια των Αθηναίων, με τον ίδιο επαγγελματισμό, που το καθιέρωσε.


Ηonest Tattoo

Στην οδό Ήβης, στην περιοχή του Ψυρρή ένα «τίμιο» τατουατζίδικο, που ειδικεύεται και στα old school τατουάζ..


Darkside Tattoo Society

 Στο Κολωνάκι και στην οδό Λυκαβηττού θα βρείτε τον  Κυριάκο Μπαλάσκα, έναν από τους πιο γνωστούς tattoo artists στην Ελλάδα και μέλος της διοργάνωσης του Tattoo Convention


Popeye Loves Olive

Στην Πλατεία Αγίας Ειρήνης θα βρείτε το πιο art tattoo studio της Αθήνας δια χειρός Γιάννη Μπαρουξή.

Tattooland
To παλαιότερο στούντιο τατουάζ (δερματοστιξίας) και τρυπήματος σώματος στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Είναι κλασική αξία αφού λειτουργεί από τον Ιανουάριο του 1996 και είναι το πρώτο στούντιο τατουάζ  στην πόλη που πήρε «άδεια υγειονομικού ενδιαφέροντος».

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Είδηση"


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου