tunes

Πέμπτη 9 Ιουνίου 2016

Short Fuse Αction Movie α λα ελληνικά



από τη Δήμητρα Μποφυλάτου
 Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Είδηση"



Στα γυρίσματα της ταινίας

  Μια  καταιγιστική Ελληνική ταινία δράσης με το όνομα Short fuse μου θύμισε κάτι από «Kill Bill» α λα ελληνικά και με έκανε να βγω από την αίθουσα με αισιόδοξη διάθεση. Ίσως γιατί αποδεικνύεται ότι ακόμη και στην εποχή της κρίσης η δημιουργικότητα ποτέ δεν πεθαίνει. Οι νέοι άνθρωποι με όραμα καταφέρνουν να υπερπηδήσουν τα εμπόδια, φτιάχνοντας τον δικό τους Δούρειο Ίππο και τελικά κάνουν το όνειρο τους πραγματικότητα.
  Δύο 27χρονοι  ταλαντούχοι σκηνοθέτες, ο Κώστας Σκύφτας  και ο Ανδρέας Λαμπρόπουλος, ενώ ήταν φοιτητές «ψαχνόντουσαν» να γυρίσουνε μια ελληνική ταινία δράσης στην Ελλάδα. Αν και το ταξίδι είχε Λαιστρυγόνες και Κύκλωπες οι δυο πιτσιρικάδες, με όπλο το πείσμα τους, τα κατάφεραν  συγκεντρώνοντας μάλιστα και ένα cast από λαμπερούς πρωταγωνιστές. Ο Αποστόλης Τότσικας, ο  Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης,  ο Θοδωρής Αθερίδης, η  Ευγενία Δημητροπούλου, ο Τάσος Νούσιας,ο Νίκος Ορφανός,  ο Γιώργος Καραμίχος ο Μάνος Γαβράς και ο Νίκος Κουρής πρωταγωνιστούν σε ένα γρήγορο και ανατρεπτικό action thriller. Η σκηνοθεσία είναι φρενήρης, ενθουσιώδης κι εστιασμένη καθαρά στη δράση. Όσον αφορά το ρυθμό της ταινίας, είναι τόσο καλός, που σε κάνει να χάνεις την αίσθηση του χρόνου.
  Όπως εξομολογείται ο σκηνοθέτης  Κώστας Σκύφτας στην «Είδηση» το casting δεν ήταν εύκολη υπόθεση, όμως οι λαμπεροί πρωταγωνιστές πείστηκαν και δεν δίστασαν να τσαλακωθούν:  «Έπρεπε για αρχή να τους πείσουμε ότι αυτό που διαβάζουν στο σενάριο, που περιλαμβάνει πυροβολισμούς, εκρήξεις και σκηνές δράσης θα μπορούσε να γίνει και μάλιστα να γίνει ‘σωστά’ και αξιοπρεπώς. Για καλή μας τύχη μας εμπιστεύτηκαν , τόσο εμάς σαν νέους σκηνοθέτες όσο και τον παραγωγό μας Τέρρυ Ντούγκας.»
    Ο Άρης, που τον υποδύεται ο Αποστόλης Τότσικας είναι ένας νέος κοντά στα τριάντα , πρώην ασκούμενος δικηγόρος. Υστέρα από μια μεγάλη αποτυχία που τον σημάδεψε, βρισκόμενος πάντα στην σκιά του μεγαλοδικηγόρου πατέρα του  αναγκάζεται να εργαστεί ως courier για τα προς το ζην και μια μέρα, ενώ μεταφέρει  ένα δέμα  σε ένα εγκαταλελειμμένο αρχοντικό, δέχεται επίθεση. Όταν συνέρχεται, βρίσκεται ζωσμένος με εκρηκτικά, έναν μηχανισμό που μετράει αντίστροφα και ένα ακουστικό από το οποίο του μιλάει ένας μυστηριώδης άντρας.
  Αναγκασμένος να ακολουθήσει τις οδηγίες του, ο Άρης προσπαθεί να σώσει τη ζωή του ψάχνοντας το κατάλληλο κλειδί που θα απενεργοποιήσει τον μηχανισμό. Μέσα από αυτές τις δοκιμασίες θα αναθεωρήσει όσα γνωρίζει για το παρελθόν και τις επιλογές του και θα βρεθεί σε ένα μαραθώνιο επιβίωσης, μεταξύ της αστυνομίας, εγκληματιών και του χρόνου ο οποίος ολοένα λιγοστεύει.
Οι δημιουργοί Κώστας Σκύφτας και Ανδρέας Λαμπρόπουλος


  



Στην περίπτωση του “Short Fuse” ισχύει απόλυτα το  ρητό: «Οι παρέες γράφουν ιστορία». Το 2010 και το 2011, ο Ανδρέας Λαμπρόπουλος και ο Κώστας Σκύφτας συμμετείχαν με τις μικρού μήκους ταινίες τους στο Argo Film Festival που διοργανώνει ο Τέρι Ντούγκας.  Και τις δύο χρονιές βγήκαν νικητές και μάλιστα η ταινία τους «Dead on Time»  βραβεύτηκε σε φεστιβάλ στην Αθήνα, τη Δράμα, το Λονδίνο, την  Βαλτιμόρη και την Αυστραλία.
   Ο Πάρις Κασιδόκωστας και ο Τέρι Ντούγκας  αναγνώρισαν το ταλέντο τους και την ιδιαίτερη αισθητική τους και τους προσέγγισαν για να τους βοηθήσουν να γυρίσουν την πρώτη τους μεγάλου μήκους ταινία. Το 2013 ολοκληρώθηκε το σενάριο του «Short Fuse» και την ίδια χρονιά πραγματοποιήθηκαν τα γυρίσματά του.
 Όπως δηλώνει στην «Ε» ο Κώστας Σκύφτας το πρώτο «πείραμα» έδειξε πως υπάρχει χώρος για ταινίες δράσης στην Ελλάδα: «Βλέποντας ότι το ‘Short Fuse’ άρεσε στον κόσμο, καταλαβαίνουμε ότι υπάρχει το κοινό για τέτοιες ταινίες στην Ελλάδα και θα θέλαμε να ανακαλύψουμε και άλλα είδη με μελλοντικές μεγάλου μήκους ταινίες που θα θέλαμε να δούμε και οι ίδιοι σαν θεατές στη χώρα μας» .



   To πιο ελπιδοφόρο σύμφωνα με τον ίδιο είναι ότι το τελευταίο διάστημα έχει δημιουργηθεί ένα ρεύμα από action movies κάτι που αποδεικνύει πως η δημιουργικότητα δεν γνωρίζει σύνορα: «Είμαστε πολύ χαρούμενοι που καταφέραμε και κάναμε το είδος ταινίας που θέλαμε και που υπάρχουν τα τελευταία χρόνια αντίστοιχες προσπάθειες από σκηνοθέτες που ακολουθούν αυτό το ρεύμα στην Ελλάδα με αντίστοιχης θεματολογίας ταινίες όπως το Τετάρτη 04:45’ του Αλέξη Αλεξίου και το ‘Republic’ του Δημήτρη Τζέτζα.»
    Τα γυρίσματα του Short Fuse έγιναν σε διάφορα μέρη της Αττικής και τη μουσική της υπογράφει ο Γιώργος Καλλής. Ο 25χρονος Κωνσταντίνος Μουτσινάς, πτυχιούχος ηλεκτρολόγος μηχανικός, συνυπογράφει το σενάριο και την παραγωγή, ενώ ο  Ανδρέας Λαμπρόπουλος, με σπουδές στο Τμήμα Επιστήμης των Υλικών στην Πάτρα συνυπογράφει την σκηνοθεσία και τη φωτογραφία.
 


«Short Fuse»

Σκηνοθεσία:
Ανδρέας Λαμπρόπουλος, Κώστας Σκύφτας
Σενάριο: Κωνσταντίνος Μουτσινάς, Κώστας Σκύφτας
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Ανδρέας Λαμπρόπουλος
Μοντάζ: Ανδρέας Λαμπρόπουλος, Κώστας Φασούλας
Μουσική: Γιώργος Καλλής
Μια παραγωγή των Πάρη Κασιδόκωστα-Λάτση, Τέρι Ντούγκας και Κωνσταντίνου Μουτσινά
Πρωταγωνιστούν: Απόστολος Τότσικας, Ευγενία Δημητροπούλου, Τάσος Νούσιας, Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, Θοδωρής Αθερίδης, Νίκος Ορφανός, Μάνος Γαβράς, Νίκος Κουρής, Ειρήνη Μπαλτά, Γιώργος Ρουστέμης, Γιώργος Καραμίχος



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου