tunes

Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2014

Σταύρος Σταυρινός: O εμπνευστής του Superdad.gr



Συνέντευξη: Δήμητρα Μποφυλάτου, φωτογράφος: Στέφανος Τσακίρης

   Eίναι ο εμπνευστής του πρώτου site για μπαμπάδες, του Superdad.gr, που αποτελεί μια όαση σε σχέση με τη πληθώρα μαμαδίστικων ιστοσελίδων που συναντάει κανείς στο ελληνικό διαδίκτυο. Η γέννηση της κόρης του, που σήμερα είναι 16 μηνών, τον έκανε να δει τη ζωή με άλλο μάτι και να δημιουργήσει μια ιστοσελίδα σύγχρονη, που απευθύνεται και στους εν δυνάμει σούπερ μπαμπάδες, αλλά και στις μαμάδες, που θέλουν να μαθαίνουν τα πάντα όσον αφορά τα παιδιά τους.

    Ο ίδιος εξιστορεί στον «ΕΤ» πώς πήρε αυτή την απόφαση :“Λίγο πριν το τέλος του 2012 γεννήθηκε η κόρη μου και μαζί με αυτήν και η ιδέα για τη δημιουργία ενός site για μπαμπάδες.  Δεν ξέρω αν υπήρχε ανάγκη αυτή καθαυτή για τη δημιουργία ενός site για μπαμπάδες, απλά θεώρησα ότι υπήρχε ένα κενό στην ενημέρωση στο ελληνικό διαδίκτυο σχετικά με το σύγχρονο πατέρα και τους ρόλους του, σε αντίθεση με μια πληθώρα ιστότοπων και ιστολογίων που αφορούν στη μητέρα και στη μητρότητα.» Ο ίδιος γνώριζε από πρώτο χέρι ότι οι περισσότεροι άντρες είναι πιο διστακτικοί στο να απευθυνθούν σε κάποιον για να ζητήσουν συμβουλές ή και συμπαράσταση  και έτσι θεώρησε  ότι πιο εύκολα θα επισκεπτόταν ένας άντρας και μέλλοντας μπαμπάς ένα site που απευθύνεται σε μπαμπάδες.  

Η πιο γλυκιά συμβίωση της ζωής του

Η γέννηση και φυσικά η φροντίδα της κόρης του, που είναι σήμερα 16 μηνών του έμαθε πολλά και δέχτηκε να μου απαριθμήσει τα σημαντικότερα:  «Τα παιδιά μας υπενθυμίζουν καθημερινά πως η ευτυχία κρύβεται στα μικρά πράγματα. Ακόμη δεν φανταζόμουν ποτέ ότι θα μπορούσα να νιώθω τόσο γεμάτος μαζί της.» Τι θα πει τη σήμερον ημέρα να είσαι καλός πατέρας; Yπάρχει κάποια μαγική συνταγή; O Σταύρος Σταυρινός εξηγεί: Να είσαι εκεί και να περνάς ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά σου. Γιατί για να είναι κανείς καλός πατέρας δεν απαιτείται ένα υψηλό επίπεδο ικανοτήτων, μόρφωση ή και εμπειρία. Όπως δε σημαίνει ότι ο καλός πατέρας δεν θα κάνει λάθη. Όλοι οι μπαμπάδες κάνουν λάθη και αυτό είναι που τους κάνει μπαμπάδες στην τελική.”

Μητέρα, μανούλα, μαμά

Τολμώ να τον ρωτήσω με ποιο τρόπο δικαιολογεί την πανσπερμία των «μαμαδίστικών» ιστοσελίδων. Αλήθεια, γιατί δεν υπάρχουν sites για μπαμπάδες; «Παρόλο που αφορά εξίσου και στους δύο γονείς, το θέμα παιδί είναι συνυφασμένο με το θέμα μητρότητα. Αυτό είχε και εξακολουθεί να έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία και λειτουργία εκατοντάδων ιστότοπων και ιστολογίων για τη μητέρα και τη μητρότητα. Το γεγονός ότι αυτά μπορεί να είναι «μαμαδίστικα», όπως τα χαρακτηρίζετε, απλά δείχνει προφανώς ότι αυτό είναι το ύφος που προτιμάται από το αναγνωστικό κοινό των μαμάδων στην Ελλάδα ή τουλάχιστον αυτό επέλεξαν οι δημιουργοί/εκδότες για να προσελκύσουν το κοινό τους. Δε σημαίνει απαραίτητα ότι το παιδί αποτελεί καθαρά γυναικεία υπόθεση. Όπως για παράδειγμα δε σημαίνει ότι μία γυναίκα δεν μπορεί να ενδιαφέρεται για αθλητική ενημέρωση. Ωστόσο οι ιστότοποι αθλητικής ενημέρωσης δεν παύουν να έχουν αντρική χροιά.» εξηγεί.
Όσο για το τι ευτράπελα του έχουν συμβεί, ενώ φρόντιζε τη κόρη του; Ο Σταύρος Σταυρινός είναι απολαυστικός: Θυμάμαι, όταν ακόμα η κόρη μας ήταν περίπου 2 μηνών, κάποιο από εκείνα τα ατελείωτα βράδια, την άκουσα να κλαίει και έτρεξα να πάω να την ηρεμήσω για να μην ξυπνήσει η γυναίκα μου και για να πάρω μερικά εύσημα ως καλός πατέρας και σύζυγος. Μέσα στη νύχτα όμως, λίγο το σκοτάδι, λίγο και η μαζεμένη κούραση, στην προσπάθεια μου να εξέλθω από το δωμάτιο έπεσα με το κεφάλι πάνω στη μισάνοιχτη πόρτα. Λογικό ήταν να ξυπνήσει η γυναίκα μου από το θόρυβο και να τρέξει αυτή στο παιδί τελικά, μιας και εγώ ήμουν στο πάτωμα και γελούσα μόνος μου μέσα στην απελπισία μου.»
Πατέρας στα zeroes
  Έχει αλλάξει ο ρόλος του πατέρα στην σημερινή κοινωνία; O ίδιος λέει: “Ο παραδοσιακός ρόλος της γυναίκας και του άντρα έχει επηρεαστεί ιδιαίτερα από τις κοινωνικές και οικονομικές αλλαγές των τελευταίων χρόνων, με αποτέλεσμα να μπορούμε να μιλούμε και για ριζικές αλλαγές, αν θέλετε σε σχέση με το παρελθόν και τις προηγούμενες γενιές μπαμπάδων.Ο ρόλος του πατέρα σήμερα δεν περιορίζεται πια στο να παρέχει την οικονομική στήριξη στην οικογένεια και να θέτει όρια και κανόνες με ευθύνη την τήρησή τους. Ο σύγχρονος πατέρας εμπλέκεται πολύ περισσότερο στην ανατροφή και διαπαιδαγώγηση των παιδιών του μέσα από μια πιο ενεργή και διευρυμένη συμμετοχή στην καθημερινότητα της οικογένειας. »


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου