tunes

Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2014

ΤΑΤΟΥΑΖ: Ιστορίες από μελάνι




Από τη Δήμητρα Μποφυλάτου



     «Είχε στα μπράτσα του σταυρούς, σπαθιά ζωγραφισμένα, μια μπαλαρίνα στην κοιλιά, που εχόρευε γυμνή κι απά στο μέρος της καρδιάς στιγματισμένην είχε με στίγματ΄ ανεξάλειπτα μιαν άγρια καλλονή» είχε γράψει ο Νίκος Καββαδίας το 1933, σε μια εποχή που τα τατουάζ ήταν χαρακτηριστικό των ναυτικών και των παρανόμων. Από τότε κύλησε πολύ νερό στ’ αυλάκι. Αθλητές, μοντέλα, ηθοποιοί, τραγουδιστές και πολιτικοί φέρουν κι από ένα τατουάζ και η δερματοστιξία αποτελεί σημείο των καιρών.
Εκείνοι που δεν έχουν τα θεωρούν μόδα, αλλά οι μυημένοι λένε πως πρόκειται για μια ιδιότυπη ψυχοθεραπεία και ισχυρίζονται πως τα τατουάζ αποτελούν κομμάτι της κοσμοθεωρίας τους. Ο «τατουατζής» είναι σαν το γιατρό. Δύσκολα τον αλλάζεις, λένε.Οι τάσεις αλλάζουν συνεχώς, καθώς και ο εξοπλισμός των tattoo artists. Στους δύσκολους καιρούς της κρίσης, οι τιμές διαμορφώνονται  ανάλογα με την ώρα, ενώ ένα μικρό τατουάζ κοστίζει γύρω στα πενήντα ευρώ. Για όσους δεν έχουν πολλά χρήματα να διαθέσουν, τα μονόχρωμα τατουάζ είναι πιο οικονομικά, ενώ τα περίτεχνα σχέδια κοστίζουν κάτι παραπάνω και μπορεί η τιμή να φτάσει ακόμη και τις 3000 ευρώ. Το μόνο σίγουρο είναι πως το μέχρι πρόσφατα κακόφημο τατουάζ πλέον έχει κερδίσει παγκοσμίως μια θέση ανάμεσα στις σύγχρονες μορφές τέχνης και εκτός από μόδα, είναι σίγουρα ένας τρόπος έκφρασης. Σύμφωνα μάλιστα με μια πρόσφατη έρευνα του Γαλλικού Ινστιτούτου Δημοσκοπήσεων (IFOP), ένας στους πέντε Γάλλους μεταξύ 25-34 ετών έχει τατουάζ. Οι εποχές που το τατουάζ ήταν κάτι περίεργο και «εξωτικό» πέρασαν και πλέον  τείνει να εξελιχθεί σε συλλογική μανία.
      
  H παρουσιάστρια, Mαίρη Συνατσάκη έχει συνδέσει τα τατουάζ της με πολύ προσωπικές στιγμές της και το θεωρεί κομμάτι της κοσμοθεωρίας της: «Έχω ένα κορίτσι στο σβέρκο μου, ήταν το πρώτο μου τατουάζ» λέει. Έχει «χτυπήσει» στίχους του Neil Young στα πλευρά της και ένα cupcake, μια κασέτα και μια καρδιά στο μπράτσο της, που  όπως μας λέει: «συμβολίζουν την ουσία της ζωής μου, τρεις μεγάλες μου αγάπες. Τα τατουάζ για μένα είναι τρόπος έκφρασης και έχουν βαθύ νόημα για μένα.» Μάλιστα έχει χτυπήσει ένα κοινό τατουάζ με την αδελφή της, για να δείξουν η μια στην άλλη την αγάπη τους. Η γνωστή ηθοποιός και ραδιοφωνική παραγωγός Κατερίνα Τσάβαλου έχει κάνει 15 τατουάζ και εξομολογείται: « Για μένα τα τατουάζ δεν είναι μόδα. Ήθελα να κάνω ένα από τα 16 μου χρόνια, αλλά κρατήθηκα και το έκανα μεγαλύτερη, ώστε να είμαι συνειδητοποιημένη. Έχω κάνει μέχρι τώρα 15 και όλα σημαίνουν κάτι για μένα. Ένα μάλιστα το είχα δει στον ύπνο μου!» δηλώνει.
    
 Ο γνωστός ράπερ, “Θηρίο” έκανε το πρώτο του τατουάζ σε ηλικία 16 ετών, στο πρώτο φεστιβάλ που έγινε για τατουάζ στην Αθήνα και από τότε έχει «χτυπήσει» τόσα που, που όπως δηλώνει, δεν θυμάται ακριβώς πόσα είναι. Τέτοια είναι μάλιστα η αγάπη του για τη τέχνη της δερματοστιξίας, που έκανε το χόμπι του επάγγελμα και έχει ανοίξει δύο studios στην Αττική, με την επωνυμία «Thirio Tattoo». «Το τατουάζ είναι ψυχοθεραπεία πάνω απ’ όλα και το βλέπω αυτό από τον ίδιο μου τον εαυτό. Για εμένα είναι προϊόν εσωτερικής αναζήτησης, πέρα από τη μόδα. Τη λέξη μόδα τη χρησιμοποιώ, όχι με την έννοια της παροδικότητας, αλλά με την έννοια του πολιτισμού. Επώνυμοι και μη έχουν τον τατουατζή τους και δύσκολα αλλάζουν, είναι σαν το γιατρό τους. Ο κόσμος κάνει τατουάζ και εκτονώνεται, περνάει μηνύματα » μας λέει. Με την παραπάνω άποψη συμφωνεί ο γνωστός σεφ Άκης Πετρετζίκης, ο οποίος περίπου κάθε χρόνο «χτυπάει» κι από ένα: «Από τα πιο αγαπημένα μου είναι το τατουάζ που έχω στο αριστερό μου χέρι. Απεικονίζει τα 5 βασικά στοιχεία: Γη, αέρας, φωτιά, θάλασσα και γυναίκα, που για μένα είναι το πέμπτο στοιχείο» λέει. Την εποχή που το «Θηρίο» έκανε το πρώτο του τατουάζ, το 1997, ο κόσμος ήταν πιο καχύποπτος σε σχέση με τα τατουάζ. Τώρα, όπως λέει τα πράγματα έχουν αλλάξει: «Δεν υπάρχει πλέον κάποια διαφορετική αντιμετώπιση σ’ αυτούς που έχουν tattoo. Είναι όλοι ίσοι και αυτό είναι καλό, εκτός από μεμονωμένες περιπτώσεις.»

Σταυροί, τίγρεις και αγαπημένα πρόσωπα

 Δεν είναι λίγοι οι επώνυμοι που υπέκυψαν στη γοητεία της δερματοστιξίας.  H Έλενα Παπαρίζου είχε εδώ και χρόνια το παρατσούκλι «Βaby tiger» (τιγράκι) και αυτό  στάθηκε η αφορμή για να «χτυπήσει»  τατουάζ στο δεξί της πόδι, που γράφει «Η τίγρης δαγκώνει» στα γαλλικά. Μάλιστα το συγκεκριμένο σχέδιο, ήρθε να επισφραγίσει μια ριζική αλλαγή στη ζωή της, όπως εξομολογήθηκε σε συνέντευξη της. «Όταν έχασα τον μπαμπά μου, νομίζω πως η τίγρης μέσα μου μεγάλωσε. Δεν είναι πια μωρό». 
Το αριστερό χέρι της Αγγελικής Ηλιάδη κοσμεί το όνομα «babis», που απεικονίζεται πάνω σ’ έναν πάπυρο και τυλίγεται σε κομποσκοίνι, το οποίο καταλήγει σε σταυρό. Δεν έγραψε τυχαία το συγκεκριμένο όνομα, καθώς έτσι ονομάζεται ο γιος της. Από τα πρώτα τατουάζ που είχε κάνει ήταν ένας ήλιος-μισοφέγγαρο στην αριστερή της ωμοπλάτη. O Αντώνης Ρέμος είναι βαθιά θρήσκος και επέλεξε να το εκφράσει μέσα από ένα tattoo. Έχει στο μπράτσο του τον Χριστό που κουβαλάει το Σταυρό. Η Νατάσσα Θεοδωρίδου έχει χαράξει στη πλάτη της τα αρχικά από τα ονόματα της οικογένειάς της:«Ν» όπως Νατάσσα, «Χ» όπως Χριστιάνα και «Α» όπως Ανδριάνα. 
Στην περίπτωση της Εριέττα Κούρκουλου, περίοπτη θέση έχουν οι μορφές των αγαπημένων της προσώπων. Έχει ζωγραφίσει το πρόσωπο της μητέρας της Μαριάννας Λάτση, του πατέρα της Νίκου Κούρκουλου και το πρόσωπο του αγαπημένου της αδελφού της Πάρη Κασιδόκωστα. ]

Η Πηνελόπη Αναστασοπούλου είναι πρωταθλήτρια στα τατουάζ,  έχει πάνω της 11 τατουάζ στο σύνολο.  Όπως η ίδια αναφέρει, συμβολίζουν στιγμές που την έχουν σημαδέψει στη ζωή της. Μάλιστα, το πρώτο της τατουάζ το έκρυψε από τους γονείς της για πέντε χρόνια!

Ξέρουν από μπάλα …

Πολλοί είναι οι αθλητές που έχουν χτυπήσει τατουάζ. Πρώτος και καλύτερος ο μπασκετμπολίστας Γιώργος Πρίντεζης, που ήταν υποψήφιος για το βραβείο στο διαγωνισμό Polynesian tattoo! Αξίζει να σημειωθεί πως για να κάνει το τατουάζ ο Πρί χρειάστηκε μέσα σε μία μέρα να αφιερώσει 9 ολόκληρες ώρες! Η αγαπημένη του Βιβή Τσιάμη ήταν εκείνη που τον «μύησε» στον μαγικό κόσμο των τατουάζ. “Πριν με γνωρίσει ο Πρίντεζης δεν είχε κανένα tattoo. Τον έψησα, όμως, και πλέον περιμένει πώς και πώς για να κάνει το επόμενο” είπε  σε συνέντευξη της, σε περιοδικό για τατουάζ. Ο ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού, Χοσέ Χολέμπας έχει λατρεία με τα τατουάζ και το σώμα του είναι καλυμμένο. Πρόσφατα μάλιστα «χτύπησε» στη πλάτη του ένα τεράστιο τατουάζ με το όνομα του και δεν δίστασε να το αποκαλύψει στους διαδικτυακούς του φίλους, ανεβάζοντας σχετική φωτογραφία στον λογαριασμό του στα social media. Η μόδα βέβαια ήρθε στην Ελλάδα από το εξωτερικό. Ο Άγγλος σταρ, Ντέιβιντ Μπέκαμ ήταν εκείνος που έκανε μόδα τα τατουάζ και μέχρι τώρα έχει χτυπήσει 36.



Η Ραχήλ άνοιξε το δρόμο

Το πρώτο της τατουάζ έκανε πριν από λίγο καιρό η βουλευτής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Ραχήλ Μακρή. Η βουλευτής Κοζάνης ανέβασε στον προσωπικό της λογαριασμό στο Facebook τη φωτογραφία, την ώρα που «χτύπησε» το τατουάζ σε χώρο στο κέντρο της Αθήνας. Πρόκειται, όπως ανέφερε σε συνέντευξη της, για μία σπαρτιατική περικεφαλαία και το "Λ" των Λακεδαιμονίων. Παλιά «καραβάνα» στα tattoo είναι ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης έχει επτά τατουάζ. Το πρώτο το έκανε το 1972. Σκέφτεται μάλιστα να κάνει κι ένα όγδοο. απολάμβανε το μπάνιο του. Και ο πρώην υπουργός Γιώργος Βουλγαράκης, υπέκυψε στην γοητεία των tattoo. Την αφορμή για να «κεντήσει» tattoo ο Γιώργος Βουλγαράκης την πήρε από τον μεγαλύτερο γιο του Απόστολο, όταν εκείνος χάραξε στο πόδι το τριφύλλι, το έμβλημα του Παναθηναϊκού. Ο πρώην υπουργός λοιπόν «αντέγραψε» το παιδί του, προσθέτοντας απλώς ένα ακόμα φύλλο στο σχέδιο ώστε να χωρέσουν τα ονόματα των παιδιών του.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου