tunes

Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2014

Θεματικές περιηγήσεις στην Αθήνα



Από τη Δήμητρα Μποφυλάτου



    Νέοι άνθρωποι, με πτυχία και ελπίδα για το αύριο, βάζουν στόχο να δώσουν ζωή στο κέντρο της Αθήνας, αναδεικνύοντας τη ταυτότητα του. Δίνουν στους τουρίστες το «στίγμα» μιας σύγχρονης ευρωπαϊκής πρωτεύουσας, διοργανώνοντας εναλλακτικές περιηγήσεις, με άποψη. Oι άνθρωποι που μας «ξανα-συστήνουν» την πόλη, μιλούν για την εικόνα που παρουσιάζει η πόλη εν έτει 2014 και δηλώνουν αισιόδοξοι για το μέλλον της πρωτεύουσας.

    Η Big Olive διοργανώνει θεματικές περιηγήσεις στην Αθήνα, συνδυάζοντας ιστορικά, αρχιτεκτονικά, κοινωνιολογικά ή ακόμη και γαστρονομικά στοιχεία. Οι διαδρομές σχεδιάζονται  από φιλόδοξους ιστορικούς, αρχιτέκτονες, φιλολόγους και κριτικούς τέχνης και συνδυάζουν την εμπεριστατωμένη αφήγηση με το στοιχείο της έκπληξης. O Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, Γιάννης Ζάρας, εξηγεί:  «H Big Olive είναι ένα εγχείρημα αναπροσδιορισμού του τουριστικού προϊόντος της Αθήνας. Αναλύει τα συστατικά στοιχεία της ιστορίας, της αρχιτεκτονικής, της ανθρωπολογίας της πόλης μας και τα παρουσιάζει στους σύγχρονους περιηγητές με τρόπο ψυχαγωγικό και ενδιαφέροντα. Η Αθήνα είναι μια πόλη με πολλά, και σε πολλές περιπτώσεις αντιφατικά πρόσωπα, τα οποία επί δεκαετίες επισκιάστηκαν ή και παραγκωνίστηκαν από μια κυρίαρχη ιδεολογία περί προβολής της κληρονομιάς της πόλης.»


    H εταιρεία μετράει πέντε μήνες ζωής, όμως το- μέχρι τώρα- αποτέλεσμα είναι πολύ ενθαρρυντικό. Ο κ. Ζάρας λέει: «Έχουμε σχεδιάσει και υλοποιήσει περιπάτους και θεματικά πακέτα για σημαντικούς οργανισμούς, φορείς και ιδρύματα με διεθνές προφίλ (Αρχιτεκτονική Σχολή της Ζυρίχης, Πολυτεχνείο της Λωζάνης, Πανεπιστήμιο του Delft, TEDxAthens, Orange Grove), ενώ είχαμε την τιμή να συνεργαστούμε με το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, τον Δήμο Αθηναίων και την Ολλανδική Πρεσβεία για τη διεξαγωγή διαφόρων ειδικών περιηγήσεων μέσα στην πόλη. Μέσα στους επόμενους μήνες αναμένουμε μεγάλη κίνηση από μεμονωμένους ταξιδιώτες αλλά και από Αθηναίους που θέλουν να "συστηθούν ξανά" με την πόλη τους.»

    Στους πιο δημοφιλείς  περιπάτους συγκαταλέγονται «Η Αθήνα των Ευρωπαίων περιηγητών», όπου αναλύονται πτυχές τις Αθηναϊκής κοινωνίας, ιστορίας και αρχιτεκτονικής στην προεπαναστατημένη Ελλάδα, καθώς και η περιήγηση στα Βήματα των Μικρασιατών Προσφύγων στην περιοχή του Νέου Κόσμου. H Αθήνα αλλάζει και στόχος είναι το κέντρο να αποκτήσει και πάλι τη χαμένη του αίγλη, λέει ο κ Ζάρρας.

   
Η Αθήνα, κατά τη γνώμη του, είναι  μια πόλη που αναδεικνύει την ταυτότητά της, μέσα από τη σχέση των ανθρώπων της, με την ίδια: «Τις τελευταίες δεκαετίες το κέντρο εγκαταλείφθηκε από τους κατοίκους του, καθώς η ζωή στα προάστια έδειχνε πιο ελκυστική και πιο ταιριαστή στα πρότυπα που κυριαρχούσαν περί ευδαιμονίας και άνετης ζωής» υποστηρίζει.
   Πώς η οικονομική κρίση όμως άλλαξε τα πράγματα; Ο κ. Ζάρρας διευκρινίζει: «Η οικονομική και κοινωνική κρίση των τελευταίων ετών άνοιξε ωστόσο ένα παράθυρο "ενδοσκόπησης" στο οποίο αξίες όπως η δημιουργικότητα και η συλλογικότητα, άρχισαν να δίνουν μια νέα ταυτότητα στον αστικό βίο. Θεωρώ ότι με την επάνοδο της πόλης στην οικονομική ανάκαμψη, την περάτωση έργων υποδομής που έχουν δρομολογηθεί και την αλλαγή των αντιλήψεων περί πολιτικής, το κέντρο θα αποκτήσει καινούργια αίγλη.» 

   Οι Athens Insiders «γεννήθηκαν»  το 2010 από τέσσερις συνταξιδιώτες: Η Ανθία Βλασσοπούλου,η Δάφνη Τραγάκη, Νάταλι Κόντου και ο Κωνσταντίνος Κουκούλης ήθελαν να γνωρίζουν «εκ των έσω» τα μέρη που επισκέπτονταν όταν ταξίδευαν, ακόμη κι αν δεν είχαν εκεί κάποιο φίλο ή γνωστό. Έτσι, αποφάσισαν να δημιουργήσουν μια υπηρεσία που θα παρουσιάζει την δική τους Ελλάδα: «Σχεδιάζουμε και προτείνουμε δραστηριότητες στους ταξιδιώτες γύρω από την κουλτούρα και τον πολιτισμό μας, όπως περιηγητικές διαδρομές στην πόλη, γαστρονομικές εμπειρίες, γευσιγνωσίες ή δραστηριότητες για παιδιά. Θεωρούμε ότι κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός, και έτσι τον αντιμετωπίζουμε, «κόβοντας και ράβοντας» τις ιδέες μας πάνω στο προφίλ και τη διάθεση του. Καμιά δραστηριότητα δεν είναι ίδια με την άλλη αλλά είναι ιδανική για αυτόν για τον οποίο σχεδιάστηκε, καθώς λειτουργούμε απόλυτα ανθρωποκεντρικά.” λέει στον «ΕΤ» η Ανθία Βλασσοπούλου.

   Μαθήματα μαγειρικής, γευσιγνωσία κρασιού ή τσίπουρου, σεμινάρια φωτογραφίας ή παρασκευής σαπουνιού είναι μερικές μόνο από τις ιδέες που γεννήθηκαν για να φέρουν το ταξιδιώτη πιο κοντά στη χώρα και την κουλτούρα μας. Οι ιδέες τους αποτελούν ένα ποιοτικό τουριστικό προϊόν που συνεπαίρνει και προσθέτει αξία, σε μια επίσκεψη στην Ελλάδα, υποστηρίζει η κ Βλασσοπούλου. «Πιστεύουμε ότι χωρίς πάθος και πολύ όρεξη για δουλειά είναι δύσκολο να πετύχεις! Πρέπει να είσαι έτοιμος να κάνεις θυσίες και να τα δώσεις όλα όταν ξεκινάς κάτι καινούριο. Το σημαντικότερο είναι να μην ξεχνάς ποτέ και να έχεις για οδηγούς τους  στόχους και τις αξίες σου»

    Μέχρι στιγμής τις υπηρεσίες τους έχουν χρησιμοποιήσει ταξιδιώτες όλων των ηλικιών από την Ευρώπη, τις ΗΠΑ, τον Καναδά, τη Βραζιλία την Αυστραλία και την Ινδία. Για να αναπτύξουν το εγχείρημα τους ένα βήμα πιο πέρα, ανέπτυξαν μια σημαντική καινοτομία, μια διαδραστική ηλεκτρονική φόρμα, για να λαμβάνουν πληροφορίες για τα ενδιαφέροντα και τις ιδιαίτερες απαιτήσεις κάθε ταξιδιώτη. Έχοντας αυτές τις πληροφορίες, είναι σε θέση να σχεδιάζουν δραστηριότητες κομμένες και ραμμένες στα μέρα του κάθε πελάτη, που ζητά τις υπηρεσίες τους.


  Mπορεί να είναι πολύπαθη, όμως η Αθήνα, για τους Athens Insiders είναι πανέμορφη όλες τις εποχές: «Ακόμη και όταν περνά δύσκολες στιγμές, έχει μια μαγεία και μια ενέργεια που μπορεί να σε μαγέψει, και η πόλη και οι άνθρωποί της» λέει κ. Βλασσοπούλου. Και συνεχίζει: “Βλέπουμε μεγάλη διάθεση για αλλαγή, η οποία έρχεται και από ατομικές και συλλογικές πρωτοβουλίες των κατοίκων της, και αυτό το θεωρούμε πολύ αισιόδοξο. Πιστεύουμε πως έχει έρθει πλέον η ώρα να να αγαπήσουμε και να αγκαλιάσουμε την πόλη μας, και ελπίζουμε πως θα μπορέσουμε να βάλουμε κι εμείς το λιθαράκι μας σε αυτό.»



Η ομάδα «Αlternative Tours of Athens» απαρτίζεται από αρχιτέκτονες, φωτογράφους, καλλιτέχνες, μουσικούς και συγγραφείς, που τους ενώνει η αγάπη τους για την Αθήνα. Οργανώνουν θεματικές περιηγήσεις στην πόλη, που απευθύνονται στους τουρίστες αλλά και στους Αθηναίους κι έχουν σκοπό να μας κάνουν να την δούμε με μια καινούρια ματιά και να ανακαλύψουμε τους θησαυρούς της.


  Η Μαρία Πετεινάκη, μέλος της ομάδας, μιλάει στον «ΕΤ» για το πώς ξεκίνησαν όλα: «Η βασική ιδέα, είναι να παρουσιάσουμε στον επισκέπτη τον άγνωστο χαρακτήρα της σύγχρονης Αθήνας, μέσα από την αρχιτεκτονική, το street art,  τα κοινωνικά κινήματα, το ποδήλατο, τη φωτογραφία, την τέχνη. Στην ομάδα, είμαστε όλοι άνθρωποι που έχουμε ζήσει και ταξιδέψει αρκετά στο εξωτερικό και έχουμε δει αντίστοιχες προσπάθειες σε διάφορες ευρωπαϊκές πόλεις. Έχουμε διαπιστώσει ότι οι περισσότερες πρωτεύουσες του εξωτερικού έχουν καταφέρει να προσελκύουν ξένους επισκέπτες λόγω του σύγχρονου προφίλ τους.  Αντίθετα η Αθήνα προσελκύει μόνο λόγω του παρελθόντος της, γι’ αυτό και τις περισσότερες φορές δεν αποτελεί προορισμό, αλλά απλή μετάβαση για τα νησιά. Σκοπός μας είναι να βοηθήσουμε στην προώθηση της πόλης ως σημαντικού προορισμού  διακοπών λόγω του παρόντος της.»

     Η  ομάδα Alternative Tours of Athens  προφέρει διαφορετικές βόλτες, απ’ αυτές που οι περισσότεροι έχουν συνηθίσει: «Βλέπουμε τις βόλτες μας σαν ένα είδος θεματικών βιωματικών διαλέξεων. Μπορεί κανείς να μάθει  τα βασικά τεκταινόμενα της πόλης,  την ανάλυση των κοινωνικο-πολιτικών εξελίξεων των τελευταίων χρόνων, τους νέους δημιουργούς της Αθήνας στο design και στην τέχνη. Αλλά και ένας Αθηναίος μπορεί να εμβαθύνει τις γνώσεις του για την πόλη του και να την δει με άλλο μάτι. Η  Αθήνα, όπως και κάθε πόλη, είναι σε μόνιμη αλλαγή, λέει η κ. Πετεινάκη: «Για μας η ελπίδα είναι οι άνθρωποι που αγαπάνε την πόλη και θέλουν να κάνουν μερικά πράγματα για να ζωντανέψει,  της δίνουν συνεχείς ενέσεις ζωντάνιας και ελπίδας.  Οι καλλιτέχνες που την γεμίζουν χρώμα και φαντασία.  Οι κάτοικοι που στέκονται αλληλέγγυοι στους συνανθρώπους τους. Οι ονειροπόλοι που θέλουν από το τίποτα να κάνουν τα πάντα και το καταφέρνουν. Κάνουμε μεγάλη προσπάθεια να αντιστρέψουμε  την λανθασμένα τρομακτική εικόνα του κέντρου, που πολλές φορές μεταφέρουν τα ΜΜΕ.»

   Είναι μια δραστήρια ομάδα, που αν μη τι άλλο δεν επαναπαύεται: «Ετοιμαζόμαστε  για την τουριστική σεζόν που έχει ξεκινήσει ήδη, με καινούριες βόλτες και θεματικές, όπως δημόσια τέχνη, θεατρικό παιχνίδι για παιδιά και πολλές μονοήμερες ανάσες εκτός Αθηνών. Στην συνεχεία, για τους επόμενους δύο μήνες έχουμε στο πρόγραμμα πολλές άλλες δράσεις όπως: μία δωρεάν βόλτα μέσα στον Μάιο στα μαγαζιά του κέντρου, με τη Πόπη Αναστούλη, μία δράση στην Ξούθου και Μενάνδρου, στο οικόπεδο που πραγματοποιήσαμε εργαστήριο συμμετοχικού σχεδιασμού για την διαμόρφωση της πλατείας και την αναζωογόνηση της γειτονιάς και ένα πάρτι οικονομικής ενίσχυσης, για να μπορούμε να συνεχίσουμε τις δράσεις μας.»





Η Αθήνα στο προσκήνιο

    Η Αθήνα πλέον είναι τουριστικός προορισμός και όχι μια στάση, πριν οι τουρίστες σαλπάρουν για τα νησιά μας. Τα στοιχεία των αφίξεων για το πρώτο τρίμηνο του έτους, δείχνουν πως την επισκέφτηκαν περισσότεροι από 429.000 τουρίστες έναντι 324.000 το πρώτο τρίμηνο του 2013, μια αύξηση της τάξεως του 32,3%. Τον Απρίλιο παρατηρήθηκε αύξηση 28% στην επιβατική κίνηση του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2013

Σύμφωνα με τα στοιχεία του αεροδρομίου της Αθήνας, τον Απρίλιο μέσω του «Ελ. Βενιζέλος» ταξίδεψαν συνολικά 1,2 εκατομμύρια επιβάτες, ενώ ιδιαίτερα ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι οι ξένοι επιβάτες με αποκλειστικό προορισμό την Αθήνα, παρουσίασαν αύξηση κατά 44%! H πρωτεύουσα μπορεί να γίνει το Μαϊάμι της Ευρώπης, μέσα από την ανάπτυξη κατάλληλων υποδομών. O Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣETE) μάλιστα, εκτιμά πως η πρωτεύουσα ύστερα από 4 χρόνια απαξίωσης κερδίζει και πάλι θέσεις στην παγκόσμια τουριστική κατάταξη, με 700.000 επιπλέον αφίξεις μέσα στο 2014.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου