tunes

Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2014

Πρωτοπορία α λα ελληνικά



Aπό τη Δήμητρα Μποφυλάτου

    
 Δεν μπορείτε να περιμένετε στα εστιατόρια με τις ώρες, να σας πάρουν παραγγελία; Ένα διαδραστικό τραπέζι, το iEat, είναι ό,τι πρέπει για τους πεινασμένους και ανυπόμονους πελάτες. Όχι μόνο επιτρέπει στο χρήστη να δει ψηφιακά τα διαθέσιμα εδέσματα μέσα στο πιάτο του, πριν ακόμα  παραγγείλει, αλλά με τη χρήση ενός ηλεκτρονικού μαρκαδόρου παραγγέλνεις χωρίς να χρειαστεί να φωνάξεις το σερβιτόρο. Αν έχετε δημιουργικό οίστρο μπορείτε να στρώσετε ψηφιακό τραπεζομάντιλο και να ζωγραφίσετε πάνω στο τραπέζι για να περάσει η ώρα και μετά  να «ανεβάσετε» τις ευφάνταστες δημιουργίες σας στο Facebook και το Twitter. Το συγκεκριμένο σύστημα είναι ένα μόνο από τα τρία  πρωτοποριακά διαδραστικά συστήματα που παρουσίασε το Ινστιτούτο Πληροφορικής του ΙΤΕ σε διεθνή έκθεση καινοτομίας που πραγματοποιήθηκε στη Ταϊβάν, σαρώνοντας τα βραβεία και συγκεντρώνοντας το ενδιαφέρον επιχειρηματιών και μέσων μαζικής ενημέρωσης από την Ασία. Την ανώτατη διάκριση κέρδισε το σύστημα Interactive Wall, κατακτώντας πλατινένιο βραβείο, το σύστημα Ιnteractive Documents  κατέκτησε Χρυσό Μετάλλιο, ενώ το  iEat κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο  καθώς και το βραβείο της Ταϊλάνδης για την καλύτερη διεθνή εφεύρεση. Αυτή η κατάκτηση είναι εξαιρετικά σημαντική για την Ελλάδα, αφού περισσότεροι από 600 εκθέτες από 22 χώρες παρουσίασαν πάνω από 2.000 εφευρέσεις και καινοτόμα προϊόντα.
  

  Η Ελληνική αποστολή στην Ταϊβάν τελούσε υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας και μιλώντας στον «ΕΤ» ο επικεφαλής της αποστολής, Γενικός Γραμματέας, κ. Χρήστος Βασιλάκος εξέφρασε την ικανοποίηση του: «Ήταν η πρώτη φορά που η χώρα μας συμμετείχε οργανωμένα σε μια τέτοια εκδήλωση εξωστρέφειας και κατάφερε να αποσπάσει 3 τιμητικές διακρίσεις από την Ταιβάν, την Κορέα και το Κατάρ. Οι στόχοι μας στέφθηκαν με επιτυχία. Οι καινοτόμες εφαρμογές που παρουσίασαν τα Ελληνικά ερευνητικά κέντρα απέσπασαν ένα πλατινένιο, τέσσερα χρυσά και δύο ασημένια μετάλλια και δύο τιμητικές διακρίσεις. Το ΙΤΕ απέσπασε τρία μετάλλια και ένα βραβείο, αποδεικνύοντας την πρωτοπορία του Ιδρύματος, παγκοσμίως.». Το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών συγκέντρωσαν και τα τρία καινοτόμα συστήματα του ΙΤΕ, σύμφωνα με τον κ. Βασιλάκο, που συναντήθηκε μάλιστα με την Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών Vanessa Yea-ping Shih: «Συζητήσαμε τις προοπτικές για την υπογραφή Διμερούς Συμφωνητικού Συνεργασίας στον τομέα της Έρευνας και Τεχνολογίας. Στη συνάντηση συμμετείχαν και σημαντικοί εκπρόσωποι από τον επιχειρηματικό κόσμο της Ταϊβάν.»
H…αφρόκρεμα της Καινοτομίας α λά Ελληνικά
Το σύστημα Interactive Wall υποστηρίζει παιχνίδια που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην προβολή προϊόντων και υπηρεσιών. Οι παίκτες χρησιμοποιούν για τον έλεγχο του παιχνιδιού μια εικονική σκιά, η οποία ακολουθεί τις κινήσεις του σώματός τους, ενώ κατά διάρκεια του παιχνιδιού φωτογραφίζονται σε χαρακτηριστικά στιγμιότυπα. Το σύστημα αυτό είναι εγκατεστημένο ήδη από το περασμένο καλοκαίρι στα αεροδρόμια και τα λιμάνια του Ηρακλείου και των Χανίων, στο πλαίσιο της συνεργασίας Creative Crete του ΙΠ-ΙΤΕ με την Περιφέρεια Κρήτης και αποτελεί  πόλο έλξης σε πληθώρα εκθέσεων στο εξωτερικό.
Το  Interactive Documents επαυξάνει με ψηφιακό τρόπο έντυπα όταν αυτά τοποθετηθούν πάνω σε μια οποιαδήποτε επιφάνεια. Οι αναγνώστες μπορούν να αλληλεπιδράσουν με το χαρτί,  επιλέγοντας με το δάχτυλό τους σημεία ενδιαφέροντος, ανακαλύπτοντας επιπλέον πληροφορίες, υπό τη μορφή πολυμέσων. Η ψηφιακή επαύξηση επιτυγχάνεται δίχως να γίνει οποιαδήποτε παρέμβαση στην επιφάνεια ή στα έντυπα και  το σύστημα αποτελεί ιδανικό εργαλείο αποτελεσματικής πληροφόρησης, μετατρέποντας ένα απλό έντυπο σε έξυπνο διαδραστικό μέσο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου