tunes

Πέμπτη 28 Ιουλίου 2016

Στο μυαλό του Ghostwriter του Donald Trump

Ο βιογράφος του Τραμπ... έχει ράμματα για τη γούνα του



 
Η τέχνη της Συμφωνίας έκανε τους Αμερικάνους να δουν τον Trump σαν ένα γόη που διαθέτει μια αστείρευτη ικανότητα για την επιχειρηματικότητα». Ο βιογράφος του, Tony Schwartz βοήθησε να δημιουργηθεί ο συγκεκριμένος μύθος και γι’ αυτό το λόγο εξέφρασε τη λύπη του. Τον περασμένο Ιούνιο, ενώ σουρούπωνε έξω από το σπίτι του Tony Schwartz στη Νέα Υόρκη, εκείνος άνοιξε το laptop του και ενημερώθηκε για την μεγάλη είδηση ​​της ημέρας : Ο Donald J. Trump δήλωσε την υποψηφιότητά του για την Προεδρία. Ενώ λοιπόν ο Schwartz παρακολουθούσε ένα βίντεο της ομιλίας , άρχισε να αισθάνεται ότι είχε εμπλακεί προσωπικά στο ζήτημα.

Ο Trump απευθυνόμενος στο πλήθος που είχε συγκεντρωθεί στο λόμπι του Trump Tower, στην Πέμπτη Λεωφόρο, είπε: «Χρειαζόμαστε έναν ηγέτη σαν κι αυτόν που έγραψε την Τέχνη της Συμφωνίας..» Εάν αυτό ισχύει, σκέφτηκε ο Schwartz, τότε ο Trump δεν θα έπρεπε να κατέβει ως υποψήφιος Πρόεδρος. Τότε, δεν κρατήθηκε και έγραψε στο twitter του: «Ευχαριστώ θερμά τον Donald Trump που με πρότεινε για την προεδρία, βασιζόμενος στο γεγονός ότι εγώ έγραψα το βιβλίο:« Η τέχνη της συμφωνίας.»
  Ο Schwartz είχε ξεκινήσει να γράφει από το 1987 τα απομνημονεύματα του Trump και το βιβλίο ήταν μια τεράστια επιτυχία και έχουν αγοραστεί περισσότερα από ένα εκατομμύριο αντίτυπα. Ο Edward Kosner , ο πρώην συντάκτης και εκδότης που συνεργάστηκε με τον Schwartz δήλωσε: « O Tony δημιουργήσε τον Trump . Είναι ο Δρ Φρανκενστάιν ».





Ξεκινώντας στα τέλη της δεκαετίας του 1985, ο Schwartz πέρασε δεκαοκτώ μήνες με τον Τrump- είχε σχεδόν κατασκηνώσει στο γραφείο του και τα Σαββατοκύριακα τα περνούσε μαζί του στα σπίτια του στο Μανχάταν και τη Φλόριντα. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, Schwartz αισθάνθηκε, πως τον είχε γνωρίσει καλύτερα από σχεδόν οποιονδήποτε άλλον. Μέχρι να δημοσιεύσει όμως το επίμαχο tweet, δεν είχε μιλήσει δημοσίως για δεκαετίες ολόκληρες σχετικά με τον Trump. Ποτέ δεν ήταν βλέπετε στις φιλοδοξίες του να είναι ghostwriter (συγγραφέας-φάντασμα). 

 Ενώ όμως παρακολουθούσε την ομιλία του νέου υποψηφίου για σαράντα πέντε λεπτά, παρατήρησε κάτι παράξενο: Στο πέρασμα των δεκαετιών, ο Trump φαίνεται πως πείστηκε πως ο ίδιος έγραψε το βιβλίο. Schwartz θεώτησε πως αν μπορούσε να πει ψέματα με το που ανακοίνωσε την υποψηφιότητα του είναι το πιο πιθανό πως θα λέει ψέματα για τα πάντα»
Τότε φαινόταν απίθανο ότι η εκστρατεία Trump θα πετύχει, έτσι Schwartz ο ίδιος είπε στον εαυτό του: “Δεν χρειάζεται να ανησυχούμε πολύ». Αλλά όταν ο Trump κατήγγειλε Μεξικανούς μετανάστες ως "βιαστές," στο τέλος της ομιλίας του,ο Schwartz αισθάνθηκε ξαφνικά πολύ ανήσυχος. Είχε περάσει εκατοντάδες ώρες παρατηρώντας τον Trump από κοντά και αισθάνθηκε ότι γνώριζε πολύ καλά τα ατού αλλά και τις αδυναμίες του.
Πολλοί Αμερικανοί όμως, είδαν τον Trump ως ένα γοητευτικά παράτολμο επιχειρηματία που διαθέτει μια αστείρευτη ικανότητα για την επιχειρηματικότητα και ο μύθος που είχε πλάσει ο Schwartz είχε βοήθησε να δημιουργηθεί αυτή η απατηλή εικόνα.
«Εμπιστευθείτε το ένστικτο σας και δεν θα χάσετε» λέει ο Trump στο βιβλίο, προσθέτοντας ότι κέρδισε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια μετά την αγορά ενός ξενοδοχείο που δεν είχε καν δει από κοντά..


Στους επόμενους μήνες ο Trump αψήφησε τις προβλέψεις και έλαβε το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων. Τότε η επιθυμία του Schwartz να βάλει τα πράγματα στη θέση τους μεγάλωσε. Είχε απομακρυνθεί από τη δημοσιογραφία και είχε εμπλακεί με την εταιρεία Energy, που έχει ως στόχο να βελτιώσει την
παραγωγικότητα των εργαζομένων, βοηθώντας τους να ενισχύσουν το ηθικό τους. Πρόκειται για μια επιτυχημένη εταιρεία, με πελάτες όπως το Facebook και οι συνεργάτες του Schwartz τον προέτρεψαν να αποφύγει  να μιλήσει ώστε να αποφύγει τις πολιτικές επιθέσεις εναντίον τους. Παρ’ όλα αυτά η προοπτική του να γίνει Πρόεδρος ο Trump έκανε το αίμα του Schwartz να παγώσει.. Όχι όμως λόγω των ιδεολογικών διαφορών τους, άλλωστε ο Schwartz αμφέβαλε ότι o Trump διαθέτει οποιαδήποτε ιδεολογία.  Το πρόβλημα ήταν η προσωπικότητα του Trump, που σύμφωνα με τον βιογράφο του είναι παθολογικά παρορμητική και εγωκεντρική.O Schwartz σκέφτηκε να δημοσιεύσει ένα άρθρο στο οποίο να περιγράφει τις επιφυλάξεις του για τον Trump, αλλά δίστασε, γνωρίζοντας ότι, αφού είχε λάβει ενεργό ρόλο στο βιβλίο «Η Τέχνη της Συμφωνίας» η αξιοπιστία του και  τα κίνητρά του θα τίθενται εν αμφιβόλω. 
  Έτσι τον περασμένο Ιούνιο έσπασε τη σιωπή του και έδωσε την πρώτη ειλικρινή του συνέντευξη  για τον Trump.«Ωραιοποίησα ένα γουρούνι» είπε. «Νιώθω έντονες τύψεις γιατί συνέβαλα  στην παρουσίαση του Trump με έναν τρόπο που τον έφερε στο προσκήνιο και τον έκανε πιο ελκυστικό από ό, τι είναι» και συνέχισε: "Εγώ πραγματικά  πιστεύω ότι αν κερδίσει και πάρει τους κωδικούς για τα πυρηνικά υπάρχει μια εξαιρετική πιθανότητα να μας οδηγήσει στο τέλος του πολιτισμού."  "Αν έγραφα την τέχνη της Συμφωνίας σήμερα" είπε ο Schwartz "θα ήταν ένα πολύ διαφορετικό βιβλίο με ένα πολύ διαφορετικό τίτλο . Όταν τον ρώτησαν πως θα το ονόμαζε εκείνος είπε: «The sociopath .» Όπως αναφέρει ο Schwartz όταν γνωρίστηκε με τον Trump σοκαρίστηκε γιατί: «Δεν έμοιαζε με οποιοδήποτε μοντέλο του ανθρώπου που είχα γνωρίσει ποτέ .Ήταν παθιασμένος με τη δημοσιότητα.. Ήθελε να τον θεωρούν σκληρό και λάτρευε να είναι στα εξώφυλλα. " Όπως αναφέρει, αν και γνώριζε πως  πρόκειται για μια συμφωνία με το Διάβολο δέχθηκε αφενός επειδή τα χρήματα που του πρότεινε ο Trump ήταν εξαιρετικά καλά και αφετερου συμφώνησε να προπληρωθεί το 50% του ποσού, πριν καν ξεκινήσει το βιβλίο, μια συμφωνία που δύσκολα καταφέρνουν να κλείσουν οι περισσότεροι  ghostwriters. Nόμιζε άλλωστε πως θα ήταν μια εύκολη και απλή διαδικασία.  Απογοητεύτηκε οικτρά όταν κατά τη διάρκεια των συναντήσεων τους συνειδητοποίησε πως ο Τrump πάσχει από διασπαση προσοχής και δεν  μπορούσε να μείνει συγκεντρωμένος για περισσότερα από 5 λεπτά…
«Η αδυναμία του Trump να επικεντρωθεί σε ένα θέμα είναι ανησυχητική για έναν προεδρικό υποψήφιο. Αν πρέπει να ενημερωθεί για μια κρίση, μου είναι  αδύνατο να τον φανταστώ συγκεντρωμένο για μεγάλο χρονικό διάστημα», είπε. Ο Schwartz πιστεύει ότι η απόσπαση προσοχής του Trump έχει ως αποτέλεσμα να έχει « μόνο επιφανειακές γνώσεις και σε τελική ανάλυση πλήρη  άγνοια. Αυτός είναι ο λόγος που προτιμά την τηλεόραση ως ​​πηγή ενημέρωσης."Εχω σοβαρές αμφιβολίες ότι Trump έχει διαβάσει ποτέ του έστω και ένα βιβλίο στην ενήλικη ζωή του.» τόνισε και είπε πως ποτέ δεν είδε ένα βιβλίο πάνω στο γραφείο του ατού, ή αλλού στο γραφείο του, ή σε διαμέρισμά του.
Και αλλοι δημοσιογράφοι έχουν παρατηρήσει την προφανή έλλειψη του υποψήφιου Προέδρου για την ανάγνωση. Τον Μάιο, η Megyn Kelly, του Fox  News, του ζήτησε να πει ποιο είναι το αγαπημένο του βιβλίο, εκτός από την  Αγία Γραφή ή « Την Τέχνη της Συμφωνίας». Εκείνος ανέφερε το μυθιστόρημα του 1929 “All Quiet on the Western Front.” (Όλα είναι ήσυχα στο Δυτικό Μέτωπο)."
Έτσι επειδή η δημοσιογράφος υποψιάστηκε πως πέρασαν χρόνια από τοτε που το διάβασε τον ρώτησε ποιο ήταν το βιβλίο που διάβασε πρόσφατα. «Διάβαζω αποσπασματικά περάσματα, δεν έχω το χρόνο να διαβάσω ολόκληρα βιβλία»  δήλωσε ο Trump.
Η πρώτη σύζυγος του Trump , Ιβάνα , ισχυρίστηκε ότι ο Trump είχε ένα αντίγραφο από τις ομιλίες του Αδόλφου Χίτλερ σε ένα ντουλάπι δίπλα στο κρεβάτι του . Το 1990 , ο φίλος του Marty Davis , ο οποίος  ήταν τότε στέλεχος της Paramount , επιβεβαίωσε την ιστορία λέγοντας ότι ο ίδιος του είχε χαρίσει αυτό το βιβλίο...

Aποσπάσματα από το Άρθρο της Jane Mayer στο New Yorker με τίτλο:” DONALD TRUMP’S GHOSTWRITER TELLS ALL”


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΔΗΜΗΤΡΑ Μποφυλάτου




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου