tunes

Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2010

Το τέλος της δεκαετίας



του Κώστα Γιαννακίδη
Οταν ξεκίνησε η πρώτη δεκαετία της χιλιετίας οι δίδυμοι πύργοι ήταν στη θέση τους και το Youtube δεν υπήρχε ούτε ως ιδέα. Την Πρωτοχρονιά του 2001 οι άνθρωποι δεν είχαν ακούσει κάτι σχετικό για το ipod. 
 Τα κινητά τηλέφωνα έστελναν μόνο SMS και οι τηλεοράσεις είχαν όγκο μικρού ψυγείου. Σε λίγες ώρες η δεκαετία φεύγει παραδίδοντας στην ιστορία έναν κόσμο εντελώς διαφορετικό από αυτόν που παρέλαβε. Αυτό δεν είναι απαραιτήτως κακό-θα ήταν πληκτικό να ζούμε σε ένα στάσιμο περιβάλλον. Μόνο που πλέον λες ότι η ιστορία υιοθέτησε και αυτή τον τηλεοπτικό χρόνο.
Θα μου πείτε ότι στο παρελθόν υπήρξαν και άλλες δεκαετίες που άλλαξαν δραματικά τον κόσμο. Ναι, αλλά αυτή η δεκαετία δείχνει να έχει αλλάξει και τους ίδιους τους ανθρώπους. Δεν βλέπουμε τα πράγματα με τον τρόπο που τα προσεγγίζαμε κάτω από το πρώτο φως της χιλιετίας. Λογικό, είδαμε πολλά. Θυμηθείτε κομβικά σημεία: Το ευρώ και το Euro 2004. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Η Ελλάδα στην κορυφή του roller coaster και μετά έξω από τις ράγες. Η τρομοκρατία. Εξέγερση στο Παρίσι και στην Αθήνα. Ενας μαύρος εκλέγεται πρόεδρος των ΗΠΑ. Ο απαγχονισμός του Σαντάμ. Η Google. Η Lady Gaga. To iphone. Το Lost. Το Facebook και το Twitter. H κοινωνική δικτύωση.
Σκέφτομαι τελικά πως δεν είναι η ιστορία που γίνεται περισσότερο βίαιη, είναι η τεχνολογία και η δικτύωση που μας επιτρέπουν να τη δούμε με ζωηρότερα χρώματα. Εκ των πραγμάτων αλλάζουμε και εμείς. Και ο κόσμος μας αλλάζει επειδή εμείς τον βλέπουμε διαφορετικά. Αν είχα να διαλέξω ένα γεγονός για τη δεκαετία θα επέλεγα τη νέα κοινωνική συμπεριφορά της δικτύωσης. Θα ξεχώριζα τη δυνατότητα να το συζητήσω με τον διπλανό μου ή έναν άνθρωπο στην άλλη άκρη του πλανήτη. Βέβαια ούτως ή άλλως τα καινούργια γυαλιά και η νέα ματιά επιβάλλονται από τον χρόνο. Οταν προσθέσεις δέκα χρόνια στην άθλια καμπούρα σου βλέπεις τον κόσμο διαφορετικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου