tunes

Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2010

Ο Άγιος Βασίλης είναι πράσινος!!

από τους Κηπουρούς του Μega




http://www.kipouroi.blogspot.com/




Μπείτε στο http://www.megatv.com/oikipouroi/, 
αναδημοσίευση από το Glam  του "Ελεύθερου Τύπου"






Κάθε χρόνο τις γιορτές των Χριστουγέννων ακούμε την ίδια ερώτηση:


Είσαι υπέρ της κοπής δέντρων για να στολιστούν και να φωταγωγηθούν τα χριστούγεννα και μετά να πεταχτούν στα σκουπίδια…ή μήπως όχι;


Η ομοιότητά μεταξύ πλαστικών και φυσικών είναι το ότι παρά τα φαινόμενα είναι και τα δυο νεκρά. Και η διαφορά τους ότι τα φυσικά ήταν ζωντανά και κόπηκαν άσκοπα για να ικανοποιήσουν την κενοδοξία, την επίδειξη και τον καταναλωτισμό.
Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι όπως από τη μια προκρίνονται για "οικολογικούς" λόγους τα κομμένα φυσικά δέντρα, αφού χρησιμοποιούν ανανεώσιμες πηγές για να μεγαλώσουν, από την άλλη προκρίνονται επίσης για "οικολογικούς" λόγους τα πλαστικά. Δηλαδή υπάρχουν άνθρωποι που αγοράζουν πλαστικά ή τεχνητά δέντρα από άλλα υλικά, ξύλο, πανί, χαρτί κλπ και για λόγους συνείδησης. Επίσης τα τεχνητά στολίζονται και ξαναστολίζονται για πολλά χρόνια και μετά μπορεί να ανακυκλωθούν.


Ω έλατοοο ω έλατοοοο σε γλάστρααα


Αντί να αγοράσετε φέτος αληθινό έλατο, να το στολίσετε για λίγες μέρες και μετά να το πετάξετε, προτιμήστε ένα μικρό δέντρο σε γλάστρα. Μετά τις γιορτές μπορείτε να το κρατήσετε στη βεράντα σας (εφόσον το κλίμα σας το επιτρέπει) ή να το φυτέψετε κάπου αλλού. Ακόμη μπορείτε να το δωρίσετε στο δήμο για να χρησιμοποιηθεί στην επόμενη αναδάσωση.
Σύμφωνα με τη νέα τάση-μόδα μπορείτε να ενοικιάσετε ένα τέτοιο έλατο από φυτώριο και μετά τις γιορτές να το επιστρέψετε. Έτσι μπορεί να ξαναχρησιμοποιηθεί του χρόνου, ή να αξιοποιηθεί σε κάποια δενδροφύτευση.
Ακόμη καλύτερα μπορείτε να στολίσετε ένα από τα φυτά που έχετε ήδη στο μπαλκόνι σας. Αν μάλιστα το δέντρο έχει πάνω του και καρπούς το αποτέλεσμα πραγματικά θα είναι πολύ όμορφο.


Αν παρόλα αυτά θέλετε να αγοράσετε κομμένο φυσικό έλατο πρέπει να βεβαιωθείτε ότι προέρχεται απο ιδιωτικές καλλιέργειες που ακολουθούν πιστά τις αρχές που ορίζει ο σεβασμός στο περιβάλλον και ότι δεν είναι κομμένα απο τα δάση μας. Επίσης θα πρέπει να συνοδεύεται απο την απαραίτητη άδεια!!


Μου ανάψαν τα λαμπάκια μου...


Χριστούγεννα χωρίς λαμπάκια δε γίνονται. Αντί των κλασσικών προτιμήστε τα LED. Κοστίζουν παραπάνω μεν αλλά διαρκούν περισσότερο και καταναλώνουν 80-90% λιγότερη ενέργεια δε. Επίσης, δεν κινδυνεύει το δέντρο σας να υπερθερμανθεί, με αποτέλεσμα ακόμη και τη φωτιά, όση ώρα κι αν τα έχετε σε λειτουργία...!
Φωτίστε το καθιστικό σας με κεριά, που δίνουν ζεστή, γιορταστική και άκρως οικολογική ατμόσφαιρα...!


Στολίδια από φυσικά και ανακυκλωσιμα υλικά


Επενδύστε στην αγορά στολιδιών από φυσικά και ανακυκλώσιμα υλικά
Σαν το γυαλί, το ξύλο το κερί, το φυσικό ύφασμα, τον πηλό και το ακατέργαστο μέταλλο. Είναι πιο όμορφα απο τα πλαστικά και περνούν σωστά μηνύματα στα παιδιά μαθαίνοντάς τους να αγαπούν ό,τι ανακυκλώνεται!!


Από τη μεριά μας πάντως βλέποντας τα επιχειρήματα της κάθε πλευράς επαναλαμβάνω ότι πρόκειται για ένα ψευτοδίλημμα της χριστουγεννιάτικης αγοράς, και δεν υπάρχει τίποτα το οικολογικό είτε στα πλαστικά δέντρα είτε στο να κόβεις τα φυσικά για να τα στολίσεις.


Τα Χριστούγεννα αλλά και κάθε γιορτή ή ακόμη και κάθε στιγμή που δινει χαρά, δεν τα κάνει ενα πλουμιστό δέντρο ούτε ενα καράβι, αλλά μια ζεστή συντροφιά με ειλικρινείς ματιές και με έστω την ελάχιστη επικοινωνία ανάμεσα στους ανθρώπους, τις οικογένειες και τις συντροφιές... αυτά είναι που γεμίζουν την ψυχή κάθε στιγμή, όσα δέντρα και στολίδια κι αν κρεμάσουμε...!


Καλές Γιορτές σε όλους ☺!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου