tunes

Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2014

Tα συνοικέσια είναι και πάλι της μόδας



Από τη Δήμητρα Μποφυλάτου

«Oικονομικός σύμβουλος γνωστής πολυεθνικής εταιρείας, 38χρονος, εξαιρετικά έξυπνος με χιούμορ, ευγενής, με πολλά ενδιαφέροντα, μελαχρινός, αθλητικός, οροφοδιαμέρισμα, μαγαζί, εξοχικό, μηνιαίως 3.000€, Ι.Χ., επιθυμεί γνωριμία γάμου με κυρία έως 35 ετών, σοβαρή, κοινωνική, ευχάριστη, όμορφη. Μόνο σοβαρές προτάσεις.» Εν έτει 2014  τα συνοικέσια συνεχίζουν να είναι της μόδας, μόνο που πια δεν γίνονται από συγγενείς και φίλους αλλά από εξειδικευμένους ψυχολόγους. Τα «dating clubs» (γραφεία συνοικεσίων) αντικατέστησαν επάξια τις προξενήτρες και ο μέσος όρος ηλικίας των ανθρώπων που απευθύνονται σ’ αυτά είναι 35-37 ετών. Τα «σφιχτά» ωράρια και η μοναξιά οδηγούν πολλούς ανθρώπους να αναζητήσουν μια διέξοδο, απευθυνόμενοι στους ειδικούς, αν και δεν είναι κάτι που συνήθως μοιράζονται με τον οικογενειακό κα φιλικό τους περίγυρο, αφού όπως εξηγούν στον «ΕΤ» η προκατάληψη καλά κρατεί.
     O 38χρονος Aλέξανδρος Π., αναζητώντας το άλλο του μισό, απευθύνθηκε σε γραφείο γνωριμιών και μίλησε  για τους λόγους που τον έσπρωξαν σ’ αυτή την απόφαση: «Eίμαι ελεύθερος επαγγελματίας και εργάζομαι περίπου δώδεκα ώρες την ημέρα. Όταν γυρνάς σπίτι σου στις 22.00 το βράδυ και κάποια πρόταση για έξοδο να έχεις, δεν έχεις αντοχές και κουράγιο να ετοιμαστείς, να φορέσεις το χαμόγελο σου και να βγεις. Είχα βγει ραντεβού μέσω φίλων και γνωστών όμως σε κάποια φάση έκλεισε αυτός ο κύκλος.» Έτσι αναζήτησε τον…έρωτα στο Διαδίκτυο: «Μετά από μια έρευνα στο Διαδίκτυο βρήκα το συγκεκριμένο γραφείο. Το να αποτανθείς σήμερα σε γραφείο γνωριμιών είναι μια εύκολη διαδικασία, ενώ υπάρχουν ψυχολόγοι και ειδικοί, που μπορούν να βοηθήσουν.» Όσο για το αν βρήκε το άλλο του μισό ή έστω αυτό που έψαχνε; «Νομίζω ότι το βρήκα, δεν το μετανιώνω. Η μέλλουσα σύζυγος μου είναι εξαιρετική. Παρ΄όλα αυτά δεν θελήσαμε να ανακοινώσουμε ότι γνωριστήκαμε μέσω γραφείου γνωριμιών σκεπτόμενοι ότι αν το πούμε, επειδή υπάρχουν κάποιες προκαταλήψεις το πιθανότερο είναι ότι θα παρεξηγηθούμε.»
Ελένη Καστρησίου

 Tο «One Plus One Dating Club» ακολουθεί τις πιο σύγχρονες προδιαγραφές στον τομέα των γνωριμιών. Δημιουργός του είναι η ψυχολόγος κ. Ελένη Καστρησίου, με πολύχρονη καριέρα στο Σικάγο και έμπειρη στα θέματα αξιολόγησης σχέσεων και επιλογής συντρόφου. Αποφάσισε, όπως δηλώνει στον «ΕΤ», να φέρει σε επαφή άτομα, που έχουν αρκετές ομοιότητες στον ψυχισμό τους, γιατί η συμβατότητα είναι βασικό κριτήριο για τη διάρκεια μιας σχέσης. «Είμαστε ένα σύγχρονο γραφείο γνωριμιών πλαισιωμένο από σύμβουλους σχέσεων και ψυχολόγους με σπουδές, εμπειρία και άδεια εργασίας στην Ελλάδα και στην Αμερική. Δεν είμαστε ένα πατροπαράδοτο γραφείο συνοικεσίων. Μοναδικός μας στόχος μας είναι να βρούμε τον κατάλληλο σύντροφο για εκείνον που απευθύνεται σε εμάς. Πιστεύουμε ότι η ευτυχία του ανθρώπου καθορίζεται από τις προσωπικές του σχέσεις πολύ περισσότερο από την επαγγελματική επιτυχία.»

Άνδρας 35 ετών ψάχνει σύντροφο

 Εν έτει 2014 ο μέσος όρος ηλικίας των ανθρώπων ηλικίας που απευθύνονται στο γραφείο γνωριμιών της Κυρίας Καστρησίου, όπως η ίδια διευκρινίζει, είναι 35-37 ετών: “Έχουμε σταθερά 450 μέλη, τα οποία ανανεώνονται. Περίπου 300 άτομα έρχονται κάθε χρόνο σε εμάς, με σκοπό να δημιουργήσουν μια σοβαρή σχέση. Μετά τα 50 οι περισσότερες πελάτισσες είναι γυναίκες, ενώ οι άνδρες που απευθύνονται σε εμάς είναι συνήθως νέοι, στην ηλικία 25-37. Οι νεότεροι άνδρες μάλιστα χρειάζονται κυρίως προσωπική καθοδήγηση γιατί αναζητούν μια σοβαρή σχέση, χωρίς να γνωρίζουν όμως ακριβώς τι θα πει αυτό. Τους βοηθάμε να δημιουργήσουν μια αντικειμενική εικόνα του εαυτού τους και να είναι ρεαλιστές σ’ αυτό που ψάχνουν.» Το «κλειδί» της επιτυχίας σύμφωνα με τη κα Καστρησίου είναι το «relationship Coaching»(προπόνηση σχέσεων), που βοηθάει τους ελεύθερους, που αναζητούν το ταίρι τους να γνωρίσουν καλύτερα τον εαυτό τους και τις ανάγκες τους.« Οι σύμβουλοι σχέσεων του Oneplusone συμβουλεύουν για το πώς θα βρείτε τον ιδανικό για εσάς σύντροφο και ποιο προφίλ ανθρώπου σας ταιριάζει. Ενισχύουμε τη δυνατότητά σας να επιλύσετε τυχόν προβλήματα της συμπεριφοράς σας και σας βοηθούμε σε πρακτικά θέματα της καθημερινότητας, που θα συμβάλουν στη βελτίωση της εικόνας και της εμφάνισής σας, ώστε να δημιουργείτε μια θετική πρώτη εντύπωση» δηλώνει. Μάλιστα, σε αντίθεση με την ψυχανάλυση, o ενδιαφερόμενος που συνεργάζεται με τον σύμβουλο σχέσεων, όπως η κ. Καστρησίου τονίζει,  βλέπει άμεσα αποτελέσματα: «Κάθε συνάντηση  διαρκεί 1 ώρα και συνήθως δεν απαιτούνται περισσότερες από 3- 4 συναντήσεις για να είστε σε θέση να προχωρήσετε θέτοντας καινούριους στόχους.»
   Θα περίμενε κανείς σε μια εποχή οικονομικής κρίσης, οι ελεύθεροι να αναζητούν ένα ταίρι ευκατάστατο και να έχουν αυξηθεί αιτήματα που σχετίζονται με παχυλούς τραπεζικούς λογαριασμούς. Κι όμως άλλα είναι τα κριτήρια τους, σύμφωνα με τη κα Καστρησίου: «Ερχόμενοι εδώ μερικοί έχουν πάρα πολλά κριτήρια και αυτό δεν τους βοηθάει να είναι ανοιχτοί, ώστε να βρουν το ιδανικό τους ταίρι. Τα πιο συνηθισμένα κριτήρια είναι το κάπνισμα, η οικογενειακή κατάσταση, (κυρίως το εάν υπάρχουν ή όχι παιδιά από προηγούμενο γάμο) και η φιλοζωία.»
  Ο 53χρονος Τάσος Κ., έχοντας δημιουργήσει στο παρελθόν οικογένεια, έψαχνε μια σχέση συντροφικότητας, όπως εξομολογείται στον «ΕΤ»: «Δε νομίζω ότι θα μπορέσω να προσεγγίσω στα πενήντα μου χρόνια, από μόνος μου μια κυρία στο bar, δεν μου είναι τόσο εύκολο, ίσως φταίει ο χαρακτήρας μου.» Έτσι, αποφάσισε να αναζητήσει μια σχέση στα μέτρα του σε γραφείο γνωριμιών: «Απευθύνθηκα στο γραφείο και παρακολούθησα κάποιες εκδηλώσεις. Μετά από λίγο καιρό έτυχε να γνωρίσω μια κοπέλα με την οποία είμαστε μαζί εδώ και δύο χρόνια, αν και δεν λέμε πως γνωριστήκαμε στους γνωστούς μας. Η κατάληξη ήταν πάντως αίσια και το γραφείο γνωριμιών σου δίνει την ευκαιρία να γνωρίσεις κάποιον άνθρωπο, που ενδεχομένως δεν θα γνώριζες αλλού.»

Παπούτσι απ’ τον τόπο σου

 
Σέλλια Τζώρτζες και Ελένη Καστρησίου
To OnePlusOne ξεκίνησε από το Σικάγο και το χρησιμοποιούν κυρίως Έλληνες που θέλουν να έρθουν σε επαφή με άλλους Έλληνες, όπως λέει στον «ΕΤ» η σύμβουλος σχέσεων, Σέλλια Τζώρτζες: «Βοηθάμε τους ανύπαντρους Έλληνες που θέλουν να συνάψουν γάμο με Ελληνίδα, να διατηρήσουν τις οικογενειακές αξίες. Από την εμπειρία μου  βλέπω πως οι Έλληνες που επιλέγουν…παπούτσι από τον τόπο τους, έχουν ισχυρότερες οικογενειακές αξίες και τους είναι πιο εύκολο να βρουν τον έρωτα στα μάτια ομοεθνή τους, απ’ ότι με κάποιον που δεν μιλούν την ίδια γλώσσα.» Στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες άλλωστε, όπως σημειώνει και η Daily Mail, το να γνωρίσεις το άλλο σου μισό στο Διαδίκτυο είναι ο δεύτερος πιο διαδεδομένος τρόπος γνωριμίας.Ο πιο συνηθισμένος, είναι να σου γνωρίσει κάποιος φίλος ή γνωστός. Η κ. Τζώρτζες εξηγεί πως λειτουργεί το Online Plus+: “Είναι ένα πρόγραμμα διαδικτυακών γνωριμιών που δίνει  στους πελάτες τη  δυνατότητα πρόσβασης στην ασφαλέστερη τράπεζα πληροφοριών. Χρησιμοποιώντας την συγκεκριμένη υπηρεσία μπορείτε να περιηγηθείτε στα προφίλ των μελών μας και να αναζητήσετε γνωριμία με ένα μέλος μας. Κατά την εγγραφή ενός νέου μέλους στην OnlinePlus+ υπηρεσία, ζητάμε να μας αποσταλεί η πίσω σελίδα της ταυτότητας και με αυτό τον τρόπο σας πιστοποιούμε ότι όλα τα προφίλ αντιπροσωπεύουν αληθινούς ανθρώπους.»
   Σε αντίθεση με τα όσα ισχύει για τις γνωριμίες μέσω Διαδικτύου, δεν επιτρέπεται οι ενδιαφερόμενοι να επικοινωνούν μεταξύ τους on line. Η κ. Τζώρτζες εξηγεί το λόγο: «Πιστεύουμε στην ασφαλή επικοινωνία δύο ενηλίκων που αναζητούν μια σοβαρή σχέση και θεωρούμε πως η επικοινωνία πρέπει να γίνεται από κοντά.»  Όντως στις εκδρομές που διοργανώνει το One Plus στην Ελλάδα, σύμφωνα με την κ. Καστρησίου,  γίνονται οι περισσότερες γνωριμίες, αφού κοντά στη φύση και απαλλαγμένοι από προθεσμίες και εργασιακή πίεση οι άνθρωποι είναι πολύ πιο ανοιχτοί. «Στις 11 Νοεμβρίου θα πραγματοποιησουμε εκδρομή στον ποταμό Λάδωνα  και οι ελεύθεροι θα έχουν τη δυνατότητα να έρθουν πιο κοντά κάνοντας Rafting στο ποτάμι,  τοξοβολία, αναρρίχηση και θα απολαύσουν όλοι μαζί μπάρμπεκιου και καφεδάκι» αναφέρει η κ. Καστρησίου, διευκρινίζοντας μάλιστα πως  αυτού του τύπου οι εκδρομές κάνουν θραύση στην Αμερική.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου