tunes

Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2014

Aντίο Oσκαρ Ντε Λα Ρέντα!




Από τη Δήμητρα Μποφυλάτου



«Το στιλ ξεκινά από τη στιγμή που είσαι γυμνός. Είναι πειθαρχία. Κι αν δεν ντύνεσαι καλά κάθε μέρα, θα χάσεις τη συνήθεια. Δεν πρόκειται για το τι φοράς, αλλά για το πώς ζεις τη ζωή σου» έλεγε ο Όσκαρ ντε λα Ρέντα και μ΄ αυτόν ακριβώς τον τρόπο επέλεξε να ζήσει τη ζωή του. Κομψός, ευγενής και πάντα χαμογελαστός ήταν ο σχεδιαστής που ύμνησε την κομψότητα, ενώ με τις δημιουργίες του ανέδειξε σε ιέρειες του στυλ, διάσημες κυρίες όπως τη Τζάκι Κένεντι, την Όντρει Χέμπορν  και τη Σάρα Τζέσικα Πάρκερ. H είδηση του χαμού του την περασμένη Δευτέρα σε ηλικία 82 ετών, στο σπίτι του στο Κονέτικατ των Ηνωμένων Πολιτειών, έπειτα από 10ετή μάχη με τον καρκίνο, γέμισε θλίψη τον λαμπερό κόσμο της μόδας.  Μέχρι την τελευταία του πνοή είχε στο πλευρό του τους οικείους του: Η σύζυγος του Ανέτ και η θετή του κόρη Ελάιζα Ριντ-Μπόλεν, με το σύζυγό της Αλεξ Μπόλεν, διευθύνοντα σύμβουλο του οίκου δεν έλειψαν στιγμή από το πλευρό του. Οι πρώτες Κυρίες τον αγάπησαν, έντυσε από τη Χίλαρι Κλίντον και τη Λόρα Μπους μέχρι και τη Τέιλορ Σουίφτ, ενώ επιμελήθηκε όλη τη γκαρνταρόμπα και το ρομαντικό νυφικό από ιβουάρ τούλι με απλικέ δαντέλα, που φόρεσε η Αμάλ Αλαμουντίν στον βενετσιάνικο γάμο της με τον Τζορτζ Κλούνεϊ.
   
Η Άλις Δικαίου
Δύο κυρίες που είχαν την τύχη να τον γνωρίσουν από κοντά  και να σχεδιαστούν μαζί του, μίλησαν στον «ΕΤ» για τον διάσημο σχεδιαστή και το έργο τους. Η Άλις Δικαίου ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα στο χώρο του μόντελινγκ κατά τη δεκαετία του '80 και νυν ιδιοκτήτρια γραφείου δημοσίων σχέσεων συνεργάστηκε μαζί του και εντυπωσιάστηκε από την ευγένεια του: «Γνωριστήκαμε το 1997 σε μια εκδήλωση στην οποία ο Όσκαρ ντε Λα Ρέντα παρουσίασε τη συλλογή του στο Ekali club. Είχα την καλλιτεχνική επιμέλεια της εκδήλωσης  και τον θυμάμαι χαρακτηριστικά, γιατί ήταν ένας ευγενικός, θετικός άνθρωπος, που μου άφησε μόνο καλές εντυπώσεις. Είχε έρθει τότε με το top model Ελ Μακ Φέρσον και ήταν πολύ ικανοποιημένος, θυμάμαι από το τελικό αποτέλεσμα.» Μπορεί να ήταν ένας από τους πιο διάσημους σχεδιαστές σε παγκόσμιο επίπεδο, όμως όπως δηλώνει η Άλις Δικαίου, ήταν ένας άνθρωπος απλός και προσιτός: “Μου έκανε εντύπωση η ευγένεια του. Δεν έκανε παράπονα, αντιθέτως μας ευχαρίστησε πολλές φορές για τη δουλειά που κάναμε στην επίδειξη μόδας. Μου έλεγε συνεχώς πόσο όμορφη είναι η χώρα μας και θυμάμαι ότι ήθελε να είναι όλα τα μοντέλα χαμογελαστά. Δεν ήθελε στις επιδείξεις του να τις βλέπει μουτρωμένες ή στεναχωρημένες. Επιδίωκε να έχει δίπλα του ανθρώπους δίπλα του με καλή διάθεση και το μετέδιδε με τη σειρά του στους συνεργάτες του». Μάλιστα η κ. Δικαίου, δίνει μια άλλη διάσταση του σχεδιαστή: «Ήταν ένας άνθρωπος φίνος και φιλάνθρωπος. Έχει χτίσει ορφανοτροφείο στη πατρίδα του τον Άγιο Δομήνικο και ο Όσκαρ έπρεπε να πάρει, Όσκαρ φιλανθρωπίας» δηλώνει. Η επαγγελματική του επιτυχία μόνο τυχαία δεν ήταν, αφού, όπως εξηγεί η  Δικαίου:« Ήξερε να κρατάει τους πελάτες του και να επιλέγει συνεργάτες". Η ίδια συνεργάζεται στενά τα τελευταία πέντε χρόνια με τον πρόεδρο του οίκου στην Ελλάδα, Μιχαλη Μαυρίκη, έναν άνθρωπο που όπως δηλώνει, μοιράζεται τις ίδιες αξίες και αρχές με τον Όσκαρ ντε Λα Ρέντα. «Ήταν ένας άνθρωπος που αγαπούσε βαθύτατα τις γυναίκες και ήξερε να κρατάει τις ισορροπίες. Άλλωστε οι δημιουργίες ενός σχεδιαστή πολλές φορές μιλούν από μόνες τους και στη περίπτωση του Όσκαρ, βλέπουμε μέσα από τα ρούχα του ένας άνθρωπο που σέβεται τη γυναίκα, τη θέλει φίνα και με προσωπικότητα.» δηλώνει. Ο κόσμος της μόδας θα αποτίσει φόρο τιμής στον μεγάλο σχεδιαστή στις 12 Νοεμβρίου, σε μια επίδειξη που θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία και διοργανώνεται από την πρόεδρο του πανελλήνιου αθλητικού σωματείου « Καλλιπάτειρα» και την πρόεδρο Κατερίνα Παναγοπούλου.  

 Η Άντζυ Ανδιτσοπούλου, πρώην μοντέλο και νυν σχεδιάστρια κοσμημάτων,  συνεργάστηκε με τον Όσκαρ ντε λα Ρέντα και περπάτησε σε πασαρέλα του, ενώ μίλησε για τη γνωριμία τους στον «ΕΤ»: “Γνωριστήκαμε, όταν διοργάνωσε μια επίδειξη μόδας του Όσκαρ ντε Λα Ρέντα για φιλανθρωπικούς σκοπούς στην Αθήνα η κ. Μαριάννα Λάτση. Πήγα στο casting άνετη και χαλαρή, φορώντας τα αθλητικά μου παπούτσια, γιατί δεν περίμενα να είναι ο ίδιος ο Όσκαρ ντε Λα Ρέντα, στη διαδικασία επιλογής των μοντέλων της επίδειξης. Όταν τον είδα, αισθάνθηκα, θυμάμαι, πολύ αμήχανα επειδή είχα πάει με πρόχειρο ντύσιμο. Μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση η παρουσία του εκεί, γιατί ήταν ένας «μύθος» της μόδας και φυσικά ήταν όνειρο των περισσότερων μοντέλων να φορέσουν δημιουργίες του και να περπατήσουν στη πασαρέλα, φορώντας τα σύνολα του.» Ο κορυφαίος σχεδιαστής μόλις την ήρθε ενθουσιάστηκε και την επέλεξε αμέσως: “ Εκείνη την εποχή ήμουν κοκκινομάλλα με φακίδες, και το συγκεκριμένο στυλ, «πουλούσε» πολύ. Προς έκπληξη μου ο Όσκαρ ντε λα Ρέντα μου έδωσε αμέσως φόρεμα. Το δοκίμασα και έκανα πασαρέλα με μια καταπληκτική δημιουργία του, φορώντας παράλληλα τα’ αθλητικά μου.» Παρ’ ότι έχει διανύσει χιλιόμετρα στις πασαρέλες και έχει συνεργαστεί με τους μεγαλύτερους Έλληνες και ξένους σχεδιαστές η κ Ανδριτσοπούλου δεν θα ξεχάσει ποτέ, την ηρεμία που επικρατούσε στην επίδειξη του Όσκαρ ντε λα Ρέντα: «Θυμάμαι ότι η επίδειξη ήταν εξαιρετικά οργανωμένη, υπήρχε τρομερή συνέπεια από όλους και παράλληλα δεν υπήρχε άγχος. Την ημέρα της επίδειξης υπήρχε ηρεμία, κάναμε τη πρόβα μας. Ήταν ευγενέστατος, γλυκύτατος και μου έκανε τρομερή εντύπωση. Παρ’ όλο το όνομα του, ήταν ένας πάρα πολύ απλός, ευγενικός και χαμογελαστός άνθρωπος.» Στη  δυσάρεστη είδηση  του θανάτου του κορυφαίου σχεδιαστή ανέφερθηκε και η Ελένη Μενεγάκη. Οι δυο τους είχαν συναντηθεί το 2008 και φωτογραφήθηκαν μαζί για λογαριασμό lifestyle περιοδικού και η γνωστή παρουσιάστρια τόνισε ότι ήταν ένας απλός κύριος, που της έλεγε κολακευτικά λόγια, ενώ δήλωσε πως εκείνος δεν ενδιαφερόταν αν θα φανεί ωραίος στη φωτογράφηση, αλλά ήθελε να αναδείξει τη δική της ομορφιά, κάτι που της έκανε θετική εντύπωση.

O «Άγγελος» των γυναικών

Ο Οσκαρ ντε λα Ρέντα γεννήθηκε στον Άγιο Δομίνικο το 1932 και έφυγε από την πατρίδα του σε πολύ νεαρή ηλικία, για να σπουδάσει ζωγραφική και σχέδιο στην Ισπανία. Εκεί ανακάλυψε μια άλλη ερωμένη, τη μόδα και δέχτηκε τις πρώτες του επιρροές όσον αφορά τη μόδα από τον Κριστόμπαλ Μπαλενσιάγκα, ενώ στη συνέχεια εργάστηκε στους γαλλικούς οίκους Lanvin και Balmain. Το 1960 το μεγάλο του όνειρο έγινε πραγματικότητα με την ίδρυση του δικού του οίκου στη Νέα Υόρκη, ενώ επτά χρόνια μετά η ευτυχία του ολοκληρώθηκε με το γάμο του με τη Φρανσουάζ ντε Λανκλάντ, διευθύντρια της γαλλικής Vogue. Το όνειρο έγινε εφιάλτης, όταν η συμβία του «χτυπήθηκε» από τον καρκίνο το 1983. 
Ποτέ δεν τη ξέχασε και εξακολουθούσε να λέει μέχρι τον θάνατό του, ότι εκείνη του έμαθε τα πάντα περί καλού γούστου. Με τη δεύτερη σύζυγό, Ανέτ ντε λα Ρέντα, παντρεύτηκαν το 1989 και έζησαν μαζί  μέχρι την τελευταία ημέρα της ζωής του.  «Τα προσόντα που εκτιμώ πιο πολύ στις γυναίκες είναι η εμπιστοσύνη στον εαυτό τους και η καλοσύνη», έλεγε ο Όσκαρ ντε λα Ρέντα και μάλλον στα μάτια της βρήκε και τα δύο.    Ηταν σταθερός στις σχέσεις του, ισορροπιστής και στάθηκε σαν βράχος δίπλα στις επώνυμες φίλες του. Ήταν μάλιστα και ο αγαπημένος πολλών Πρώτων Κυριών του Λευκού Οίκου και ανάμεσά τους  η Τζάκι Κένεντι - Ωνάση και η Χίλαρι Κλίντον. Η παράδοση αυτή σταμάτησε με την έλευση της Μισέλ Ομπάμα, η οποία στην αρχή «έκλεινε το μάτι» στους νέους σχεδιαστές όπως  ο Jason Wu. Τελικά όμως ο Όσκαρ ντε Λα Ρέντα μπήκε στη ντουλάπα της και στις 8 Οκτωβρίου  η Μισέλ  Ομπάμα υπέκυψε στην αβάσταχτη γοητεία των δημιουργιών του. Άλλωστε αγαπούσε τις γυναίκες και οι γυναίκες, του το ανταπέδωσαν.
 Στην Ελλάδα, η μπουτίκ Oscar de la Renta άνοιξε στην Κηφισιά  το 2008, αρχικά σε συνεργασία με Ελληνα συνεταίρο, ενώ τα τελευταία τρία χρόνια ανήκει εξ ολοκλήρου στον αμερικανικό οίκο. Πίσω στη Νέα Υόρκη, διάδοχος του σχεδιαστή θα είναι ο Πίτερ Κόπινγκ, μέχρι πρότινος σχεδιαστής στη Nina Ricci

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου