tunes

Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2010

Meet market:Η εναλλακτική αγορά… στη πόλη!



από τη Κατερίνα Θεοδωροπούλου, αναδημοσίευση από το Glam, ένθετο του "Ελεύθερου τύπου"

Φέτος τα πρωτότυπα και φτηνά δώρα δεν θα έρθουν από την καμινάδα του σπιτιού και τον Αι Βασίλη αλλά…. από το Meet market!
Σκεφτείτε ένα χώρο που ο καθένας βρίσκει ότι ζητά η καρδούλα του, από φαγητό και μουσική μέχρι ρούχα και διακοσμητικά. … Ή καλύτερα σκεφτείτε όλα αυτά και κάτι ακόμα: πολύ χαμηλές τιμές σε ένα γιορτινό κλίμα… Όσο περίεργο και να σας ακούγεται, δεν είναι παζάρι, δεν είναι ένα ακόμα απρόσωπο πολυκατάστημα, αλλά το Meet Market. Ένα διήμερο event κάθε μήνα  που θα σας κάνει να ξαναγαπήσετε το shopping χωρίς να αισθάνεστε τύψεις τώρα που το ΔΝΤ σας έχει ζορίσει. Στις 18 και 19 Δεκεμβρίου «η αγορά στη καρδιά της πόλης» ξαναχτυπά και το μόνο που μένει είναι να τρέξετε στο γκάζι για να την ανταμώσετε. Πριν όμως από αυτό και για να μην πάτε αδιάβαστοι, ήρθε η ώρα να  μάθετε κάτι παραπάνω για το meet market και να …πάρετε μία μικρή δόση του τι θα συναντήσετε, από τους καταλληλότερους!

Άλισον, υπεύθυνη για το meet market
Για πολλούς είναι η «σούπερ Άλισον» γιατί κατάφερε να ενσωματώσει την ιδέα του meet market, στην Ελλάδα. Ένα κόνσεπτ που δεν θα έπρεπε να είναι και τόσο ξένο στους Έλληνες αφού πηγάζει από τις αγορές των αρχαίων προγονών. Κάνοντας αρκετούς από τους Αθηναίους να αναθεωρήσουν  την έννοια των «πανηγυριών» και να σταματήσουν να επιλέγουν μεγάλα εμπορικά κέντρα, η Alison αγαπά περισσότερο από το οτιδήποτε αυτή τη διοργάνωση . Έχοντας πολλά σχέδια τόσο για το μέλλον όσο και για το καλλιτεχνικό της «παιδί», μιλά για το meet market και «προδίδει» το τι θα δουν τα ματάκια των παρευρισκομένων στο event του Δεκεμβρίου…
Τι ακριβώς είναι το meet market;
Ένα διήμερο market-party γεμάτο δημιουργίες και καινοτομίες από σχεδιαστές, καλλιτέχνες, djs. Είναι ένα ραντεβού με ρούχα, αξεσουάρ, vintage και ρετρό ευρήματα, αντικείμενα τέχνης, οργανικά προϊόντα περιποίησης, δίσκους, διαδραστικά παιχνίδια, λιχουδιές και πάνω από όλα θετική ενέργεια! Στην ουσία, είναι η πιο παλιά μορφή αγοράς στην Ελλάδα και απλά εγώ είχα μια πιο μοντέρνα ιδέα λόγω της εμπειρίας μου από το εξωτερικό. Δεν πρόκειται για ένα «κρύο» πολυκατάστημα αλλά για την διαπροσωπική επαφή του δημιουργού του αντικειμένου και του αγοραστή. Η πρώτη συνάντηση ήταν τα Χριστούγεννα του 2007. Αφού πήγε καλά, κάναμε δεύτερο, τρίτο και μετά αποφάσισα να το κάνω κάθε μήνα. Πήρα τις νόμιμες άδειες και έτσι έγινε πιο οργανωμένο. Να τονίσω ότι είμαστε μία μη κερδοσκοπική εταιρεία με απεριόριστη ποιότητα.  

Από πού εμπνευστήκατε  την ιδέα αυτής της διοργάνωσης;
Ζούσα στο Λονδίνο και στο Σαν Φρανσίσκο όπου δούλευα στα meet markets φτιάχνοντας κοσμήματα. Έζησα από αυτό και αγαπούσα πολύ τη λογική της εν λόγω αγοράς. ‘Όταν ήρθα στην Ελλάδα, σκέφτηκα πως κάτι τέτοιο δεν υπήρχε και πως θα μπορούσα να το οργανώσω εγώ. Έτσι ξεκίνησαν όλα!

Ποιος είναι ο στόχος του meet market;
Να περνάει ο κόσμος καλά, να διασκεδάζει. Στην ουσία είναι ένα μεγάλο πάρτι που περιέχει τα πάντα και ο καθένας μπορεί να βρει ότι ζητήσει.

Εσείς έχετε απολαβές από αυτό;
Παίρνω ένα ποσοστό από τους συμμετέχοντες αλλά δεν κρατάω τίποτα για εμένα. Με αυτά που παίρνω, πληρώνω τις αφίσες, τους γραφίστες, ενοικιάζω χώρο και ήχο. Όλα αυτά είναι πολύ ακριβά.

Πως επιλέγονται οι συμμετέχοντες;
Έχουμε ένα web site όπου οι ενδιαφερόμενοι στέλνουν φωτογραφίες των όσων κατασκευάζουν και μετά εγώ με μία ομάδα ψηφίζουμε ποιους θέλουμε. Πάντα κριτήριο μας είναι η καινοτομία και η προβολή κάτι φρέσκου, δημιουργικού.

Σε τι κοινό απευθύνεστε;
Απευθυνόμαστε στους πάντες γατί είμαστε ένα μεγάλο πανηγύρι. Μας επισκέπτονται παιδάκια αλλά και άτομα 60 ετών. Ωστόσο πιστεύω ότι η ηλικία που κυρίως προτιμά το meet market είναι μεταξύ 20 ως 40 ετών. 

Τι αντικείμενα βρίσκουμε συνήθως στις «συναντήσεις»;
Τα πάντα. Φαγητό, μουσική, ρούχα, διακοσμητικά, προϊόντα περιποίησης. Όλα είναι χειροποίητα και μοναδικά. 

Οι τιμές είναι προσιτές;
Υπάρχουν αντικείμενα από ένα ευρώ τα οποία είναι εξαίσια. Προσπαθούμε όλοι να έχουμε χαμηλές τιμές λόγω οικονομικής κρίσης. Συμπάσχουμε με τον κόσμο. Επιπλέον, σε κάθε διοργάνωση έχουμε και ένα παιχνίδι από το οποίο ο καθένας κερδίζει κάτι χωρίς να δαπανήσει χρήματα!

Μιλήστε μας λίγο για το meet market Χριστουγέννων.
Στις 18 και 19 Δεκεμβρίου, θα διεξαχθεί για μια ακόμα φορά, στο Γκάζι. 20 νέοι και 100 από την παλιά οικογένεια συμμετεχόντων, θα βρίσκονται εκεί. Θα είναι το πιο μεγάλο και για αυτό το λόγο θα ενοικιάσουμε δύο κτίρια. Οι επισκέπτες θα βρίσκουν τα πάντα με έχτρα πινελιές χριστουγεννιάτικων στολιδιών και φαγητού λόγω των ημερών.

Info: αν θέλετε να μάθετε παραπάνω πληροφορίες για το meet market, επισκεφθείτε το: www.themeetmarket.gr
Ειρήνη Δεληγιώργη, κατασκευάστρια σαπουνιών
Αν θέλετε να «καθαρίσετε» τους αγαπημένους σας, μπορείτε να επισκεφθείτε την Ειρήνη στο meet market Δεκεμβρίου. Διακοσμήτρια, στυλίστρια αλλά και γραφίστρια, στον ελεύθερό χρόνο της  ασχολείται με χειροποίητες κατασκευές. Η ενασχόληση της με τα σαπούνια ήρθε ξαφνικά, όταν παρακολούθησε ένα τρίωρο σεμινάριο παρασκευής σαπουνιού από ελαιόλαδο και φυσικά υλικά. Λίγο καιρό αργότερα, αποφάσισε να διοργανώσει για τους φίλους της το πρώτο μπαζάρ σαπουνιών στο σπίτι της. Κι επειδή το ταλέντο δεν κρύβεται, το meet market εμφανίστηκε στη ζωή της και την έκανε να ξεχωρίσει. Μήπως λοιπόν ήρθε η ώρα να μάθετε τα μυστικά της τέχνης της; 
Είναι η πρώτη φορά που συμμετέχετε στο meet market;
Συμμετέχω σταθερά στο Meet Market από τον Απρίλιο του 2010.
Ποια είναι η γνώμη σας αλλά και η εμπειρία σας από αυτό το event;
Το Meet Market είναι αυτό ακριβώς που λέει και το όνομά του. Ένας χώρος συνάντησης ανεξάρτητων δημιουργών, σχεδιαστών και καλλιτεχνών, όπου μπορούν να εκθέσουν και να πουλήσουν τις δημιουργίες τους. Οι περισσότεροι συμμετέχοντες γνωριζόμαστε ήδη μεταξύ μας, χαιρόμαστε να βλέπουμε καινούριες συμμετοχές και βέβαια, η ανταπόκριση των επισκεπτών είναι πολύ σημαντική για εμάς: γνωρίζουμε νέους ανθρώπους, ανταλλάσουμε απόψεις και ουσιαστικά δημιουργείται ένα καλλιτεχνικό διαδραστκό παιχνίδι. Το κλίμα είναι πολύ φιλικό και ευχάριστο, σχεδόν γιορτινό! Εξάλλου, η μουσική δεν σταματάει καθ’ όλη τη διάρκειά του! Πριν από 3 χρόνια περίπου είχα βρεθεί στο Meet Market ως επισκέπτρια και χάρηκα πραγματικά που επιτέλους είχε δημιουργηθεί ένα καλλιτεχνικό παζάρι που δεν είχε να ζηλέψει τίποτα από τα ευρωπαϊκά markets, όπως για παράδειγμα το Spitalfields του Λονδίνου. Χαίρομαι να συμμετέχω κάθε φορά, και σκοπεύω να συνεχίσω να αποτελώ μέλος της μεγάλης ομάδας του Meet Market.
Στη «συνάντηση» Δεκεμβρίου, τι αντικείμενα  σας μπορούμε να βρούμε;
Χειροποίητα σαπούνια της μόνιμης συλλογής μου που έχει την επωνυμία Soap Addicts, αλλά και πολλά Χριστουγεννιάτικα σαπουνάκια που αποτελούν τέλεια λύση για δώρα. Επίσης θα βρείτε αρωματικά υφασμάτινα πουγκιά για τις ντουλάπες της γκαρνταρόμπας, όπως και άλατα μπάνιου.

Μιλήστε μας λίγο για τα «δημιουργήματα» σας.
Καταρχήν, είναι όλα χειροποίητα! Φτιαγμένα και συσκευασμένα στο χέρι. Σχεδιάζονται έτσι ώστε να θυμίζουν μικρά γλυκίσματα ενώ παράλληλα περιέχουν αγνά υλικά. Αυτό τα μετατρέπει αυτομάτως σε πολύ ωραία διακοσμητικά αντικείμενα τα οποία όμως μπορούν και να χρησιμοποιηθούν. Μια σημαντική ιδιαιτερότητα είναι και η συσκευασία τους. Χρησιμοποιώ διάφορα υλικά, όπως ταπετσαρίες, χαρτιά, υφάσματα, κορδέλες, τα οποία έχουν περισσέψει από παλαιότερα διακοσμητικά projects, και έτσι τα ανακυκλώνω αντί να τα πετάξω. Η μόνιμη σειρά σαπουνιών που κατασκευάζω, αποτελείται από σαπούνια με βάση το ελαιόλαδο και το νερό και από σαπούνια με βάση τη σαπωνόμαζα γλυκερίνης. Και στις δύο περιπτώσεις σαπουνιού, προσθέτω αιθέρια έλαια και βότανα, τα οποία χαρακτηρίζουν με τις ιδιότητές τους το τελικό σαπούνι.
Από πού αντλείτε τις ιδέες;
Αντλώ έμπνευση από οτιδήποτε μπορεί να αποτελέσει οπτικό ή οσφρητικό ερέθισμα. Από μια απλή εικόνα στη φύση ή μια δική μου εικονογράφηση,  μια μυρωδιά αιθέριου ελαίου, κάποιες πρώτες ύλες, μέχρι και μια αφηρημένη έννοια.
Οι τιμές σε τι επίπεδα κυμαίνονται;
Οι τιμές ποικίλουν από 4-10 ευρώ. Για αυτό τα σαπούνια απευθύνονται σε ένα ευρύ κοινό, από μικρές μέχρι μεγάλες ηλικίες, γυναίκες, άνδρες και παιδιά.
Πείτε μας ένα λόγο για τον οποίο παρακινείτε τον κόσμο τόσο να παραβρεθεί στο meet market όσο και να προτιμήσει ένα δικό σας δημιούργημα.
Το χριστουγεννιάτικο Meet Market θα είναι μια διήμερη γιορτή. Ο κόσμος θα έχει τη δυνατότητα να δει μια τεράστια ποικιλία προϊόντων από τοπικούς δημιουργούς, οι οποίοι θα βρίσκονται στην αίθουσα των παλαιών φούρνων της Τεχνόπολις, στο Γκάζι. Η ατμόσφαιρα θα είναι ζεστή και γιορτινή. Εξάλλου, μια βόλτα στο Γκάζι εν όψει εορτών, επιβάλλεται! Νομίζω ότι τα προϊόντα μου είναι μία πολύ πρωτότυπη και  οικονομική λύση για μικρά δωράκια. Είναι όλα χειροποίητα και έχουν κατασκευαστεί με πολύ αγάπη και μεράκι!
Info: Για οποιαδήποτε παραγγελία μπορεί κάποιος να επικοινωνήσει μαζί μου στο soapaddicts@gmail.com
Ένας μικρός αριθμός των προϊόντων μου φιλοξενείται στο Formika Design Store (Παλλάδος 9, Ψυρρή / 210 3234636), στο Δέλεαρ (Βείκου 135, Κουκάκι / 210 9221667) και στο Bazar ( Ι.Μελά 21, Λευκάδα ).

Κατερίνα Βαμβακά, δημιουργός αξεσουάρ-ρούχων
Η Κατερίνα βλέπει τη κατασκευή αξεσουάρ σαν παιχνίδι και αυτό την μεταμορφώνει σε ένα μεγάλο παιδί. Αναμφισβήτητα, λατρεύει την ιδέα της δημιουργικότητας και αυτό μαρτυρά άλλωστε και το επάγγελμα της, ενδυματολόγος. Η αρχή για όλα αυτά ήταν η γνωριμία της με τον Κώστα. Αυτός σκηνογράφος, αυτή ενδυματολόγος, «κόλλησαν» κι έτσι ξεκίνησαν, οι Gaffer & Fluf. Δημιουργώντας  καπνοθήκες, θήκες για laptop, τσάντες και χωρίς να έχουν κάποιον στόχο στο μυαλό τους αλλά με ιδιαίτερα σχέδια, χρώματα και υφάσματα, τα χάριζαν σε αγαπημένα τους πρόσωπα. Μέσω φίλων λοιπόν, ήρθε και η γνωριμία  με την Άλισον κι έτσι ξεκίνησαν όλα…
Είναι η πρώτη σας επαφή με το meet market;
Πλέον θα μας έλεγες "έμπειρους". Είμαστε ενεργά, παθιασμένα μελή τα τελευταία 2,5 χρόνια. Κάθε φορά δουλεύουμε με τον ίδιο ενθουσιασμό γιατί για μας όλο αυτό είναι το πιο «καυτό» πάρτυ.

Έχετε ωφεληθεί στη δουλειά σας;
Το meet market ήταν η αφορμή ώστε τα "πραγματάκια" μας να εξελιχθούν σε ολοκληρωμένη σειρά ρούχων και αξεσουάρ. Εδώ βρήκαμε το σωστό χώρο με τον σωστό  κόσμο. Αποκτήσαμε μια ζωντανή σχέση με το κοινό μας, γνωρίσαμε άλλους δημιουργούς, κάναμε φίλους που χαιρόμαστε να είμαστε μαζί τους κάθε μήνα. Μοιάζει σαν party, με καλές μουσικές και φίλους. Το καλύτερο party της πόλης. 
Στη «συνάντηση» Δεκεμβρίου, τι θα μας δείξετε;
Τη χειμερινή μας collection.

Τι ακριβώς περιέχει η συλλογή;
Νέα υφάσματα, νέα σχέδια, μια νέα σειρά, πάντα στο concept του minimal και του "πολυμορφικού". Από κολάν μέχρι παλτό και από t-shirt μέχρι βραδινό φόρεμα. Όσο περίεργο και αν σου φαίνεται, είναι ρούχα που προσαρμόζονται πάνω στη γυναίκα που τα φοράει. Αλλάζουν στιλ ανάλογα με τα αξεσουάρ που θα τα συνδυάσεις, αλλάζουν ανάλογα με το πώς θα τα κουμπώσεις, δέσεις, φορέσεις. Απελευθερώνουν τη φαντασία σου και σε αφήνουν να παίξεις και να τα κάνεις δικά σου.
Τι αποτελεί για σας πηγή έμπνευσης;
Όταν ασχολείσαι με αυτό που αγαπάς, όταν περνάς ώρες πάνω από τον πάγκο σου, η έμπνευση έρχεται. Την έμπνευση δεν την έχεις, τη δουλεύεις. 
Όσοι ενδιαφέρονται, που μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί σας;
Στο WhiteBox, έναν πολυσυλλεκτικό χώρο που λειτουργεί με βάση την αυτοδιαχείριση και την ομαδικότητα. Ένα χώρο όπου φιλοξενούνται συλλογές δημιουργών με κοινό κώδικα αισθητικής.
Info: Για τα τελευταία νέα σχετικά με τη δουλειά της, επισκεφθείτε το: etsy.com και το eurikaboutique.com
Ελένη Τζαβάρα, σχεδιάστρια ρούχων, αξεσουάρ, χριστουγεννιάτικων διακοσμητικών

Μπαίνοντας στο χώρο της, καταλαβαίνεις και νιώθεις αμέσως την καλλιτεχνική της φύση. Σπουδές γραφιστικής, μουσικός(με το ψευδώνυμο Etten) και βέβαια «σχεδιάστρια» ρούχων, κοσμημάτων, διακοσμητικών, από ανακυκλώσιμα υλικά, η Ελένη είναι ένας χαρούμενος άνθρωπος και σκέφτεται θετικά. Έχοντας μία γλυκιά φυσιογνωμία, προχωρά στη ζωής της με μότο το να μην πετάει τίποτα γιατί όλα χρησιμεύουν. Αυτά προφανώς ήταν τα κοινά της σημεία με την Άλισον και το meet market που τους ένωσαν και τους έκαναν να ξεχωρίσουν. Η κοπέλα λοιπόν, με σήμα κατατεθέν το «EN VIT EKORRE»,λευκός σκίουρος … απαντάει στις ερωτήσεις μας.
Έχεις ξανασχεδιάσει  για meet market;
Συμμετείχα και πέρσι τα Χριστούγεννα.

Τι έχετε αποκομίσει από τη συμμετοχή σας;
Εμπειρία. Είχα πάει ως πελάτης και είχα βρει μοναδικά πράγματα. Εμένα μου άρεσε αυτό το κλίμα και γενικότερα θεωρώ πως το meet market είναι θεόσταλτο δώρο για όσους καλλιτέχνες δεν μπορούν να ανοίξουν το δικό τους μαγαζί. Είναι μια ιδέα που με το μεράκι της Άλισον έγινε πραγματικότητα.
Αυτή τη φορά, με τι θα εκπλήξετε τους αγοραστές;
Διακοσμητικά, χριστουγεννιάτικα, κοσμήματα, τσάντες, ρούχα. Τα πάντα φτιάχνονται από ανακυκλώσιμα υλικά και υφάσματα τα οποία με καθοδηγούν κιόλας ώστε να δημιουργήσω το τελικό αποτέλεσμα.

Οι τιμές είναι υψηλές;
Χαμηλά. Συγκεκριμένα ξεκινούν από 5 ευρώ και φτάνουν μέχρι τα 30. Δεν πουλάω ακριβά αντικείμενα γιατί καταλαβαίνω τον κόσμο. Διανύουμε δύσκολη περίοδο. Ακόμη, θέλω να δώσω την ευκαιρία σε άτομα που δεν μπορούν να διαθέσουν πολλά χρήματα αλλά αγαπούν τα «τολμηρά» ρούχα και αξεσουάρ, να αγοράσουν κάτι από εμένα. 

Τι διαφορά έχουν το meet market και τα δημιουργήματα σας, από την «κοινή αγορά»;
Μπορείς να βρεις ιδιαίτερα αντικείμενα, μοναδικά κομμάτια σε χαμηλές τιμές και κυρίως σε ένα κλίμα ευχάριστο. Δίνοντας ένα ευρώ, αγοράζεις ένα μικρό δωράκι το οποίο όμως είναι εντυπωσιακό. Τα δικά μου αντικείμενα κινούνται στην ίδια λογική και φυσικά θα τονίσω ότι κάθε ρούχο μου, κάθε αξεσουάρ δεν αντιγράφεται. Τα βρίσκεις μόνο μία φορά.  

Info:SITE.....www.envitekorre.com
           FACEBOOK....www.facebook.com/envitekorre

          EMAIL.....envitekorre@gmail.com
          BLOG.....http://envitekorre.wordpress.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου