tunes

Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2010

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΜΗΤΕΡΑ 10 tips για να κάνετε τη ζωή σας πιο εύκολη




Γράφει η ψυχολόγος Ιάνθη Σταυροπούλου  
αναδημοσίευση: "Glam", ένθετο "Ελεύθερου τύπου της Κυριακής"

Από τις σπηλιές κιόλας το μητρικό ένστικτο είναι εκεί να δείχνει τον τρόπο. Έστω κι αν πια οι ποδιές βγήκανε και αποκτήσαμε κι άλλα ρούχα στη ντουλάπα η αγάπη και η φροντίδα  δεν είχαν ποτέ ωράρια..

 «Να το ταΐσω, να ντυθώ, κλαίει, να το ταΐσω.. πρέπει να φύγω!…Τί θα κάνει τώρα χωρίς εμένα;  Είμαι καλή μητέρα τελικά ή προσπαθώ να συνδυάσω λάθος φούστα με μπλούζα;» Η αλήθεια είναι ότι ο συνδυασμός δουλειά και παιδί σήμερα φαίνεται σαν συχνά να απαιτεί ζογκλερικά ταλέντα.. Παρόλα αυτά όμως, όπως για όλους τους μαθητευομένους μάγους, υπάρχουν κάποια κομμάτια που με λίγη εξάσκηση μπορούν όχι μόνο να κάνουν τις κινήσεις στη σκηνή πιο φυσικές, αλλά κυρίως να φέρουν την πολύτιμη αίσθηση της ηρεμίας πίσω…

1.    Αρχικά, δεν υπάρχει τίποτα πιο βοηθητικό από το να συνειδητοποιούμε γιατί κάνουμε ό,τι κάνουμε. Έχεις επιλέξει να μεγαλώνεις ένα παιδί και συγχρόνως να δουλεύεις. Μείνε λίγο με αυτή την επιλογή σου και αναγνώρισε την, για όποιον λόγο κι αν γίνεται.

2.    Βρες τί σε αγχώνει περισσότερο. Είναι ο καλύτερος τρόπος να αντιμετωπίσεις αυτό το μαζικό stress που έρχεται σαν κύμα κάθε φορά που πανικόβλητη τρέχεις για να προλάβεις. Όταν θα ξέρεις τι είναι, θα ξέρεις και σε τι να ζητήσεις να περιμένει ευγενικά στην εξώπορτα μέχρι να ξαναβγείς.

3.    Όταν εντοπίσεις τα συγκεκριμένα κομμάτια που σε αγχώνουν περισσότερο θα είναι πιο εύκολο να καταλάβεις σε τι θα ήταν χρησιμότερο να ψάξεις για υποστήριξη.  Μην νιώθεις άσχημα να ζητήσεις- όχι να απαιτήσεις- βοήθεια από τους γύρω σου. Είναι καλό να αναγνωρίζεις τα όριά σου.  Ο ρόλος της σούπερ μαμάς ούτε αρέσει ούτε ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα όπως τη ζούμε.

4.    Προσπάθησε να κρατάς ένα ευέλικτο ημερήσιο πρόγραμμα, που να ανταποκρίνεται σε τυχόν απρόοπτα ή μικροκαθυστερήσεις που μπορεί να προκύψουν. Δεν χάθηκε ο κόσμος εάν δεν τα προλάβεις όλα ακριβώς όπως τα είχες στο μυαλό σου σήμερα…

5.    Κοιμάσαι καλά; Τρως καλά; Περιποιείσαι το σώμα σου που ταλαιπωρείται τόσο; Κοίταξε στον καθρέφτη σου! Ένα από τα πιο σημαντικά μαθήματα που μπορείς να δώσεις στο παιδί σου είναι η σημασία του να δίνεις φροντίζοντας να μην στεγνώσεις ο ίδιος….

6.    Βρες χρόνο για να χαλαρώσεις λίγες στιγμές μόνη σου. Τι σε χαλαρώνει; Ένα ζεστό μπάνιο, η μουσική, μια βόλτα; Βρες τι είναι και αφιέρωσε λίγες στιγμές κάθε μέρα να το κάνεις έστω για δέκα λεπτά χωρίς να μιλάς σε κανέναν. Ο προσωπικός αυτός χώρος σου, είναι απαραίτητος για να είσαι καλά.

7.    Εργαζόμενη. Μητέρα. Σύντροφος; Ερωμένη; Φίλη; Γυναίκα;;; Τι γίνεται με τις  άλλες σχέσεις στη ζωή σου; Μην αμελείς δίνεις σημασία στους άλλους ανθρώπους γύρω σου και ιδιαίτερα στη σχέση με το σύντροφό σου. Φρόντισε και περιποιήσου τον εαυτό σου.. Όλες οι σχέσεις .. θέλουν φροντίδα και προσοχή για να κράτιουνται όμορφες…

8.    Μην νιώθεις ότι για να είσαι καλή μητέρα πρέπει να είσαι διαρκώς πάνω από το παιδί. Η αυτονομία είναι φυσική ανάγκη του ανθρώπου και αυτός ο μικρός άνθρωπος που ζει στο σπίτι σου έτσι μαθαίνει ότι το να σε αγαπάνε και να αισθάνεσαι ασφαλής δεν εξαρτάται μόνο από  τη φυσική παρουσία.

9.    Δώσε βάρος στην ποιότητα του χρόνου που περνάς με το παιδί: στο παιχνίδι, την επαφή, την αγκαλιά.. Να είσαι εκεί όταν είσαι.. Κοίταξε το, μίλα του και παρατήρησε και τα δικά σου συναισθήματα όταν είσαι δίπλα του. Άσε χώρο στη χαρά και εκτίμησε το χρόνο που έχεις εκείνη τη στιγμή.

10.                  …αλλά κι όταν το μυαλό θα φύγει για λίγο στο αυριανό κρίσιμο ραντεβού επίτρεψε το! Οτιδήποτε αψεγάδιαστο είναι φανταστικό. Αυτό το παιδάκι μεγαλώνει από μόνο του και δεν θα πάθει κάτι…έτσι είναι φτιαγμένο κι εσύ ξέρεις πώς να είσαι δίπλα του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου