tunes

Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2010

To Harvard επιτίθεται στο γήρας!



 Επιστήμονες του Harvard κατάφεραν και αντέστρεψαν τη διαδικασία γήρανσης σε πειραματόζωα ποντίκια, ενισχύοντάς τα με ένα ένζυμο που θεραπεύει τους ιστούς, και μάλιστα επιταχύνει την ανάπτυξη νέων εγκεφαλικών νευρώνων.


Το ερώτημα που τώρα τίθεται, είναι αν κάποια από αυτά τα πλεονεκτήματα μπορούν να εφαρμοσθούν και στον άνθρωπο. Όμως οι πολλές διαφορές μεταξύ των ανθρώπινων οργανισμών και αυτών των ποντικιών, καθιστούν το εγχείρημα δύσκολο, και πιθανά επικίνδυνο.


Οι επιστήμονες επικεντρώθηκαν στα τελομερή, που βρίσκονται στις άκρες των χρωμοσωμάτων. Κάθε φορά που τα κύτταρα διαιρούνται, τα τελομερή μικραίνουν, έως ότου φτάσουν σε σημείο όπου δεν λειτουργούν πλέον, και το κύτταρο πεθαίνει.


Οι επιστήμονες εξέθρεψαν ποντίκια από τα οποία απουσίαζε ένα ένζυμο που συντελεί στη παραπάνω διαδικασία. Αυτό  προκάλεσε πρόωρη γήρανση. Όταν όμως πρόσθεσαν το «χαμένο» ένζυμο (telomerase), 
τότε οι ποντικοί έδειξαν μια σημαντική αναζωογόνηση. Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει στους ανθρώπους, αφού το εν λόγω ένζυμο συνδέεται με την εμφάνιση καρκίνου. Όμως όπως αναφέρουν οι επιστήμονες που έκαναν τη μελέτη, η συγκεκριμένη αγωγή θα μπορούσε να εφαρμοστεί σε άτομα νεαράς ηλικίας των οποίων οι οργανισμοί είναι ελεύθεροι από καρκινικά κύτταρα.
telomerase το ένζυμο της αθανασίας






Guardian

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου