tunes

Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

Sir Anthony Hopkins Ένας Σερ να μας σώσει!




Επιμέλεια: Κωνσταντίνος Μπουγάς, αναδημοσίευση απο το «Glam»

Σε ένα ρόλο κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του, ο Αντονι Χόπκινς αποτελεί την καλύτερη επιλογή για το καινούργιο μεταφυσικό θρίλερ του πολυβραβευμένου Σουηδού κινηματογραφιστή Μίκαελ Χάφστρομ. Με την «Τελετή» έρχεται σίγουρα να… ξορκίσει το κακό σινεμά.

Είναι ένας από τους πιο ταλαντούχους ηθοποιούς που έβγαλε τις τελευταίες 4 δεκαετίες η κινηματογραφική βιομηχανία. Αρνούμενος να παίξει το παιχνίδι της σόουμπιζ κι αποφεύγοντας τα σκάνδαλα όπως ο διάβολος το λιβάνι (σε σχέση με την τελευταία του ταινία, τυχαίο δεν νομίζω;), ο Ουαλός ηθοποιός που έφερε το βρετανικό πνεύμα και την υποκριτική του μαεστρία στον αμερικανικό κινηματογραφικό, είδε την καριέρα του να απογειώνεται υποδυόμενος τον περιβόητο Δρ. Χάνιμπαλ Λέκτερ στη «Σιωπή των αμνών» το 1991. Η ατάκα «Hello Clarice» έχει μείνει κλασική, ο ρόλος αυτός του χάρισε το πρώτο του βραβείο Όσκαρ και δύο χρόνια αργότερα ο τίτλος του Σερ δια χειρός της βασίλισσας Ελισάβετ τον περίμενε στο παλάτι του Μπάκιγχαμ.
Ακόμη περισσότεροι καλοί ρόλοι ακολούθησαν σε ταινίες όπως «Τα απομεινάρια μιας μέρας», το «Νίξον», το «Amistad», το «Proof» και φυσικά τα sequels του «Χάνιμπαλ».
Στα 73 του χρόνια κι ενώ ετοιμάζεται να πρωταγωνιστήσει στην κινηματογραφική μεταφορά του υπερήρωα «Θορ» σε σκηνοθεσία του Κένεθ Μπράνα, ο Χόπκινς αναλαμβάνει ρόλο ιερέα-εξορκιστή στην «Τελετή». Ξεχάστε τον Father Karras του «Εξορκιστή». Έρχεται ο Father Lucas!


Μιλήστε μας για τον Πατέρα Λούκας, τον χαρακτήρα που υποδύεστε στην «Τελετή».
Κατοικεί στη Ρώμη. Ζει στο Πρεσβυτέριο, είναι Ιησουίτης κι ένας πολύ έμπειρος εξορκιστής. Κι ο Πατέρας Ξαβιέ, τον οποίο υποδύεται ο Τσιάραν Χιντς, στέλνει αυτόν το νεαρό ιερέα, τον Μάικλ Κόβακ, ο οποίος παρακολουθεί μία σχολή για τον εξορκισμό στο Βατικανό με μία διάθεση για ανανέωση. Μου λέει μάλιστα «ξέρεις, θα ‘χει πολύ ενδιαφέρον», αλλά ο νεαρός άντρας δεν έχει ιδέα για αυτό που πρόκειται να του συμβεί, γιατί έχει να κάνει με… όχι ακριβώς τρελό, αλλά έναν άντρα που είναι οξύθυμος κι ανυπόμονος.

Πείτε μας λίγα λόγια για το στόρι της ταινίας
Πρόκειται για έναν άντρα που θα ζήσει την εμπειρία του εξορκισμού με τον Πατέρα Λούκας, τον οποίο υποδύομαι εγώ, κι έχει τις αμφιβολίες του μέχρι να πειστεί.

Τι ακριβώς είναι «Η τελετή»;
Είναι μία ταινία βασισμένη στην πραγματικότητα. Υπάρχουν πολλά βιβλία εκτός από αυτό στο οποίο είναι στηριγμένο το φιλμ (σ.σ. το βιβλίο «Η Τελετή» του Matt Baglio) το ένα από τον Scott Peck, για τους εξορκισμούς και τη φύση του κακού. Νομίζω πώς λέγεται «People of the lie». Μετά κι ο Malachi Martin γράφει για τους εξορκισμούς. Αλλά αυτό… νομίζω είναι, για την ακρίβεια δεν ήξερα την ιστορία, μέχρι που διάβασα το σενάριο κι άκουσα ότι ο προηγούμενος Πάπας, ο Ιωάννης Παύλος B’, που έβγαλε διάταγμα για να μαζέψει όσους ήθελαν να σπουδάσουν εξορκισμό. Προφανώς ο Πάπας πίστευε ότι υπήρχε εκδήλωση του διαβόλου.

Πώς ήταν η γνωριμία σας με τον νεαρό συμπρωταγωνιστή σας, τον Κόλιν Ο’ Ντόνογκιου;
Έστειλε μέσω της ατζέντισάς του στους παραγωγούς ένα βίντεο για να δουν αυτόν το νεαρό ηθοποιό. Είδαν το βίντεο κι είπαν «ναι». Μετά επειδή ήθελαν να είναι σίγουροι, ήθελαν να κάνουν ένα ακόμη screen test, ουσιαστικά να διαβάσει λίγο από το σενάριο μπροστά στην κάμερα. Έτσι τον συνάντησα ένα απόγευμα σε ένα ξενοδοχείο στη Σάντα Μόνικα. Ήταν αρκετά ανεπίσημο, ήταν πιο δύσκολο από ότι γίνονται συνήθως τα screen tests, αλλά είχα το σενάριο στα χέρια μου γιατί δεν είχα μάθει ακόμη τα λόγια μου, αφού μόλις το ‘χα πάρει στα χέρια μου. Ήθελαν απλά να τον δουν στην κάμερα. Ήθελαν να ‘ναι απόλυτα σίγουροι ότι κάνει για το ρόλο. Κι ο Μίκαελ Χάφστρομ, ο σκηνοθέτης, το ήθελε πολύ για το ρόλο, έτσι τους έδειξε το screen test κι είπαν «αυτός είναι»!

Πώς ήταν η συνεργασία σας με τον σκηνοθέτη Μίκαελ Χάφστρομ
Είναι πολύ χαμηλών τόνων. Δεν υπερβάλλει και νομίζω πώς, το λέω πολύ συνειδητά αυτό, χωρίς να είναι εναντίον της βιομηχανίας του Χόλιγουντ ή κάτι τέτοιο, δεν του αρέσει να κάνει χολιγουντιανές ταινίες. Θέλει να κάνει πολύ πιο ρεαλιστικές ταινίες. Νομίζω πώς μία από τις επιρροές του, το ‘χει παραδεχτεί κι ο ίδιος άλλωστε, είναι η ταινία το «Μωρό της Ρόζμαρι» του Πολάνσκι. Να την κάνει πολύ πιο αληθινή υπό το φως του ήλιο, το φώς της μέρας όπου τα πάντα φαίνονται φυσιολογικά. Μόνο που κάτω από αυτή τη ομαλότητα συμβαίνει κάτι πραγματικά τρομακτικό.

BOX:

Λίγα λόγια για τον Κόλιν Ο’ Ντόνογκιου

·      Είναι 30 ετών κι έχει γεννηθεί στην Ιρλανδία
·      Στην «Τελετή» κάνει το κινηματογραφικό του ντεμπούτο
·      Έχει παίξει στη δημοφιλή τηλεοπτική σειρά εποχής «The Tudors».
·      Ξεκίνησε την καριέρα του το 2002 πρωταγωνιστώντας σε σίριαλ της ιρλανδικής τηλεόρασης.
·      Δήλωσε πώς το δέος που αισθάνθηκε όταν συνάντησε τον Χόπκινς για πρώτη φορά του πέρασε μέσα σε ένα δευτερόλεπτο.


Η ταινία «Η Τελετή» κυκλοφορεί στις κινηματογραφικές αίθουσες από τη Village Films

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου