tunes

Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010

Άνοιξε τις πύλες της, η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση με τους "Διαλόγους των Αθηνών"



Ένα αρχιτεκτονικό κόσμημα, στη Λεωφόρο Συγγρού, στην Αθήνα στεγάζει από σήμερα τις πολύπλευρες πολιτιστικές εκδηλώσεις του Ιδρύματος  Ωνάση καθώς και άλλων αξιόλογων φορέων από το χώρο των γραμμάτων και των τεχνών.

Η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών - Ωνασείου Ιδρύματος θεμελιώθηκε στην Αθήνα το 2000 και κατασκευάστηκε με την αποκλειστική χρηματοδότηση και επίβλεψη του Ιδρύματος. Το κτίριο, με εμβαδόν 18.000 τετραγωνικά μέτρα, χτίστηκε σε ιδιόκτητο οικόπεδο τριών στρεμμάτων και καλύπτει ένα ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο.
Η διεθνής πρόσκληση ενδιαφέροντος για την αρχιτεκτονική μελέτη συγκέντρωσε 66 υποψηφιότητες από όλο τον κόσμο. Eπελέγη η πρόταση του γαλλικού αρχιτεκτονικού γραφείου Architecture Studio που προέβλεπε την ανέγερση ενός κτιρίου ύψους 27 μέτρων, επενδυμένου με λευκό μάρμαρο και γυαλί, για να παραπέμπει στη λιτότητα της αρχαίας ελληνικής αρχιτεκτονικής.
Το κτίριο θα αποτελέσει δείγμα αρχιτεκτονικής της εποχής μας. Η απλότητα του κτιριακού όγκου και η απέριττη μορφολογική έκφραση προσδίδουν έντονο μνημειακό χαρακτήρα. Παράλληλα ο τρόπος διαμόρφωσης του κελύφους δίνει μια αίσθηση μυστηρίου στο κτίριο, σαν ένα σκηνικό που εναλλάσσεται. Την ημέρα οι λευκές οριζόντιες μαρμάρινες λωρίδες των όψεων από μακριά ανακλούν το αττικό φως προσδίδοντας σ’ αυτό έναν κυματισμό.
Η εντύπωση αντιστρέφεται τη νύχτα, όταν οι μαρμάρινες λευκές λωρίδες φωτίζονται διαφορετικά και εμφανίζεται το εσωτερικό του κτιρίου και κυρίως το θερμό κέλυφος που περιβάλλει τις αίθουσες εκδηλώσεων.


Το Κοινωφελές Ίδρυμα Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης σε συνεργασία με οκτώ παγκοσμίου φήμης ακαδημαϊκά ιδρύματα διοργανώνει τους Διαλόγους των Αθηνών, ένα διεθνές συνέδριο  για τον ελληνικό πολιτισμό και τον ρόλο του στην σύγχρονη κοινωνία.

Κορυφαίοι στοχαστές, ακαδημαϊκοί, επιστήμονες και διανοούμενοι από όλο τον κόσμο θα συγκεντρωθούν στην Αθήνα από τις 24 έως τις 27 Νοεμβρίου 2010 για να συζητήσουν δημόσια, να επιχειρηματολογήσουν και να ανοίξουν νέους δρόμους σκέψης σε ζητήματα παγκοσμίου και διαχρονικού ενδιαφέροντος, όπως: Ταυτότητα και Ετερότητα, Ιστορία και Ιστορίες, Λόγος και Τέχνη, Δημοκρατία και Πολιτεία, Επιστήμη και Ηθική, Ποιότητα Ζωής.
Οι διεπιστημονικές προσεγγίσεις, οι ενδιαφέρουσες συζητήσεις, οι διαχρονικές προοπτικές καθώς και η ευρεία συμμετοχή σημαντικών διανοητών της εποχής μας, καθιστούν τους Διαλόγους των Αθηνών μια μοναδική ευκαιρία για τους συμμετέχοντες.
Το Συνέδριο θα επικεντρωθεί στις ακόλουθες έξι θεματικές ενότητες που θα προσεγγιστούν μέσω μιας διαχρονικής και διεπιστημονικής οπτικής. Θέματα όπως η οικονομία, η θρησκεία και η τεχνολογία θεωρήθηκε ότι διαπνέουν όλες τις ενότητες και γιαυτό το λόγο δεν συμπεριελήφθησαν ξεχωριστά.

1. Ταυτότητα και Ετερότητα [Πρόεδρος: Dame Averil Cameron]
2. Ιστορία και Ιστορίες [Πρόεδροι: Hans-Joachim Gehrke και Johannes Koder]
3. Λόγος και Τέχνη [Πρόεδροι: Gregory Nagy & Richard Martin]
4. Δημοκρατία και Πολιτεία [Πρόεδροι: Κωνσταντίνος Σβολόπουλος και Αναστάσιος –Ιωάννης Μεταξάς]
5. Επιστήμη και Ηθική [Πρόεδροι: Αθανάσιος Φωκάς και Jacques Jouanna]
6. Ποιότητα Ζωής [Πρόεδροι: Robert Harriss & Δημήτρης Νανόπουλος]

Παρακολουθήστε Live τους"διαλόγους των Αθηνών":http://www.sgt.gr/gr/newsitem/17,19,17



Λεωφόρος Συγγρού 107-109, Αθήνα 11745
Πληροφορίες: 213 0 178000, Εισιτήρια: 210 900 5 800

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου