tunes

Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010

FINANCIAL TIMES"Η ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΧΡΕΟΚΩΠΗΣΕΙ ΤΟ 2011"

Στο ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας επανέρχονται οι FINANCIAL TIMES με τον εύγλωττο τίτλο “The Greek debt drama would be better played sooner than later” (καλύτερα να παιχτεί νωρίτερα, παρά αργότερα το ελληνικό δράμα του χρέους). Ο αρθρογράφος John Dizard προβλέπει χρεοκοπία το δεύτερο τετράμηνο ή το τρίτο τρίμηνο του 2011. Επισημαίνει την κρισιμότητα των εξελίξεων αυτή την εβδομάδα στην Ελλάδα, την ώρα που η υπόθεση της Ιρλανδίας έχει πλέον πάρει το δρόμο της. 
Γράφει συγκεκριμένα: Αυτή την εβδομάδα θα έχει ολοκληρωθεί και επισήμως η έκθεση των ελεγκτών της ΕΚΤ και του ΔΝΤ για τη συμμόρφωση της Ελλάδας με τους όρους του προγράμματος σταθερότητας. Είναι ήδη κατανοητό ότι οι στόχοι όσον αφορά τις δαπάνες και τα έσοδα δεν έχουν επιτευχθεί, παρόλα αυτά η επόμενη δόση του δανείου του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ θα δοθεί τον επόμενο μήνα, δεδομένης της προφανούς ειλικρίνειας και των νέων υποσχέσεων που μετρούν ως η Ελλάδα να είχε πράγματι ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της επισημαίνει μεταξύ άλλων ο αρθρογράφος.
Η βρετανική εφημερίδα υπογραμμίζει ότι για τις αγορές η έκθεση αυτή είναι κρίσιμη: Σημαίνει – εξηγεί – ότι δεν θα υπάρξει συστημική κρίση τον Δεκέμβριο, γεγονός που σημαίνει ότι οι πιθανότητες να βγει ο μήνας χωρίς να χαθεί το κέρδος της χρονιάς είναι καλές. «Η πραγματικότητα μπορεί να περιμένει, αλλά για πόσο;» διερωτάται, διατυπώνοντας στη συνέχεια συγκεκριμένες εκτιμήσεις για το χρόνο της επικείμενης ελεγχόμενης ελληνικής χρεοκοπίας: Μεταξύ των νομικών και των τραπεζιτών που προετοιμάζονται για την επικείμενη ελεγχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας υπάρχει διχογνωμία όσον αφορά το χρόνο. Κάποιοι εκτιμούν ότι η δραματική ανακοίνωση θα πρέπει να γίνει στο δεύτερο τετράμηνο του 2011, ενώ άλλοι εκτιμούν ότι κάποια στιγμή το τρίτο τρίμηνο θα ήταν καλύτερα. Από ότι φαίνεται πολιτικοί στην Ελλάδα και τη Γερμανία έχουν βαρεθεί από όλη αυτή τη συζήτηση σχετικά με το ευρώ και μπορεί να επισπεύσουν την ημερομηνία (χρεοκοπίας) αφήνοντας το τρίτο τετράμηνο ελεύθερο για τις προγραμματισμένες διακοπές επισημαίνει χαρακτηριστικά και καταλήγει: «Άποψή μου είναι ότι είναι για όλους καλύτερα να αντιμετωπίσουν την πραγματικότητα και να επιβάλλουν μεγαλύτερη λιτότητα καλύτερα νωρίτερα παρά αργότερα». Στο πλαίσιο αυτό ο αρθρογράφος εξηγεί επιπλέον ότι οι Έλληνες (και οι σύμβουλοί τους) αντιλαμβάνονται ότι η εξασφάλιση μίας επιτυχούς έκβασης της τριετούς διαδικασίας δημοσιονομικής προσαρμογής που έχει συμφωνηθεί με τους ευρωπαίους ηγέτες, θα ήταν καταστροφή για τον ισολογισμό τους: Με δεδομένο ότι τα ελληνικά ομόλογα πρέπει να αποπληρωθούν εκείνη την περίοδο – αποπληρώνονται δε σε μεγάλο βαθμό μέσω νέου δανεισμού από το ΔΝΤ και την ΕΕ αλλά και με την (discounting bond process) αγορά ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ – το αποτέλεσμα είναι ότι η Ελλάδα ανταλλάσσει χρέος του οποίου η αναδιάρθρωση μπορεί να γίνει εύκολα και νόμιμα με ευνοϊκούς όρους, με χρέος του οποίου η αναδιάρθρωση είναι δύσκολη ή αδύνατη. «Είναι σαν να δανείζονται από τη μαφία για να ξεπληρώσουν μία προκαταβολή από τη γιαγιά τους» επισημαίνει χαρακτηριστικά, υπογραμμίζει δε – επικαλούμενος νομικούς κύκλους που ασχολούνται με το θέμα κρατικού χρέους – ότι το 90% του ελληνικού χρέους ρυθμίζεται από την ελληνική νομοθεσία. Αυτό σημαίνει ότι οι όροι πιθανής αναδιάρθρωσης θα μπορούσαν εύκολα και γρήγορα να τεθούν από την ελληνική Βουλή. Εάν δε η πλειοψηφία (80-90%) των κατόχων ελληνικών ομολόγων συμφωνούσαν, τότε και οι υπόλοιποι θα αναγκαζόταν να αποδεχτούν τους ίδιους όρους. Αντιθέτως τα δάνεια της Ελλάδας από την ΕΕ και το ΔΝΤ στην πραγματικότητα δεν είναι αναδιαρθρώσιμο υπογραμμίζει.

1 σχόλιο: