tunes

Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2010

Η Αθήνα αλλάζει και χωρίς Δημοτικές Εκλογές




Είναι ένα ζεστό καλοκαιρινό μεσημέρι και μια παρέα παιδιών κουβεντιάζει απολαμβάνοντας τον ήλιο σε ένα νεοκλασικό σπίτι στον Κεραμεικό. Γύρω τους απλώνονται ανθισμένα λουλούδια και αρωματικά φυτά. Από την απέναντι πολυκατοικία η γειτόνισσα τούς χαζεύει καθώς απλώνει την μπουγάδα στην ταράτσα της. Δεν βρίσκονται σε έναν παραδοσιακό κήπο, αλλά στον κήπο του δώματος του σπιτιού τους. Οι πράσινες ταράτσες αρχίζουν να ξεφυτρώνουν πλέον και στην Αθήνα, δίνοντάς της μια άλλη όψη.

«Οι πράσινες στέγες είναι η οικολογική εναλλακτική πρόταση έναντι οποιασδήποτε άλλης μορφής διαστρωμάτωσης στο δώμα» αναφέρει ο Γρηγόρης Κοτοπούλης, γεωπόνος της εταιρείας Ε Green. «Οπως είναι φυσικό, τα ενεργειακά οφέλη που προκύπτουν είναι πολλά, καθώς το καλοκαίρι μειώνεται η κατανάλωση ρεύματος από τα κλιματιστικά, ενώ τον χειμώνα αντίστοιχα οδηγούμαστε σε χαμηλότερη κατανάλωση πετρελαίου. 

Εξίσου σημαντικά είναι και τα οφέλη για το περιβάλλον, ειδικά σε μια πόλη όπως η Αθήνα με τόσο λίγους χώρους πρασίνου. Μειώνεται η ταχύτητα απορροής του νερού και, μάλιστα, αν εφαρμοστούν σε μεγάλο ποσοστό, μπορούν να λειτουργήσουν ως αντιπλημμυρικά έργα. Επιπλέον μπορούν να αποτελέσουν λύση στο πρόβλημα των θερμικών νησίδων: Αν δημιουργήσουμε δίκτυα πρασίνου, με πράσινες στέγες στις οροφές των κτιρίων, βοηθάμε αρχικά στο μικροκλίμα και, αν εφαρμοστούν εκτεταμένα, στο γενικότερο κλίμα της πόλης».


Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artid=346771&dt=03/08/2010#ixzz14tBoWFAo

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου